|

Informatie over de neus van de hond. (Platte, korte en lange neuzen)

De Neus is erg belangrijk voor de hond en tevens erg gevoelig. Heb jij je ook altijd afgevraagd waarom een hond zo goed ruikt? Of heeft je hond neusproblemen en ben je benieuwd wat het precies inhoud en wat er aan gedaan kan worden? Een andere vraag kan zijn wat het verschil is tussen de platte, korte neus en de lange snuit van de hond.

Deze en nog veel meer vragen worden behandeld in deze blog over de neus van onze trouwe viervoeter.

De neus van de hond

Wist je trouwens dat de neus verschillende kleuren kan hebben? Van de roze tot de zwarte kleur. Elke neus van de hond is uniek en kan vergeleken worden met een vingerafdruk. De neus van de hond is vochtig, draaibaar en gespierd. De neus is zowel aan de binnen- als aan de buitenkant nat. Dit zorgt ervoor dat de neus gereinigd wordt en dat je hond beter kan ruiken, de geur wordt beter opgenomen.

Een mens moet diep ademhalen om iets goed te kunnen ruiken. Bij honden werkt het iets anders, de hond heeft een hogere ademhalingsfrequentie bij het ruiken. De hond kan door de lucht van voren in te ademen, en zijwaarts weg te blazen bijna continu geuren opnemen.

Als je in hokjes wil denken en de neus daar in wilt verdelen heb je 3 soorten neuzen/ snuiten. De lange neus (de dolichocefalen), de middelgrote neus (de mesaticefalen) en de korte neus, ook wel kleine neus genoemd. (de brachycefalen). Het risico op neusproblemen is het grootst bij de korte neus. De korte neus word ook vaak de platte neus genoemd.

Het fokken van honden met een te korte neus is sinds maart 2019 verboden. De te platte snuit van deze honden zorgt voor ademhalingsproblemen. De ademhalingsproblemen kwamen naar boven in een onderzoek van de Universiteit van Utrecht.


De functies van de neus

De neus heeft meerdere functies voor je hond. De belangrijkste is het reinigen van de ingeademde lucht. Dit gebeurt met het vochtige inwendige slijmvlies. De lucht die word ingeademd , word opgewarmd en bevochtigd.

Naast het reinigen van de lucht is ruiken ook een functie van de neus. De neus van de hond heeft een sterkere reuk dan van de mens. De reden hiervan is dat de neus van de hond een grotere oppervlakte heeft aan gevoelige cellen en betere zenuwvoorzieningen. Een reukcel bevat geurreceptoren. Bij een hond zijn er wel 1000 verschillende geurreceptorgenen, wij mensen hebben er ongeveer 350. Wij ruiken bijvoorbeeld dat we tomatensoep of groentesoep eten, een hond kan elk ingrediënt apart ruiken.

Het reukvermogen van de hond kan afnemen, hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 • Medicijngebruik
 • Ouderdom
 • Gebitsproblemen
 • Door ziektes
 • Hormonale problemen

Een goede neus heeft ook zo zijn voordelen, je kunt hierdoor ook goed speurwerk doen met je hond. De cursus speurwerk van € 7,- al uitgeprobeerd? Een aanrader om samen met je hond speurwerk te doen. Als je met je hond op een bepaalde geur gaat specialiseren, kan de hond een bepaald geuraanbod goed herkennen door materialen heen, denk hierbij aan drugshonden of geldhonden. In theorie kan een hond een geur oppikken die tot 2 maand te ruiken is. (dit is gelijk aan de levensduur van de reukcel)


Hoe zit de neus van de hond in elkaar?

De neus van de hond begint normaal gesproken met een gepigmenteerde neusspiegel en 2 neusgaten. Aan beide kanten één. Deze neusgaten zijn de ingang van de neus. De neusspiegel is normaal gesproken vochtig. (een natte neus)

Of de neus nat is heeft onder andere te maken met de kliertjes in de bedekking van de neusspiegel. De andere reden kan zijn, doordat de traan van de afvoerbuizen van de ogen uitmonden vooraan in de neus van de hond.

In de neusholte zitten kraakbenige lamellen die naar achter lopen en bekleed zijn met zeer goed doorbloede slijmvliezen. De neusholte staat in verbinding met een tweetal nevenholtes. Deze nevenholte worden ook wel sinussen genoemd. (de bovenkaakholte en de frontale holte) Via het zeefbeen gaat de neus over in de keel.


Welke klachten, problemen en aandoeningen kunnen voorkomen?

De meeste neusproblemen komen voor bij de korte neuzen (kleine neuzen). Uiteraard kunnen honden met een middel grote en een grote neus ook problemen krijgen maar hebben een verlaagd risico.

De klachten en aandoeningen die ik ga behandelen zijn:

 • Droge neus
 • Nauwe neusgaten
 • Infecties
 • Voorwerpen in de neus
 • Neus tumoren
 • Allergieën, afweerstoornissen

Problemen met de neus kan ook door een andere oorzaak komen, bijvoorbeeld gebitsproblemen en slokdarmproblemen

Voordat ik alles toelicht wil ik benadrukken dat ik deze informatie via dierenartsen en literatuur heb ontvangen en opgezocht. En bij klachten dat je ten alle tijden contact moet opnemen met dierenarts.


Droge Neus

Vroeger werd er veel gezegd, je kunt aan de neus van de hond zien of ze gezond is dat dan de neus nat is. Dit is gedeeltelijk waar, want ook gezonde honden kunnen een droge neus hebben.

Een droge neus is een veel voorkomende klacht bij de honden. Dit houd in dat de neusspiegel van de hond droog is. Dit kan soms leiden tot verdikkingen en verhardingen die voornamelijk voorkomen aan de randen van de neus.

De oorzaken kunnen heel divers zijn hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken:

 • Traanbuisverstopping
 • Bepaalde huidaandoeningen
 • Zenuwbaschadiging (komt veel voor bij een middenooronsteking)
 • Ontstekingen van de neus

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Veelal wordt er uiercrème gebruikt om de huid van de neusspiegel soepel te houden. (gebruik dan wel parfumvrije en op advies van de dierenarts)


Nauwe neusgaten

Bij kort neuzen / snuiten komen nauwe neusgaten regelmatig voor. Dit hoeft niet de enige oorzaak te zijn van het sterk snurken tijdens in- en/of uitademen. De oorzaak kan ook dieper in de neus plaats vinden bij de keel, of strot.

Nauwe neusgaten kan op jonge leeftijd van je hond al serieuze problemen veroorzaken bij inspanning of stress. De oplossing hiervoor is een operatie. Tijdens de operatie worden er stukjes van de binnenkant van de neusvleugels weggehaald.

Ook de lamellen in de neusholte zijn bij een verkorte neus vaak onregelmatig en te dik. Hierdoor kan de lucht er ook niet goed doorheen komen. Aan de verdikking is weinig anders te doen dan opereren. Dit is een vervelende operatie en kunnen ook nadelen opleveren voor je hond.


Infecties

Bij een infectie van het slijmvlies kan deze erg gaan opzwellen. Dit leid snel tot sterke belemmering met het in- en uitademen van lucht (zuurstof). De infecties zijn doorgaans goed te verlichten met de juiste medicatie. Infecties kunnen viraal, bacterieel en schimmels ontstaan op verschillende plekken.


Voorwerpen in de neus

Voorwerpen in de neus kunnen veel problemen veroorzaken.De hond steek haar neus graag overal in om alles goed te kunnen ruiken. Op deze manier kunnen er stukjes in de neus terecht komen. Met niezen probeert ze het er wel uit te krijgen. Maar sommige kleine deeltjes kunnen soms vast blijven zitten. De grasaar bijvoorbeeld. Deze grassoort met haakjes blijft dan in de neus vast zitten en zal in de meeste gevallen operatief moeten worden verwijderd.


Neus tumoren

Neustumoren komen maar zelden en voornamelijk voor bij honden op middelbare leeftijd en ouder voor. Een bloedneus kan een symptoom zijn. Neustumoren zijn vaak kwaadaardig met een agressieve groei en worden meestal in een laat stadium ontdekt. Waardoor de behandeling moeilijk word.


Allergieën en afweerstoornissen

Bij allergieën kan de slijmvlies opzwellen waardoor de hond veel kan gaan niezen.


Symptomen van neusproblemen

 • Vloeiingen uit de neus. Het kan waterig, slijmig, geel / groen pusserig of bloederig zijn. Soms zelfs donker en sterk rottend.
 • Bijgeluiden tijdens in- of uitademen (klinkt vaak als snurken).
 • Niezen als het afwijkend is. Denk hierbij aan langdurig en vaak niezen.
 • Meer of minder benauwdheid en met de bek open ademen (hijgen).
 • Gezwellen. Dit kan zichtbaar zijn bij de neusrug doordat de ene kant dikker is dan aan de andere kant. Een kleurverandering met verdroging van de neusspiegel. (kan zelfs verdikken en diepe kloven ontstaan. De neus kan pijnlijk zijn bij aanrakingen.

Bij de bovenstaande klanten is het raadzaam de dierenarts te bellen voor advies.

De behandeling

De behandeling is sterk afhankelijk van de oorzaak, hieronder de meest voorkomende behandelingen.

 • Medicatie. (bij allergieën en infecties)
 • Operatie (bij uitgebreide infecties, verwondingen, tumoren, en vreemde voorwerpen.

Korte en de lange neus

Naast dat honden met een korte neus gevoeliger zijn voor neusklachten en aandoeningen, is de kans ook groot dat er minder reukcellen aanwezig zijn dan bij een hond met een middelgrote en een lange neus. De reukcellen zijn er nog meer dan genoeg, want ook honden met een kortere neus worden gebruikt als reddingshonden en speurhonden.

Ademhalingsproblemen komen bij korte snuiten vaker voor dan bij lange snuiten. Naast ademhalingsproblemen is de kans ook groter op snurken en oververhitting.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie