Mijn hond heeft artrose wat nu? Pijn verminderen? Behandelen?

Artrose is een zeer vervelende aandoening die erg veel voorkomt bij oudere honden. Maar kan ook voor infecties, een aangeboren afwijking, beschadigingen en ongelukken ontstaan. Door het verminderen / veranderingen aan het kraakbeen en bot van de gewrichten van de hond wordt het bewegen steeds pijnlijker en moeilijker.

Het is een aandoening wat niet vanzelf beter wordt, het wordt zonder ingrijpen alleen maar erger en kan eindigen tot een ondraaglijke pijn bij jouw hond. Op deze pagina lees je de belangrijkste informatie over de artrose bij honden. Het is een informatie pagina, bij vermoedens of problemen neem altijd contact op met jou dierenarts.

Artrose bij honden

In de inleiding kon je al lezen dat het veel voorkomt. Volgens onderzoek bij dierenartsen krijgt ongeveer één op de vijf honden last van artrose.

Artrose kan in alle gewrichten van je hond voorkomen. Het meeste waar deze aandoening voorkomt is in de knieën, heupen, tenen, wervels. Regelmaat wordt er ten onrechte gedacht dat dat de klachten en symptomen afkomstig zijn van normale ouderdomsklachten.

Waardoor de hond veel pijn heeft of kan krijgen door deze vervelende aandoening. Dus let daarom dus goed op de symptomen en neem bij twijfel contact op met de dierenarts.

In de volksmond wordt er gesproken over artrose terwijl de oorspronkelijke naam “osteoarthritis”.

Maar wat is artrose bij een hond precies? Bij Artrose zorgen ontstekingen voor extra slijtage van het kraakbeen. Met als resultaat dat het kraakbeen tussen de bot minder wordt en langzaam verdwijnt. Hierdoor schuren de botten steeds meer tegen elkaar aan. De gewrichten worden minder soepel en het is ook nog eens erg pijnlijk. (kan ik uit ervaring over spreken)

Het kraakbeen is een zacht weefsel zonder zenuwen of bloedvaten. In een normaal gewricht wordt de druk goed verdeeld over het kraakbeen oppervlakte zodat er geen overmatige belasting ontstaan en grote druk kan weer staan.

Bij onbehandelde artrose kan de pijn ondraaglijk worden en met het effect kan je hond niet of zo min mogelijke gaat bewegen.


De symptomen van artrose.

Artrose is een zeer vervelende en pijnlijke aandoening die zich op verschillende manieren kan uiten. De klachten uiten zich voornamelijk in het beperken en het moeilijk en anders gaan bewegen. Naast de pijn kan het anders bewegen zorgen voor extra pijn of op andere plekken door een verkeerde houding of beweging.

Deze aandoening en de pijn ontstaat niet ineens van dag op dag, maar gaat in een lang proces waar slijtage de hoofdrol speelt.

De symptomen die bij artrose horen zijn:

 • Langzamer en trager lopen
 • Stijfheid / onbuigzaamheid
 • Moeilijker kunnen opstaan en gaan liggen en zitten
 • Kreupel
 • Moeilijk kunnen traplopen zowel erop als eraf.
 • Minder goed het wandelen kunnen volhouden. Tijdens de wandeling stoppen, snel gaan zitten en liggen.
 • Een pijn reactie bij het aanraken van de gewrichten
 • Verandering van karakter zoals minder vrolijk en humeurig.

De eerste signalen.

De eerste signalen van deze aandoening is het stijver worden. Dit is terug te zien in het lopen en het bewegen. Vaak is dit het allereerste zichtbaar bij het wandelen. Moeilijker volhouden, meer gaan stoppen, zitten en liggen.

Gedurende wandeling kan het in het begin weer beter gaan met het wandelen dan de stijfheid of het kreupel verdwijnt. Dit wordt ook wel “startkreupelheid” genoemd, dit zijn de eerste tekenen van deze aandoening.


Ernstigere artrose

Naarmate de artrose zich verder ontwikkelt zullen er meer klachten ontstaan en ook verergeren. In het begin stadium is het wandeling in de meeste gevallen nog goed vol te houden voor de hond. In de verdere ontwikkeling van de artrose zou het wandelingen minder makkelijk gaan en trager ook is de kans groot dat je hond minder wandelen en dit geldt ook voor de afstand.

Verandering van het humeur en er niet willen wandelen zijn vaak tekenen aan de wand en een goed moment om contact op te nemen met de dierenarts als je het in de beginfase niet hebt opgemerkt.


Levensverwachting bij Artrose.

Hoe vervelend en pijnlijk ook de artrose is, het heeft geen invloed op de levensverwachting. Deze aandoening heeft geen invloed op de vroegtijdig overlijden van een hond. Wel is het zo dat deze aandoening zich zo ernstig kan ontwikkelen dat het kwaliteit van leven zich sterk kan verlagen, en dat jij je af moet vragen wanneer het genoeg is voor je hond om met artrose te leven.

Als je hond niet meer kan lopen en de kleinste beweging als zeer pijnlijk kan een moment zijn voor het inslapen. Ook al zijn dit de moeilijkste beslissing in het leven.

Maar gelukkig zijn er nog diverse mogelijkheden om het leiden van je hond te verzachten of zelfs te remmen.


De behandelmogelijkheden voor Artrose.

Er zijn verschillende mogelijkheden die worden aangeboden om de pijn te verzachten en de bewegingen te bevorderen. Overleg met de dierenarts het behandelplan. De ene methode kan wel beter aansluiten bij jouw hond dan de andere.

Hieronder vind je de behandelmogelijkheden:

 • Aangepaste voeding
 • Aangepaste bewegingen
 • Voorkom overgewicht
 • Ontstekingsremmers/pijnstillers voor honden
 • Tabletten / voedingssupplementen

Aangepaste voeding

Met de goede voeding kan de kans op artrose verkleind worden, ook kan de een positieve uitwerking hebben op de artrose klachten. Kies voor een voeding met een hoge dosis Omega-3 vetzuren. Voeding met Omega-3 zorgt ervoor dat dat er minder ontstekingsveroorzakers in het lichaam wordt aangemaakt.

Daarnaast bevat deze voeding ook vaan stoffen zoals chondroïtine, glucosamine en groenlipmossel. Deze stoffen vergroten de schokbestendigheid en de flexibiliteit van het kraakbeen.

Hieronder vind je een aantal voedingsmiddelen voor je hond die voorzien zijn van Omega-3 en eventueel aangevuld met de stoffen die de flexibiliteit en schokbestendigheid van het kraakbeen vergroten.


Aangepaste bewegingen

Bij artrose wordt nog wel eens gedacht om de hond minder te laten bewegen, bij het minder bewegen verslappen de spieren. Hierdoor neemt uit de druk toe op de gewrichten. Minder bewegen is dus geen optie. Minder belastend bewegen wel.

Er zijn verschillende bewegingsmogelijkheden waarbij de gewrichten van je hond minder belast worden. Hieronder vind je een groot aantal bewegingen die minder belastend zijn of waar je het beste op kunt letten.

 • Kies voor een ondergrond om te wandelen en rustig te spelen. voorkom losse ondergrond en hoogteverschillen indien mogelijk.
 • Laat je hond zoveel mogelijk in een rechte lijn bewegen. Dit geld zowel voor het wandelen als het rustig meelopen aan de fiets.
 • Voorkom piek belasting zoals springen, traplopen, snelle draaien en wendingen en niet te veel rennen.
 • Zwemmen dit belast de gewrichten minimaal.
 • Kies voor regelmatig en gedoseerd bewegen. Door even rustig te spelen, korte wandelingen etc. I.p.v. langdurige inspanningen.

Voorkom overgewicht

Het lichaamsgewicht van de hond druk op de gewrichten en daarom is het belangrijk dat je hond niet te veel gewicht meeneemt dan nodig is. Bij overgewicht komt er dus extra gewicht op de gewrichten bij het bewegen. Gewichtsvermindering is bij overgewicht ook echt aan te raden.

Minder overgewicht kan voor verlichten van de klachten zorgen. Dieetvoeding met minder koolhydraten kan een optie zijn.

Heeft je hond artrose let dan extra goed op het gewicht en de voeding van je hond om te zorgen dat het overgewicht niet extra klachten veroorzaakt.


Ontstekingsremmers/pijnstillers voor honden.

Artrose gaat gepaard met pijn. Gelukkig kan de pijn in veel gevallen onderdrukt worden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Overleg met de dierenarts welk behandelplan qua medicatie geschikt is voor de gradatie en de vorm van artrose van jouw hond.

Medicatie kan de artrose afremmen en de pijn onderdrukken of verminderen waardoor het dragelijker wordt maar het kan de aandoening niet genezen.


Tabletten / voedingssupplementen

Bij de voeding kan je al lezen dat de stoffen chondroïtine, glucosamine en groenlipmossel kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven als het gaat om artrose.

Tegenwoordig zijn er vele producten verkrijgbaar die de flexibiliteit en de schokbestendigheid van het kraakbeen vergroot.

Hieronder vind je diverse middelen die goed moeten zijn voor de artrose en het bewegen voor je hond en die positief worden beoordeeld.


Overige aandachtspunten

Bij artrose is warmte ook erg belangrijk en een comfortabel kussen of mand. Een dik vetbed of een kussen kan ook veel gemak en warmte zorgen. Een extra dekentje in de winter en bij koude dagen is geen overbodige luxe.

Een andere alternatief is een warmte mat voor je hond. Dit is speciale matten / dekens voor huisdieren die warmte geven dit is extra stimulans voor de gewrichten. De warmte aan de gewrichten kan er voorzorgen dat de klachten afnemen en dat je hond weer soepeler kan bewegen.

Hieronder vind je een aantal warmte matten:


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie