| |

Lees hier hoe je een puppy zindelijk kan maken (stap-voor-stap)

Honden eigenaren willen graag de pup zo snel mogelijk zindelijk hebben. Het zindelijk maken van een hond gaat niet vanzelf ondanks dat de hond haar eigen nest niet graag bevuilt. Het zindelijk maken is één van de eerste dingen waar je mee bezig gaat als je een pup in huis krijgt en is erg belangrijk.

Op de pagina lees je veel over het zindelijk worden, tips wat je het beste kunt doen en juist beter niet kunt doen. Ook heb ik een stap-voor-stap methode voor je geplaatst op deze pagina. Met deze methode moet je puppy binnen 2 à 3 maanden zindelijk kunnen zijn. (niet elke hond is even snel)


Een puppy in huis het begin van het zindelijk maken.

Als jij je puppy ophaalt bij een goede fokker is de kans groot dat er al begonnen is met de eerste stappen naar zindelijkheid. Honden zijn van nature schone dieren en willen niet graag hun eigen slaapplaats bevuilen met hun eigen ontlasting.

Als de fokker heeft gezorgd voor voldoende ruimte om naast hun ligplaats hun behoeftes te doen en er voor gezorgd heeft dat dit opgeruimd en gereinigd werd zijn de eerste stappen al gezet.

Vaak worden er kranten in een hoek gelegd waar de hondjes hun behoeftes op kunnen doen. Als dit regelmatig schoon gemaakt wordt, wordt het voor jouw ook makkelijk om je pup snel zindelijk te krijgen.

Als jij bij een puppy gaat kijken of er één wilt uitzoeken let er dan ook goed op dat het hoek schoon is en dat de puppy’s er ook verzorgd en schoon eruit zien. Zit de pup onder de ontlasting is het een slecht teken.

Dit kan leiden tot verschillende ziektes, dat je hond later ook minder hygiënisch is dan andere honden en het zindelijk maken wordt een stuk lastiger. Een goed start is erg belangrijk ook voor de later ontwikkeling en hygiëne is daarbij ook een belangrijk element.


Je hond thuis zindelijk maken.

Hoe klein de hond ook is van nature is elke hond zindelijk. Hiermee wordt bedoeld dat je hond een tijdje haar poep en plas kan ophouden. Jij moet de hond leren waar ze haar behoeftes (ontlasting) kan doen.

Het is belangrijk dat je met jou pup met grote regelmaat naar buiten gaat om haar behoeftes te laten doen. Ga met je pup naar buiten als ze heeft gegeten, gespeeld, geslapen, je kunt ook in het begin om het uur / 1,5 uur met haar na buiten voor een poging om haar een behoefte te laten doen.

Let ook goed op haar gedrag als je gaat snuffelen of rondjes draaien is het ook een goed moment om naar buiten te gaan. Hondjes houden normaal gesproken automatisch hun plas op als je worden opgetild uiteraard kan een hond niet eeuwig de plas ophouden dus snel handelen is wel verstandig.

Als je hond buiten haar behoefte heeft gedaan ook al zijn er druppels is het belonen van goed gedrag heel belangrijk. Bij alertheid kun je in de meeste gevallen ongelukjes voorkomen en het goede gedrag belonen dit stimuleert de zindelijkheid ook.


Ongelukjes bij zindelijk maken

Hoe alert je ook bent en hoe goed de samenwerking tussen jouw en je pup ook verloopt ongelukjes zijn niet te voorkomen. Als je hond per ongeluk binnen plast schenk er dan geen aandacht aan en negeer het volkomen. Want wat je niet wil is het plassen binnen belonen en als je met een vriendelijk stem er iets van zegt, kan het gezien worden als beloning.

Ook het boos worden en het straffen kan averechts werken. Je kunt in de hand werken dat je hond behoeftes gaat doen als jij niet kijkt, dit kan er voor zorgen dat ze stiekem behoeftes binnen gaat doen, maar ook dat ze buiten moeilijker haar behoeftes doet als jij er bij bent. Die maar het zindelijkheid alleen maar moeilijker.

Als je pup net een plas of een poepje binnen heeft gedaan zeg dan niet en neem voor de zekerheid haar wel mee na buiten om te checken of ze wel alles heeft gedaan. Als je terug komt met je hond zet haar dan ergens neer dat ze bij haar ongelukje kan komen, dan kun jij rustig het ongelukje opruimen.

Een honden neus is sterk kies dus wel voor een goed reinigingsmiddel die ook alle geurtjes verwijderd. Als je pup een urine geur ruikt kan het aantrekkelijk zijn om hier nog een keer te plassen en dat wil je uiteraard niet.

Hieronder vind je een aantal goede urine geur verwijderaars:


Je hond zindelijk maken als je in een flat of appartement woont.

Als je een woning hebt met een tuin is het makkelijk je hond snel even in de tuin te zetten om haar behoefte te laten doen. Woon je in een flat, dan is zindelijkheid minstens zo belangrijk. De aanpak is vaak wel net iets anders, je kunt je hond oppakken als je hier fysiek toe in staat bent en haar tillend naar buiten brengen. In de meeste gevallen zal je pup geen behoefte doen als je haar tilt.

Als dit fysiek lastig is om telkens naar beneden te gaan. Dit kan vooral een probleem zijn als je meerdere trappen af moet lopen en als je een grote hond hebt. Gelukkig is er ook een andere oplossing.

Er zijn namelijk speciale binnentoiletten verkrijgbaar voor honden. Je hebt verschillende varianten van toiletten waar je een sheet oplegt (ook wel training- / zindelijkheidspads genoemd). Een andere variant zijn toiletten met korrels. De sheets moet je elke keer verschillen en de korrels klonteren aan elkaar en kunnen dan eenvoudig weg geschept worden. Als je hond gek is op graven zijn de korrels minder geschikt.

Zodra je hondje ouder wordt en minder vaak hoeft te plassen kun je haar natuurlijk als nog aanleren om buiten haar behoeftes te laten doen. Dit doe je zodra ze naar het toilet loopt om haar behoeftes te willen doen, haar mee te nemen naar buiten. Zodra ze haar behoefte buiten heeft gedaan beloon je haar uitbundig.

Je kunt ook buiten en het toilet combineren in het zindelijk maken. Net wat je zelf het beste uitkomt of het makkelijkst vind.

Hieronder vind je hulpmiddelen en honden toiletten voor binnen:


Buiten een vaste routine.

Als jij je pup mee naar buiten heb genomen, omdat het weer tijd is of omdat ze heeft aangegeven dat ze een behoefte moet doen, kun je het beste met je pup (aan de lijn) een paar minuten geven voor de haar behoefte. Als je pup een behoefte doet in deze tijd beloon je haar met iets lekkers en je stem, daarnaast kun je een stukje met haar lopen of even samen spelen.

Doet je hond geen behoefte in deze tijd ga je weer mee naar binnen en probeer je het later weer.


Op commando laten plassen

Diverse honden eigenaren kiezen ervoor om de hond een commando te leren als het gaan om de behoeftes. Dit kan handig zijn als je veel reist of je hond meeneemt naar je werk. Je hebt dan vaak korte pauzes en je wil graag dat ze dan haar behoeftes doet. Ook kun je haar zo leren om een bepaalde plek haar behoefte te laten doen.

Als je jouw hond een commando wil leren geef je jouw gewenst commando op het moment dat ze begint te plassen of gaat poepen. Als ze klaar is met haar behoefte beloon je haar. Na een keer of twintig kun je proberen het commando iets eerder te geven, bijvoorbeeld als ze aan het snuffelen is om haar behoefte te gaan doen. Als dit werkt en een paar keer goed gaat kun je dit weer verder uit gaan bouwen.

Je gaat net zolang door tot ze op commando een behoefte gaan doen. Als het niet helemaal goed gaat ga je weer een stapje terug en probeer je het later weer met een stapje verder. Neem de tijd, de ene hond leert iets sneller dan de andere. Blijf rustig en wordt niet boos.


Hond wordt maar niet zindelijk

Als je hond niet zindelijk wil worden kan er een medisch of een psychologisch reden zijn. Bijvoorbeeld een blaasontsteking, of dat de zindelijkheid een terug val krijgt. Dit is een goed moment om de dierenarts om advies te vragen.

Je hond kan ook een plasje doen, als ze schrikt, enthousaist is of onderdanig. Dit kan je vaak oplossing door een andere benadering of je hond meer zelf vertrouwen geven. Een honden gedragstherapeut kan je hier ook mee helpen.

Reutjes kunnen binnen plassen om hun territorium af te bakenen, dit kan ook voortkomen uit onzekerheid of omdat er een ander hond in huis of de omgeving woont. Ook kan dit het geval zijn als er een loops teefje in de buurt is.


Stap voor stap je hond zindelijk maken.

Omdat een hond al niet graag in haar eigen leefomgeving plast en al een geringe tijd haar behoefte kan ophouden, kun je een hond vrij snel zindelijk maken. Je kunt gelijk beginnen als jij je pup ophaalt vaak is dit als ze 8 weken oud is. De meeste honden kunnen doorgaans voor 12 weken helemaal of gedeeltelijk zindelijk zijn.

Met de onderstaande stappenplan moet het zeker haalbaar zijn het onderstaande stappenplan hebben wij ook gehanteerd bij onze eigen hond Lexi. (het stappen plan is een samenvatting van de tekst hierboven)


Stap 1: Vaak uitlaten

Na een activiteit, slapen, eten je hond uitlaten, of om ongeveer een uur als ze wakker is. In de nacht kun je langer wachten maar in het begin is de kans groot dat je 1 of 2 keer er uit moet om haar een plas te laten doen.


Stap 2: Vaste plek en ritueel voor de behoefte

Honden zijn gewoonte dieren en doet graag alles hetzelfde dus bouw op een ritueel. Een vast plek kan hier zeker bij helpen bijvoorbeeld achter in de tuin of op een bepaald grasveld. Een plek dichtbij huis is heel handig. Laat haar een paar minuten proberen een behoefte te doen als het niet lukt ga je weer na binnen met je hond en probeer je het later weer.

Lukt de behoefte wel beloon aan met wat lekkers, te spelen, je stem en of een kleine wandeling.


Stap 3: Geef een commando

Leer je hond een commando dit is wel handig als je het een keer nodig hebt. Hoe sneller je hier mee begint hoe makkelijker het voor je hond is om deze aan te leren.


Stap 4: Geef nooit straf bij een ongelukje!

Als je hond per ongeluk haar behoefte binnen doet is heel ververlend maar straf je hond niet. Breng haar naar buiten zodat ze eventueel het restant buiten kan doen. Ruim haar behoefte op zonder er extra aandacht aan te geven.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie