|

De Duitse Herder: opvoeding, karakter, etc. + Review Handboek geheimen

De Duitse Herder is één van de bekendste hondenrassen. Het ras heeft dit zeker te danken aan zijn veelzijdigheid van drugshond tot vriend voor het leven. Ondanks zijn veelzijdigheid is niet iedereen geschikt voor een Duitse Herder. De hond heeft namelijk een intensieve en strenge opvoeding nodig, een herdershond kan namelijk dominant zijn. Daarnaast heeft de hond ook veel beweging nodig om gezond te blijven. Voldoende beweging is een belangrijk aspect in de opvoeding. Vergeet niet dat de Duitse Herder ook levendig, sociaal, oplettend, intelligent is en geïnteresseerd is in alles om haar heen.

In deze blog lees je alles over de Duitse Herder wat je maar wil weten en wordt er aandacht besteed aan de opvoeding van deze trouwe viervoeter.

De Duitse Herder

Over de exacte datum en jaartal is veel onduidelijkheid, maar het ras stamt al uit de tijd van 1890. De eerste Duitse Herders werden gefokt door Max Stephanitz. Max had het doel om een wolfachtig, hardwerkend ras te fokken. Zoals de naam al doet vermoeden is de oorsprong van het ras Duits, maar werd voor het eerst in Groot-Brittannië getoond als Duitse Schapenhond. Vroeger was de Duitse Herder geen ras aanduiding, maar een verzamel naar voor rassen die werkten bij het vee.

Vroeger werd de hond ingezet als schaapshond en als bewaker van boerderijen. Tegenwoordig wordt de hond ook gebruikt voor waak-, verdediging-, speur-, geleide-, hulp-, politie- en rampenhond.

Al in 1901 werden er politiehond wedstrijden gehouden voor Duitse Herder. Niet veel later werd de hond ook ingezet als Rode Kruishond. In zowel de Eerste als de Twee wereldoorlog heeft de Duitse Herder veel levens gereden. Ze werden gebruikt als berichten-, opsporings- en bewakingshond.

De Duitse Herder word gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn: heup- en elleboogdysplasie, bloedaandoeningen, spijsverteringsproblemen, epilepsie, huid- en oogproblemen en allergieën. Daarnaast is er een verhoogd risico op de de ziekte van Von Willebrand (VWD) en miltkanker.


De uiterlijke kenmerken

Qua uiterlijk zit er een verschillen tussen de showlijnen (kynologische lijn) en de werklijn (africhtingslijn). De showlijnen zijn over het algemeen zwart-rood met een aflopende rug, ze zijn ook zwaarder en groter. De werklijn honden zijn compacter gebouwd en in veel gevallen grauw of zwart van kleur.

De Duitse Herder wordt gezien als een middelgrote hond, gespierd en sterk gebouwd. De vacht kan gladharig, stokharig of langharig zijn. Het ras beschikt ook over een wollige ondervacht.

De schofthoogte van een reu is tussen de 60 en 65 centimeter, de teefjes zijn iets kleiner met een schofthoogte van 55 tot 60 centimeter. Het gewicht van een mannetje zit gemiddeld tussen de 30 en 40 kilo. Bij een vrouwtje is het gemiddeld 22 tot 32 kilo.

Typisch voor de Duitse Herders is de sprekende kop, amandelvormige ogen, driehoekvormige en openstaande oren.

De staart is aan de onderzijde meer behaard dan bovenop, de staart wordt hangend gedragen. Dit houdt in dat de staart altijd naar beneden hangt en niet zal krullen boven de ruglijn.

Het lichaam van de Duitse Herder is zeer geschikt om te werken, dit heeft met de bouw te maken een groot uithoudingsvermogen en sterk. Daarnaast zijn ze stressbestendig en heel voorzichtig. Ze hebben een fijne neus die goed sporen op kan pakken.


Het karakter

Het karakter van een schaapsherder zit verweven in de persoonlijk van de Duitse Herder. Dit zie je veel terug in het karakter van de hond. Mede hierdoor is een goede opvoeding erg belangrijk.

Het ras heeft de neiging om hun baasjes achterna te lopen, een andere neiging is het herderen. Dit heeft als nadeel dat de hond elke kat, hond, hardloper, fietser, eend etc achter na huppelt of rent die voorbij komt. Daarnaast zijn ze erg oplettend en waaks.

Andere duidelijke karakterkenmerken van de Duitse herder is evenwichtig, stressbestendig, sociaal, zelfverzekerd, onbevangen, moed, goedaardig. Daarbij is de hond opmerkzaam , hard, handelbaar en over het algemeen zeer gehoorzaam. Het ras kan wel erg dominant zijn, maar daar kan in de opvoeding is aan gedaan worden.

De Duitse Herder is trouw aan zijn baas niet eenkennig maar trekt wel vaak naar 1 persoon, de hond is over het algemeen goed met kinderen. Het ras is wel stemmingsgevoelig, verdriet of ruzie heeft weerslag op het gedrag van de hond. Ondanks dat de hond vaak betiteld wordt als slaaf omdat het in dienst is van de mens kan de Duitse Herder uitstekend zelfstandig beslissingen nemen.


Verzorging

De verzorging van de Duitse Herder is niet zo ingewikkeld. De vacht heeft wel verzorging nodig met een stevige borstel kom je een heel eind. Het is wel belangrijk om te borstelen 2 à 3 per keer is vaak voldoende. De Duitse Herder verhaard meestal 2 keer per jaar. dit duurt doorgaans maximaal 2 weken en verliest in deze periode wel veel haar. Als het niet nodig is was de hond dan niet te vaak. Alleen als ze echt stinkt en smerig is. Als je de hond gaat wassen kies wel voor een goede milde hondenshampoo over het algemeen heeft de Duitse Herder een gevoelige huid.

De oren van de Duitse Herder kunnen ook problemen geven, controleer ze wekelijks en maak ze schoon indien het nodig is. Gebruik hier voor oordruppels.


Bijzonderheden

De Duitse Herder wordt vaak gebruikt als blindengeleidehond, speurhond, waakhond, hulphond en politie hond. Het ras heeft behoefte aan uitdaging en met de rollen wordt er in deze behoefte voorzien. Daarbij komt dat de Duitse Herder trouw is, makkelijk en graag dingen leert en gehoorzaam is. Dit maakt het aanleren van vaardigheden ook makkelijker en leuker.

De Duitse herder wordt ook vaak ingezet bij films. Het beste voorbeeld is Commissaris Rex. Wist je dat deze rol door 4 verschillende honden gespeeld werd. De eerste Duitse Herder was BJ. Maar ook de zoon van BJ, Rhett Butler heeft de rol vertolkt.


Opvoeding

Tussen de regels door heb je al gelezen dat de Duitse Herder voor veel mensen de ideale hond kan zijn, maar een goede opvoeding is echt essentieel. Als je het ras geen duidelijke en consequente opvoeding geeft aan de hond dan kunnen de negatieve karaktertrekken de hoofdrol gaan spelen. Denk hierbij aan dominant gedrag, het herderen van anderen, trekken aan de riem, met een volwassen hond dat dit zeker gevaarlijk en vervelende situaties opleveren.

Voordeel van de Duitse Herder is dat ze in de meeste gevallen goed gehoorzaam zijn, leergierig en daarbij leren ze ook nog eens erg snel commando’s en gedragingen aan. Wist je dat dit ras ook dol is op speurwerk? Ben je niet bekend of lijkt het je leuk? Probeer dan eens de online cursus hoe je het beste kunt speuren met je hond.

Een puppycursus is altijd een aanrader je leert hier de basis, daarnaast is het Handboek geheimen van de Duitse Herder een echte aanrader, in het volgende hoofdstuk lees je hier ook meer over in de vorm van een review.

Ook andere boeken kunnen je helpen met de opvoeding van de Herdershond, hieronder vind je een overzicht van de boeken die zeer geschikt zijn voor de Duitse Herder.


De Review van het Handboek geheimen van de Duitse Herder.

Bij de Duitse Herder kun je het niet vaak genoeg benoemen de opvoeding is erg belangrijk. Als het om een goede opvoeding gaat is er op dit moment 1 product die er boven uit springt en dat is het Handboek de Geheimen van de Duitse Herder.

Het handboek is een E-book (PDF) wat je van A tot Z alles vertelt over de Herdershond. Het boek leert je hoe je op de juiste manier jouw Herdershond kan opvoeden. Naast het hoofd handboek krijg je ook nog bonus e-books die jou helpen bij de opvoeding.

  • De Perfect Duitse Herder: Het ebook met 101 manieren om snel het gedrag van de Herdershond te verbeteren.
  • Je Duitse Herder Laten Komen Op Commando: Dit ebook heeft 8 praktische manieren om je Herder te trainen om te komen op commando.
  • Honden Trainen Geheimen: Dit ebook geeft je specifieke tips en methodes om je hond te trainen. Bijvoorbeeld de C.O.T.T. Methode om gedragsproblemen te verhelpen.
  • Tips Voor De Training Van Je Puppy: Dit ebook gaat over de opvoeding en training van pups.

Hieronder vind je een aantal elementen van het 113 pagina’s tellende e-book.

  • Verhelpen van probleem gedrag zoals het blaffen, opspringen, trekken aan de riem en onzindelijkheid.
  • De juiste voeding en voedingspatroon voor je herdershond.
  • Hoe je op verantwoorde wijze voor je Herdershond kan zorgen en opvoeden.
  • Een goed werkende zinnelijkheidstraining.
  • Hoe je de verblijfplaats van je hond het beste kunt inrichten tot een veilige en prettige plek.
  • En nog veel meer.

Review:

Het Handboek van de Duitse Herder geschreven door Guus Jansen, is zeer geschikt voor als je voor het eerst een herdershond aanschaft. Maar ook als jij je uitgebreid wil verdiepen in het ras of problemen hebt met je herdershond. Heb je al ruime ervaring met de herdershond of het opvoeden van honden dan voegt het boek niet heel veel toe.

Het boek is kwalitatief ruim voldoende maar wel aan de dunne kant. Zelf had ik liever gezien dat de unieke informatie uit de bonus gidsen toegevoegd werden aan het e-book. Er staat nu soms dubbele informatie, je hebt zo ook diverse gidsen, 1 gids was overzichtelijker geweest. Het boek leest makkelijk en is goed te begrijpen. De informatie is makkelijk toepasbaar waardoor je ook snel verschil merkt in het gedrag van je hond.

Kortom een zeer goede aankoop als je problemen hebt met je herdershond of onervaren bent met de opvoeding van honden en de herdershond. Bekijk voor meer informatie de website. Schrik niet, deze kan wel een opfris beurt gebruiken. Gelukkig is het boek een stuk overzichtelijker.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie