Hoe kun je zichtbaar zijn tijdens de hond uitlaten in het donker?

Op het moment van het schrijven van deze blog is het herfst en voor kwart voor negen al weer donker ’s avonds nog even en dan is het rond etenstijd al donker. Dit houdt ook in dat je hond in het donker naar buiten gaat en dat je ook regelmatig met je hond in het donker wandelt. Sommige honden hebben hier helemaal geen problemen mee, andere honden kunnen bang zijn in het donker.

Voor de veiligheid van jouw hond, jezelf en andere is het belangrijk dat je jij maar ook zeker je hond goed zichtbaar is, zowel als je gaat lopen als je gaat fietsen met je hond. Gelukkig is dat laatste jaren veel aandacht besteed aan de veiligheid dit zie je ook terug in de producten die te koop zijn voor jouw en je hond.

Op deze pagina besteed ik aandacht aan de zichtbaar tijdens het uitlaten maar ook aan bange honden in het donker wat je hier zoal aan kunt doen.

Veilig wandelen met hond in het donker.

Niet alleen overdag wil je veilig en ontspannen lopen met je hond, dit geldt ook op het moment dat het donker of schemer gaat worden. Goede verlichting en zichtbaarheid is hierbij van groot belang. Wanneer jij je hond uitlaat in het donker loop je meer risico overdag, vooral als je hond losloopt of speelt. Maar ook aangelijnd loopt je een risico als je de weg oversteek langs het fietspad loopt etc.

Dit kun je voorkomen door te zorgen dat je hond en jij zelf zichtbaar zijn dit kan met verschillende hulpmiddelen die ik verder op in het artikel uitgebreid ga behandelen zodat jij de voor- nadelen van de reflectoren en de lichtjes weet.

Voordat ik ga beginnen met de reflectoren en de lichtjes geef ik je eerst een aantal tips voor het wandelen in het schemer en het donker.


Tips voor een veilige en leuke wandeling.

Niet alleen hulpmiddel kan jou veiligheid en zichtbaar vergroten ook de onderstaande tips en adviezen kunnen je hierbij helpen.

  • Zorg niet alleen dat je hond zichtbaar is maar gebruik zelf ook reflectoren of lichtjes.
  • Loop indien mogelijk op het fietspad of langs de weg tegen het verkeer in. Zo kun jij zelf ook goed reageren op het verkeer als jij het idee hebt dat ze jou niet zien. Ook is het schrik effect minder voor jou en je hond.
  • Loop in het donker en avond bekende route en wegen. zo kom je niet voor verrassingen te staan en jouw hond kent de situatie ook.
  • Let zelf extra goed op in het verkeer, want ook niet alle fietsers en automobilisten hebben goede verlichting en zijn goed zichtbaar.
  • Wandel zoveel mogelijk op goede verlichte wegen, fietspaden en wandelpaden. Probeer de niet verlichte wegen en paadje zoveel mogelijk te vermijden.

Hulpmiddelen om het wandelen in het donker met de hond zo veilig mogelijk te maken.

Je hebt tegenwoordig veel keuze als het gaat om hulpmiddelen die jouw zicht en zichtbaarheid vergroten in het schemer en het donker. De beste reflectoren, lampjes en andere hulpmiddelen heb ik voor je op een rij gezet en uitgebreid toegelicht.

Reflecterende halsbanden en hondentuigjes

Veel halsbanden en hondentuigjes hebben tegen worden een reflecteren strips of rondjes. Het nadeel van deze strips zijn dat ze alleen goed zichtbaar zijn als er een licht op schijnt. Op een heel donker stuk hebben de strips minder tot weinig functie. In steden, dorpen en verlichte paden helpt het zeker voor de zichtbaar. Het voordeel is dat je hond het tuigje of de halsband toch al draagt bij het wandelen.

Veel tuigjes en halsbanden hebben ook nog de mogelijkheid om er eenvoudig een lampje aan te hangen. Hieronder heb je een aantal halsbanden en tuigjes met reflecterende strip en mogelijkheden voor een lampje. De halsbanden en tuigjes zijn in verschillende maten leverbaar.

Een ander optie is te kiezen voor een halsbanden met neonkleuren vaak zijn deze in combinatie met een reflecterende strips, of te kiezen voor een halsbanden met een geïntegreerde led lampjes. Niet iedereen wil overdag met de halsbandjes rondlopen als ze de hond uit gaan laten en wordt vaak alleen in het schemer en donker gebruik. De zichtbaarheid van de hond wordt wel enorm vergroot met deze halsbanden.

Hieronder vind je een aantal exemplaren van halsbanden met neonkleuren en een geïntegreerde lamp.


Hondenriem

Naast halsbanden en hondentuigjes kun je ook kiezen voor een hondenriem die de zichtbaarheid van je hond vergroot. Het allerbeste is een combinatie van verschillende hulpmiddelen.

Net zoals bij de halsbanden heb je bij de riemen ook verschillende mogelijkheden. Je hebt de reflecterende riemen, die hebben een reflecterende strip vaak is het een gedeelte van de riem meestal beide uiteindes. Maar het kan ook de hele riem zijn. Je hebt vele verschillende riemen denk hierbij aan loopriemen, rollijnen (flexlijnen) etc. De meeste riemen soorten heb wel een variant met reflectoren. Hieronder ook weer een aantal voorbeelden.

Een andere variant is een hondenriem met een (zak)lamp. Die zijn rollijn ook wel flexlijnen genoemd met een ingebouwde lamp of een zaklamp op de rollijn geplaatst. Als jij gebruik maakt van een rollijn kan dit een optie zijn. Veel honden gebruikers vinden deze riem niet handig en maken hier dus geen gebruik van. Het gebruik is ook afhankelijk van het ras niet elk ras is even geschikt voor een rollijn. Hieronder enkele voorbeelden van flexlijnen met een lampje.

Het voordeel van een hondenriem met reflectoren of een lampje is dat je deze dagelijks gebruikt en niet hoe te wisselen of iets extra mee hoeft te nemen wat je weer snel kan vergeten.


Reflecterend vest

Je hebt voor de hond ook een reflecterend vest. Dit vest heeft wel iets weg van een tuigje maar is vaak groter want het bedekt ook een deel van de rug van je hond. Door dat het een groter oppervlakte is, is je hond ook beter en sneller zichtbaar. De meeste vesten hebben ook een mogelijkheid voor een riem. Je kunt het vest dan gebruiken in plaats van een halsband of een tuigje.

Deze reflecteren vesten worden ook wel veiligheidsvesten genoemd. De vesten zijn in neonkleuren aangevuld met reflectoren voor een nog betere zichtbaarheid. Een nadeel van deze vesten zijn dat ze wel erg opvallend zijn en dat je ze niet snel overdag gaat gebruiken.

Enkele voorbeelden van de reflecterende vesten vind je hieronder.


Veiligheidslampje

Je hebt speciale veiligheidslampjes die je aan de halsband of tuigje van je hond kan bevestigen. De lampjes hebben vaak verschillende mogelijkheden als het gaat om de instelling. Knipper mogelijkheden maar ook contante verlichting. Je kunt zelf kiezen wat je het prettigste vind. Eén ding is wel duidelijk je hond valt iedergeval goed op in het donker.

De lampjes zijn waterdicht dus ook bij een regenachtige dag te gebruiken. Een ander voordeel is als je met verschillende honden wandelt dat je steeds het zelfde lampje kunt gebruiken (als ze uiteraard om beurt gaan wandelen). Ook kun je het lampje eenvoudig afkoppelen als het overdag is.

Hieronder een aantal varianten van de honden veiligheidslampjes.


Waarom kunnen honden bang in het donker tijdens het wandelen?

Sommige honden zijn angstig tijdens het wandelen in het donker. Vaak zijn het donkere stukken waar de hond angstig is. Dit kan ook voorkomen buiten het wandelen zoals in een donkere achtertuin of een schaduwrijke kamer. Tekenen van angst kunnen zijn:

  • Overmatige kwijlen
  • Blaffen / Piepen / Huilen
  • Gespannenheid (staart tussen de benen)
  • Ongelukjes thuis

Een hond kan doorgaans veel beter zin in het donker maar als de hond last heeft van het zicht kan dit ook een reden zijn dit wordt ook wel het visusprobleem genoemd. Als je een vermoeden hebt dat het te maken heeft met het zicht is het de moeite waard om dit te laten checken bij de dierenarts.

Een hond heeft namelijk maar weinig licht nodig om in het donker te kunnen zien. Dit heeft te maken met het tapetum lucidum (een speciale structuur in het achterhoofd van de hond). Met het kleinste lichtpuntje, bijvoorbeeld een nachtlampje, de maan, straatlantaarn etc. reflecteert voldoende voor het netvlies van je hond om goed te kunnen zien in het donker. Als het dikke donker is, is de hond net zoals kwetsbaar als ons en ziet de hond helemaal niks.

Bang voor het donker kan ook te maken hebben met alertheid de neus van de hond ruikt vele malen beter dan de mens. Het reukvermogen in combinatie met het gehoor kan veel oppikken in de nacht en het donker. De nacht kan vol zitten met verborgen gevaren en dreigingen in de vorm van geluiden bewegingen en geuren.

Bang zijn in het donker kan ook te maken hebben met verlatingsangst bij de hond. Dit komt vaak voor als honden gescheiden worden van mensen. De hond kan naast angstig ook opstandig of radeloos worden.


Hoe kun je een hond helpen bij de angst in het donker?

Als jij een vermoeden hebt dat je hond bang is in het donker, is het verstandig eerst te checken of het gaat om een oog probleem. Je kunt bij de dierenarts het gezichtsvermogen van je hond na laten kijken. De problemen kunnen heel divers zijn van staarvorming tot aan een glaucoom. Oog problemen zijn ernstige aandoeningen en moeten goed aangepakt worden.

Als de dierenarts gezondheidsproblemen heeft uitgesloten kun jij met een training jouw hond helpen in het donker. Naast te zorgen dat er al een kleine lichtbron is is er ook paar stappen die je samen kunt oefenen.

Een lichtbron kan van alles zijn met een kleine beetje licht kan een hond al goed zien in het donker. Een nachtlampje, een lampje tijdens het wandelen kan al een goede oplossing zijn.

De stappen die je samen kunt beoefenenen zijn de volgende:

Neem je hond mee naar de duisternis met veel complimenten en lekkers je kunt in het begin ook een glow in de the dark bal of ander speelgoed meenemen. Speel en verblijf een paar minuten als je merkt dat dit te lang is stop je gelijk en probeer je het de volgende keer weer. Bouw het langzaam op.

Als je met je hond in het donker bent geef haar dan iets lekkers, speel met haar en aai haar lekker over de buik en rug. Met een vriendelijke stem haar gerust stellen werkt vaak ook goed.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie