| |

Mag een hond kaas eten? Of is het gevaarlijk?

Mag een hond kaas eten? Is het gevaarlijk of juist onschuldig? Je kent het vast wel als je een boterham met kaas eet komt de hond even kijken of er iets te halen valt. Het is verleidelijk een blokje kaas of een plakje aan de hond te geven. Maar hoe zit dit eigenlijk? In deze blog ga ik het over de combinatie hebben honden en kaas en geef ik antwoord op de bovenstaande vragen.


Wat is kaas en zijn de ingrediënten?

Kaas ontstaat doordat er stremsel en zuursel aan de melk wordt toegevoegd. Door deze toevoegingen wordt de melk dik. Er ontstaat wrongel en wei. Wrongel is een sponsachtige substantie. Wei is een dunne waterige vloeistof. De wrongel gaat in een vorm en wordt geperst. De vorm met de onrijpe kaas gaat daarna in een pekelbad. Na het pekelbad krijgt het de tijd om te rijpen. De lengte van de rijptijd is afhankelijk van de kaas. Hoe ouder de kaas hoe langer deze moet rijpen. Het plastic laagje om de kaas moet schimmels voorkomen. Over de plastic laag kan ook nog een laagje antibioticum komen. Dit wordt gebruikt omdat het schimmelwerend is. Kaas bevat (veel) zout en lactose (een suiker dat in melk en melkproducten voorkomt). Daarnaast bevat kaas ook vetten en eiwitten.

De bovenstaande bereiding is voor de standaard kazen die wij in Nederland kennen. Voor smeerkaas, zachte kazen, verse kazen, kwark etc is een andere bereiding. De meeste kazen worden gemaakt van koemelk, maar er zijn ook kazen die gemaakt zijn van geiten- paarden- en schapen melk. Tegenwoordig zijn er ook kazen gemaakt van plantaardige producten.


Is kaas gevaarlijk voor je hond?

De vraag mag ik een hond kaas eten is eigenlijk maar één antwoord op: Nee. Is kaas gevaarlijk voor de hond? Kleine hoeveelheden zijn niet direct gevaarlijk, maar het is ook niet goed. Probeer te voorkomen dat je hond kaas eet. De ene kaas is wel gevaarlijker dan de andere en ook de grootte van de hond heeft hier invloed op.

Schimmelkazen, brie en smeerkaas zijn een stuk gevaarlijker dan een plakje jonge kaas. Jonge kaas is minder zout dan oude kaas. Hoe langer de kaas rijpt dus hoe zouter die is. Kijk extra uit met de buitenkant als je hond toch een stukje kaas wil geven.

De korst van de kaas wordt afgedekt met een dun laagje plastic, in sommige gevallen wordt ook de buitenkant gespoten met een antibioticum. Plastic is niet gezond voor de hond en de antibioticum kan de darmflora verstoren van je hond.

Wanneer je het plastic van de korst aftrekt is niet alle plastic verdwenen. Het plastic wordt namelijk vloeibaar op de kaas aangebracht en dringt daarbij ook iets in de korst. Je kunt het niet zien maar er is dus wel plastic in de korst gekomen.

Daarnaast bevat de kort ook een hoger gehalte zout. Daarnaast beginnen de schimmels in de meeste gevallen aan de buitenkant. De schimmels kunnen al aanwezig zijn zonder dat je ze ziet. De schimmels kunnen de darmflora behoorlijk verstoren.


Wat kunnen de symptomen en gevolgen zijn als je hond de kaas geeft?

Hoewel een kleine hoeveelheid van kaas niet gelijk gevaarlijk is, kan kaas vooral als het om grote hoeveelheden gaat problemen opleveren. De gevolgen van teveel kaas eten bij honden lijken vaak op symptomen die je ook ziet bij voedselallergie en voedsel / lactose intolerantie.

Symptomen die in de meeste gevallen voorkomen zijn:

  • Braken / overgeven
  • Diarree
  • Verhoogde hartslag
  • Flauwvallen
  • Winderigheid
  • Darmkrampen

Als je deze symptomen opmerkt, dat je hond (veel) kaas heeft gegeten. De meeste klachten moeten in principe binnen een paar dagen nadat je hond kaas heeft gegeten over zijn.

Als je het niet vertrouwd en merkt dat de klachten erger worden en lang duren neem dan contact op met de dierenarts.

Bij het regelmatig kaas geven kan het zout in de kaas de nieren overbelasten en zelfs leiden tot nierschade. Deze gevolgen zijn vaak niet direct te merken en komen pas naar buiten als het vaak al een in verder stadium is. Dat je hond zicht niet lekker voelt, en problemen krijgt met plassen. In deze gevallen moet je gelijk contact opnemen met de dierenarts.

Een ander probleem kan overgewicht zijn. Kaas bevat eiwitten en vet. Beide zijn energiebronnen voor je hond. Wanneer je hond teveel van deze energie bronnen binnen krijgt zal dit opgeslagen worden als lichaamsvet. Met het effect dat je hond dikker wordt. Een dun plakje kaas of een blokje kaas lijkt niet veel maar voor een hond is het een hele andere verhouding dan voor een mens.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie