Honden en warm weer! Bekijk de tips voor het koelen tijdens de hitte.
De temperatuur lijkt in Nederland alleen maar te stijgen. Dit kan voor ons al heel vervelend zijn laat staan voor je hond. Elke hond reageert anders op de warmte, maar met de warme dagen moeten we onze trouwe viervoeters extra in de gaten houden.
In deze blog geven we tips wat we het beste wel of juist niet kunnen doen met warm weer!
Oververhitting bij warm weer:
Honden kunnen alleen hun warmte kwijt door hun voetzolen of door te hijgen. Honden zweten niet zoals wij mensen en raken de warmte minder makkelijk en snel kwijt.
Oververhitting kan zich bij een hond snel ontwikkelen. In de eerste fase zal je hond veel en heftig hijgen en op zoek gaan naar koele plekjes. Als je hond dusdanig last heeft van de warmte en er sprake is van oververhitting, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Kwijlen
- Niet willen lopen
- Bewusteloos
- Lusteloos / sloomheid
- Diarree
- Braken
- Geen eetlust of een apart eetpatroon
- Binnenkant van de oren en lippen voelen te warm aan.
- Temperatuur boven de 39 graden (normale temperatuur is tussen de 38/39 graden).
Welke honden/ rassen lopen een groter risico op oververhitting?
Oudere honden lopen een groter risico op oververhitting. Vaak zijn deze honden een beetje geholpen als de hals geschoren wordt. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker afkoelen.
Ook honden die problemen hebben met de bloedsomloop lopen extra risico om oververhit te raken.
De laatste groep honden die ook een verhoogt risico hebben zijn: Honden met korte neuzen en ademhalingsproblemen (o.a. Franse en Engelse Bulldogs, Mopshonden, Boxers)
Hoe kun je oververhitting voorkomen?
Het voorkomen van oververhitting is natuurlijk de beste methode om je trouwe viervoeter goed en comfortabel de warme zomerdagen door te helpen. Je hond is op veel punten afhankelijk van jou.
De onderstaande tips kunnen je helpen om te zorgen dat je hond goed door de warme dagen komt.
Schaduwplekken
Zorg ervoor dat er voldoende schaduwplekken aanwezig zijn of creëer ze zelf. Zo kan je hond verkoeling zoeken wanneer het nodig is. Denk hierbij aan een parasol of een afdakje aan de schuur.
Drinkwater
Zorg ervoor dat je hond altijd beschikking heeft over drinkwater. Vervang met het warme weer ook regelmatig het drinkwater van je hond, zodat het water vers en koel is.
Neem gewoon koel water uit de kraan i.p.v. van ijskoud water uit de diepvries of koelkast.
Als je hond veel buiten is zorg dan dat je ook een waterbak buiten hebt staan. Ga je wandeling met je hond maken met warm weer neem dan ook altijd water mee ook bij kleinere wandelingen.
Wandelen en activiteiten
Je hond moet ook zijn behoeftes doen met warm weer. Daarom is het verstandig om vroeg in de ochtend en later in de avond een goede wandeling te maken met de hond. Op het heetst van de dag kun je prima een korte wandeling maken. Maar voorkom activiteiten (zoals spelen) en lange wandeltochten.
Als je ’s middags een kort ommetje gaat maken met de hond let dan ook op de temperatuur van het asfalt of het niet te heet is. Dit checken kan met de bovenkant van je hand of het niet te warm is.
Het mandje van je hond
Zorg dat de mand, kussen of bench van je hond niet in de zon staat. Dit geld ook voor binnen in huis. Achter het glas kan het ook erg snel heet worden.
Je kunt ook een natte handdoek of een koelmat in de mand leggen. Dit zorgt ook voor verkoeling met warme dagen.
Afgesloten ruimte (auto/caravan/schuurtje)
Laat je hond nooit alleen achter in een afgesloten ruimte. De afsloten ruimte zoals een schuur, caravan, auto en ruimte met een plat dak. De temperatuur kan erg snel oplopen in deze afgesloten ruimte.
Mensen willen de hond soms even in de auto laten zitten als ze een boodschap moeten doen. Doe dit absoluut niet met warm weer. Ook niet voor 5 minuten. Dit kan dodelijke gevolgen hebben voor je hond.
Een stilstaande auto (geldt ook voor de camper of caravan) wordt in korte tijd snel heet. De temperatuur kan in korte tijd oplopen tot wel 50 graden.
Vaak wordt er gedacht dat er in een hete auto de hond bezwijkt aan zuurstof tekort. Maar het is juist de oververhitting wat het gevaarlijkste is, met name voor de hersenen.
Mocht het niet anders kunnen, zet dan alle ramen open. Plaats de auto in de schaduw, onder de bomen of onder een carport. Blijf zeker niet te lang weg.
Tref je bij warm weer een hond alleen achtergelaten aan in een auto en lijdt de hond onder de omstandigheden? Waarschuw meteen de eigenaar. Lukt dit niet, bel dan de politie (0900 – 8844) of het meldnummer 144.
Zwembadje
Zet een hondenzwembadje in de tuin. Zo kan je hond lekker afkoelen wanneer ze er behoefte aan heeft. Er zijn speciale hondenzwembadjes, je kunt uiteraard ook een standaard badje gebruiken, alleen is de kans op lek raken dan groter. De hondenzwembadjes zijn bestand tegen de scherpe nagels.
Zorg er wel voor dat het water niet te koud is, anders is het temperatuurverschil te groot. Dit kan weer een koud water staart veroorzaken.
Tuinslang
Als je hond dol is op water kun je ook de hond af laten koelen met de tuinslang of een sproeier in de tuin zetten.
Zorg er wel voor dat je begint met de pootjes en de buik zodat de hond ook de warmte kwijt kan.
Koelmat of koelhalsband.
Een Koelmat of een Koel halsband kan ook voor veel verkoeling zorgen bij het warme weer.
Een koelmat is een goed alternatief als je hond niet op een koele/koude vloer kan gaan liggen. Ook kun je de koelmat eenvoudig in de bench of de mand leggen. Zo heeft je hond toch op haar eigen plek een lekkere verkoeling.
De koelhalsband kan ook goed gebruikt worden voor het afkoelen. Het is ideaal bij het ommetje op het heetste van de dag, of op momenten dat er weinig schaduwplekken zijn. De koel halsbanden worden ook wel koel bandana’s genoemd
Natte (Hand)doeken
Natte (hand)doeken kunnen je hond ook goed afkoelen. Leg de natte doeken in haar of zijn mand of onder de buik. Pak de hond niet helemaal in want dan kan ze de warmte niet kwijt.
Een natte doek kan dus voor verfrissing zorgen en dan ook een alternatief zijn voor een koelmat of koelhalsband
Zwemmen
Zwemmen kan ook voor veel verkoeling zorgen. Dit kan uiteraard in een honden zwembad, maar ook in een water in de buurt. Kijk wel uit met stilstaand water, hier kunnen gevaarlijke bacteriën inzitten of de blauwalg.
Laat je hond niet helemaal opdrogen in de zon na het zwemmen, want als je hond na het zwemmen te lang in de zon blijft is er een kans dat de huid van je hond verbrand of dat je hond een zonnesteek oploopt.
Asfalt en zand
Het asfalt en zand kunnen erg warm worden als de temperatuur warm is en de zon schijnt. Om echt te merken of het asfalt warm is kun je het beste je hand 5 seconde op het asfalt drukken. Je zult snel genoeg merken of het prettig voor je hond zou zijn of niet.
Hieronder vind u een tabel over de temperatuur van het asfalt bij een bepaalde buitentemperatuur.
Buitentemperatuur: | Temperatuur van het asfalt |
25°C | 51,6°C |
30°C | 57,2°C |
30,5°C | 61,7°C |
Als je gaat wandelen omdat je hond zijn of haar behoefte moet doen, laat je hond indien mogelijk zoveel mogelijk in de schaduw en op het gras lopen. Dit is minder warm dan asfalt en zand in de zon.
Wat kun je doen als je hond oververhit is geraakt?
Als je hond toch oververhit is geraakt, is het verstandig om de dierenarts te bellen voor advies. Intussen kun zelf ook al de volgende stappen ondernemen om haar lichaamstemperatuur naar beneden te brengen:
- Zorg dat jij je hond direct uit de zon haalt en een koele plek opzoekt.
- Laat je hond water drinken. Zorg ervoor dat het water niet te koud is. Dit kan de maag van je hond waarschijnlijk niet goed verdragen.
- Koel niet met een natte doek op de kop of de rug, maar juist op de borst aan de onderkant. Het beste is om de poten van je hond te koelen en/of nat te maken en te houden.
- Zorg dat je hond rust krijgt, op deze manier kan haar lichaamstemperatuur dalen.
Oververhitting kan dodelijke gevolgen hebben voor een hond. We raden je dan ook sterk aan bij (verdenking van) oververhitting bij een hond zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een dierenarts.
Hopelijk komen jij en je hond nooit in de situatie en kunnen de bovenstaande tips je helpen om oververhitting te voorkomen.
Verzekering voor je hond
Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.
Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af.
Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.