Hoe lang kun jij je hond overdag thuis alleen laten? + vele tips!

Door de Corona pandemie zijn er meer gezinnen met honden, ook zijn er minder honden alleen thuis gelaten door de eigenaren, dit komt mede door het thuiswerken en digitaal les i.p.v. op school. Toch worden er dagelijks honden thuis gelaten, dit kan even zijn om de kinderen op te halen of een boodschap te doen of om te gaan werken.

Niet alle honden kunnen goed alleen zijn, er zijn zelfs honden met verlatingsangst. Een hond kun je leren om alleen te zijn, hier zijn verschillende methoden voor, ook zijn er verschillende hulpmiddelen die het alleen laten van je hond makkelijker maakt.

Op deze pagina behandel ik alles wat met het allen laten van je hond in huis te maken heeft, de verschillende methodes om je hond alleen thuis te laten leren (zoals een stap voor stap uitleg), de hulpmiddelen en nog veel meer.

Je hond alleen laten.

Er zijn omstandigheden waarbij jij je hond alleen thuis moet laten. Het is verstandig om hier al zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Je kunt hier al mee beginnen rond de 11de levensweek van je hond. Er zijn verschillende methodes verder op deze pagina lees je een simpele methode die je kunt toepassen bij puppy’s. Waar je in een korte tijd leert dat je hond alleen kan zijn.

Laat je hond nooit te lang alleen als je wel een hele dag weg moet en je hond kan niet mee, laat dan de buren of familie even bij je hond langs gaan om haar uit te laten en te kijken of alles goed gaat. Ook kun je kiezen voor een uitlaatdienst deze zijn tegenwoordig in veel plaatsen en gemeentes beschikbaar. Je hond wordt dan uitgelaten en krijgt dus even de aandacht als jij weg bent. De hond wordt niet alleen uitgelaten, is in de meeste gevallen samen met andere honden en krijgt de nodige beweging vaak lange wandelingen van een half uur of langer.

Als je weg gaat zorg dan ten alle tijden dat er voldoende water en eten beschikbaar is voor jou hond. Water is altijd belangrijk eten hoeft eventueel niet als je een half uur weg bent en je hond op vaste tijden eten krijgt.


Waarom kan een hond niet alleen zijn?

Het niet alleen kunnen zijn om welke reden dan ook kan voor veel problemen zorgen. Denk hierbij aan niet gewenste gedragingen zoals, blaffen, het slopen van spullen, janken etc.

Er zijn verschillende redenen waarom een hond niet alleen kan zijn. De meest voor komende redenen zijn verlatingsangst en het niet aangeleerd zijn om alleen te zijn.


Niet aangeleerd om alleen te zijn:

Honden die altijd met om zich heen hebben en niet gewend zijn om alleen te zijn kunnen veel problemen veroorzaken op het moment dat ze alleen gelaten worden. Gelukkig is het alleen te kunnen zijn aan te leren. Het mooiste is hier om geluk als je pup krijgt mee te beginnen. Maar ook bij volwassen honden is dit nog aan te leren.


Verlatingsangst

Naast het niet aanleren kan verlatingsangst ook een grote rol spelen. Ook het niet op tijd aanleren kan er voor zorgen dat er een verlatingsangst ontstaat bij jouw hond. Vaak is een sterke band met de eigenaar ook een oorzaak van verlatingsangst.

Een goede opvoeding en socialisatie is ook erg belangrijk bij de pup. Bij de socialisatie is het belangrijk dat je hond leert met verschillende mensen kennis te maken, zowel met jongeren, kinderen als ouderen. Dit zorgt er voor dat je hond een emotionele afhankelijkheid.


Symptomen verlatingsangst

Hieronder vind je de symptomen die voor kunnen komen bij verlatingsangst.

  • Blaffen
  • Janken
  • Het krabben, knagen of het slopen van spullen
  • Het verzamelen van spullen
  • Plassen, overgeven en/of poepen in huis
  • Bij binnenkomst hyperactief dit kan even duren voordat ze weer ontspannen is. (veel onrust)
  • Niet willen eten en drinken als ze alleen thuis is, pas als jij weer terugkomt.
  • Dwangmatig gedrag (bijvoorbeeld: Rondjes draaien, zichzelf bijten of kaal likken)
  • Vertoont stress

Je hond laten wennen aan alleen zijn.

Voordat ik je een stap voor stap methode vertel is het belangrijk dat je eerst de nodige basis weet over je hond, jullie band en wat je kunt doen om te zorgen dat je hond goed alleen kan zijn.

Een hond is een sociaal dier en is geneigd om in een groep te leven. Ze hechten waarde aan relaties. Alleen zijn is voor een hond onnatuurlijk, het kan een onveilig gevoel geven. Daarom is het belangrijk dat je de vaardigheid alleen zijn leert. Je hond is dit niet van nature gewend en moet dit dus echt gaan leren.

Zorg daarom dat je hond zich veilig voelt bij jouw thuis, een eigen plek dit kan een bench of een mand zijn helpt hierbij. Maar ook een knuffel, speeltje, een speciale deken of een kleding stuk van jou kan hier bij bijdragen.

Als een hond te afhankelijk is van jou kan dit ten kosten gaan van het zelfvertrouwen, dat jullie band geweldig is, is natuurlijk ook de bedoeling, maar je hond moet niet afhankelijk worden van jouw nabijheid. Dit kan namelijk verlatingsangst veroorzaken. Hersenspelletjes, speurwerk en andere spelletjes kunnen er voorzorgen dat je hond meer zelfvertrouwen krijgt en ook meer actie onderneemt zonder jou.

Pas ook op voor claim gedrag, dat jouw hond je in de gaten houd is helemaal niet erg maar het kan ook obsessief worden. als dit het geval is probeer dit dan te voorkomen en te verhelpen.


Stap voor stap een puppy leren alleen te zijn overdag in huis.

Wolven (de voorouders van de hond) in een roedel laten elkaar nooit alleen. Dit zit ook in het instinct van de hond dus begin daarom gelijk met het oefenen om alleen te zijn. Je kunt al beginnen vanaf ongeveer 11 weken. Het is belangrijk rustig op te bouwen als je merkt dat een stap nog niet lukt oefen dan gewoon verder op de stap er voor en probeer het later gewoon weer. De aanhouder wint, sommige rassen zijn koppig dus zet gewoon door.

Bij oudere honden kun je deze stappen ook gebruiken maar is het veel lastige om het aan te leren om alleen te zijn.


Stap 1:

Een voordeel van de pup is dat ze nog veel slaap nodig hebben. Dit maakt het oefenen eenvoudiger. Zodra je merkt dat je pup moe wordt breng je haar naar haar slaapplek. (dit kan haar mand, kussen, vetbed of bench zijn)

Blijf bij je pup totdat ze in slaap is gevallen, leg wat lekkere hondensnoepjes bij haar neer en ga eventjes uit deze ruimte. Kijk regelmatig of ze al wakker wordt. Als ze wakker wordt, zal ze eerst haar snoepjes op eten, als ze haar snoepjes heeft opgegeten ga je naar haar toe en knuffel haar als beloning.

Laat er steeds iets langer tussen zitten voordat je naar haar toe gaat.


Stap 2:

Als stap 1 goed is gegaan en je hebt het ver uitgebreid kun je verder gaan met stap 2. Stuur je hond naar haar mand of rustplaats verwen haar met iets lekker zoals bijvoorbeeld een kluif waar ze even mee bezig is. Loop dan even de kamer uit terwijl ze nog water is.

Als je hond lekker bezig is is de kans groot dat ze het helemaal niet opmerkt dat je even uit beeld bent. Blijf de eerst keer een minuutje weg en kom terug als ze nog bezig is met het lekkers. Verleng steeds de tijd voordat je terug komt. Bouw het langzaam op tot een kwartier, het mooiste is steeds dat je terug bent voordat de hond doorheeft dat je ver weg bent gegaan.


Stap 3:

Als je stap samen ook goed hebt afgerond is het tijd voor se laatste stap. Niet alleen uit de kamer gaan maar ook even het huis echt verlaten in het begin is het wel verstandig om je hond in de gaten te houden wat ze doet als je weg bent. loopt eerst eens even de tuin in om te kijken wat ze doet als je weg bent of laat je buren bijvoorbeeld even kijken.

Als dit goed gaat kun je het steeds verder uitgebreiden en zelfs een boodschapje halen.

Doe het ten alle tijden rustig op als je merkt dat het niet zo goed gaat doe dan een klein stapje terug probeer het later weer eens. Neem echt de tijd hiervoor dit levert je later de vruchten op. Voordat je hond leert om alleen te kunnen zijn ben je wel een paar weken verder uitzonderingen nagelaten.


Volwassen honden alleen leren thuis te zijn.

Bij een pup leer je gedrag aan bij een volwassen hond moet je juist gedrag afleren als je wil dat ze zonder problemen alleen thuis kan zijn.

Onder problemen wordt blaffen, onzindelijkheid, slopen, krabben en knagen gezien. Denk bijvoorbeeld aan de deur, vloeren of muren krabben.

Het belangrijkste is dat jij zelfstandigheid bij jou hond leert dat ze ook dingen alleen kan zonder jou. Dit is een lang proces wat met ups en down gaat maar je moet maar zo rekenen de aanhouder wint en het is straks fijner en beter voor jullie beiden. Je bent niet de enige met dit probleem ongeveer de helft van alle volwassen honden kunnen moeilijk alleen zijn.

Aanhankelijk honden of honden die extreem zijn gericht op haar baas hebben over het algemeen veel moeite met alleen thuis te zijn. Deze honden lopen ook vaak de hele dag achter hun baas aan. De aanhankelijk hond is dol op (lichamelijk) contact met haar baas en is het liefst zo dichtbij mogelijk.

Begin met de met het beperken van de aanhankelijkheid en je hond zelfstandig te maken. Begin met het zelfstandigheid te vergroten binnenshuis. Enkele voorbeelden hiervoor zijn: Sluit de deur van de woonkamer als jij een keer na de wc of keuken gaat. Laat je hond op haar eigen plek liggen als jij op de bank ligt i.p.v. samen. Beloon je hond als ze zelfstandigheid laat zien. Je kunt de oefeningen ondersteunen met af en blijf.

Wanner de zelfstandigheid van je hond is vergroot kun je ook alleen thuis zijn verder uitbouwen dus kun je opbouwen vanaf stap 2. Bij het leren alleen zijn voor puppy’s.


Maak eens een filmpje.

Tegenwoordig heb je speciale camera’s voor huisdieren die alleen zijn om ze in de gaten te houden. Deze camera’s worden steeds meer gebruikt. Daarnaast is het ook handig om het gedrag van je hond zo in de aten te houden wat ze doet als ze alleen thuis is. De meeste honden houden de omgeving in de gaten of gaan slapen.

Dit kunnen ook bijzondere beelden op leveren. Zo hebben wij onze hond wel eens midden op de grote tafel aangetroffen.

Met behulp van de filmpjes en je houd in de aten houden kan je soms ook beter anticiperen op het gedrag en de behoefte van je hond.

Hieronder vind je een aantal zeer goede honden / huisdieren camera’s


Tips die kunnen helpen om het alleen laten makkelijker te maken voor jouw hond.

Hieronder vind je diverse tips die je kan helpen bij de verlatingsangst, het zelfvertrouwen bij je hond vergroten maar ook bij het alleen zijn van je hond.

  • Indien mogelijk taken verdelen die met je hond te maken heeft denk aan wandelen, borstelen, eten geven, spelen knuffelen etc. Dat niet alleen ij dit doet maar dat andere dit ook doen. Zodat de hond niet alleen van jou afhankelijk is.
  • Speel met je hond puzzelspelletjes, speuren, coördinatie en balans spellen die vergroot het zelfvertrouwen.
  • Zorg dat er altijd een veilig plek voor je hond is zoals haar mand of kussen / bench.
  • Zorg dat je hond voldoende uitdagingen heeft zowel mentaal als fysiek. Dat ze haar energie kwijt is voordat jij weg gaat.
  • Neem alle tijd in het trainen om alleen thuis te zijn onderschat dit niet hier kan veel tijd in gaan zitten.
  • De Kong is veilig en stevig speelgoed waar je hond veel plezier mee kan hebben en zich niet kan en hoeft te vervelen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie