|

Met je hond op vakantie? Bekijk de tips en mogelijkheden!

Vakantie doe je in veel gevallen met je familie, je hond hoort ook bij de familie. Veel vakantiegangers nemen ook de hond mee. Bij sommige vakanties is dit helaas niet mogelijk. Waar kan de hond dan heen?

Dit en nog veel meer lees je in de blog met je hond op vakantie. Zelf nemen wij de hond mee. Lexi is nog elke vakantie mee geweest. Onze vorige hond heeft wel eens een vakantie bij opa en oma gelogeerd.

Met welk vervoer kun je met je hond op vakantie.

Auto / Eigen vervoer

zo hoort het niet, je hond mee te nemen.

Het makkelijkste is met je eigen auto / vervoer op vakantie te gaan als je de hond of honden mee wilt nemen. Denk wel aan de veiligheid als je de hond mee wil nemen in de auto. We hebben hier al eens een blog over gemaakt klik hier om alles over je hond veilig vervoeren te lezen.

Trein

Ga je op vakantie met de trein in Nederland, dan is het geen probleem om je hond mee te nemen. Als je hond in een reistas past is het voor je hond gratis, anders betaal je een dagkaart voor je hond. Je hond hoort wel kort aangelijnd te zijn en de andere passagiers mogen geen last van je hond hebben. Geleidehonden/hulphonden mogen gratis mee.

Bus

In Nederland mag de hond ook mee in de bus. Ook hier geldt dat de hond gratis mee mag in de bus als je hond in een reistas vervoerd wordt. Je hond hoort wel kort aangelijnd te zijn. Geleidehonden/hulphonden mogen altijd gratis mee.

Vliegen

Vliegen met je hond, dit is niet aan te raden voor je vakantie. Je hond kan wel mee in hetzelfde vliegtuig, maar moet in de meeste gevallen in de laadruimte van het vliegtuig. Honden die in een reistas passen mogen in de cabine, dit verschilt wel per vliegtuigmaatschappij. Voor blinde geleidehonden gelden er andere regels informeer ook hiervoor bij de vliegtuigmaatschappij.

Honden met platte neuzen zoals: Mopshonden, Boxers, Shih-tzus, Franse en Engelse bulldogs, kunnen moeite hebben met de ademhaling tijdens de vlucht door de luchtdruk, hoge temperaturen en stress. Om die reden vervoeren sommige vliegtuigmaatschappijen honden met platte neuzen alleen in de cabine.

Honden die bekend staan als vechthonden worden door veel maatschappijen geweerd. Denk hierbij aan Pittbulls, Mastiff,  Amerikaanse- of Engelse Stafford.

Ga je reizen met het vliegtuig en je wil je je hond meenemen? Informeer eerst bij verschillende maatschappijen naar de mogelijkheden. Ook de kosten kunnen erg verschillen per maatschappij.

Veerboot:

Je hond mag mee op de veerboot naar de Nederlandse eilanden. De veerboot is voor honden meestal gratis, ze horen we kort aangelijnd te zijn.

Welke mogelijkheden zijn er als je met je hond op vakantie wilt?

Een vakantie met je hond hoeft zeker geen beperkingen op te leveren. Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden en er zijn zelfs accommodaties die speciaal voor honden zijn ingericht. In de meeste gevallen moet je wel extra betalen voor je hond. Bij sommige accommodaties zijn ook meerdere honden welkom, dit is niet altijd het geval vraag naar de mogelijkheden of kijk goed bij de accommodatie zelf bij de opmerkingen over honden of huisdieren.

Camping:

Op veel campings zowel in het binnen- als het buitenland zijn honden toegestaan. Je kunt je eigen materiaal (caravan, tent, of camper) meenemen, maar ook huren is een optie. Wel wordt je vaak op een pleintje met andere honden bezitters geplaatst.

Vakantieparken:

Ook op veel vakantieparken zijn honden toegestaan. Bij de meeste parken zijn maar in een aantal huisjes honden welkom. Tegenwoordig hebben ook steeds meer vakantieparken speciale huisjes met een afgeschermde tuin een lekkere mand etc. Deze zijn te boeken onder de naam hondenaccommodatie.

Vakantiehuisjes:

In Nederland en het buitenland zijn diverse vakantiehuisjes waar je met je hond op vakantie kunt. Ook zijn er veel huisjes met speciale aanpassingen voor honden, zoals een afgeschermde tuin.

Hotels:

Dit verwacht je niet zo snel, maar er zijn veel hotels waar een hond welkom is. Hotels waar je met je hond mag komen zijn er zowel in Nederland als in het buitenland.

Bed & Breakfast:

Er zijn paar B&B’s waar je met je hond mag komen, dit geldt zeker niet voor alle B&B dus kijk goed op de site en informeer naar de mogelijkheden. Mocht je geen passende B&B vinden, dan zijn er gelukkig nog genoeg andere mogelijkheden.

Waar moet je aan denken als je met je hond op vakantie gaat.

Als je met je hond naar het buitenland gaat moet je hond soms gevaccineerd worden. Ook is een honden paspoort en chip of tatoeage verplicht.

Ook is het aan te raden om je hond een penning om de halsband te doen met je telefoonnummer en je verblijf.

Hieronder heb ik een checklist gemaakt voor goederen die je niet mag vergeten als je hond mee gaat op vakantie.

 • De riem.
 • Haar mandje of kussen waar ze op slaapt en ligt (eventueel de bench)
 • Eten ieder geval voor de eerste dagen. Is je hond aan speciale voeding gewend, dan zou ik eten voor de hele vakantie meenemen.
 • Eventueel haar voer- en waterbak als ze hier aan gehecht is.
 • Neem voor onderweg voldoende water mee.
 • Speeltjes waar je hond graag mee speelt.
 • Snacks en beloningsbrokjes.
 • Medicijnen als je hond die nodig heeft en neem een tekentang mee.
 • Borstel
 • teken en vlooien. Ook raad ik aan om een ontwormingskuur te geven voor vertrek als je hond gedurende de laatste 3 maand nog geen kuur heeft gehad.

  Je hond mee naar het buitenland:

  Neem je je hond mee naar het buitenland , dan moet je in ieder geval een paspoort hebben voor je hond. Ook moet je hond een chip of een tatoeage hebben.

  In veel landen gelden er verschillende regels voor je hond. Ook zijn sommige rassen verboden om mee te nemen naar een bepaald land.

  De ANWB heeft een overzicht per land welke regels er gelden voor ons, maar ook voor de hond. Klik hier of op ANWB om naar de site met het overzicht te gaan.

  Zonder hond op vakantie:

  Voor veel hondenbezitters is het niet voor te stellen zonder je trouwe viervoeter genieten op je vakantieadres. Soms zijn de omstandigheden niet anders of kiezen mensen bewust voor zonder hond op vakantie te gaan.

  Gelukkig zijn er tegenwoordig wel oplossingen waar je met een gerust hart je hond achter kunt laten.

  Veel mensen proberen de hond eerst onder te brengen bij familie of vrienden. Wat ook steeds vaker voor komt dat mensen in het huis waar de hond woont gaan oppassen, zo is de hond toch in zijn eigen omgeving, dat is voor veel honden belangrijk.

  Als dit beide geen opties zijn kun je voor een pension/dierenhotel gaan.

  Een hond op vakantie meenemen kost in de meeste gevallen geld, maar dat geldt ook voor een hondenhotel of pension. De prijzen zijn heel verschillend per opvang en per hond (gewicht of grootte).

  Veel honden vinden het helemaal niet erg en hebben het ook meestal erg goed in de tijdelijke opvang. Vaak zijn er speelweides waar ze samen met andere honden lekker kunnen ravotten. Ook worden ze regelmatig uitgelaten en krijgen ze hun (eigen) voer en water.

  Tot slot:

  Niet alleen voor je zelf is het leuk een vakantie, maar voor je hond is het ook fijn. Lekker extra wandelen en aandacht van je baasje of vrouwtje.

  Als je met je hond op vakantie bent of een dagje uit pas je je gewoon aan en neem je voldoende poepzakjes mee, zodat jij en je hond geen overlast veroorzaken.

  Dit jaar loopt onze eigen vakantie anders dan verwacht door de corona crisis. Een rondreis met de camper door Denemarken wordt een jaar verplaatst. Onze vakantie dit jaar wordt waarschijnlijk een vakantiepark of een hotel aan de kust in de herfstvakantie. Uiteraard gaat Lexi met ons mee.

  Wil je meer over reizen lezen? Kijk op ons blog over reizen www.vakantietop7.nl

Vergelijkbare berichten