Hoe leer jij jouw hond naar haar (nieuwe) naam luisteren?

De naam van de hond maakt de hond persoonlijk. Hoewel honden en andere dieren zich niet voorstellen met de naam vinden wij een naam wel heel belangrijk. Je geeft een hond een identiteit, daarnaast is het ook makkelijk als jij je hond wil roepen of haar aandacht wil.

Wat wees eerlijk hoe moet je anders jouw hond roepen? Maar voordat je hond gaat luisteren naar haar of zijn naam moet je uiteraard haar dit wel eerst leren en bekend mee laten worden.

Op deze pagina lees je hoe je een puppy haar naam leert maar ook volwassen honden. Want stel dat jij een hond ophaalt bij het asiel en zei heeft de naam van de lerares waar jij vroeger een hekel aan had. Of je vind de naam verschrikkelijk. Dan moet je haar wel de nieuwe naam leren.


Een naam kiezen voor jouw hond of pup.

Als je nog geen naam hebt of je twijfelt nog lees dan eens de onderstaande tips. Voor een honden of dierennaam kun je het beste kiezen voor een naam met één of twee lettergrepen. Honden reageren beter op korte geluiden. Wij zelf hebben gekozen voor Lexi, maar uiterraard zijn er vele mogelijkheden net wat je zelf leuk vind.

Kies een naam waarvan je niet erg vind deze in het openbaar te moeten roepen en steeds moet herhalen. Een naam kiezen is bijna net zo leuk als een hond uitzoeken, kies daarom indien van toepassing samen met het gezin een leuke naam voor de hond.

Als je nog geen idee hebt kies dan voor duidelijke klanken deze zijn makkelijk te herkennen voor je hond. Harde klanken zoals de k bijvoorbeeld doen het goed in combinatie met een medeklinker.

Probeer namen die rijmen op namen van gezinsleden en buren te voorkomen. Dit geldt niet alleen voor namen ook van veel gebruikte worden zoals nee of zit etc. Als de naam te veel op een ander woord of naam lijkt of klinkt kun je beter voor een andere naam kiezen. Dit kan onduidelijk zijn voor je hond wat de bedoeling is.

Het belangrijkste is dat je een naam kiest dat jij het leukst vind en dus ook makkelijk is in gebruik.


Wat wil je bereiken als je de naam van je hond roept?

Een hond kan op verschillende manieren reageren als je haar naam noemt. Jij bepaald met de training hoe jouw hond reageert op haar naam. Zo kan jij de hond trainen, dat ze naar je toekomt als je haar roept maar ook dat ze jouw aankijkt en jij haar aandacht hebt.


Een hond zijn naam leren

De ene hond pakt haar of zijn naam eerder op dan de andere hond bij een puppy is het ook makkelijker aan te leren als bij een oudere hond. Dit komt ook omdat je met een puppy in de meeste gevallen ook actiever bezig bent. Denk hierbij aan de opvoeding en alles leren.

Er zijn verschillende methodes om je hond de naam te leren wat de beste methode is ligt uiteraard ook aan jezelf wat je prettig vind. Herhaling is iedergeval erg belangrijk.

Hieronder vind je een methode om je hond eenvoudig de naam te leren en geef ik je tips en adviezen de methode is zowel voor een puppy als voor een ander volwassen hond te gebruiken.

Als je de aandacht van je hond wil roep dan haar of zijn naam. Als je hond reageert kun je dit beloning met iets lekkers maar ook met je stem door enthousiast te praten en hierdoor haar te belonen.

De naam leren kun je gewoon thuis oefenen bijvoorbeeld als je hond ergens ligt om naar haar toe te gaan en haar naam te roepen. Bij een pup hoef je dit maar een paar keer te doen en de kans is groot dat je bij de volgende keer van het roepen van haar naam de aandacht van je hond hebt. Dit kun je opbouwen door de afstand tussen jou en haar steeds groter te maken en ook op moment dat ze met iets bezig is.

Voor het oefenen kun je het beste een rustige plek kiezen waar niet te veel prikkels zijn, Dit kan binnenshuis maar ook buitenshuis zijn bijvoorbeeld in jouw achtertuin. Dan kun je ook meteen oefenen met de naam en waar ze wel en niet bij mag komen.

Honden hebben een korte aandachtsboog en vooral puppy’s oefen dus daarom nooit te lang, je kunt beter meerdere keren kort oefenen dit heeft in de meeste gevallen het meeste effect.

Gebruik als een blij, en heldere stem als jij je hond roept en de naam wil leren. Gebruik de naam niet met negatieve commando’s zoals foei en blijf. Ga niet schreeuwen tegen je hond of pup ook niet als ze niet meteen reageert of komt. Voorkom ook bijnamen en meerder namen dit schept verwarring.

Als je hond goed reageert vergeet zeker niet te belonen dit is een belangrijk onderdeel bij het leren van commando’s, trucjes, etc maar ook bij naam leren is het belangrijk. Naast je stem, en wat lekkers kun je haar ook even aandacht geven als een aai over de buik of iets anders wat ze prettig vind. Sommige mensen en trainers geven haar favoriete speeltje. Wat de beloning ook is als het maar positief is.

Als je hond de naam helemaal onder controle heeft stop dan met wat lekkers geven dit kun je uiteraard langzaam afbouwen en blijven belonen met een aai of met je stem kun je wel blijven doen maar ook dit kun je minder frequent uitvoeren.

Als je hond de basis onder de knie heeft kun je het moeilijker maken met meer prikkels, afleiding en grotere afstanden. Roep haar naam ook als ze ergens mee bezig is bijvoorbeeld haar zelf aan het verzorgen aan het slapen, spelen, eten etc.

Gebruik de naam van de hond constant ook buiten het oefenen. Zo wordt je hoe sneller bekend met zijn of haar naam maar gebruik de naam wel op positieve momenten. Bij een aai of knuffel, bij het verzorgen, het eten geven maar ook tijdens het spelen en het wandelen kun je de naam regelmatig laten vallen.

Niet elke hond leeft de naam even snel neem gewoon de tijd met het leren van de naam het en het opvoeden van je hond. Als jij de naam consequent blijft gebruiken pikt je hond het in de loop van de tijd zelf op. Vooral als ze merkt dat ze dan aandacht krijgt.


Extra tips en advies bij het leren van de naam

De bovenstaande tekst vind je al veel informatie, tips en adviezen die te maken heeft met het leren van de naam van je hond. Maar hieronder vind je nog een paar extra tips die je hierbij kunnen helpen.

  • Geen enkele hond reageer altijd direct op zijn of haar naam. Wij mensen horen wel eens iets niet of maken fouten dit geld uiteraard ook voor de hond. Denk bijvoorbeeld aan vele prikkels om haar heen, vele geluiden, een te grote afstand etc. Wees daarom altijd geduldig en blijf het rustig proberen.
  • Elke hond en ras is verschillend het ene ras is ook gehoorzamer en leergierige dan de andere houd ook hier rekening mee. Onze huidige hond Lexi (Engelse Springer Spaniel) luistert ook veel beter naar haar naam dan onze vorige hond een Jack Russel.
  • Beloon je hond niet als ze niet luistert die wordt regelmatig gedaan en dat maakt het leren van de naam wel lastiger.
  • Hetzelfde geld voor straffen, als je hond niet gelijk komt straf haar dan niet meteen, het kan zijn dat ze het niet gehoord of begrepen heeft. Beloon haar juist als het de volgende keer goed gaat.

De naam van je hond veranderen.

In de bovenstaande teksten is hier al aandacht besteed toch leek het mij verstandig om de informatie nog aan te vullen.

Een naam van een hond is makkelijker te veranderen dan van een persoon. Je hoeft hier niet allemaal papieren voor in te vullen. Je moet alleen je hond een andere naam leren en deze uiteraard niet vergeten te gebruiken.

De nieuwe naam hoeft ook niet op de oorspronkelijk naam te lijken. Wij mensen vinden namen belangrijk, maar voor honden is dit geen issue.

Hetzelfde geld als bij de pup, gebruik de nieuwe naam veel en als je hond reageert beloon haar dan met iets lekkers. Gebruik de naam uitsluitend in de positieve zin als je een nieuwe naam aan wil leren en gebruik deze op een duidelijke en vrolijke manier. Bij oudere honden kan het echt wel even duren, maar bedenk de aanhouder wint.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie