|

Hondenpoep en koeien geen goede combinatie!

Tijdens een wandeling langs zandpaden en weilanden kun je waarschuwingsbordjes te komen. Op deze borden staat vaak dat je de hond niet in het weiland mag laten poepen.

Maar waarom je de hond niet mag laten poepen in het weiland lees je in deze blog.

Waarom staan er waarschuwing borden voor hondenpoep?

Weilanden zijn in veel gevallen privé bezit dus je hoort soweiso niet zonder reden en toestemming door weilanden te lopen. Daarnaast kan de hondenpoep gevaarlijk zijn door drachtige koeien. Je hoort uiteraard de behoeftes op te ruimen maar toch blijft er een risico. Voorkom daarom dat je hond in de weilanden haar behoeftes doet.


Parasieten in zitten in Hondenpoep.

In de ontlasting van je een hond kan een parasiet zitten. Deze parasieten zijn schadelijk voor (drachtige) koeien.

De parasiet leeft in de hond maar is over het algemeen niet besmettelijk voor de hond zelf. De parasiet plant zich voor in de hond. De eitjes van de parasiet komen met de ontlasting weer naar buiten.

De eitjes kunnen via de ontlasting in aanraking komen met de koeien. Wanneer een hond met een parasiet poept in een weiland waar de koeien staan en grazen kunnen ze dus besmet worden. Ook op een later moment kan de besmetting plaats vinden, wanneer het gras gebruikt wordt als voer voor de koeien.


Wat zijn de risico’s voor de koeien?

Voor een volwassen koe geld het zelfde als voor de hond, die worden er in het algemeen niet ziek van de parasiet. Voor drachtige koeien is de parasiet wel gevaarlijk en kan grote gevolgen hebben.

Zo kan de Neospora parasiet zorgen voor vroeggeboorten of miskramen bij koeien. Tevens kunnen er ook verminkte kalfjes worden geboren door het gevolg van de parasiet. De kalfjes die uit een besmette drachtige koe komen kunnen ook vruchtbaarheidsproblemen hebben.

De Boer kan niks aan de koe merken als deze besmet is geraakt door de parasiet. En komt er vaak pas achter als het te laat is.

De Waarschuwingsborden staat er dus niet voor niks. Dus zorg er voor dat je hond geen behoeftes in weilanden doet. Dit kan een hoop ellende voor de koe en de boer schelen.

Mocht je hond toch een behoefte hebben gedaan in het weiland ruim het iedergeval op en zorg dat er geen poepresten achterblijven.


De feiten over de Neospora parasiet:

  • Ruim 80 procent van de veehouders hebben last of last gehad van de Neospora
  • Neospora kan opgespoord worden door de antistoffen in de melk of bloed van de koe.
  • Er zijn behandelingen met medicijnen mogelijk maar niet in alle gevallen succesvol.
  • Neospora wordt ook wel een familie vorm genoemd en wordt door de generaties door gegeven tot het ontdekt en behandeld wordt.

Tot Slot:

Zorg er voor dat je hond niet in weilanden poept als dit toch gebeurd zorg er voor dat je alle poep verwijderd. Dit kan een hoop ellende schelen voor de boer. Een dood geboren kalf kost een boer al snel tussen € 500,- en € 800,-

De boer kan niet aan de koe zien of ze besmet is met de parasiet komt er vaak te laat achter. Er zijn wel diverse medicijnen geschikt voor de behandeling maar niet altijd doeltreffend.

EKO4petz - natuurwinkel voor dieren

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie