Met je hond in de bus of trein wat zijn de regels! (Openbaar vervoer)
Je hond meenemen in de bus of trein is ideaal als je geen auto beschikbaar hebt. Naast de bezoekjes aan de dierenarts kun je natuurlijk ook samen er gezellig op uit. Denk bijvoorbeeld aan het strand, bos, familie bezoekje etc.
In deze blog gaan we het hebben over je hond en het openbaar vervoer. Denk hierbij aan de veiligheid, de regels, de kosten etc.
Wil je met de hond op vakantie, dan raad ik de blog “Met je hond op vakantie”aan!
De hond in het openbaar vervoer.
Als je geen eigen vervoer hebt of lange afstanden moet afleggen kan het openbaar vervoer soms de enige optie zijn. Maar hoe zit het met de regels en de mogelijkheden. Mag je alle honden meenemen in het openbaar vervoer?
In pricinpe mag elke hond, zowel groot als klein mee in het het openbaar vervoer, maar er zijn wel regels.
De volgende regels zijn van toepassing:
- Grote honden moeten altijd kort aangelijnd zijn.
- Honden morgen geen plaatsnemen op de passagiersplaatsen. Zoals de daarvoor bestemde banken of stoeltjes.
- Je hond mag geen overlast veroorzaken.
- Als de hond niet in een tas vervoerd kan worden vragen een aantal vervoerders een vergoeding. (Koop dan vooraf een vervoersbewijs voor je hond).
Voor de hond kan het spannend zijn om mee te gaan in het openbaar vervoer, vooral de eerste keren. Zorg ten alle tijden dat je als baasje rustig blijft, zodat de hond jouw spanning niet voelt. Je bent als baasje/begeleider verantwoordelijk voor je hond en voor het verloop van de reis.
Tips voor het openbaar vervoer.
Als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer of regelmatig met het openbaar vervoert reist is het verstandig om zo snel mogelijk de hond mee te nemen. Des te sneller je hond er mee in aanraking komt hoe sneller ze went.
In het begin zou je bijvoorbeeld voor 1 halte of station kunnen kiezen als ze het spannend vind. Dit kun je dan rustig opbouwen tot ze aan het reizen gewend is. Ook kun je voor je gaat reizen al een paar keer met je hond bij een station of bushalte langs gaan zo dat ze al bekend raakt met de locatie.
Ze leert niet alleen de locatie kennen, maar raakt ook gewend aan de beweging van de bus of trein geluiden en de mensen .
Als je weet dat je hond wagenziekte heeft, houd er dan rekening mee dat dit ook kan gebeuren bij een bus- of en treinreis. Ook is het verstandig je hond goed uit te laten voor je in de bus of trein gaat met je hond.
Neem voor de zekerheid natte doekjes en plastic zakjes mee op reis. Je hond kan natuurlijk altijd ziek worden of een ongelukje krijgen. Je kunt dan snel actie ondernemen zonder dat er veel mensen last van hebben.
Uiteraard moet je ook water meenemen als je op pad gaat zo kan je altijd je hond voorzien van water.
Zorg er ook altijd voor dat er voldoende ruimte is tussen je hond en andere reizigers. Je hond heeft zo een eigen plekje en komt niet direct in aanraking met anderen. Je hond kan zo kiezen of ze wil liggen of zitten. Naast dat dit prettiger is voor je hond zorgt dit er ook voor dat je hond geen overlast veroorzaakt.
De hond meenemen in de bus.
Er zitten een aantal verschillen tussen de bus en de trein vandaar dat we zowel de bus als de trein apart toelichten.
Honden mogen mee. Indien mogelijk de hond in een tas of mand vervoeren. Kleine honden mogen ook op schoot. Grote honden kort aangelijnd naast je.
Honden mogen gratis meereizen.
Voor de Flixbus gelden andere regels: Om veiligheidsredenen mogen er geen huisdieren met de bussen van Flixbus worden vervoerd. Met uitzondering van hulphonden die een passagier met een handicap begeleiden en dit vermeld wordt in een officiële medische verklaring of een certificaat. Dit vervoer is gratis, maar moet telefonisch minimaal 36 uur voor vertrek worden geregistreerd.
De meenemen in de trein:
Kleine honden die in een mand of tas vervoert kunnen worden zijn gratis. Dit geld ook voor kleine honden die op schoot kunnen zitten. Grotere honden moeten kort aangelijnd worden. Voor deze honden moet wel een ticket gekocht worden.
Een dagkaart voor de hond is op dit moment € 3,20. Dit is een dagticket en je kunt door heel Nederland reizen.
Geleide honden of assistent honden mogen gratis meereizen ook als ze in opleiding zijn. Voor de passagier zelf moet wel worden betaald. De hond moet wel herkenbaar zijn als hulp- of geleidehond.
Ook is er een speciale regel bij NS of OV abonnementen. Bij deze abonnementen mag je je hond ook gratis meenemen.