Alles over loopsheid en de zwangerschap van je hond!
Lexi loopt al weer een paar dagen met een onderbroek /pakje rond in de kamer, ze is weer loops. Dit kan een vervelende periode voor het teefje zijn. Lexi heeft er altijd de eerste dagen veel last van. En ze vind het broekje/pakje ook zeker geen succes.
Normaliter is een teef 2x per jaar loops. De loopsheid duurt normaal gesproken 2 tot 4 weken, dit kan per teef en ras verschillen. Na ongeveer 2 weken vind de eisprong plaats en is de teef vruchtbaar. Het eitje is ongeveer 2 dagen levensvatbaar en te bevruchten. Het sperma van de reu blijft tot wel 10 dagen in goede conditie om de eicel te bevruchten. De zwangerschap van een hond wordt ook wel dracht genoemd.
Op deze pagina lees je alles op de loopheids en de zwangerschap van je hond. Je leest o.a over hoe de cyclus werkt,, de momenten van vruchtbaarheid en hoelang de zwangerschap duurt, etc
- Loopsheid bij honden.
- Wanneer wordt je hond de eerste keer loops?
- Welke symptomen horen bij loopsheid?
- Hoelang is je hond loops?
- Wat kun je doen als je hond loops is?
- Waaraan kun je zien en merken dat je hond zwanger is?
- Hoe lang duurt de dracht van je hond?
- Waar moet je opletten als je hond zwanger is?
- De bevalling van je hond.
Loopsheid bij honden.
Wanneer je een teefje hebt en ze is niet gesteriliseerd dan kun je normaal gesproken 2 keer per jaar loopsheid verwachten. De loopsheid bij teefjes is onderdeel van de hormonale cyclus. De cyclus kun je in 4 fases verdelen.
In de hormonale cyclus van het teefje ondergaat de baarmoeder verschillende fases. De fases zijn nodig voor de lichamelijke en geestelijke voorbereiding op de voorplanting bij honden. De cyclus bestaat uit de volgende 4 fases.
- Anoestrus:
Dit wordt ook wel de periode van seksuele rust genoemd. De voortplantingsorganen van de teef bevinden zich in een rustperiode. De tijdsduur van deze periode verschilt per teef. Gemiddeld duurt deze periode 4 tot 10 maanden. - Pro-oestro:
Dit is het eerste gedeelte van de loopsheid van het teefje. In deze periode zijn vooral veel uitwendige veranderingen waarneembaar. Deze fase kenmerkt zicht door het opzwellen van het uitwendige geslachtsdeel van het teefje. Deze periode duurt 3 tot 14 dagen. In deze periode kan het teefje veel bloedverlies hebben, ze moet veel plassen en lekker ruiken voor de reutjes. - Oestrus:
Tijdens het tweede deel van de loopsheid zal het bloeden gaan afnemen en wordt de afscheiding roze tot helder van kleur. In deze periode zal de eisprong plaatsvinden en is het teefje vruchtbaar. Dit is ook het moment dat de dekking plaatst moet vinden als je wil dat je teefje zwanger wordt. Deze periode duurt gemiddeld 3 tot 10 dagen. - Post Oestrus:
Deze periode bestaat uit de zwangerschap of schijndracht, een eventuele bevalling en de lactatie. De Progesteron-waardes zullen in het begin van deze periode hoog zijn. Deze periode kan tussen de 2 tot 4 maanden duren.
Na de post oestrus begint de anoestrus periode weer. Deze cyclus herhaalt zich steeds.
De periode waarin het teefje vruchtbaar is heet: loopsheid. Het woord loopsheid is in feite een woordgrap. Voor de neiging die sommig vruchtbare teven krijgen om op de loop te gaan, op zoek naar reuen.
Wanneer wordt je hond de eerste keer loops?
De eerste keer loopsheid kan plaatsvinden wanneer je teefje tussen de 5 en de 15 maand oud is. Het komt vaak voor dat de eerste loopsheid bij kleinere rassen eerder is dan bij de grotere rassen. De meeste teefjes zijn 2 keer per jaar loops.
Welke symptomen horen bij loopsheid?
Veel symptomen kunnen er op duiden dat je teefje loops is of loops gaat worden. De symptomen kunnen wel per teefje of ras verschillend zijn. Er zijn ook honden die bijna geen symptomen hebben als ze loops zijn, dan is het vaak ook moeilijker te herkennen.
De volgende symptomen horen bij loopsheid:
- Veel of vaker kleinere plasjes. Je teefje wil overal geurtjes achter laten.
- Je hond zal zich meer en uitgebreider gaan wassen.
- De vulva van je hond (het uitwendige geslachtsdeel) zwelt op en wordt roder.
- Door het vrijkomen van feromonen zal ze voor andere honden erg lekker gaan ruiken. Vooral reuen reageren erg sterk op deze geur. (mensen ruiken deze geur niet).
- Het verliezen van bloederige afscheiding.
- Minder eetlust.
- De Hond kan slomer zijn en meer gaan slapen.
- Gedragsveradering. Sommige teven kunnen kattig of kortaf worden.
Hoelang is je hond loops?
De periode van loopsheid duurt 2 á 3 weken. Dit verschilt per teef. Een tip is dat je de dagen van loopsheid gaat tellen. Je begint bij de dag dat je de eerste druppel hebt ontdekt. Dit is niet een zekerheid dat het ook de eerste is, maar dan heb je een indicatie van hoelang het nog gaat duren.
Wat kun je doen als je hond loops is?
De beginnende afscheiding kan in het begin nog glashelder zijn, maar veranderd snel naar bloederig en wordt rood van kleur. De hoeveelheid bloed verlies verschilt per ras/teef.
De meeste teven houden zich over het algemeen goed schoon tijdens de periode van loopsheid. Mocht je toch nog regelmatig bloed vinden of maakt je hond zich niet goed schoon, dan kun je altijd een loopsheid broekje gebruiken.
Bij een dag of tien zal de hoeveelheid bloed en de kleur afnemen, nu komt de vruchtbaarheidsperiode. Veel teven reageren sterk op aaien over de achterzijde van de rug. Als ze het prettig vind zal ze gaan staan en de staart opzij leggen. Hierbij bied ze haar vulva aan, een reu zou dit herkennen en haar graag willen dekken. Deze periode duurt meestal een week.
Laat in deze periode je hond gelijnd uit en vermijd losloop gebieden en drukke uitlaat plaatsen voor honden.
Om de loopsheid te voorkomen is sterilisatie mogelijk voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je dierenarts.
In de periode van loopsheid kan je hond anders reageren op situaties en mensen. Vaak hebben ze menstruatie klachten en zijn vaak rustiger, minder eetlust en kunnen kortaf reageren. Laat de kattigheid niet uit de hand lopen corrigeer haar op tijd als dit het geval is.
Een loopsheid broekje kan vlekken voorkomen op de grond, bank of kleden, maar voorkomt geen dekking. Als je hond geen broekje draagt was dan regelmatig het kussen/deken of mandje waar ze gebruikt van maakt. Maakt je hond gebruik van een broekje, dan is een maandverbandje aanbevolen. Je hebt hier eventueel speciale honden inlegkruisjes voor.
Hieronder 3 aanbevolen broekjes voor wanneer je hond loops is:
Adori Hondenbroek Luxe Zwart
Dit broekje heb je in verschillende maten. Er is speciaal ruimte voor de staart. Je kunt eenvoudig een maandverband in het broekje plakken. De hond kan zich makkelijk bewegen in de Adori hondenbroek. Het aan- en uitdoen van het broekje is ook makkelijk.
Karlie Safety Pant
Dit broekje is ook in verschillende maten verkrijgbaar. de Karlie safety pant is gemaakt van stretchmateriaal en voorzien van klitteband. Het klitteband is sterk en gaat niet snel los. Dit broekje gaat wel erg makkelijk aan. Nadeel wel is dat je hiervoor speciale inleggers moet aanschaffen of een korte maat maandverband.
Medical Pet Shirt Hond
Dit is het pakje wat Lexi draagt. Dit is echt onze favoriet. Het pakje is in verschillende maten te verkrijgen. Rekt heel goed mee en zit mooi aansluitend. Je hond heeft geen last van het pakje en kunnen goed bewegen. De grote voordelen zijn het zeer eenvoudig aan en uitgaat, dit komt door de drukknopen. Ook kan je hond moeilijk zelf bij het maandverband/inlegkruisjes. Het pakje is ook uit wasbaar. En je kunt er ook normale inlegkruisjes of maandverband in doen.
Een ander optie voor broekjes zijn Luiers speciaal voor honden. Voordeel hiervan is dat je ze weg kan gooien. Ze zijn in verhouding wel duurder dan de bovenstaande broekjes en ze blijven niet altijd even goed zitten.
..
Waaraan kun je zien en merken dat je hond zwanger is?
Als je hond gedekt is, breekt er een spannende periode aan in afwachting van of je hond zwanger is en hoeveel puppy’s ze draagt. Bij de hond kun je op verschillende manieren zien of merken dat ze zwanger is. Uiteraard merk je op een gegeven moment dat de buik van de hond dikker wordt. Ook kun je aan andere tekenen merken dat je hond zwanger is zoals:
- Vaginale afscheiding
- Opgezwollen tepels
- Eetlust vermindering
- Gedragsverandering vaak een beetje bedrukt
- Nestinstinct: wrijven over de grond of in haar mand, en tekenen van opwinding.
Veel van deze kenmerken van de zwangerschap merk je pas in een later stadium. De dierenarts kan in een eerste stadium onderzoeken of je hond zwanger is geworden. Op de volgende manieren kan een dierenarts vaststellen of je hond zwanger is.
- Echo. De meest gebruikte methode. In theorie kan dit vanaf dag 21, het meest optimale is tussen dag 25 en 30. Dit onderzoek is comfortabel voor je hond en zeer betrouwbaar.
- Palpatie van de buik. De dierenarts gaat voelen of er een verdikking van de baarmoeder is en kleine stampen aan de binnenkant. Dit is geen waterdichte methode en kan vanaf ongeveer 21 dagen na de bevruchting.
- Endocrinologische test. Een test die kan worden gedaan vanaf ongeveer de 21ste tot de 25ste dag na de bevruchting. Er wordt gekeken of het hormoon relaxine aanwezig is. Een hormoon die alleen geproduceerd wordt door zwangere honden.
- De hartslag van de pups. Deze methode kan ongeveer na 25 dagen. Met deze methode is het moeilijk te bepalen hoeveel pups er in de buik van de moeder zit.
- Röntgenonderzoek. Dit onderzoek kan na ongeveer 49 dagen. Met dit onderzoek kun je de skeletten van de pups onderscheiden. Op deze manier kan daarmee het exacte aantal nauwkeurig bepaald worden. Veel dierenartsen gebruiken deze methode liever niet wegens het risico met de stralingen.
Hoe lang duurt de dracht van je hond?
De exacte duur van de dracht is moeilijk aan te geven. Dit is verschillend per hond / ras, maar ook het aantal pups kan invloed hebben op de lengte van de dracht (zwangerschap).
Vanaf het moment dat je hond gedekt is, bedraagt de gemiddelde dracht 63 dagen oftewel 9 weken. In de meeste gevallen ligt de dracht tussen de 57 en 75 dagen uitzondering daar gelaten.
Waar moet je opletten als je hond zwanger is?
Bij de zwangerschap van je hond gaan er veel veranderingen plaats vinden. Verandering qua uiterlijk (het dikker worden), fysieke gestel, maar ook in gedrag en voeding vind verandering plaats.
Het is belangrijk dat het nestje met puppy’s een goede start krijgt. Bij een goed start horen ook de voorbereidingen in huis, dit zorgt er ook voor dat je teefje rustig is en zich op haar gemak voelt. De voeding is ook een belangrijk onderdeel. Je teefje heeft een goede gezondheid nodig, daarbij speelt de voeding ook een grote rol.
Goed uitgebalanceerd voer is belangrijk, er zijn vele gerenommeerde merken die compleet hondenvoer aanbieden. Het is belangrijk dat het voer wat je gaat aanbieden wel extra eiwitten bevat. Hieronder vind je speciaal voer voor moeders en puppy’s.
De eerste 4 weken hoeft er nog niet extra gevoerd te worden. Hierna is het wel nodig. Ze mag dan 10 tot 15 procent meer voer per week erbij krijgen tot aan de bevalling.
In de tweede helft van de zwangerschap groeien de pups het snelst. In deze periode eet het teefje ook meer voer dan normaal. Het is belangrijk dat het voer de hele dag beschikbaar is of dat het voer 3 à 4 keer per dag wordt aangeboden.
Je hond zal een aantal dagen voor de bevalling minder gaan eten. Dit komt door het volume van de pups. De maag kan niet zo vol worden in deze periode. Het is wel belangrijk dat je meerdere keren kleine beetjes voer aanbied, ook al kan ze voortdurend bij het voer.
Na de bevalling gaat de moeder steeds meer melk aanmaken, dit gaat door tot de 3de of 4de week na de bevalling. Je hond kan in deze periode wel 4x zoveel als normaal eten.
Extra vitamines of mineralen is niet nodig als het hondenvoer van goede kwaliteit en compleet is. Vers en voldoende drinkwater is heel belangrijk.
Een gezonde teef weegt na de bevalling vaak vijf tot tien procent meer dan normaal. Enig gewichtsverlies tijdens het melk geven is niet zo erg, maar meestal zullen ze op gewicht blijven.
De bevalling van je hond.
Bij de meeste honderassen vind de bevalling via de natuurlijk weg plaats. Sommige rassen hebben door hun lichaamsbouw echter een grotere kans op risico’s bij de geboorte. In deze gevallen kan een keizersnede een oplossing zijn. Het is verstandig om de bevalling te bespreken tijdens een bezoek aan de dierenarts wanneer je vermoed dat je hond in verwachting is. De dierenarts kan je ook vertellen of een keizersnede nodig zal zijn.
Voor de bevalling zal je zwangere teef een geschikte plek gaan zoeken waar ze haar puppy’s op de wereld kan zetten. Ze zoekt naar een rustige, beschutte en tochtvrije plek met een aangename temperatuur (24 tot 27 graden).
Een werpkist kan een perfecte plek zijn. Het is wel belangrijk dat je teef languit kan liggen en er voldoende ruimte is voor de pups. Een werpkist heeft een opstaande rand waar de moeder makkelijk overheen kan stappen. De pups lukt dit nog niet.
Als je besluit om met een werpkist te gaan werken is het wel belangrijk dat je hond aan de kist gaat wennen. Introduceer de werpkist enkele weken voor de bevalling.
Een teef kan tijdens de bevalling altijd nog besluiten om voor een andere plek te kiezen. Probeer haar niet op andere gedachten te brengen want rust is erg belangrijk in deze fase. De meeste teven vinden het fijn en prettig dat het baasje aanwezig is bij de bevalling. Vaak worden ze hier rustiger van.
Een paar dagen voor de bevalling of op de dag van de bevalling hebben de meeste teven minder eetlust. Als de bevalling bijna plaats gaat vinden kan je hond ook gaan braken. Andere symptomen / kernmerken zijn:
- Graven: Dit kan zowel in de werpkist als buiten.
- Frequenter urineren.
- Zichzelf in het genitale gebied vaak schoonlikken.
- De ontlasting kan ook dunner worden.
- De melkklieren zwellen op. (dit kan ook al meerdere dagen voor de bevalling plaats vinden)
- Temperatuur daling van je hond. Vanaf de 55ste dag kun je het beste 3x per dag de temperatuur meten. Tussen de 12 en 24 uur voor de geboorte van de eerste pup kun je een daling zien in de temperatuur. De daling varieert van 0,5 – 1,5 graden. Je hond kan ook rillingen krijgen.
Houd tijdens de bevalling goed bij wanneer je hond begint met persen, wanneer de pups geboren worden en andere bijzonderheden. Op deze manier kan er snel bekeken worden of er ingegrepen moet worden bij problemen.
Als je het voor of tijdens de bevalling niet vertrouwd, is het heel belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Want een bevalling is helaas niet zonder risico’s. Je kunt beter paar keer te vaak bellen dan 1 x te laat.