Het karakter en de verzorging van de Engelse Springer Spaniel
Er lopen een groot aantal Spaniels rond. In deze blog gaan we iets vertellen over de Engelse Springer Spaniel. De Springer Spaniel is één van de oudste Spanielrassen. Lexi, onze hond is ook een Engelse Springer Spaniel.
De oorsprong
De Engelse springer Spaniel komt uit Engeland zoals de naam al zou vermoeden. Het exacte jaartal van ontdekking is niet bekend. In 1902 is het ras officieel erkend.
De Engelse springer Spaniel is verwant met de Welsh Springer Spaniel, maar is iets groter dan zijn Welshe variant.
Van origine werd het ras gebruikt voor de jacht, het doel was het opjagen en het opsporen van het wild.
Naast de kwaliteiten van een jachthond is de Springer Spaniel ook zeer geschikt als gezelschapshond.
2 Soorten Engelse Springer Spaniels
In de loop van de jaren zijn er 2 soorten ontstaan de jachthond- en de showlijn. Tussen de lijnen zitten enkele verschillen.
Showlijn: De Show Spaniel is in het algemeen iets groter en zwaarder. Andere uiterlijke kenmerken zijn de oren, die zijn van de showlijn zijn vaak iets langer en lager ingezet. Ook is de beharing iets langer.
Jachtlijn: Is over het algemeen een stuk actiever dan de showlijn. De jacht-spaniel wordt echt als werkhond gezien.
De gemiddelde schofthoogte is ongeveer 50 cm. Het gewicht varieert van 18 tot 25 kilo.
Karakter
Engelse Springer Spaniels zijn zachtaardig, gevoelig, vrolijk en actief. Het ras is erg sociaal met andere honden en uitstekend met kinderen. Echt een familiehond die erg intelligent, levendig en energiek.
Verrassend genoeg is de Springer Spaniel ook een goede waakhond. Dit komt door zijn alertheid.
Doordat de Engelse Springer Spaniel een echte gezelschapshond is hebben ze wel aandacht nodig. Ook te veel en lang alleen laten vind het ras niet prettig.
Verzorging
De vacht van de Springer Spaniel is dicht, glad en water- en vuilafstotend. Wel heeft de vacht verzorging nodig.
Dat betekend dat de vacht met regelmaat geborsteld moet worden. Van vanwege de beharing en langere vacht is er bij de showlijn meer aandacht nodig voor de vachtverzorging. Ook zou er af en toe getrimd moeten worden.
Aan de achterkant van de oren kunnen er klitten ontstaan daarom is dit verstandig regelmatig te controleren. Ook is het aan te raden de gehoorgang regelmatig vrij te maken van overtollig haar. Dit kan een oorontsteking voorkomen.
Gezondheid
De Engelse Springer Spaniel heeft aanleg tot het krijgen van heupdysplasie en elleboogdysplasie. Tevens is het ras bekend met een erfelijke oogafwijking.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar
Voor de Springer Spaniel is beweging in welke vorm dan ook van groot belang.
Favoriete bezigheden
De Springer Spaniel is voornamelijk graag actief bezig.
Wandelen en speelsessies in verschillende vorm zijn er aantrekkelijk voor de Spaniel. Denk hierbij aan het apporteren dit heeft ook te maken met de jacht achtergrond.
Daarnaast zijn veel Engelse Springer spaniels gek op water en modder.
Springer Spaniels staan bekend als zeer intelligente honden, zij vinden het daarom ook erg leuk om spelletjes te doen. Denk hierbij aan een interactieve hondenpuzzel met behulp van brokjes en/of beloningskluifjes.
Wist je dat de Engelse Springer Spaniël niet alleen dol is op speuren? maar ook een echte speurneus is? Wil jij ook graag leren speuren met je hond bekijk dan eens de online cursus speuren. Deze cursus kost slecht € 7,00 en leert je speuren zoals een drugshond!
Boeken over de Engelse Springer Spaniël
Hieronder vind je boeken met meer informatie over de Engelse Springer Spaniël. De boeken vertellen je alles over het ras maar ook qua opvoeding, training etc. Naast de boeken van het ras heb ik ook nog boeken toegevoegd die direct of indirect te maken hebben met de Engelse Springer Spaniël.