Mag je hond ei eten? Zoals rauw, gekookt of gebakken ei!

Voor mensen wordt een ei gezien als vitamine bommetje, maar is dit ook voor de hond zo gezond? En welke soort bereiding van het ei is het beste voor de hond? Of kun je een hond beter alleen hondenvoer gegeven?

Deze vragen en veel informatie over het ei betreft de hond vind je op deze pagina. Zodat jij aan het eind van deze blog weet of je je hond eieren kunt geven of dat het beter van niet is.

Zijn eieren gezond?

Eieren hebben een hoog gehalte aan proteïnen, naast proteïnen bevatten eieren ook essentiële aminozuren die een hond zelf niet kan aanmaken. Ei is dus een oplossing om aminozuren binnen te krijgen. Uiteraard bevatten eieren meer voedingstoffen zoals:

  • Essentiële vetzuren
  • Antioxidanten 
  • Mineralen zoals: selenium en fosfor
  • IJzer
  • Vitamine zoals: A, B2, B6, B12 en vitamine D

De voordelen van eieren zijn niet alleen voor mensen, maar ook honden kunnen hiervan profiteren. Eieren moeten een positieve bijdrage leveren aan het geheugen, de gezondheid van het hart, botten, spieren en gewrichten. Daarnaast moet het ook goed zijn voor het zicht, de huid, vacht en de nagels van je hond.

Op de verpakkingen van hondenvoer staat regelmatig het ingrediënt eipoeder. Als je de positieve eigenschappen van de eieren bekijkt is dit logisch te verklaren.


Kan een hond buiten het eipoeder ook eieren eten?

Het beste voor een hond is hondenvoer, alles wat er in goed hondenvoer zit is goed voor je hond. Dat hier eipoeder in zit geeft wel aan dat eieren goed kunnen zijn voor je hond. Maar welke bereidingen zijn geschikt voor het ei als je het aan jouw hond wil geven.


Rauwe eieren

Diverse honden eigenaren geven regelmatig een rauw ei aan hun hond. Dit moet een positief effect hebben op de vacht van de hond deze moet dan extra glanzen. Rauwe eieren kunnen klachten veroorzaken bij de maag en darmen van de hond.

Normaal gesproken moet de spijsvertering van een hond het rauwe ei prima verwerken, alleen sommige honden hebben een gevoelig maag- en darmkanaal en kunnen dus last krijgen van rauwe eieren.

Naast de gevoeligheid is er nog een gevaar waarom je voorzichtig moet zijn met rauwe eieren. Eieren kunnen een salmonella bacterie bevatten. De kans in Nederland is tegenwoordig niet meer heel groot volgens het voedingscentrum bevatten ongeveer 3 op de 10.000 eieren salmonella.

De kans op een besmetting is klein, daarin tegen kan je hond wel goed ziek worden van de bacterie. Bij het koken of het bakken van eieren dood je de bacteriën.


Gekookte en gebakken eieren.

Af en toe een gekookt ei voor je hond zonder schil kan geen kwaad. Het ei geeft naast de gezondheidsvoordelen ook een verzadigd gevoel, want eiwit vult goed.

Sommige honden vinden een gekookt ei niet lekker een gebakken ei kan een alternatief zijn. Pas wel op met olie en boter dit is niet goed voor de hond dit geldt ook voor zout en de eventuele kruiden.


Mag een hond eierschalen eten?

De schil van het ei kan opzich geen kwaad, mits het kleine stukjes of gemalen is. Grote stukken kan schade maken bij de hond (zoals in de keel of onderweg naar de maag) of vast gaan zitten.

De eierschil bevat calcium en andere goede mineralen dit is goed voor de botten, tanden, tandvlees en spieren.

Geef wel alleen de schil van rauwe eieren en geen schil als je het ei gekookt hebt. Geef dan het ei altijd zonder schil aan je hond.


Hoeveel eieren mag een hond in de week?

Een ei is geen basis voer voor de hond dus geef je af en toe een ei. Een kleine hond heeft aan 1 ei per week ruim voldoende. Medium en grote honden mogen wel 2 eieren per week. Uiteraard mag dit niet te kosten gaan van de normale voeding van je hond. Zie het echt als extraatje.


Kan een hond allergisch zijn voor eieren?

Een hond is van nature een vleeseter en kan last krijgen van de voedingsstoffen die ze van nature niet gewend zijn. Dit geld niet alleen voor eieren maar ook voor groente, fruit, zuivelproducten zoals kaas en melk, tarwe en soja.

De meeste honden kunnen eieren goed verwerken en hebben geen allergische reactie of last van overgevoeligheid bij het eten van eieren. Deze klachten komen het meeste voor bij gekookte eieren. Want hoe hoger de temperatuur hoe sterker de eiwitmoleculen zijn in het ei. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat het eiwit een stugge, gestolde massa dit zorgt eerder voor een overgevoeldigheidsreactie


Symptomen bij allergische reacties, overgevoeligheid en salmonella besmetting.

Af en toe een ei kan dus een positief effect hebben voor je hond. Toch moet je wel opletten dat je hond niet ziek wordt of afwijkende symptomen laat zien. De meeste voorkomende symptomen bij allergische reacties, overgevoeligheid en salmonella besmetting:

Klachten kunnen vrij snel optreden maar een salmonella besmetting kan ook pas na een aantal dagen de kop op steken. Als jij iets aan je hond merkt neem dan gelijk contact op met je dieren arts en geef dan ook door dat je hond eieren heeft gegeten.

Diarree komt het meeste voor bij het eten van rauwe eieren, dit is geeft meteen aan dat je hond overgevoelig kan zijn voor (rauwe) eieren.

Als jij je hond rauwe eieren geeft in de voerbak maak dan de voerbak goed schoon met water en zeep. Laat ook nooit te lang rauwe eieren in de bak liggen ook niet als je het gemengd hebt met het voer van je hond.


Wanneer moet je oppassen met geven van rauwe eieren aan de hond?

Uiteraard moet je oppassen met (rauwe) eieren als je hond gevoelig is of allergisch. Je kunt in deze gevallen je hond beter geen eieren geven. Ook bij zwangere honden moet je oppassen met rauwe eieren. De weerstand kan lager zijn waardoor ze gevoeliger zijn voor besmettingen.

Dit geldt niet alleen voor drachtige teefjes maar ook voor puppy’s. Geef puppy’s als je ze eieren wil geven gekookte eieren. Een pup vanaf een maand of 4 kun je rauwe eieren geven. Als je jouw hond de eerste keer een (rauw) ei geef hou dan wel in de gaten of er geen symptomen zoals diarree ontstaan.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie