Mijn hond eet slakken (naaktslakken) is dit gevaarlijk?
Slakken kun je veel tegenkomen tijdens het wandelen bij vochtig weer en na een regenbui. De slakken komen dan overal en nergens vandaag. Ook in jouw eigen tuin kun je veel last hebben van slakken. Dit kan veel overlast geven, de naaktslakken eten bijvoorbeeld graag aan jouw mooie planten. Niet alleen voor de planten zijn de slakken schadelijk, maar ook voor je hond als ze deze op eet, er mee speelt, in de bek neemt of alleen likt.
Daarom is het verstandig om deze blog te gaan lezen om meer te weten komen over de slak en de slak en je hond. Wat je er tegen kunt doen en waarom honden slakken eten.
Waarom eet een hond (naakt)slakken?
Honden zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit in de tuin of tijdens het wandelen kunnen ze slakken tegen komen, vooral als het vochtig weer is of net geregend heeft. Naaktslakken produceren een vies smakende stof als afweermechanisme dus het is echt de vraag waarom jouw hond slakken eet. Deze vieze stof is niet altijd genoeg om te voorkomen dat ze opgegeten wordt door de hond of opgepakt worden.
Het kan ook gebeuren dat je hond per ongeluk de slak opeet, omdat ze hiermee aan het spelen is. Het kan zelfs wezen dat je hond een slak in de bek krijgt, omdat ze iets van de grond afpakt waar de slak toevallig aan vast zit. Een andere reden waarom slakken gegeten worden door honden dat het in het water zit wat de hond opdrinkt of in de aarde waarin je hond wroet of eet.
Is slakken eten gevaarlijk voor je hond?
Slakken kunnen dus bewust en onbewust gegeten worden door de hond. Het eten van slaken voor honden kan erg gevaarlijk zijn. Maar om antwoord te geven of slakken eten gevaarlijk is kan ik een kort antwoord geven: Ja, slakken eten kan gevaarlijk zijn.
Slakken kunnen larfjes bevatten van de longwormen. Dit geldt ook voor kikkers want die eten ook slakken. Niet alleen het eten van slakken is gevaarlijk, ook het slijm kan larven bevatten. Pas daarom ook op met voer wat je buiten laat staan als de slak hierover heen loopt kan er het voer dus ook besmet zijn. Dit geldt ook voor het speelgoed van de hond.
Het is niet gezegd dat elke slak besmet is, maar de kans is wel erg groot. Dit geld ook voor dode en uitdroogde slakken ook deze kunnen nog besmet zijn.
Wat zijn longwormen eigenlijk?
Longwormen worden ook door veel mensen en dierenartsen de Franse Hartworm genoemd. (De wetenschappelijke naam is Angiostrongylus vasorum) Dit zijn parasitaire wormen, deze wormen hebben zich de afgelopen jaren sterk verspreid. Ze komen inmiddels voor in grote delen van Europa.
De larven komen terecht in de darmen van de hond. Vanuit hier kruipen de larven door de darmwand heen naar de bloedvaten. In het hart en de longslagader ontwikkelen ze zich tot een volwassen worm. De eitjes die deze wormen produceren komen uiteindelijk in de kleine bloedvaatjes van de longen terecht. De larven die uit deze eitjes komen, worden opgehoest en meestal weer doorgeslikt. Zo komen de larven weer in de ontlasting terecht. Wanneer jouw hond besmet is geraakt, kan jouw hond via de eitjes en larven in zijn ontlasting ook weer andere dieren besmetten.
Uit onderzoek blijkt dat één op de 25 vossen in Nederland met longwormen is besmet. De besmetting kan op deze manier zich heel snel verspreiden.
Welk risico vormen longwormen?
Als je hond in aanraking komt met de slak die besmet is met de larven. De volwassen wormen leven in het hart en de grote longslagaders. Het gevaar zit echter in de larven van de worm: die leven in de longen en kunnen de meeste schade aanrichten.
De problemen die zowel de volwassen wormen als de larven kunnen veroorzaken zijn heel divers, van licht tot ernstig De gezondheidsproblemen kunnen zelfs zo erg zijn dat je hond er zelfs van kan overlijden. Daarom is het ook belangrijk om onmiddellijk de dierenarts te raadplegen als je hond een slak heeft gegeten of de volgende symptomen heeft.
Hieronder vind je de symptomen van de longwormen / Franse hartwormen.
- Hoesten (komt veel voor, maar niet alle honden hoesten met longwormen)
- Lusteloosheid / vermoeidheid
- Toevallen
- Depressie
- Gewichtsverlies
- Slechte eetlust
- Braken
- Diarree
- Hevige bloedingen (huid en ogen)
- Bleke huid rond de ogen en het tandvlees
- Ademhalingsproblemen en benauwdheid
Je hond kan één of meerdere symptomen hebben als het gaat om de wormen. Het is belangrijk zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de dierenarts bij vermoedens en of symptomen.
Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten? En hoe kun je jouw hond beschermen tegen de longwormen?
Als je ontdekt hebt dat je hond een slak heeft opgegeten neem dan direct contact op met de dierenarts. Als je hond nog niet beschermd is tegen de wormen, is het advies je hond een wormmiddel te geven die zowel de larven als de volwassen wormen dood. In de meeste gevallen geeft de dierenarts je dit advies ook. Soms is het nodig om het wormmiddel te herhalen.
Het enige wat je kunt doen om je hond te beschermen tegen de longwormen is 4x per jaar ontwormen. Hieronder vind je de beter ontwormingsmiddelen voor zowel de larven als de volwassen wormen.
Moet je slakken bestrijden in je tuin?
Slakken kom je niet alleen in de tuin tegen, ook tijdens het wandelen kun je slakken tegenkomen. Houd je hond altijd goed in de gaten. De hond aan de riem uitlaten heeft een groot voordeel dat je vaak sneller kun ingrijpen / corrigeren als ze iets doet wat niet mag, zoals slakken eten of er mee spelen.
Als je slakken in de tuin ziet kun je ze het beste weghalen dit voorkomt dat je hond er mee gaat spelen, opeten of dat ze een slijm spoor achter laten. Je kunt ook kiezen om bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken, pas wel op met je hond want slakkengif is ook giftig voor je hond. Dus pas hiermee op dat het niet in aanraking komt met andere dieren. Ook met bestrijdingsmiddelen kan het nog lastig zijn slakken te voorkomen.
Niet elke slak is besmet bij een onderzoek kwam er naar boven dat de Veluwe, Den Haag en Flevoland de meeste besmettingen heeft als het gaat om slakken met de longworm larven. Dit houdt niet in dat je in de andere gebieden minder voorzichtig moet zijn.
De honden die het meest besmet raken met de longworm zijn vaak puppy’s en jongere honden, deze zijn nog een stuk nieuwsgieriger.
Interessant artikel, ik mis alleen of de risico’s bij het eten van uitgedroogde slakken hetzelfde is. Die eet onze hond namelijk en hij is zo snel!
Goedeavond Neeltje,
Bedankt voor je reactie op de blog. Als je hond (uitgedroogde) slakken eet loop je een risico. Slakken kunnen longwormen bevatten. Dit is gevaarlijk voor je hond. Daarom is het verstandig om je hond te ontwormen. Dit kun je het beste 4x per jaar doen. Mocht je hond een besmette slak hebben opgegeten dan kan de wormenkuur de wormen doden en preventief beschermen tegen de (long)wormen.
Met vriendelijke groet,
Ramon