Kies je voor een reu of een teef? Bekijk hier de voordelen en nadelen.
Het is niet alleen meer kiezen welk ras je wilt aanschaffen, maar ook de keuze voor een reu of teef kan lastig zijn. Als je al besloten hebt dat je puppy’s wilt van je hond wordt er vaak gekozen voor het vrouwtje, uiteraard speelt het mannetje hierbij ook een grote rol. Maar als je geen eigen nestjes wil? Welke keuze kun je dan het beste maken?
Wat zijn de grootste verschillen en de voordelen van een mannetje of een vrouwtjes hond? Op deze pagina ga ik alle verschillen, de voordelen, nadelen en nog veel meer bespreken, zodat het voor jou wellicht een stuk makkelijker wordt om voor een reutje of een teefje te kiezen.
De keuze voor een reutje of een teefje
De keuze van een reutje of een teefje heeft vaak te maken met de persoonlijke voorkeuren en wensen. Zoals ik al in de inleiding aangaf een eigen nestje, kan een reden zijn om voor een teefje te kiezen. Ook kunnen de lichamelijke- en gedragsverschillen de reden zijn dat er gekozen worden voor een mannetje of een vrouwtjes hond.
Hieronder vind je alle verschillen, de voor- en nadelen van een reu of teef, alles wordt uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.
Loopsheid
Loopsheid is één van de redenen waarom mensen kiezen voor een reu. Als een teefje loops is verliest ze bloed, daarnaast is dit ook de periode dat het teefje in verwachting kan raken. De gemiddelde loopsheid bij een hond is 2x per jaar ongeveer om de 6 maand, dit kan per hond wel iets verschillen. Lexi onze hond is ongeveer om de 4,5 tot 5 maand loops.
De eerste dagen kan het bloeden vaak het heftigst zijn en duurt doorgaans maximaal 3 weken. (ook dit kan per hond verschillen). De hond is het meest vruchtbaar in de periode dat het bloedverlies begint. Maar de eisprong kan ook de laatste dagen van de loopsheid voorkomen. Het is raadzaam deze periode je teefje niet los te te laten tijdens het wandelen.
Met een loopheidsbroekje kun je eenvoudig het bloed opvangen bij je hond, zodat er geen bloed op de meubels, vloer, op het kussen of in de mand terecht komt.
Niet alleen het gedrag van het teefje kan veranderen in de periode van de loopsheid, maar wanneer een reu merkt dat er een teefje loops is in de buurt kan ook zijn gedrag veranderen. De ene reu kan hier beter mee omgaan dan de andere dit is dus per hond verschillend, er zijn extreme gevallen waarbij de reuen de hele dag blaffen of aan deuren krabben, omdat ze naar het teefje willen. Als je meerdere teefjes in de buurt hebt kan dit dus diverse keren per jaar zijn.
Sterilisatie teef
Als je geen nestje wil of ook niet dat je hond loopsheid krijgt en je wilt toch een teefje dan is sterilisatie bij een teefje een mogelijkheid. Buiten dat het zorgt dat er geen sprake meer is van loopsheid en de kans op een nestje, heeft het ook aangetoond dat er gezondheidsvoordelen zijn.
De kans op melkkliertumoren (borstkanker) is kleiner bij een vroegtijdige sterilisatie. Steriliseren wordt ook wel castreren genoemd. De kosten voor sterilisatie zijn heel divers dit is afhankelijk de grootte van de hond, maar ook van de prijzen van de dierenarts. De gemiddelde kosten voor sterilisatie zit tussen de €200,- en € 500,-.
Van pup naar volwassenheid
Bij veel honden bezitters is het bekend dat een reu in de puberteit in veel gevallen onstuimiger is dan een teefje. Dit heeft te make met het testosteron, tijden het puberen is het testosteronniveau van een reu 7x hoger dan bij een volwassen reu. Het hoge testosteronniveau kan invloed hebben op het luisteren van de hond, vooral als de reu de hormonen en neus achterna wil gaan.
Daarentegen zijn teefjes sneller volwassen ten opzichte van de reuen, dit is dus vergelijkbaar met de mens. Naarmate de hond volwassen wordt, wordt zowel het teefje als de reu ook rustiger.
Leeftijd
Over het algemeen worden bij de mensen vrouwen ouder dan de mannen. Dit is ook uitvoerig onderzocht bij dieren. Het geslacht van de hond heeft geen invloed op de leeftijd. Reuen en teven worden gemiddeld even oud. Uit het onderzoek is gebleken dat castratie (sterilisatie) wel invloed kan hebben op de leeftijd van je hond. Dit geldt vooral bij de teefjes. Bij reuen is het net andersom, daar worden doorgaans de intacte reuen ouder dan de gecastreerde reuen.
Het markeren
Reuen staan bekend om elke boom of lantaarnpaal te markeren met hun urine. Op deze manier laten ze hun geur achter. Sommige reuen doen dit niet alleen buiten, maar kunnen dit gedrag ook binnen vertonen. Dat reuen markeergedrag vertonen kan voor veel mensen een reden zijn om voor een teefje te kiezen.
Nu is het wel zo dat de reu er inderdaad om bekend staat veel te markeren, maar een teefje kan dit ook doen, dit gebeurt doorgaans niet zoveel als bij reuen, maar dit gedrag is wel bekend bij teven. Het kan dus best zijn dat teefje juist een markering drang heeft.
Markeren is normaal en noodzakelijk gedrag bij de hond, het markeren is een vorm van communiceren naar de andere honden in de buurt.
Agressie
Agressie bij honden kan zowel bij de reuen als bij de teven voorkomen. Dit heeft dus niet met de geaardheid te maken, het ras speelt hier vaak wel en rol bij. De uiting van agressie kan wel anders zijn bij teven en reuen.
Reuen laten eerder haantjesgedrag zien, vooral naar andere reuen, dit kan zelfs leiden tot een vechtpartij. Vaak is dit alleen maar om uiterlijk vertoon en niet om bewust schade toe te brengen.
Teven zijn doorgaans feller en kunnen redelijk onverwachts uitvallen. teefjes kunnen ook prikkelbaarder zijn naar elkaar. De hormooncyclus heeft ook invloed om op de emoties en het gedrag van de teef en kan in periode van de loopsheid ook sterker zijn. De emoties van de teefjes kunnen ook langer blijven hangen en zij kunnen zich ook gaan afreageren.
Reuen zijn over het algemeen emotioneel minder complex in hun gedrag ten opzichte van de teefjes.
Uit o.a. het onderzoek van U.S. National Center for Injury Prevention and Control blijkt dat reuen vaker betrokken zijn bij bijtincidenten dan teefjes, vooral als het gaat om agressie naar mensen. Bijtincidenten thuis kunnen in veel gevallen voorkomen worden. Dit heeft vaak te maken met het niet herkennen van de hondentaal en de stress signalen. In onze blog over grommen gaan we daar dieper op.
Sociale interactie
Honden zijn unieke dieren als het gaat om de interactie en de relatie tot de mens. De honden zijn door de jaren heen steeds meer betrokken bij de mens. De resultaten uit verschillende onderzoeken zijn vaak divers. De sociale interactie en aanhankelijkheid heeft in veel gevallen niet iets met het geslacht te maken meer met de hond zelf en het ras. Zo kan de ene teef zeer aanhankelijk zijn terwijl de ander liever op zichzelf is. Dit kan ook uiteraard ook bij reuen het geval zijn.
Fysieke kenmerken
Fysiek zijn er in de meeste gevallen wel verschillen dit verschilt ook per ras of het grote verschillen zijn of niet. Doorgaans zijn de reuen groter en zwaarder en de teven fijner gebouwd. Dit kan bij grote rassen soms wel meer dan tien kilo schelen, dit kan de keuze beïnvloeden om voor een vrouwtje te kiezen.
De verschillen, voor- en nadelen van de reu op een rij.
- De reuen zijn over het algemeen groter en zwaarder dan de teefjes.
- Reuen hebben geen halfjaarlijks loopsheid kunnen wel ander gedrag vertonen als er een loops teefje in de buurt is.
- Castreren van een reu is goedkoper dan bij een teef. Castratie bij en reu heeft geen gezondheidsvoordelen. Gecastreerde reuen kunnen onzekerder zijn die zie je vaak terug bij het gedrag: angst en agressie.
- De puberteit van de reu kan intenser zijn van die van een teefje. Dit kan vooral uiten in gehoorzaamheid. Dit verdwijnt wanneer je reu volwassen wordt. Het teefje wordt doorgaans eerder volwassen dan een reu.
- De kans op markeer gedrag is bij en reu groter. De reu plast tegen objecten aan en dat doen een teefje niet.
De verschillen, voor- en nadelen van de teef op een rij.
- De Teefjes zijn over het algemeen wat kleiner en lichter dan de reuen.
- Gesteriliseerde teefjes worden over het algemeen iets ouder.
- Gemiddeld is een teefje 2x per jaar loops. Haar gedrag kan deze periode veranderen en ze verliest bloed die kun je ophangen door haar een broekje aan te doen. Teefjes willen deze periode nog wel eens weglopen. Na de loopsheid kan schijnzwangerschap ontstaan.
- Bij teefjes kan melkkliertumoren en baarmoederontstekingen ontstaan. Bij castratie verlaag je het risico hierop. Voor het beste effect is een jonge castratie aanbevolen.
- Een teefje kan een nest met pups krijgen, uiteraard is hier wel een reu of de sperma van de reu bij nodig.
Wat kun je het beste kiezen als je al een hond thuis hebt?
De veiligste optie is een hond van een ander geslacht, je loopt hierbij wel een risico op een zwangerschap, dit kan verholpen worden met en sterilisatie (castratie). De voordelen zijn dat een teef en een reu elkaar doorgaans makkelijker aanvaarden als huisgenoten dan honden van hetzelfde geslacht.
Niet alleen het ras speelt een grote rol ook de kennismaking, de rassen, de leeftijd van beide honden. Ook het moment is belangrijk, mocht je teefje loops zijn dan is dit natuurlijk een minder goed moment dan wanneer ze dit niet is.
Tot slot: Reu of teef?
Zoals je hebt gelezen zijn er wel degelijk verschillen tussen de reu en teef, maar speelt het karakter, de herkomst en het ras ook een grote rol. Verdiep je daarom ook eerst goed in het ras. Vele rasverenigingen geven informatie over het ras, maar ook de verschillen van de teven en de reuen.
Ondanks alle informatie blijft het een persoonlijke keuze. Sommige mensen maakt het geslacht ook niet uit, want zowel de reu als de teef heeft voor- en nadelen.