|

Mijn hond eet zand en aarde, is het gevaarlijk? Wat kan ik eraan doen?

Een hond kan wel gezien worden als alleseter. Als ze de kans krijgt eet ze meer dan goed en gezond voor haar is. Dit gebeurt vooral bij puppy’s en jonge honden. Maar ook oudere honden kunnen hier een handje van hebben. Bij veel dingen moeten wij mensen er niet aan denken om dat te moeten eten, zand is hier één van.

Waarom eet een hond eigenlijk zand? Is zand gevaarlijk? Hoe kan ik voorkomen dat ze zand gaat eten? Deze vragen en nog veel meer worden allemaal behandeld in deze blog!


Is zand eten gevaarlijk voor je hond?

Eem beetje zand of aarde op zichzelf is geen probleem (goed is anders). Maar zand kan wel gevaarlijke dingen bevatten. Denk hierbij aan ongedierte, wormen, de grond kan ook troep en gevaarlijke stoffen bevatten. Een goede wormbestrijding is wel belangrijk, zeker als je weet dat je hond zand eet.

Grote hoeveelheden kunnen wel een probleem gaan opleveren voor de gezondheid van je hond. Als je hond veel en met grote regelmaat zand eet neem dan contact op met de dierenarts voor advies of laat de ontlasting checken. In de ontlasting kan ook de onderliggende reden voor het gedrag van zand en aarde eten gevonden worden, zodat jij het probleem kunt behandelen.


Waarom eet een hond zand en aarde?

Waarom een hond aarde of zand eet kan verschillende oorzaken hebben of een combinatie. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen uiteraard kan er ook een andere reden zijn.

Eten met te weinig voedingsstoffen.

Slecht voer oftewel voer die niet alle voedings- en bouwstoffen bevat die jouw hond nodig heeft. Denk hierbij aan calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen. Het eten van zand wordt ook wel PICA gedrag genoemd. Het hoeft niet alleen zand te zijn, het kan ook ontlasting, stenen, modder, houtskool zijn. PICA is een medische term dat staat voor de drang om niet eetbare middelen te consumeren.

Het hoeft niet alleen aan het voer te liggen kan ook te maken hebben met een slecht dieet.

De oplossing:

Veel gekookt voedsel en brokken hebben mineralen verloren. Je kunt eens proberen brokken / gekookt voedsel te combineren met rauwe voeding voor je hond. Ook kun je andere brokken en voedsel gaan proberen. Een keer wisselen van voer is helemaal niet slecht, zo smaakt het eten niet alleen anders, maar je hond krijgt ook andere voedingstoffen en bouwstoffen binnen.

Je hebt vele soorten hondenbrokken, vele merken claimen dat ze zeer voedingsrijk zijn, hieronder vind je een paar merken hondenbrokken die bekend staan als goed voer en voedingsrijk.


Gezondheidsproblemen

Maag en darm problemen kunnen ook de oorzaak zijn dat je hond zand gaat eten. Maar ook het schildklierhormoon kan een veroorzaker zijn. Je hond heeft in dit geval meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines dan in haar voeding zit. (dit hoeft dus niets te maken hebben met de kwaliteit van het voer). Door op zoek te gaan naar deze voedingstoffen kan leiden tot het nuttigen van zand.

Waarom een hond precies zand eet bij maag- en darmproblemen niet iets bekend. Het is wel zo dat bepaalde soorten klei kunnen helpen om de spijsvertering op te lossen. Zand en aarde hebben namelijk een schurende werking op de binnenkant van de maag en darmwand. Daarnaast stimuleert de samentrekking ervan.


Iets lekkers in het zand.

Als het zand iets lekkers bevat kan de hond het zand en het lekkers op eten. Er kan iets van eten tussen het zand liggen. De hond heeft een goed reuk vermogen en kan dus eenvoudig het lekkers opsporen. Dit kan achter het huis, maar ook tijdens het wandelen. Het kan onschuldig zijn wat je hond op eet, maar ook gevaarlijk zijn. Met de hond wandelen aan de riem kan voor het eten van zand wel een voordeel zijn zo kun je snel je hond corrigeren.

Naast het eten kan het ook wezen dat er iets op het zand terecht gekomen is wat de hond lekker vind. Denk hierbij aan vet van de BBQ, smeltend ijs, saus van het vlees of de patat, broodkruimels etc. Het hoeft niet altijd eten te zijn, het kan ook slijm van een loops teefje zijn.


Gedragsproblemen.

Niet alleen mensen kunnen rare gewoonten hebben bij stress of verveling die geld ook voor je hond. Voor een hond is het belangrijk dat ze haar energie kwijt kan. Als dit niet het geval is kan ze dingen kapot maken maar ook aparte dingen gaan eten zoals zand en aarde.

Naast het gebrek aan lichaamsbeweging (energie kwijt raken), kan de hele dag alleen zijn en opgesloten zijn, onvoldoende speeltijd, uitdaging en speelgoed en gebrek aan sociale interactie een reden zijn.

Het ene ras is er ook gevoelige voor dan het andere ras. Voor energieke rassen kunnen dit probleem hebben rassen die gevoelig zijn voor het eten van niet eerbaar dingen zijn:

  • Spaniëls (onze hond Lexi heeft een tijd stenen gegeten tot ongeveer haar 2de levensjaar)
  • Retrievers
  • Waterhonden

Bloedarmoede

Bloedarmoede (tekort aan rode bloedcellen) als je hond hier aan lijdt kan het aarde en ook houtskool gaan eten. De reden hiervan is dat er ijzer in zit. IJzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. Daarnaast zit er selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Het eten van aarde is dus ter compensatie. Bij bloedarmoede is er ongemerkt bloedverlies uit de darm.


Wat kan je er tegen doen?

Hierboven bij de oorzaken van zand eten heb ik al een paar mogelijke oplossingen voorgedragen. Het is belangrijk contact op te nemen met de dierenarts als je hond veel en met grote regelmaat zand eet. Hoewel (schoon) zand in kleine hoeveelheden niet gelijk tot problemen lijdt, is het wel belangrijk zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen.

In sommige gevallen is het eten van zand makkelijk op te lossen als de oorzaak bekend is of gaan vanzelf weer over. Andere oorzaken vragen meer geduld en tijd. Overleg dit ook met de dierenarts, of hij adviezen heeft hoe je dit het beste kan aanpakken. Zonder oorzaak is het lastig. Straf daarom je hond niet als je haar zand ziet eten, je weet immers niet waarom ze dit doet. Het kan wel wezen omdat ze niet voldoende bouwstoffen binnenkrijgt en is het voor haar logisch gedrag. Probeer haar af te leiden en te belonen als ze de aarde laat liggen.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie