Hoe leer je een hond een frisbee vangen? Welke frisbee kan ik kopen?
Niets is er leuker voor je hond om samen te spelen. Een frisbee iets is anders dan een bal maar zeker niet minder leuk. Het is niet alleen een leuk tijd verdrijf maar ook nog eens een serieuze sport.
In deze blog gaan we het hebben over de honden frisbees. Van welke materialen de frisbee moet wezen? Waar je op moet letten als je samen gaat spelen. Maar ook hoe je moet de frisbee spel kunt leren!
Wat is een honden frisbee?
Je zou misschien denken dat elke frisbee geschikt is om samen met te spelen. Maar dat is helaas niet het geval.
De harde plastic frisbees zijn niet geschikt voor de hond. Ze zijn vaak te hard en scherp waardoor de hond blessures kan oplopen of zijn gebit kan beschadigen. Ook breken deze vaak snel.
De geschikte frisbees voor je hond zijn een speciale, zacht kunststof frisbees die je dubbel kunt vouwen of buigen zonder dat het breekt.
Welke honden zijn geschikt voor het spelen met een frisbee!
Om met de frisbee te spelen zijn er maar een paar punten waar je op moet letten. De belangrijkste voorwaarde is dat je hond in goede conditie moet zijn als je actief wilt spelen.
Ook is het belangrijk dat je niet te vroeg begint met het spel als je hond nog een pup is. Een pup op een te jonge leeftijd laten springen kan schade aanrichten aan de groeischijven wat weer kan leiden tot levenslange problemen. Vanaf ongeveer 14 maanden kun je het beste beginnen en dan rustig opbouwen
In principe kan welke hond/ras een frisbee vangen. Niet elke ras is even behendig en geschikt. Met name werk-/jachthonden vinden het geweldig met een frisbee te spelen.
Bij grote honden kan het rennen en vangen belastend zijn. Bij rassen met een korte neus kan het vangen en in de bek houden vaan weer lastig zijn.
Maar elke hond kan met frisbees spelen alleen moet je het spelen en de frequentie soms aan passen aan de hond/ras.
Hoe leer je frisbee te spelen met je hond?
Om goed met de frisbee te kunnen spelen kun je als baasje het beste zelf eerst de werptechniek leren. Dit klinkt misschien een beetje raar maar bij dit spel gebeuren nog wel vaak ongelukken met het verkeerd weggooien van de frisbee.
Vervolgens kun je de hond enthousiast maken voor de frisbee als je hond dat nog niet is.. Speel en plaag de hond een beetje met de frisbee, maak er een pak spelletje van. Als je hond geïnteresseerd is in het spelen met de frisbee, beloon haar dan.
Als de hond niet gelijk interesse heeft probeer het dan met een opgewonden stem en met de frisbee door de kamer te rollen. Zodra de hond interesse heeft beloon haar dan. Dit kan soms even duren maar de meeste honden vinden het een leuk spel.
De volgende stap is buiten op kleine afstanden de frisbee naar je hond te gooien. Begin eerst laag te gooien en als de hond de frisbee heeft gepakt laat je hond deze dan na je toe brengen.
Na mate je de afstand vergroot en steeds hoger gaat gooien begint je hond ook te springen om de frisbee te pakken.
Zorg ervoor dat je hond op alle vier de poten landt, zodat de kracht van de landing verspreid wordt over vier poten. Ook een relatief zachte en egale ondergrond zoals gras is erg belangrijk.
Tip: Als je klaar bent met spelen met de frisbee laat hem dan niet liggen voor de hond. Hij zal het veel leuker gaan vinden als zij ziet dat de baas hem weer van de plank pakt. dan weet ze dat er wat leuks gaat gebeuren. Heeft je hond namelijk altijd de beschikking over de frisbee dan kan het zijn dat de lol eraf gaat.
Waar moet je opletten bij het spelen?
Het soort frisbee is erg belangrijk. In het volgende hoofdstuk hebben wij diverse frisbees voor je geselecteerd die geschikt zijn.
De ondergrond is ook een belangrijk punt. Het beste kun je het spel beoefenen op een egaal grasveld of een zandvlakte (strand) maar ook bijvoorbeeld een manege is erg geschikt
Op een oneffen terrein, in mul zand, op kunstgras, een gladde oppervlakte of op straat is niet verstandig. Niet alleen je hond kan zich dan bezeren, maar ook ongelukken liggen op de loer.
Let ook altijd op de fitheid van je hond. Ook is het verstandig geen frisbee spel te spelen op het heetste moment van de dag bij warm weer.
Welke frisbees zijn geschikt?
Kong Frisbee
De KONG Flyer is de gemaakt van natuurlijke rubber. De honden kunnen hun tanden niet bezeren tijdens leuke apporteer- en vangspelletjes.
Ondanks de frisbee van stevig materiaal is gemaakt blijft het wel flexibel. Een zachte grip en je kunt er lange afstanden mee gooien. Zowel makkelijk te vangen als van de grond te pakken.
Zogoflex Zisc
ZISC® Een Frisbee die met grote snelheid en precisie door de lucht vliegt. Het flexibele zachte materiaal zorgt ervoor dat de Zisc gemakkelijk te vangen is zonder dat de bek van de hond pijn doet of beschadigt. Daarnaast kan de hond het eenvoudig van een vlakke grond oppakken. De Zisc is ook te verkrijgen in een glow-in-the-dark versie.
OVER Zogoflex:
– Zogoflex is verkrijgbaar in 3 vrolijke kleuren (appel groen, aqua blauw en oranje)).
-Elk kleurrijk Zogoflex speelgoed bevat 20% gerecycled materiaal.
-Zogoflex geeft vrijwel geen afval tijdens het productie proces.
-Het Zogoflex speelgoed verdelen we in interactief en kauw speelgoed om zo aan de verschillende behoefte van diverse honden te voldoen.
Dog o Soar
Dog-o-Soar Frisbee voor honden is een stevige rubberen frisbee en is speciaal gemaakt voor honden. Frisbeeën is de leukste manier om de conditie van uw hond op peil te houden en de band met uw huisdier te verbeteren. Dankzij het innovatieve ontwerp is de frisbee makkelijk op te pakken en weg te gooien. Hij is gemaakt van stevig rubber, waardoor hij doorgaans lang mee gaat.
Het product is verkrijgbaar in twee maten met doorsnede: S (18 cm) en L (22 cm).
- Gemaakt van stevig en zacht rubber
- Speciaal gemaakt voor de hond
- Veilig speeltje
- Gemakkelijk te gooien en op te pakken
- Goedkope frisbee!
Tot slot:
Je kunt frisbee spelen als spel maar ook wedstrijd verband is mogelijk. Op www.dogfrisbee.nl staat alle informatie over de sport dogfrisbee.
Als de frisbees een rand hebben kun je deze omgekeerd ook als waterbak gebruiken. Dit kan erg handig als je de hond wil laten drinken tijdens het spelen.