Mag een hond rauwe kip eten? Of is dit gevaarlijk?
Kip het meest veelzijdige stukje vlees wordt vaak gezegd. Maar vallen de botten en de rauwe kip hier ook onder? Mag je hond kip eten? Welke kip kun jij je hond het beste geven? Is dat gestoomd, gekookt, gebakken of rauw? En hoe zit dat eigenlijk met de botten van de kip is dat waar dat je hond deze gewoon kan eten?
Dit zijn maar enkele vragen waar je op deze pagina een antwoordt op krijgt. Voor deze blog heb ik mij verdiept in de rauwe kip en de botten van de kip. Ook vertel ik informatie over kipfilet. of je hond dit allemaal zonder gevaar kan eten. Na het lezen van de blog over kip voor de hond, weet jij alles wat je moeten weten over kip geven aan je hond.
Is kip gezond voor je hond?
In veel hondenvoeding zit tegenwoordig kip, veel honden zijn gek op kip. Kip is op zich helemaal niet verkeerd voor je hond. Je kan je hond ook kippenvlees geven. Kip kun je op verschillende bereidingswijze aan je hond geven. denk hierbij aan: Gerookte, gebakken, gekookte, gegrilde kip of rauwe kip. Gebakken kip in boter en olie is niet alleen heel vet, maar bevat ook extra zout wat niet goed is voor je hond. Gerookte kip bevat ook vrij veel zout.
Gekookte kip kan een alternatief zijn voor je hond. Vaak vinden honden die ook lekker, verschillende dierenartsen geven dit ook als tip als je hond ziek is of moet aansterken. Of rauwe kip gezond is voor je hond lees je hieronder:
Voordat ik over rauwe kip ga vertellen wil ik wel even melden dat er verschillende honden allergisch zijn voor kip. Mocht je hond bijvoorbeeld veel jeuk krijgen na het geven van kip kan dit een symptoom zijn.
Mag jij je hond rauwe kip geven?
Rauwe kip kan Salmonella bevatten. Dit percentage is de laatste jaren erg terug gedrongen. In Nederland bevat ongeveer 3,5% van alle kippen een salmonella bacterie.
De Salmonella bacterie is voor ons (mensen) gevaarlijk voor volwassen honden in goede gezondheid is deze bacterie in de meeste gevallen niet schadelijk. Voor zieke honden, jonge honden zoals puppy’s en oudere honden wordt rauwe kip afgeraden. Deze honden kunnen ernstige maag en darm klachten krijgen.
Ook voor volwassen honden wordt rauwe kip vaak afgeraden door dierenartsen. Dit heeft te maken met dat de bacterie gevaarlijk kan zijn voor de mens. Als de hond de bacterie binnenkrijgt kan deze worden verspreid via de ontlasting. Wij kunnen in aanraking komen met deze bacterie. Je hond kan door de ontlasting lopen, rollen etc. de bacterie meenemen en via het aaien, knuffelen of voorwerpen overbrengen op de mens. Dit klinkt misschien vergezocht, maar dit komt regelmatig voor.
Sommige honden nemen hun eten ook mee naar hun eigen plek of eten het op een andere plek op als hun bak staat ook op deze manier kunnen ze eenvoudig de bacterie verspreiden. Je kunt dit uiteraard tegen gaan door de hond buiten de rauwe kip te geven. Bij een halve kip of kippenpoten is dit aan te raden.
Ook kan de salmonella bacterie verspreid worden bij het gereed maken van de rauwe kip. Hygiëne is erg belangrijk bij het bereiden van rauw vlees ook als het voor de hond is. Als je de hond rauw vlees geeft maak dan na het eten de voerbak goed schoon ook hier kunnen de bacteriën opzitten.
Als een hond rauwe vleesvoeding krijgt mag dat ook gerust eens een kippenpoot of halve kip zijn. Dit is een goede calciumbron en geeft de hond hagelwitte tanden en kiezen. Kippen botjes kunnen geen kwaad zolang je alles maar rauw voert (niet gegaard). Wanneer je een halve kip in de voerbak doet gaat de hond hier zeker mee aan de wandel en kun je beter buiten geven op het gazon. Ook voor een kabeljauw met kop en al kun je beter buiten geven.
Vooral voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verlaagde weerstand (HIV patiënten, mensen met chemotherapie) is de salmonella bacterie gevaarlijk en is deze groep er extra vatbaar. Dus wees extra voorzichtig als je jouw hond rauwe kip geeft.
De tweede reden waarom rauwe kip wordt afgeraden is dat rauw vlees vaak een onvolledige samenstelling heeft uit wetenschappelijk onderzoek blijk dat 80% van de rauwe vleesvoedingen niet de juiste hoeveelheid calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink en ijzer die de hond nodig heeft. Dit kun je voorkomen met de dierenarts of een voedingsdeskundige te bespreken en te laten berekenen welke voeding of voedingstoffen je hond naast het rauwe vlees nodig heeft. Als dit niet voldoende is voor je hond.
Mag je hond kippenbotten eten?
Je mag kippenbotten eten alleen rauwe vlezige botten. Denk hierbij aan kippenvleugels. Rauwe botten helpen bij het verzorgen van het gebit. De botten kunnen gezien worden als extra voeding en helpt ook bij het schoonhouden van het spijsverteringskanaal.
Geef je hond nooit gekookte botten. Gekookte botten kunnen afbrokkelen en inwendige letsel veroorzaken, ook kunnen gekookte botten verstoppen veroorzaken als in de darmen. Als dit het geval is, moet je hond geopereerd worden. Rauwe botten mag jij je hond wel geven maar nooit gekookte botten.
Pas wel op dat jij je hond niet te veel rauwe boten geeft dit kan leiden tot constipatie. De richtlijn voor rauwe botten is één à twee rauwe botten per week. Dit is ook afhankelijk van de grote van de botten en de hond. Je kunt altijd advies vragen aan je dierenarts hoeveel rauwe botten het beste is voor jouw hond.
Conclusie
Kip kan een goede aanvulling zijn naast haar voeding, een keer wat lekkers en extra’s. De gekookte kip heeft wel de voorkeur qua gezondheid. Pas op met kruiden, boter en vetten probeer dit ten alle tijden te voorkomen.
Rauwe kip is per definitie niet slecht voor gezonde volwassen honden, 3,5% van de kippen zijn besmet met de bacterie salmonella. deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor zieke en oude honden, die geldt ook voor puppy’s. Bij het bereiden van kip door bijvoorbeeld het koken door de bacterie.
De Salmonella bacterie is ook gevaarlijk voor ons mensen, vooral voor kinderen, ouderen, zieke mensen en iedereen met een lage weerstand. De bacterie kan zich verspreiden door de ontlasting van de hond en met alles waar de rauwe kip mee in aanraking komt. Denk hierbij aan de voerbak of de pek waar je hond de rauwe kip neerlegt om te eten bijvoorbeeld. Om deze reden wordt rauwe kip door veel dierenartsen en advies organisatie afgeraden.
De meningen over rauw vlees in het algemeen zijn erg divers, je hebt vele voorstanders en tegenstanders. Of het een toegevoegde waarde is rauw vlees laat ik over aan de specialisten maar ik wil je tot slot nog wel even de volgende tips en adviezen geven voor rauwe kip.
- Maak aller oppervlakken schoon waar de rauwe kip mee in aanraking is geweest.
- Zorg dat je de rauwe kip op de juiste wijze gereed maakt en bewaar. Rauwe kip mag niet op kamertemperatuur bewaard blijven.
- Geef je hond nooit gekookte botten.
- Voeg geen smaakmakers toe aan het eten van je hond deze zijn ongezond voor je hond.
- Als je voor rauwe kip of vlees kiest ga dan wel voor kwaliteit zodat je hond ook een goed product krijgt. Bijvoorbeeld biologische kip.