|

Informatie over een goede vacht verzorging voor je hond!

Vachtverzorging is een belangrijk onderdeel van het houden van een hond. De ene hond heeft veel meer verzorging nodig dan de andere. Denk hier bij aan het kammen, trimmen en het wassen. Uiteraard komt er nog veel meer bij kijken.

Kortharige honden hebben minder verzorging van de vacht nodig dan langharige honden. Hoe je het beste de vacht van je hond kan verzorgen is afhankelijk van het ras en het vachttype. Per vacht zijn er verschillende kammen en borstels die je het beste kunt gebruiken.

Op deze pagina krijg je alle informatie die belangrijk is en te maken heeft met de vacht van je hond. Na het lezen van deze blog weet jij precies hoe je de vacht van je hond gezond houd en hoe je het moet verzorgen.

Wat is een gezonde vacht bij de hond?

De vacht van de hond zegt veel over de gezondheid van het dier. Er wordt gesproken over een gezonde vacht wanneer deze glad, glanzend en aaneengesloten is. Voeding speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de vacht van je hond. Het haar bestaat voor een groot deel uit het eiwit keratine. Eiwitten zijn daarom een belangrijke voedingsstof.

Het haar

Het haar wordt gevormd vanuit de haarwortel. Haar is een dood materiaal en wordt gezien als afscheidingsproduct van de haarwortel. Haren hebben maar een bepaalde levensduur, als de levensduur voorbij is vallen de haren er vanzelf uit. Voor de uitgevallen haar komt een nieuwe haar in de plaats. Wist je dat de haren van je hond in de zomer harder groeien dan in de winter?


Problemen met de huid en vacht

Een doffe vacht komt veel voor bij honden. De vacht en de huid is een weerspiegeling van de algehele gezondheid. Een doffe vacht is vaak een symptoom van een tekort aan voedingsstoffen of een teken van verkeerde voeding.

Het veranderen van voeding en het regelmatig borstelen kan helpen om de doffe vacht weer glanzend te krijgen.

Niet alleen te kort aan voedingstoffen kan de oorzaak zijn. Maar ook voedselovergevoeligheid kan een boosdoener zijn als het gaat om problemen met de huid en de vacht. Bij voedselovergevoeligheid kun je onderscheid maken tussen een voedselallergie en voedsel intolerantie.

 • Voedselallergie: Dit is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen, wordt ook wel allergenen genoemd. Bij het activeren van het immuunsysteem komt histamine vrij, dit is een stof die de verschijnselen van een allergie veroorzaakt, bijvoorbeeld jeuk.
 • Voedselintolerantie: Hoewel voedselintolerantie hetzelfde ziektebeeld geeft als een voedselallergie is het wel totaal anders. Een goed voorbeeld van voedselintolerantie is voedselvergiftiging. Dit kan ontstaan door dat je hond iets heeft gegeten wat niet meer goed was (bedorven), of van slechte kwaliteit. Maar ook bepaalde voedingsbestanddelen kunnen de oorzaak zijn, zoals stofjes in chocolade en uien.

Voedselovergevoeligheid kan ook ontstaan door abnormaal of afwijkend eetgedrag, zoals door te veel eten, te vet eten, te veel menselijk eten nuttig of door oneetbare voorwerpen. (voorbeelden hier van kunnen zijn: stenen, zand, ontlasting)

Uiteraard kunnen ook andere redenen zijn dat je hond een doffe vacht heeft of huidproblemen. Bij een doffe vacht en huidproblemen is het verstandig advies te vragen bij jouw dierenarts.


Goede voeding voor een gezonde vacht

Als je hond allergieën heeft voor voeding is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Bijvoorbeeld een gluten allergie. Kies dan voor graan- en glutenvrije voeding. Goede voeding moet sowieso voldoende goede vetzuren, vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten. Hieronder heb ik een aantal hondenbrokken geselecteerd die bijdragen aan een gezonde huid.


Vachtverzorging voor kortharige hond.

Bij de kortharige honden heb je nog verschillende soorten haar. Hieronder wordt er per haarsoort een uitleg gegeven en bij welke honden dit haartype in de meeste gevallen voorkomt.

Kort stokhaar

De korte stokharen vacht heeft kort en stugger dekhaar tot ongeveer 6 centimeter. Het haar ligt dicht tegen het lichaam aan. De vacht heeft een kortere ondervacht van dunnere haren. De ondervacht kan dicht zijn. De haren/vacht van de hond met dit type haar kan licht vettig aanvoelen en een hondenlucht hebben, vooral als je hond nat is. De dekharen van dit type kan makkelijk in de bank en kleding blijven steken.

De rassen met dit haar type verharen het hele jaar maar 2 periodes per jaar net iets meer. Bij buiten honden is dit duidelijker dan bij honden die binnen leven.

Tweewekelijks borstelen met een rubberborstel is voldoende in de meeste gevallen. Je kunt eventueel naborstelen met een poestborstel. Tijdens de ruiperiode kun je extra borstelen met de rubberborst of met een furminator voor de losse haren en de ondervacht.

Rassen met die haar type zijn Labrador Retriever en de Golden Retriever. Dit haar type kan ook voorkomen bij Herdershonden en Rottweilers.


Ruwhaar

De vacht van ruwharige honden wordt ook wel draadhaar genoemd. De vacht bestaat uit dikke stugge dekharen, gecombineerd met een dun wollige ondervacht De dekharen kunnen variëren van recht tot zelf krullend tot golvend die is per ras verschillend. Het voordeel van deze vacht is dat het goed bestand is tegen de meeste weersomstandigheden.

De verharing is tussen de 2 tot 4 keer per jaar. De loskomende dekharen vallen er niet vanzelf uit maar zullen verwijderd moeten worden. Dit vacht wordt geplukt om irritatie van de huid tegen te gaan.

De dekharen klitten normaal gesproken niet. Wekelijks borstelen is voldoende om de wollen ondervacht van je hond in conditie te houden. Als je losse plukken haren in huis vind, is de vacht van je hond plukrijp. verder op in deze blog vertel ik meer over het plukken.

Hondenrassen met deze vacht zijn o.a. ruwharige Teckels en Schnauzers

Hieronder vind je een aantal borstels en kammen die geschikt zijn voor dit type vacht.


Gladhaar

Gladhaar wordt ook wel kort haar genoemd. Deze vacht bestaat uit korte gladde aanliggende haren zonder ondervacht. De haren hebben een lengte van maximaal 2 centimeter. De vacht is makkelijk te onderhouden, de haren daarin tegen gaan moeilijk uit banken en kleding.

Kleinere rassen met deze vacht kunnen gevoelig zijn voor de zon, kou, regen en wind. Tegen de kou, wind en de regen kan er gekozen worden voor hondenkleding zoals jasjes. De dunne vacht maakt de huid van de hond kwetsbaar in de zon en kan zelfs verbranden. Dit gebeurt ook snel bij de oorpunten van de hond.

De verharing van deze vachttype is het hele jaar lichtjes door, 2x per jaar is de verharing erger. tweewekelijks kammen met een rubberborstel is ruim voldoende bij sommige honden is minder vaak ook mogelijk.

Honden met dit vachttype zijn Jack-Russel en Boxers


Vachtverzorging voor de langharige hond

Ook bij de langharige hond zie je verschillende vachttypes hieronder worden de verschillende vachttypes beschreven.

(Half)lang haar met weinig ondervacht

Langhaar zonder ondervacht bestaat uit lange haren. Eigenlijk heeft de hond wel een ondervacht maar deze lijkt zo op de bovenvacht dat het lastig te onderscheiden is. Deze vachttype heeft wel onderhoud en verzorging nodig maar wel minder dan lange haren met een ondervacht.

De haren kunnen vrij eenvoudig in een klit raken, de haren hoeven in feite niet geknipt te worden maar omdat ze makkelijk in de klit raken wordt hier vaak wel voor gekozen. vooral de lange haren bij de oren en de ogen vragen extra aandacht.

honden met deze vachttype verliezen het hele jaar haren en niet in bepaalde periode extreem meer, er kan wel af en toe meer haren vrijkomen dan in andere periode meestal 2 x per jaar.

De hond heeft wel een vachtverzorging nodig minimaal 1x per week kamen, soms is vaker kammen en borstelen nodig om klitvorming te voorkomen. Diverse hondeneigenaren met honden met deze vacht kiezen voor een bezoekje aan een trimsalon zodat de haren mooi kort blijven.

De honden met deze vachttype zijn verschillende spaniëls rassen en border collies. Je kunt het beste een pennenborstel of een slickerborstel gebruiken. Voor de klitten een herderhark of een klittenhark. Ook is een middelfijne kam handig bij deze haren.


Kroeshaar

Een kroesharige vacht bestaat uit alleen een ondervacht. Honden met deze vachttype zijn onder andere de Poedel en Bichon Frisee. Deze honden verliezen niet snel haren. Daarin tegen hebben de honden wel een goede vachtverzorging nodig. De vacht komt snel in de klit te zitten ook kan het snel vuil worden.

Ondanks dat de kroesharige honden iet veel haren verliezen komt het uiteraard wel eens voor ze hebben geen ruiperiode en kunnen het hele jaar af en toe haren verliezen. De vacht moet minimaal een paar keer per week geborsteld worden, afhankelijk van de haarlengte kan het ook dagelijks zijn.

Na het borstelen kun je het beste met de kam kijken of alle klitten weg zijn, dit is wel verstandig om na het borstelen te doen. Om het borstelen en het kammen makkelijker te maken is een trimbeurt elke 2 maand wel aanbevolen. De hond kan geknipt of geschoren worden.

Het beste kun je een pennenborstel of een slickerborstel gebruiken, bij klitten een klittenhark en een kam om te checken op klitten.


Lang haar met veel ondervacht

De langhaar met ondervacht bestaat uit een lange dekvacht over het hele lichaam. De ondervacht is ook relatief lang. De ondervacht heeft verzorging nog anders vervilt het gemakkelijk. Honden met deze vacht horen normaal gesproken niet geknipt te worden. Maar hier wordt vaak wel voor gekozen i.v.m. intensieve verzorging. Omdat er over het hele lijf beharing zicht en ook bij de ogen en ode oren vragen deze extra aandacht.

De honden met deze vacht verliezen af en toe wat haren het hele jaar door. In de ruiperiode kunnen er meer haren verloren worden. Dit komt door een loskomende ondervacht.

Vachttype zoals deze vraagt zeer veel onderhoud en verzorging. in veel gevallen is het vrijwel dagelijks borstelen en kammen om de boven- en ondervacht klitten vrij te houden. De trimsalon meerdere keren per jaar is ook echt een aanrader om het jezelf makkelijker te maken.

Honden met lange dekharen en een lange ondervacht zijn o.a.: De Boomer, Birard en Bobtail.

Voor de verzorging kun je het beste een Slickerborstel, pennenborstel, herderhark / klittenhark, grove en middelfijne kam gebruiken.


Andere vachttypes

Hierboven zie je bij zowel de kort- als bij de langharige honden verschillende types, dit zijn de meeste voorkomende vachttypes. 1 type dit ik nog wel behandelen is haarloos.

Haarloos

Niet alle naakthonden zijn volledig haarloos. Sommige rassen het nog wel haren op de kop, poten en de staart. Bepaalde naakthonden zijn ook dekharen op hun hele lichaam. Bij koude dagen is een jasje buiten wel aanbevolen. Bij zonnige dagen is zonnebrandcrème verstandig tegen het verbranden. De licht getinte huiddelen zijn het gevoeligst.

Niet alle naakthonden zijn volledig haarloos, bij sommige rassen zien we wel dekhaar op de kop, poten en staart. Sommige varianten van naakthonden hebben zelfs dekhaar op hun hele lijf. Bij hele koude dagen en gure weersomstandigheden is het verstandig om deze honden te beschermen met een hondenjas. Bij hele zonnige dagen is het verstandig om in ieder geval licht getinte huiddelen in te smeren met zonnebrandcrème.

Naakthonden verharen niet, het kan wel eens voorkomen dat er haarverlies van de kop voorkomt. Het weinige haar van de naakthond moet wel geborsteld en gekamd worden op regelmatige basis.

De huid heeft ook verzorging nodig, als de huid vettig wordt kan deze gewassen worden, was je hond niet te vaak, de huid kan verzorgd worden met een crème. Goede voeding helpt ook bij het gezond houden van de huid.

Qua borstels en een kam kun je het beste een gewone hondenkam gebruiken en een pennenborstel.


De Furminator borstel

Een veel gebruikte borstel is de Furminator, deze kwam ook al langs bij de kort stokharige vacht. De furminator is geschikt voor elke type haar, voor de verschillende types heb je ook verschillende borstels.

Met deze borstel kun je de ondervacht borstelen en de losse haren verwijderen. Het voordeel van de Furminator is dat je kunt borstelen zonder de vacht te beschadigen. De Furminator wordt vooor 90% tegen de verharen voor zowel kortharige en bij lange harige honden.

Hieronder heb ik de beste verkopende modellen voor je geselecteerd met een Bol.com link. Deze link geeft extra informatie over de borstels.


Wassen van de hond

Wassen van de hond behoort ook bij de vachtverzorging. Een gezonde huid en vacht hoeft niet gewassen te worden. Een hond met een huidziekte of problemen kan wel gemak en baat hebben bij een wasbeurt met de juiste shampoo. Ik onze blog over wassen van je hond en de hondenshampoo vertel ik meer over de verschillende soorten shampoo’s en hoe vaak jij je hond het beste kunt wassen en wanneer.

Was je hond niet met shampoo en douche artikelen voor mensen, gebruik altijd speciale hondenshampoo.


Plukken van de haren

Misschien klinkt het een beetje raar om je hond te plukken, maar dit is een normale methode, waarbij je alleen de los zittende haren verwijderd. Als je het plukken goed uitvoert doet het geen pijn bij de hond.

De hond kun je pas plukken als deze plukrijp is, wanneer je hond niet plukrijp is zou het plukken pijnlijk zijn bij je hond. Bij het plukken volg je de haargroei, je pakt een flinke bos haar vanaf de huid. Je trekt losse haren eruit, de vaste haren blijven gewoon zitten.

Het plukken is nodig omdat bij een plukhond de los zittende haren niet vanzelf eruit vallen. Als je de loszittende haren niet verwijderd gaat de hond jeuk krijgen en kan zich krabben tot bloedens toe. Niet alle plukhouden kunnen tegen het plukken. Er kan irritatie ontstaan na het plukken, dit zie je bij honden met een gevoelige huid, de west highland white terriër is hier een voorbeeld van.

In deze gevallen wordt er gekozen voor het scheren van de hond, ook medische problemen kan een reden voor het scheren zijn. Het kan ook een keuze zijn van de baas om te scheren i.p.v van te plukken. Als er voor het scheren gekozen wordt kan de structuur van de vacht gaan veranderen en zachter worden.

De vacht van de plukhond is iedere 6 maanden plukrijp. Bij het plukken wordt de vacht strak getrokken en telkens tussen de duim en wijsvinger een plukje haar beet te pakken en deze in één beweging eruit te trekken. Er kan ook gekozen worden om met een trimmesje te werken.

De volgende honden zijn plukhonden: Bouviers, Schnauzers, de meeste Terriër rassen en alle overige ruwharige honden. Spaniels, Setters en ook verschillende Retrievers hebben deels een plukvacht .


10 tips voor een gezonde vacht

Hieronder 10 tips voor een gezonde vacht te krijgen of houden.

 • Begin van jongs af aan met borstelen en kammen, dit maakt het makkelijk en je hond is er dan ook snel aan gewend.
 • Maakt er een leuk ritueel van, met routine en vergeet je hond te niet belonen.
 • Volg de instructie die bij de borstel en de kam geleverd wordt of laat je informeren hoe je het beste kunt kammen en borstelen
 • Vergeet niet te kammen, hoe vaak je het beste kunt kammen is wel afhankelijk van de vachttype
 • Ga niet zomaar knippen en scheren, je kunt blijvende schade aanrichten als je niet weet wat je doet.
 • Was je hond ten alle tijden met Hondenshampoo. Onze douche producten hebben een andere PH waarde dat niet goed is voor de huid en vacht voor de hond
 • Was je hond ook niet te vaak alleen als het echt nodig is, of op advies van de dierenarts zoals bij huidziektes en problemen
 • Bewegen is altijd goed voor de gezondheid van je hond maar voldoende bewegen draagt ook bij een gezonde vacht en huid.
 • Kies voor een goede voeding met voldoende goede eiwitten voedingsstoffen en mineralen.
 • Controleer de vacht regelmatig op vlooien en teken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie