| |

Help mijn hond kwijlt ineens overmatig veel, is dit normaal?

De Russisch fysioloog Ivan Pavlov kon een hond laten kwijlen door met een belletje te rinkelen. De heer Pavlov had de hond geleerd dat het belletje betekende dat de hond eten kreeg.

Dit kwijlen had dus een reden. Kwijlen hoeft niet altijd een reden te hebben, de ene hond meer kwijlt dan de andere hond. Kwijlen kan vervelend zijn voor de hond, maar ook voor het baasje. In deze blog lees je of kwijlen normaal is. Maar ook waarom een hond kan kwijlen.


Kwijlt elke hond?

De hond kwijlt wanneer er teveel speeksel ophoopt in de bek (mond) van de hond, waardoor de speeksel tussen de lippen uitloopt. Speeksel is er niet voor niets, het heeft namelijk een functie. Speeksel helpt bij het normaal slikken, de mondsmeren, tandgezondheid en de spijsvertering van de hond. Dus speeksel elimineren kan helemaal niet.

Alle honden kwijlen, en dat is heel normaal. Honden produceren kwijl als ze zin in eten hebben of eten ruiken. Dit watertanden is dus heel normaal. Het ene ras produceert meer kwijl dan andere rassen.

De reden dat de ene hond meer kwijlt dan de andere heeft voornamelijk te maken de vorm van de lippen en wangen. Dit komt het meeste voor bij grotere honden. Die hebben ook meer wang en lippen waardoor de hond meer speeksel kan verzamelen.


Welke 10 hondenrassen kwijlen het meeste?

Veel mensen vinden het smerig als je hond kwijlt en kiezen daarom ook bewust voor honden die niet of nauwelijks kwijlen. Een kwijlende hond kan een flink spoor achter laten. Lexi (Engels Spring Spaniel) onze hond kwijlt niet echt, alleen laat ze wel altijd een spoor achter als ze water heeft gedronken.

Hieronder vind je een lijst met de honden die er om bekend staan dat ze veel kwijlen.

boxer kwijlt
  • Sint Bernard
  • Napolitaanse Mastiff
  • Bulldog
  • Boxer
  • Newfoundland
  • Bloedhond
  • Bordeauxdog
  • Berner Sennenhond
  • Bull Mastiff
  • Deense Dog

Veel van deze honden vind je ook terug in de lijst met de grootste hondenrassen te wereld.


Wat kan de oorzaak zijn overmatig kwijlen?

Het overmatig kwijlen kan verschillende oorzaken hebben, maar hoeft niet altijd gelijk met een ziekte te maken hebben of gevaarlijk zijn.

Hieronder vind je de meeste voorkomende redenen, uiteraard kan het ook een andere reden hebben. Heb je twijfels over het kwijlen van je hond neem dan contact op met je dierenarts.

Stress

Stress kan een oorzaak zijn van het overmatig kwijlen. Dit kan natuurlijk bij elke hond een andere reden hebben waar de hond gestrest is. De verandering zorgt vaak voor stress. Denk bijvoorbeeld aan Een verjaardag met veel visite, een grote verandering binnen het gezin (een baby of een nieuw huisdier) , een bezoek aan de dierenarts.

Probeer je hond te kalmeren door je hond gerust te stellen en aan de situatie te laten wennen. Heb geduld en blijft zelf altijd rustig.


Eten

Als je hond eten ruikt of ziet kan de hond ook extra kwijlen. Als ze gegeten heeft of het niet meer ruikt verdwijnt dit. Dit kun je oplossen door je hond op een vast tijdstip of moment eten te geven.


Mondhygiëne

Een dikke laag tandplak kan tegen de binnenkant van de lip schuren waardoor het kwijlen ontstaat. Een goede mondhygiëne is voor deze, en andere redenen, van belang.

De volgende mondproblemen kunnen namelijk kwijlen veroorzaken: ontsteking van het tandvlees en rondom de tanden, peen opeenhoping van tandsteen op de tanden, slechte adem, gekleurde tanden,een gebroken tand en rotte tanden.

Je kunt het gebit van je hond controleren door de lip helemaal omhoog te tillen. Regelmatig poetsen, kluifjes en speelgoed dragen bij aan een gezond gebit. Bij een slecht gebit of problemen kun je het beste contact op nemen met je dierenarts.

Hieronder volgen een aantal tips die je kan helpen bij het bijdragen aan een gezond gebit.

  • Poets de tanden regelmatig (elke dag is het beste) met een zachte tandenborstel of een honden tandenborstel en speciale hondentandpasta. Hoe eerder je hier aan begint hoe sneller je hond hier aan went.
  • Geef je hond regelmatig een kauwsnack, waar ze een tijdje op kan kauwen. Je hebt diverse soorten natuurlijke snacks waar je hond lang plezier aan kan hebben.
  • Harde brokken kan ook bijdrage aan een gezond gebit, dit is het overwegen waard als je bijvoorbeeld je hond voornamelijk natvoer geeft.

Wagenziekte

hond in auto

Honden kunnen net zoals mensen, last hebben van wagenziekte. Kwijlt je hond dus telkens als jullie gaan rijden? Dan kan dit de oorzaak zijn. Als je hond alleen in de auto gaat als hij naar de dierenarts moet kan het kwijlen ook komen door stress.

Bij wagenziekte kun je de dierenarts vragen om een recept, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat.


Hitte / Warmte

Met de hitte zoals afgelopen zomer, kan je hond naast het hijgen ook extra kwijlen. Honden met een korte neus, zoals buldogs, boxers en mopshonden, kunnen minder goed tegen hitte.

Als je het idee hebt dat je hond oververhit is geraakt neem dan contact op met je dierenarts. Wil je tips hoe je oververhitting voorkomen bij je hond lees dan onze blog eens over de warmte en je hond.


Vergiftiging

Het eten van een giftige plant of ander giftig voorwerp kan ervoor zorgen dat je hond veel gaat kwijlen. 

Heeft je hond iets gegeten en begint je hond extreem te kwijlen, braken, gedragsveranderingen, trillen of krijgt ze andere symptonen na het eten van een plant, product of iets anders neem dan gelijk contact op met je dierenarts.


Infecties

Wanneer je hond een infectie heeft aan de neus, keel of holtes kan hij ook overmatig gaan kwijlen. .

Bij het vermoeden op een infectie kun je de hond het beste binnen houden en uit de buurt van andere huisdieren. Neem gelijk contact op met je dierenarts om de infectie te laten behandelen.


Een voorwerp vast in de mond.

Als een voorwerp vast in het gehemelte of tussen de tanden zit, kan je hond ook overmatig gaan kwijlen. De kwijl wordt geproduceerd om te proberen om het vast zittende voorwerp los te krijgen.


Misselijkheid

Misselijke honden kunnen kwijlen, smakken, boeren, gras eten, braken, en minder eetlust hebben.

Als de klachten binnen een paar dagen niet verbeteren of als je hond er ziek van geworden is, kun je het beste contact zoeken met een dierenarts. De dierenarts kan je hond een medicijn geven tegen de misselijkheid.


Aangezichtsspier verlamming

Bij honden met deze verlamming sluiten de lippen onvoldoende en (netjes) eten en drinken is een probleem.

Deze ziekte kan verschillende oorzaken hebben, bij voorbeeld een middenoorontsteking. Als de oorzaak wordt weggenomen, kan de hond weer normaal eten, en zou het overmatig kwijlen verdwijnen.


Verlamde onderkaak

Honden met een verlamde (afhangende) onderkaak kunnen niet goed drinken. Ze staan de hele tijd te lebberen in de waterbak, maar deze lijkt eerder voller dan minder vol te worden. In de waterbak ligt een laag speeksel.

Honden met deze aandoening moeten geholpen worden met eten en drinken (bijvoorbeeld door een snuitje om te doen waardoor de bek maximaal 1 cm open kan). In de meeste gevallen treedt spontaan herstel op.


Ontsteking mondslijmvlies

Mondslijmvlies ontsteking (stomatitis) produceert veel speeksel bij de hond. Bij een onderzoek aan de bek (dit gebeurt onder verdoving) kan de mogelijk oorzaak achterhaald worden. Als je hond naast het kwijlen ook erg uit haar bek stinkt kan het ook lipplooidermatitis zijn.


Slikproblemen en slokdarmproblemen

Als je hond iets opeet wat in de slokdarm of keel blijft hangen, leidt dit tot paniek en kan je hond vervolgens erg veel speeksel produceren. Dit is levensgevaarlijk snel handelen is hierbij erg voornaam. Neem direct contact op met de dierenarts of ga er direct naar toe. In veel gevallen kan het vast zittende voorwerp of voedsel met een endoscopisch  verwijderd worden.

Verlammingen aan van de keel of slokdarm kom zelden voor, maar kunnen wel leiden tot overmatig speeksel verlies.


Tot slot:

Zoals je hebt gelezen kan kwijlen van je hond verschillende oorzaken hebben. Probeer er snel achter te komen wat de oorzaak van het kwijlen is zodat je indien mogelijk snel een oplossing kan bieden. Als je het niet vertrouwd kun je ook altijd contact opnemen met de dierenarts voor meer informatie of advies.

Hierboven heb je bij een aantal oorzaken een oplossing gelezen. Helaas is er niet voor elke oorzaak een oplossing en kan het kwijlen ook nooit helemaal gestopt worden.

Wel zijn er oplossing die het misschien iets prettiger maken voor jou, zodat je niet overal een kwijlspoor vind.

halsband met zakdoek voor hond die kwijlt

Je kunt je hond een zakdoek, bandana of een speciale halsbanden met doekjes eraan omdoen. Dit kan de nodige speeksel van je hond opvangen. Een ander oplossing kan zijn je hond regelmatig de mond (bek) afdrogen.

Als laatste oplossingen kun je een doek in de mand van de hond leggen of op de plek waar je hond meestal ligt. Ook kun je een placemat onder haar voer- en waterbak plaatsten. Dit beschermt de vloer of vloerbedekking en kan helpen als je hond op deze plek veel speeksel verliest of een spoor achterlaat als ze water gedronken heeft.

DierDier

Vergelijkbare berichten

2 reacties

    1. Beste Muriel, bedankt voor je reactie. In de blog staan een aantal factoren / oorzaken waarom je hond kan kwijlen. Probeer er achter te komen wat de reden van kwijlen kan zijn (een verandering of gebeurtenis). Als je het niet vertrouwt kun je altijd vrijblijvend de dierenarts bellen voor informatie en advies. met vriendelijke groet Ramon

Geef een reactie