Je hond ontwormen? Welke middelen zijn er? Wat zijn de kosten?

Wormen bij je hond of bij je zelf er is maar weinig dat erger is. Je voelt het overal kriebelen en vooral als je in bed ligt. Naast dat het een vieze gedachte en het een vervelende kwaal is, kan het ook nog eens heel gevaarlijk zijn voor je hond en voor je zelf.

Regelmatig krijg ik de vraag hoe vaak je de hond moet ontwormen, het is lastig om daar zomaar een antwoord op te geven, dit is afhankelijk van de leeftijd en de omstandigheden. Vandaar dat ik over het ontwormen een blog heb geschreven die jou alle informatie geeft over het ontwormen en de wormen zelf.

Hoe krijgt je hond wormen?

Ongeboren pups kunnen door de moeder besmet worden met wormen. Puppy’s kunnen ook besmet raken met rondwormen door de moedermelk. Uit onderzoek blijkt dat die bij ongeveer 80% procent van de puppy’s voorkomen.

ontwormen hond kan via het zand wormen krijgen door de eitjes

Op latere leeftijd kunnen honden ook wormen krijgen. Dit komt door de wormeneieren die in aarde en zand zitten. Deze kunnen ze via de aarde of zand binnenkrijgen.

Dit kan dus al met zijn dagelijkse wandeling of een plas pauze achter het huis plaatsvinden.

Als je hond vlooien heeft of heeft gehad is ontwormen ook aanbevolen. Bij het hebben van vlooien kunnen ook wormen ontstaan. (veel vlooien zijn dragers van wormen).

Ontwormen is daarom erg belangrijk om te voorkomen dat je hond ziek wordt.


Wat is ontwormen van je hond?

Honden kunnen op verschillende manieren besmet raken met wormen.

Zelfs ongeboren pups kunnen door hun moeder al besmet raken met wormen. Geboren puppy’s kunnen besmet raken met rondwormen door de moedermelk. Uit onderzoekt blijkt dat 80% van de puppy’s besmet raken door moedermelk.

Op latere leeftijd kunnen honden ook wormen krijgen. Dit komt door de wormeneieren die in de aarde en het zand zitten. Doordat de hond snuffelt en veel in de bek neemt kunnen ze op deze manier besmet raken.

Een andere manier van besmetting kan zijn dat je hond vlooien heeft gehad. Veel vlooien zijn namelijk dragers van wormen.

Ontwormen is het geven van een kuur die er voor zorgt dat de wormen dood gaan. Daarnaast zorgt een kuur voor een preventieve bescherming tegen wormen.


Wanneer en hoe vaak moet je je hond ontwormen?

Zowel de pup als een volwassen hond moeten regelmatig een wormenkuur krijgen om de vervelende wormen te voorkomen.

Puppy’s moeten ontwormd worden met twee weken, vier weken, zes weken en acht weken.
Na acht weken om de maand t/m de pup 6 maand oud is.

Na de 6 maanden is het advies minimaal 3 x per jaar te ontwormen. Het beste is elke drie maand (4 x per jaar). Dit geld ook voor volwassen en oudere houden.

Honden die altijd buiten leven en jachthonden wordt zelfs elke maand aanbevolen om te ontwormen.


Welke wormen kunnen voorkomen bij de hond?

In feite kun je de wormen in 2 groepen verdelen namelijk in de: Rondwormen en in de lintwormen

 • Rondwormen:
  Haakwormen, spoelwormen en zweepwormen behoren tot de rondwormen. Rondwormen verblijven het liefste in de dunne darm van de hond. Deze rondwormen kunnen dagelijks 200.000 eieren leggen.

  Als de hond getroffen is door de mijnwormen, dan kun je dit merken doordat dat je hond mager word, diarree heeft en bloedarmoede.

  Bij puppy’s kun je aan de volgende symptomen merken dat ze getroffen zijn door de rondworm: Dikke (worm) buik, hoesten en rachitis (zwakkere beenderen kun je zien aan q benen)

  Zweepwormen kunnen 7,5 cm worden en veroorzaken vaak vermagering, darmontsteking, de hond wordt slapjes en verliest kracht.

  De meeste wormen kunnen ook besmettelijk zijn voor de mens.
 • Lintwormen:
  Er zijn veel verschillende soorten lintwormen. De 4 meest voorkomende zijn de:

  Dipylidium caninum: heeft een lengte van een halve meter, witachtig lijkt op een rijstkorrel met ledematen. veroorzaakt veel jeuk bij de anus, de hond kan ook vermageren en last van indigestie (braken, diarree en buikpijn) krijgen. Deze worm kan ook gevaarlijk zijn voor de mens.

  Vossenlintworm: is de gevaarlijkste voor de mens. Deze kan weefselbeschadiging in de lever veroorzaken. Dit is de kleinste lintworm van 0,4 centimeter. Leeft voornamelijk in de dunne darm van vossen, via de ontlasting van vossen komt de worm in de natuur terecht. Deze worden vaak door kleine knaagdieren opgenomen. Als het knaagdier slachtoffer word van de (jacht)hond kan de vossenlintworm overgedragen worden. De lintworm is moeilijk op te merken, het duurt ook vaak lang voordat deze lintworm gevonden wordt.

  Mesocestoides spp: kan 2,50 meter worden, gedraagt zich onopvallend. Honden die getroffen worden leiden aan verlies van eetlust en hebben een ruwharige vacht.

  Taenia spp: deze lintworm kan twee meter lang worden, maar kan ondanks de lengte moeilijk te herkennen zijn. De lintworm geeft alleen in zeldzame gevallen symptomen door zoals indigestie, vermagering en darmobstructie.

Welke middelen zijn er om je hond te ontwormen.

Er zijn verschillende ontwormingsmiddelen op de markt. Zowel voor het ontwormen van puppy’s als volwassen honden.

Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van de producten waarmee je je hond kan ontwormen!

 • Ontwormingstabletten
  De ontwormingstablet is het meeste gebruikte ontwormingsmiddel. Er zijn verschillende tabletten, sommige moet je meerdere dagen achter elkaar geven. Andere maar 1 keer per 3 maand. Sommige honden eten de tabletten zo op, bij de meeste gaat het eenvoudig met een stukje vlees of iets anders lekkers. Mochten de tabletten niet lukken bij je hond, dan zijn er gelukkig andere opties.
 • Ontwormingspasta
  Ontwormingspasta is geschikt voor honden van alle leeftijden. De pasta’s zijn met een spuitje doorgaans makkelijk naar binnen te spuiten. Je hoeft de meeste pasta maar 1 keer per 3 maand te gebruiken.
 • Vloeibare ontwormingskuur
  Als de tablet of pasta lastig is om te geven aan je hond, dan kun je nog altijd kiezen voor een vloeistof. Je kan dit goed doseren en gemakkelijk door het eten heen gooien. Als je hond zijn eten hierdoor niet eet kun je ervoor kiezen om het met een spuitje voorzichtig in de mond brengt en je hond te laten slikken. Zo weet je ook zeker dat ze de juiste hoeveel ook echt binnenkrijgt.
 • Pipet (nekdruppels) ontwormingskuur
  Voor de honden waarbij echt oraal toedienen niet lukt is er een pipet. Dit ontwormingsmiddel gaat direct via de huid naar de bloedstroom. Het is wel belangrijk dat het middel op een bloot stukje huid wordt geplaatst anders kan de dosering niet correct zijn. Een pipet kan ook worden gebruikt tegen vlooien maar juist niet tegen een lintworm.

Wat zijn de kosten van een ontwormingskuur?

De kosten zijn heel verschillend per kuur. Voor grotere honden zijn de kosten ook vaak hoger, omdat de honden doorgaans ook zwaarder zijn. De verdeling van de dosering gaat per gewicht.

Andere kuren moet je weer meerdere keren gebruiken voor het volledig werkt. Ondanks de grote verschillen hebben we toch een lijst met goedkope ontwormingskuren voor je gemaakt.

Milbemax Ontwormingstabletten.

Milbemax ontworming is ter preventie van hart / long worm infecties en ter behandeling en curatief (genezend) van zweepwormen, haakwormen, spoelwormen en lintwormen bij honden. Om het ontwormen makkelijk te maken zijn de tabletten zacht en hebben zij een lekkere kip smaak.


Vitaminthe ontwormingspasta

Vitaminthe is een oraal middel in de vorm van een pasta, is werkzaam tegen lintwormen spoelwormen, zweepwormen en haakwormen. Kan onder de tong gespoten worden met het bijhorende spuitje. Algemene dosering:
1 ml per 2 kg lichaamsgewicht bij volwassen honden en twee keer per jaar ontwormen en indien wormen in ontlasting en/of braaksel waargenomen worden.


Animigo natuurlijk ontwormingsmiddel

Animigo ontwormingsmiddel voor honden en katten is een eenvoudige en natuurlijke manier om je hond of kat te ontdoen van wormen. Het ontwormingsmiddel van Animigo is natuurlijk en bevat geen chemische middelen. Animigo’s ontwormingsmiddel is gemaakt van hoogwaardige natuurlijke ingrediënten, wat resulteert in een formule die zacht is voor de gevoelige magen van je huisdier. Het versterkt de natuurlijke immuniteit van het huisdier door een omgeving te creëren die onhoudbaar is voor vervelende parasieten.

Voordelen van Animigo ontwormingsmiddel

 • Geschikt voor alle honden en katten
 • Natuurlijk hoogwaardig supplement
 • Tegen alle soorten wormen
 • Makkelijk te gebruiken
 • Versterkt immuniteit

Gebruik

Voeg het geadviseerde aantal druppels toe aan een theelepel met gekookt, afgekoeld water. Voeg vervolgens toe aan het eten of water.


Beaphar all-in tablet

De Beaphar behandeld vele soorten wormen, zoals de spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Je kunt de tabletten gebruiken vanaf 5 maand en is geschikt voor honden van 2,5kg tot 40kg.

Voor een juiste dosering dient het lichaamsgewicht zo nauwkeurig mogelijk te worden bepaald. De tabletten worden toegediend door hele en/of halve tabletten achteraan op de tong te plaatsen.

Lichaamsgewicht in kilo’s / aantal tabletten:

2,5kg – 5kg: ½ tablet

5kg – 10kg: 1 tablet

10kg – 15kg: 1½ tablet

15kg – 20kg: 2 tabletten

20kg – 25kg: 2½ tabletten

25kg – 30kg: 3 tabletten

30kg – 35kg: 3½ tabletten

35kg – 40kg: 4 tabletten

De tabletten kunnen ook in een stukje eten verstopt worden als je hond zo geen tabletten eet.


Tot slot:

Wormen zijn helaas niet te voorkomen, maar gelukkig zijn er wel middelen op de markt. De middelen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar, zodat je voor iedere hond geschikte medicatie kunt krijgen.

Het is aanbevolen om previentief te gaan ontwormen, ook omdat veel wormen besmettelijk en gevaarlijk voor de mens kunnen zijn.

Mocht je trouwe viervoeter toch besmet zijn, kun je het ook met medicijnen verhelpen. Helaas zijn niet alle wormen makkelijk waar te nemen en kom je er vaak in een latere fase achter.

Lexi krijgt 3 á 4 keer per jaar haar kuur, meestal in de vorm van tabletten. Dit is voor haar in een stukje worst geen probleem.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie