Hoe leer je honden aan elkaar wennen, ook als ze bang zijn?

Sommige honden zijn bang voor andere honden dit kan erg vervelend zijn, uiteraard voor de hond zelf maar ook voor jou en de omgeving en situatie. Vaak is het een gebrek aan ervaringen of heeft het met een slechte ervaring te maken.

Op deze pagina lees je hoe je het beste honden aan elkaar kan leren kennen en hoe je met jouw hond om kan gaan als ze bang is, wat je hier aan kunt doen dat ze toch lekker kan spelen met haar soort genoten. Ook het onderwerp bang voor grote of kleine honden wordt behandeld in deze blog.

Tips om honden aan elkaar te laten wennen

Als je met je hond wandelt is de kans groot dat je andere honden tegenkomt. Op de meeste plekken moeten de honden aan de riem gelijnd zijn, toch komt het regelmatig voor dat ze loslopen. Met de ene hond klikt het wel beter dan met de andere, maar dit geld ook voor het contact tussen mensen.

Honden maakt kennis met elkaar op hun eigen manier vaak draaien ze eerst even om elkaar heen. Een directe benadering kan leiden tot agressie bij honden vooral als ze elkaar voor het eerst zien. Honden zijn sociale dieren, maar er geldt zeker een hiërarchie onder de honden.

Hieronder diverse tips die ervoor kunnen zorgen dat honden op een goede manier en sneller aan elkaar wennen.

1 op 1

Voor nieuwe honden kan het overweldigend en intimiderend zijn als ze voor het eerst bij een groep met nieuwe honden komen. Daarom is het verstandig om eerst te zorgen dat je hond kennismaakt met 1 hond voordat ze zich in de groep stort. Als je hond 1 op 1 andere honden leert kennen kun je haar ook goed in de gaten houden en kijken hoe ze reageert.


Neutrale omgeving

Als je hond naar een ander huis gaat met voor haar een nieuwe hond of dat de hond bij jullie komt, is het vaak verstandig om de ontmoeting van de honden op een neutrale plek te laten plaats vinden.

Bijvoorbeeld in een park of het bos, de honden kunnen aan elkaar wennen zonder dat de ene hond de andere hond als indringer kan zien en zijn plek wil beschermen of verdedigen.


Bewegingsruimte

Een ontmoeting kan stressvol zijn voor een hond, dan is het wel zo prettig dat er bewegingsruimte is zodat je hond zelf kan bepalen wanneer ze elkaar opzoeken of juist eerst alles even wil aftasten.

Kies dus niet voor een kleine ruimte, het beste is dat de honden los lopen als dat op de plek niet mogelijk is kies dan voor een lange lijn zodat ze bewegingsvrijheid hebben.

Geeft de honden de ruimte ondanks dat je misschien bang bent dat ze gaan vechten, als je heel dichtbij gaat staat kan het ook wezen dat agressie oproept, omdat ze jouw aandacht niet willen delen of jou wil beschermen. Hou uiteraard de situatie wel goed in de gaten en zorg dat je kan ingrijpen indien nodig.


Blijf kalm

Honden spiegelen gedrag, maar voelen ook jouw emoties en kunnen deze ook overnemen. Blijf daarom altijd klam ook als je het zelf spannend vind als er bijvoorbeeld een grote hond bij jouw kleine hond in de buurt komt.

Laat zien dat je rustig en relax bent dan zou je hond zelf ook minder angstig zijn en kan het ook niet op een negatieve manier jouw gedrag spiegelen.


Neem geen speelgoed mee bij de ontmoeting.

Het favoriete speeltje kan geborgenheid geven maar het kan ook agressie veroorzaken. Het kan bezitterig gedrag opwekken omdat ze niet het speeltje willen delen. Een ontmoeting is al een nieuwe ervaring hoe minder prikkels hoe beter dit is.

Snoepjes en snacks kunnen het zelfde effect veroorzaken dus pas hier ook mee op vooral als je hond erg bezitterig van aard is.


Urine kan een rol spelen

Bij de eerste ontmoetingen kan urine een grote rol spelen. Het kan wezen dat er een hond een plasje gaat doen en dan wegloopt, zodat de andere hond aan dit plasje kan gaan ruiken. Dit is een manier om elkaar beter te leren kennen voordat ze in de buurt van elkaar komen. Dit is dus ook een reden om de honden buitenhuis aan elkaar te laten wennen.


Korte ontmoetingen

Zorg de eerste keer (of een paar keer) voor een korte ontmoeting. Laat de honden even aan elkaar wennen en eventueel met elkaar spelen. Als je weet bijvoorbeeld dat je hond bij een andere hond gaat logeren i.v.m. de vakantie.

Plan dan voor de zekerheid meerdere kleine ontmoetingen. Observeer de honden en vooral je eigen hond goed en stop op tijd als je ziet dat één van beide honden het niet meer leuk vind. Zo voorkom je escalatie en probeer je het de volgende keer weer.


Waarom kunnen honden bang zijn voor andere honden

Niemand is volledig vrij van angst, dit geldt ook voor honden. Angst is een manier van de hersenen om ons (geldt ook voor de hond) te beschermen en ons extra alert te maken en voor te bereiden op potentiële bedreiging, maar daarop te kunnen reageren.

Onbekend maar onbemind, als je hond niet goed weet wat ze kan verwachten weet ze vaak niet goed wat ze kan verwachten. Socialiseren is een belangrijk onderdeel bij de opvoeding die zorgt er ook vaak voor dat de omgang goed is met andere honden.

Slechte ervaringen met andere honden kan een trauma opleveren waar ze gaan blaffen of uitvallen tegen andere honden en andere (huis)dieren.


Hoe herken je als jouw hond bang is

Er zijn verschillende signalen waar je aan kunt zien dat je hond bang of angstig is. Hieronder lees je de meeste voorkomende signalen.

  • Staart tussen de achterpoten
  • Blaffen
  • Bijten / Vechten
  • Lage lichaamshouding
  • Oren naar achteren
  • Trillen en beven
  • Janken
  • Hijgen
  • Verstijven
  • Loopt weg / verstopt zich
  • De hond zoekt jouw steun
  • Wil niet eten en spelen als er andere honden bij zijn

Stress is vaak ook aanwezig bij angstig en bange honden, een signaal van stress kan zijn: likken aan de neus of lippen, wegkijken,


Bang voor grote honden

Honden die bang zijn voor andere honden, kunnen bang zijn oor specifieke soortgenoten. Dit heeft vaak te maken een slechte ervaring. Honden die dan vergelijk uiterlijke kenmerken hebben kunnen er voor zorgen dat de hond angstig en bang wordt.

Vaak komt het voor als honden bang zijn voor grotere soort genoten. Als wij mensen bang zijn voor bijvoorbeeld slangen moeten we al helemaal niet aan de grote slangen denken. Dit is natuurlijk ook bij honden als het om honden gaat.

Dit geldt voor namelijk helemaal voor kleine hondjes, een hond die tig keer groter is kan imponerend zijn.


Bang voor blaffende honden

Als je hond al geen held is met andere honden vinden ze blaffen vaak helemaal spannend en eng. Niet alleen pups vinden dit vaak eng ook volwassen honden kunnen dit spannend vinden. Blaffen maakt veel lawaai en kan ook bedreigend over komen.

Het blaffen kan wel helemaal niet gericht zijn op jouw hond maar toch kan je hond er bang voor zijn.


Wat kun je doen als je hond bang is voor andere honden.

Voor sommige honden is een andere hond haar grootste angst. Dit kan erg lastig zijn want honden zijn tegenwoordig overal en als je aan het wandelen bent is de kans groot dat je andere honden tegen komt.

Gelukkig zijn er oplossing en kun jij je hond je zelfverzekerder maken zodat ze zich minder bang volt uiteraard zijn er ook andere mogelijk heden hieronder vind je er een aantal.

  • Blijf op de afstand dat je hond geen last heeft van de andere hond. Dit kan 10 meter zijn maar ook meer of minder. Als je hond ander gedrag vertoond kom je dus te dichtbij. Oefen regelmatig om dichterbij te komen als het niet werkt houd je meer afstand.
  • Neem je hond niet mee naar locaties waar honden loslopen.
  • Dwing je hond niet, en blijf zelf rustig.
  • Als er een hond aan komt leid je hond dan af. Door bijvoorbeeld iets lekkers te geven. zodat de hond uit het gezichtsveld komt van jouw hond.
  • Straf je hond nooit ook als ze ongewenst gedrag vertoond in de buurt van andere honden.
  • Je mag je hond altijd gerust stellen en haar troosten maar vertroetel haar niet.
  • Je kunt professionele hulp zoeken en een hondenschool (training) kan ook helpen om de angsten van je hond te verminderen.
  • Neem vooral de tijd en let goed op het gedrag en behoeftes van je hond.

Sommige honden zullen de angst nooit overwinnen, maar het kan met de juiste begeleiding en training wel veel beter worden. Ook als je hond geen of minder angst heeft is het belangrijk goed te blijven observeren naar de behoeftes en gedrag van je hond.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie