Hoe vaak, hoe lang, en wanneer kun je de hond het beste uitlaten?
Je zou denken dat het vanzelfsprekend is als je een hond hebt, dat je de hond uitlaat. Maar wat is uitlaten eigenlijk? Voor de meeste hondenbezitters is het uitlaten van de hond een wandeling maken, zodat de hond zijn of haar behoeftes kan doen.
Toch zijn er ook baasjes die zelden tot nooit wandelen met hun hond en de behoeftes op het balkon of in de tuin laten doen. Dit kan uiteraard zijn door medische omstandigheden van het baasje of de hond.
- Werden vroeger ook honden uitgelaten?
- Hoe vaak moet je een hond uitlaten en waar moet je rekening mee houden?
- Waar kun je wandelen met je hond?
- Waarom is het verstandig om te wandelen of je hond uit te laten aan de riem?
- Hoe kan ik het beste omgaan met het trekken aan de riem?
- Beste riem en halsband / tuigje.
- Tot slot: Tips voor het uitlaten.
Werden vroeger ook honden uitgelaten?
Je zou denken dat sinds wij een hond hebben wij de hond uitlaten. Dit was vroeger anders toen de hond nog geen huisvriend was. De hond werd voor verschillende doeleinden ingezet. Vroeger werd de hond gebruikt om te jagen, als bewaking, hoeder en zelfs als lastdieren. Ze konden tijdens hun taken gewoon hun behoeftes doen. Nu de hond een deel van het gezin is geworden en voornamelijk in huis leeft is het uitlaten een belangrijk onderdeel geworden van de opvoeding en verzorging van de hond.
Hoe vaak moet je een hond uitlaten en waar moet je rekening mee houden?
Hoe vaak je het beste de hond kan uitlaten is 3 á 4 keer per dag (in ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan). Een hond kan wel lang haar plas ophouden, maar regelmatig de behoeftes laten doen is voor de gezondheid ook veel beter. Hoe je de hond het beste uit kunt laten is ook afhankelijk van je eigen dagschema. Probeer hier wel regelmaat in te krijgen. Bijvoorbeeld na het wakker worden, na lunch of koffie drinken en het avond eten en voor het na bed heen gaan.
De lengte van de wandeling is afhankelijk van de leeftijd, ras, conditie en gezondheid. Volwassen honden en grote rassen maken het liefst langere wandelingen, zodat ze goed kunnen snuffelen, socialiseren en hun energie kwijt kunnen raken.
Terwijl de meeste chihuahuas geen wandelingen van een uur volhouden en prettig vinden. Hoe lang en de lengte van de wandeling is dus afhankelijk van verschillende factoren, maar zelf zeg ik altijd minimaal 5 minuten, zodat je hond ook goed haar behoeften kan doen. Daarnaast is regelmatig wandelen ook goed voor het humeur van je hond. Van alleen maar binnen zitten en niet buiten zijn kan een hond ook neerslachtig worden.
TIP: Soms kan je door de omstandigheden beter een keer extra gaan wandelen i.p.v. lange wandelen. Pas bij het uitlaten ook aan bij warm weer. Probeer wandelingen op het heetste moment van de dag zoveel mogelijk te voorkomen. Pas bij regenachtig en koud weer op voor, onderkoeling dit komt vooral voor bij lange wandelingen als je hond nat wordt (door de regen of sneeuw bijvoorbeeld) .
Wandelen met een puppy:
Een lange wandeling met een puppy is niet verstandig. Voor hoe lang een pup mag gaan wandelen is een vuistregel. 10 minuten x het aantal maanden dat je hond oud is. Als je hond 3 maanden oud is mag je pup dus maximaal 30 minuten wandelen per dag. Het beste is om 4 à 5 keer per dag met je hond te gaan wandelen. Is dit geval wandelingen van ongeveer 6 minuten per keer.
Als je merkt dat je hond moe wordt kun je het beste gelijk stoppen en indien mogelijk is haar op te tillen of zo snel mogelijk naar huis toe.
Bij een puppy is vaker je hond uitlaten belangrijker dan een lange wandeling. Je versnelt het zindelijk maken en je bouwt het wandelen rustig op, dit doet blijvende klachten zoals gewrichtsproblemen en gezondheidsklachten voorkomen.
Waar kun je wandelen met je hond?
In alle gemeenten in Nederland moet de hond binnen de bebouwde kom aangelijnd zijn. Uitzondering hierop bestaat alleen in speciale gebieden zoals een hondenspeelplaats of een losloopgebied. Ook hulphonden hoeven niet aangelijnd te worden (in ieder geval in de meeste gemeentes).
Buiten de bebouwde kom kunnen de honden op de meeste plekken los lopen. Wel kunnen er (natuur) gebieden zijn waar je hond niet los mag lopen. Houd hier rekening mee en lijn je hond netjes aan. In de meeste gevallen is een aanlijn plicht dan ook vermeld op borden.
Er zijn tal van mogelijkheden waar je met je hond kan wandelen. Blokje in de wijk, grasveldjes, parken, strand, natuurgebied etc. Houd wel in de gaten dat honden niet op alle locaties mogen komen. Op veel locaties moet je met de hond aangelijnd wandelen. Gelukkig zijn er ook diverse losloopgebieden.
Tip: Wil je zeker weten waar je mag wandelen en/of je hond aangelijnd moet zijn kijk dan op de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) van de gemeente waar je wil wandelen.
Wat zijn de regels voor natuurgebieden?
Natuurgebieden zijn een ideale plek voor een heerlijke wandeling met je hond. Maar hier zitten wel regels aan. Bij de meeste natuurgebieden mogen de honden wel komen, maar alleen aangelijnd. Er zijn wel speciale gebieden, vaak afgezet, waar je hond vrij mag rondlopen.
Alle honden hebben een jachtinstinct en kunnen geprikkeld worden als ze dieren en dan met name wild ruiken en/of zien. Veel dieren in het wild zijn bang voor onze honden. Ook van honden die niet achter de dieren aanvliegen kunnen de andere dieren schrikken.
Ook kan je hond de flora of fauna verstoren als ze buiten de paden rond gaan lopen en snuffelen. Denk hierbij aan de vogels die broeden, de bloemen en planten. De natuur is namelijk 1 grote kraamkamer met o.a. : ree kalfjes, kleine vogels en ontluikende voorjaarsbloeiers. Het verstoren hiervan lijkt misschien onschuldig, maar dit kan grote gevolgen hebben voor de natuur.
Maar denk ook aan de veiligheid van je hond, je hond steek namelijk overal de snuit in en kan van alles op eten wat niet allemaal geschikt is voor de hond. Denk hier bijvoorbeeld aan eikels en paddenstoelen. Als je de hond aan de lijn zit heb je ook meer controle en zie je ook waar je hond mee bezig is en kun je haar bijvoorbeeld met een commando afleiden.
Waarom is het verstandig om te wandelen of je hond uit te laten aan de riem?
Veel honden vind het wandelen wel leuk, maar de riem minder leuk, ze zijn toch een stuk vrijheid kwijt. De losloop gebieden zijn uitermate geschikt als je hond vrij wil lopen.
Waarom is het verstandig om je hond aan de riem te houden? Ten eerste mag je hond strafrechtelijk gezien niet overal los (ongelijnd) lopen. Bij een controle kan dit je een boete opleveren. Een boete van je hond los laten lopen in een natuurgebied kan je € 90,- kosten (administratie kosten niet meegerekend).
Binnen de bebouwde kom mag de hond ook niet loslopen, ook hier staat een boete van € 90,- voor (de prijzen van de boetes kunnen afwijken het is maar een indicatie op basis van voorvallen).
Buiten dat het niet overal mag, kan de veiligheid van je hond ook een belangrijke reden zijn dat je aangelijnd met je hond gaat wandelen. Denk hierbij aan het verkeer, andere honden, maar ook als je hond angstig is kan ze schrikken van bepaalde situaties en daarbij weglopen met alle gevolgen van dien.
Maar ook voor andere weggebruikers is het prettig als je hond is aangelijnd, mensen en voornamelijk kinderen kunnen bang zijn voor honden. Ook kunnen ze overlast geven voor andere honden en dieren (zoals in de natuurgebieden)
Hoe kan ik het beste omgaan met het trekken aan de riem?
Sommige pups die eenmaal aan het lopen zijn nu i.p.v. van niet meelopen het tegenovergestelde doen juist trekken.
Op het moment dat je hond begint met het trekken aan de riem is het verstandig om gelijk te starten om dit af te leren. Het lijkt misschien in het begin niet storend of juist leuk. Maar als je hond groter wordt en bijvoorbeeld 25 kilo weegt wordt het wel heel vervelend.
Het beste kun je op het moment dat je hond gaat trekken stil gaan staan. Op het moment dat je hond niet meer trekt kun je weer gaan lopen. Als het goed is pakt je hond deze signalen snel op en stopt het trekken. Dit werkt bij puppy’s vrij eenvoudig, bij volwassen honden gaat dit langer duren.
In het boek Help mijn hond trekt, staan goede methodes en tips in om het trekken aan de riem op een goede manier af te leren. Zelf vond ik het een leerzaam boek.
Beste riem en halsband / tuigje.
Voor het wandelen en het uitlaten van je hond is het belangrijk dat je de juiste riem en halsband/tuigje hebt. Welke riem of tuigje het beste is, blijft moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van je eigen wensen, maar ook de groote, het gedrag en het ras van de hond.
Voor een kleine hond die alleen maar blokjes omloopt, heb je een andere riem en tuigje nodig, dan wanneer je een jachthond hebt of met je hond wilt gaan joggen of aan de fiets vasthouden.
Over de juiste riem zijn diverse blogs te vinden en binnenkort kun je ook meer blogs over riemen van ons verwachten. Wil je al een blog lezen over riemen/tuigjes zou je bijvoorbeeld onze blog over de flexilijnen kunnen lezen, deze lijn gebruiken wij zelf ook veel voor Lexi, onze eigen hond. Ze vind deze riem zelf ook het fijnste, hiermee heeft ze de meeste vrijheid.
Wil je inspiratie voor een goede riem, tuig of halsband, kijk dan eens bij de onderstaande link.
Bekijk hier de top 10 van de beste riemen.
Tot slot: Tips voor het uitlaten.
Het is belangrijk om rekening te houden met andere weggebruikers. Maak samen met je hond ruimte voor andere weggebruikers.
Wandelen met de hond is heerlijk uitje voor zowel je hond als je voor jezelf. Ook is het lopen in een natuurgebied of park een gezellig uitje voor het hele gezin. Zomers en op mooie dagen gaan we regelmatig met z’n allen inclusief Lexi een dagje touren. Onderweg maken we een leuke wandeling en ook gaan we regelmatig naar een strand of meer waar de honden mogen zwemmen.
Wist je trouwens dat het wandelen ook erg goed is voor honden die overgewicht hebben? Vaak is in het begin de conditie nog niet zo goed dat je lange wandelingen kan maken, bouw het rustig op, houd altijd rekening met de conditie en de gezondheid van je hond. Lukt een lange wandeling niet loop dan een paar keer vaker een korte route.
Hieronder een aantal tips van mij:
- Neem poepzakjes mee.
- Zorg voor een goede halsband of tuigje voor je hond.
- Zorg voor de geschikte riem en neem ook altijd een riem mee, ook naar een losloop gebied.
- Neem beloningskoekjes mee.
- Neem water mee bij lange wandelingen of warm weer.