Mijn hond jankt en blaft ’s nachts hoe kan ik dit oplossen?

Blaffende honden kunnen al vervelend zijn, helemaal als ze ’s nachts ook nog eens gaan blaffen. Maar waarom blaffen ze juist ’s nachts? Wat wil de hond jou vertellen? Is er een probleem? Mist de hond routine? Wat kan het wezen?

Deze vragen en nog veel meer worden behandeld in deze blog. Zodat jij aan het eind van de blog weet wat er aan de hand kan zijn met de hond of het gedrag van de hond en met welke tips jij het blaffen van je hond kan afleren.

Waarom blaffen honden?

Blaffen hoort bij de natuur van de hond. Dit geldt eigenlijk voor elke hond. Het is wel zo dat de ene hond meer blaft dan de andere.

Een hond blaft om iets uit te drukken of om te vertellen. De hond gebruikt het blaffen dus ook om haar gevoelens en stemming weer te geven. Denk hierbij aan de een waarschuwing dat er een mogelijk gevaar is of iemand de tuin betreed. Maar ook basis behoeften kunnen worden aangegeven met blaffen zoals: willen plassen, eten, drinken, aandacht etc.

Blaffen kan een probleem veroorzaken, vooral als je in een appartement woont, een rijtjes huis etc. Het lawaai van blaffen kan de relatie met de buren moeilijker maken, vooral als niemand een goede nachtrust krijgt. Jij hebt er dan niet alleen zelf last van, maar ook de buren.

Het constant blaffen van de hond kan een teken zijn van een ziekte of een gedragsprobleem. Je hond kan drang voelen om te blaffen als ze pijn heeft of last heeft van een ziekte die haar zintuigen verstoort.

Blaffen als gedrag kunnen tekenen van stress of verveling zijn. Je hond blaft dan om de spanning en energie uit haar lichaam te krijgen of om bezig te zijn.

Als je hond overmatig blaft kan het dus naast communiceren ook een oorzaak hebben. Bespreek dit met je dierenarts, de dierenarts kan dan vaststellen of er een medische oorzaak is van blaffen of dat het een gedragsprobleem is. Hier kun je de tips verderop het in de blog voor proberen, met behulp van boeken of met een hondentrainer het gedrag van je hond aanpakken.

Waarom blaffen honden ’s nachts?

De meeste honden slapen ’s nachts en blaffen of janken om jou of het gezin te waarschuwen voor iets of iemand. Dit kan omdat er iemand voor de deur staat, probeert in te breken, bij rare geluiden, brand etc. Ze kunnen ook blaffen om dat ze onrustig of bang zijn.

Een andere reden kan aandacht zijn. Sommige honden kunnen hun behoefte niet goed ophouden en melden ze door middel van blaffen dat ze graag naar buiten willen. Verlatingsangst om alleen te zijn kan ook een reden zijn, omdat ze bang of angst zijn in de bench, ren of in de kamer (keuken, bijkeuken, etc) Daarom is een goede training voor de nacht ook erg belangrijk als je pup of hond bij je komt.

Als je puppy nog niet goed kan doorslapen kan het ook een reden zijn dat ze gaan blaffen, vaak is dit alleen de eerste periode als je hier goed mee omgaat en duidelijkheid schept gaat dit vaak snel over. Pas er wel voor op dat je blaffende honden geen aandacht gaat zoals troosten en bijvoorbeeld uit de bench halen en bij jou in bed gaan stoppen. Dan kun je er vanuit gaan dat dit snel weer gaat gebeuren.

Hetzelfde is als je hond iets gewend is door op jouw kamer te slapen of in jouw bed en je haalt deze luxe weg. Dan kan je hond ook aandacht gaan vragen, omdat zij weer graag dit privilege terug wil.

Naast een medische oorzaak (zoals: pijn) en verlatingsangst zijn de bovenstaande oorzaken de meeste voorkomende oorzaken uiteraard kan er ook een ander reden zijn probeer hier zo snel mogelijk achter te komen dan kun je proberen dit te verhelpen.

Hieronder lees je wat je kunt doen tegen het overmatig blaffen in de nacht.

Tips om te voorkomen dat je hond ‘s nachts blaft.

Het is belangrijk om er eerst achter te komen waarom je hond ’s nachts blaft dan kun dit makkelijker aanpakken. Hieronder vind je diverse tip en adviezen om te voorkomen of het blaffen van je hond ’s nachts te verhelpen.

Aandacht.

Als je hond om welke reden dan ook blaft om aandacht te krijgen is erg vervelend en ook de oplossing is vrij vervelend. Hieronder het advies hoe je het blaffen in de nacht kan stoppen.

Als het om aandacht gaat moet je niet toe gaan geven, je moet het geblaf en gejank compleet negeren. Reageer er niet op, ga niet naar je hond toe, troost haar ook niet met woorden, niet schreeuwen of haar er op aan spreken, laat haar daar gewoon zitten waar ze zit.

Eén keer troosten kan een aanleiding zijn om nog langer door te gaan omdat ze aandacht gekregen heeft. Hoe moeilijk en verleidelijk het ook kan zijn gewoon even doorzetten je hebt hier op de lange termijn alleen maar baat bij.

Als je hond niet beloont voor het janken en het blaffen is de aanleiding weg en zou het gedrag uiteindelijk ophouden. Omdat deze strategie niet werkt. De ene houd is vastberaden dan de andere dus het kan per ras en hond verschillen hoelang het duurt voor het blaffen stopt.

Houd er rekening mee dat je hond van alles probeert om jouw aandacht te krijgen. In de laatste fase kan het blaffen juist erger worden in plaats van dat het langzaam afneemt.

Verlatingsangst.

Verlatingsangst of het niet alleen durven zijn komt regelmatig voor bij houden. Als je hond niets kapot maakt of je kunt de bench / mand plaatsen in de slaapkamer hoeft hier niets mis mee te zijn. Een grote groep mensen kiezen er ook voor om de hond op het bed te laten slapen. Houdt wel rekening de hygiëne, de meeste honden haren en laten huidschilfers achter.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je eigen nachtrust kan verbeteren als je hond bij jouw in of op het bed mag slapen. Dit heeft niet alleen te maken dat je hond niet meer blaft of jankt, maar kan ook een veilig en geborgen gevoel geven.

Dit kan een simpele oplossing zijn om je hond in de slaapkamer en zelfs op het bed laten slapen. Als je hier éénmaal aan begint is het lastig om dit weer af te leren die kan weer opnieuw janken en blaffen veroorzaken.

De Tips

Lichaamsbeweging

Zorg voor regelmatig tot veel lichaamsbeweging voor je hond. Op deze manier kan je hond goed haar energie verbruiken, dit bevorderd een gezond gewicht maar hier mee kan ook goed gedrag ontwikkeld worden. Naast je hond uitlaten kan je ook spelletjes spelen. Hoeveel je hond moet bewegen is ook afhankelijk van het ras en de grootte.

Goede voeding

Voeding speelt een grote rol als het gaat om de gezondheid van de hond. Een uitgebalanceerd dieet kan veel probleem gedrag voorkomen. Honger kan namelijk blaffen veroorzaken maar ook kan je hond hier rare dingen door gaan eten zoals ontlasting of oneetbare dingen.

Mentale stimulatie

Mentale spellen zijn er goed voor de hond en worden vaak onderschat. Het is goed om naast lichame uitdagingen ook geestelijk uitdaging aan te bieden. Dit kan door minder van speelgoed zoals het speelgoed van Kong, interactieve puzzelspelletjes, maar ook speurwerk kan een optie zijn. De hond kan ook op deze manier haar energie goed kwijt.

Genegenheid en aandacht

Honden zijn zeer sociale dieren en vinden het leuk om betrokken te worden in het gezinsleven en houden in de meeste gevallen ook van aandacht. Door genoeg aandacht en genegenheid te besteden aan je hond, zorgt ervoor dat je een gelukkig hond krijgt en houd, hierdoor is de kans ook grote dat ze goed gedrag blijft vertonen.

De juiste opvoeding en training.

Een goede en consequente opvoeding en training kan veel probleem gedrag van te voren tackelen. Een goede opvoeding wordt vaak nog wel eens onderschat. Je kunt een puppycursus volgen hier krijgt je veel kennis en vaardigheden aangereikt. Maar ook het lezen van boeken over de opvoeding, methodes en trainingen kunnen je hierbij helpen. De beste boeken om probleem gedrag te voorkomen en / of op te lossen vind je hier onder.

Overige tips:

Een comfortabele en een eigen plek kan vaak ook schelen dit kan op de bank zijn, maar ook een fijne mand, bench of hondenkussen. Bij sommige honden werkt muziek ook erg rustig gevend, kies wel voor rustige muziek, zoals klassiek bijvoorbeeld.

Een tip voor jezelf kan zijn een muziekje op de slaapkamer of oordopjes zodat je het blaffen en janken minder intens hoort. Dit is vooral handig als het gaat om aandacht blaffen.

Welke honden blaffen niet zoveel?

Er is maar één ras wat niet tot nauwelijks blaf en dat is de Afrikaanse Basenji. Dit is een relatief onbekend ras voor velen maar dit is de enige hond die niet tot nauwelijks blaft. Dit komt doordat het strottenhoofd van de Basenji een andere vorm heeft dan de andere honden. Als de hond blaft wordt dit vaak niet geassocieerd met blaffen. Het geluid is moeilijk te omschrijven daarom heb ik een filmpje toegevoegd met een blaffende Basenji.

Wie je weten welke honden weinig blaffen bekijk dan onze lijst met honden die het minst blaffen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie