|

Mijn hond kauwt alles kapot! Waar moet ik opletten? Hoe leer ik dat af?

Kauwen hoort bij de hond het is een natuurlijk gedrag. Kauwen heeft zeker veel voordelen, maar het kan ook erg vervelend zijn als je mooie spullen kapot gekauwd wordt.

In deze blog geven we alle informatie die je moet weten over kauwen.

Kauwen is normaal honden gedrag.

Kauwen is voor een hond een natuurlijk gedrag. De hond heeft ook geen handen en is dus met veel dingen afhankelijk van de bek. Naast het oppakken van spullen gebruiken ze de bek ook voor het bijten op spullen.

Je moet je hond aanleren waar ze wel en niet mee mogen spelen / kauwen. Je hond ziet namelijk het verschil niet tussen een balletje en bot of het speelgoed van je kinderen.


De pup en kauwen.

Baby’s en puppy’s stoppen alles in de mond als ze de kans krijgen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling. De pup en baby onderzoeken zo namelijk de wereld. Bij baby’s wordt dingen in de mond stoppen als het veilig is vaak geaccepteerd. Bij de pup word het als ongewenst gedrag gezien.

Niemand zit te wachten op scherpe puppy tandjes die in handen of dure spullen bijten. Het is belangrijk om je pup te laten kauwen. Hiervoor zijn speciale snacks en speeltjes op de markt. Dit helpt de hond in zijn natuurlijk gedrag en maakt als het goed is zo geen dure spullen kapot.

Vooral als de eerste tandjes doorkomen is het belangrijk de pup op iets te laten kauwen. Dit helpt tegen de jeuk. Het gebit van de pup wisselt vanaf de derde maand tot ongeveer de zevende maand. Dit kan per ras wel iets verschillen.


Kauwen heeft verschillende oorzaken.

Een hond kauwt op haar speelgoed of spullen om verschillende redenen. Zoals boven heb je kunnen lezen dat jeuk aan de tanden bij puppy’s een reden kunnen zijn. Verveling is ook een veel voorkomende reden.

Daarnaast kauwt een hond ook als die gestrest of gespannen is. Als een hond kauwt geeft dit vaak een kalmerend en een prettig gevoel daarom kiezen veel honden hier voor. Bij het kauwen worden er stofjes aangemaakt die een goed gevoel geven. (endorfine en dopamine).

Endorfine wordt geproduceerd bij pijn of stress. Het heeft een snelle werking, waardoor de stress en/of pijn snel kan afnemen.

Dopamine komt vrij wanneer een hond iets doet waar ze plezier aan heeft. Dit geeft een goed gevoel bij je hond.


Gezond gebit door het kauwen.

In onze blog over het gebit van de hond hebben we het al eens over het kauwen gehad en dat het de gezondheid gebit bevorderd.

Regelmatig kauwen is goed voor het gebit, het tandvlees en de kaken van je hond. Het gebit wordt als het ware op natuurlijke wijze gepoetst. Zo kan tandplak en tandsteenvorming worden tegengegaan. Het is wel belangrijk dat je de juiste producten kiest.


Wat is geschikt om op te kauwen?

  • Gezonde en natuurlijke snacks
  • Verse botten
  • Chewtoys / kauwspeelgoed. Bekijk onze blog eens over kong

Wat is niet geschikt om op te kauwen?

  • Pas op met commerciĆ«le kauwproducten. Hier worden vaak suikers aan toegevoegd. Bovendien leveren ze weinig kauwplezier op.
  • Gedroogde snacks gemaakt van huiden van buiten de EU zijn vaak gebleekt en kunnen daardoor schadelijke stoffen bevatten.
  • Geef geen (te) harde kauwmaterialen. Bijvoorbeeld hertengeweien en gekookte botten. De harde kauwmaterialen kunnen ervoor zorgen dat kiezen snel slijten of zelfs breken.
  • Pas op voor materialen / speelgoed met scherpe en/of kleine onderdelen.

Tot slot:

Als je hond regelmatig spullen kapot maakt, zorg dan dat je hond volgende alternatieven bij zich heeft die geschikt zijn om op te kauwen.

Hieronder heb ik een aantal producten geselecteerd die erg geschikt zijn voor je hond.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie