Hoe gebruik ik een hondenfluitje? (aanleren) + de 5 beste modellen!

Het kan soms lastig zijn contact met je hond te krijgen als je op een drukke plek bent of je hond actief aan het spelen is. Gelukkig heb je hier tegenwoordig een diervriendelijke oplossing voor namelijk een hondenfluitje.

Met een beetje oefenen heb je het zo onder de knie en kun jij altijd de aandacht van je hond krijgen.

Dit kan handig zijn als ze weg is gelopen, maar ook als je commando’s wilt aanleren. De hondenfluitjes zie je ook regelmatig door schaapherders gebruikt worden om aanwijzingen te geven.

Op deze pagina vind je allemaal informatie over de hondenfluit en de 5 beste hondenfluitjes van dit moment.

Wat is een hondenfluitje?

Een hondenfluitje is geen gewoon fluitje, een hondenfluitje kan worden ingezet voor het trainen, opvoeden en het aanleren van commando’s.

Hondenfluitjes komen in verschillende vormen, maten en kleuren voor. Maar het grootste verschil zit in of het geluid wat het hondenfluitje produceert wel of niet te horen is. Je hebt naast fluitjes met een fluittoon ook fluitjes met een ultrasoon.


Hoe gebruik je een hondenfluitje?

De meeste hondenfluitjes maken geen gewoon geluid zoals je zou verwachten van een fluit. Wanneer je op de fluit blaast worden er ultrasone trillingen geproduceerd. De frequenties van deze geluidsgolven die de fluit produceert liggen voor een deel buiten het menselijke gehoor. Honden, maar ook katten en sommige andere dieren, horen deze tonen wel.

Er bestaan ook fluitjes met een akoestisch geluid, deze fluitjes zijn wel te horen voor ons mensen. Een hondenfluitje is een handig hulpmiddel bij het africhten/ opvoeden van je hond.

Er zijn verschillende manieren waarop jij een hondenfluit kan gebruiken in samenwerking met jouw hond om commando’s aan te leren. Bijvoorbeeld een lange fluit voor het gaan zitten, een korte fluit om bij jouw te komen en 2 fluitjes om te gaan liggen. Je kunt ook gaan combineren bijvoorbeeld met kort-lang-kort.

Onthou de commando’s goed en leer ook goed te fluiten zodat het ook duidelijk is voor je hond. Dit voorkomt verwarring en misverstanden.

Als je begint te trainen en het introduceren van de fluit is het handig om hondenkoekjes en snoepjes bij de hand te hebben. Als je hond de verbale commando’s begrijpt kun je deze combineren met het hondenfluitje. Fluit eerst dan de commando. Bijvoorbeeld een lange fluit / toon en daarna de commando zit. Als je hond gaat zitten beloon haar dan. Na een tijdje goed oefenen is het fluitje met de lange fluittoon voldoende en gaat je hond netjes zitten.

De ene hond leert sneller dan de andere het kan echt wel even duren voordat alles goed gaat. Jonge honden zijn over het algemeen leergieriger en pakken de commando’s sneller op. Dus zo vroeg mogelijk beginnen als je de mogelijkheid hebt.

Oefen niet te lang achter elkaar, dan verliest de hond haar aandacht. Ga op een later moment weer oefenen of de volgende dag. Oefen eerst dichtbij de hond en als dat goed gaat kun je de afstand steeds verder uitbreiden die kan erg makkelijk wezen als jullie samen buiten zijn.

Beloon altijd positief gedrag en straf niet. Straffen kan averechts werken, het kan zelfs wezen dat je hond de fluit niet meer interessant vind.


De voordelen en nadelen van een hondenfluitje

Een hondenfluitje kan erg handig zijn en heeft veel voordelen. Elke voordeel heeft een nadeel dus ook het hondenfluitje heeft nadelen. Hieronder vind je zowel de voor- als nadelen.

De voordelen:

  • Je hoeft niet meer te schreeuwen of te roepen. Dit kan erg handig zijn als jouw hond ver weg is, of als er veel geluiden in de buurt zijn.
  • De hond is gevoelig voor emotie en kan dit in je stem horen en de commando verkeerd begrijpen, dit gebeurt niet met een fluitje de toon is hetzelfde.
  • Iemand anders in het gezin of de oppas kan ook het fluitje gebruiken, als de commando hetzelfde is reageert je hond gewoon hoe ze dit ook bij jou doet.
  • Als een hond doof wordt (slechthorend) kan deze de tonen in de meeste gevallen nog wel horen van de hondenfluit.
  • De hondenfluiten zijn over het algemeen goedkoop en duurzaam.

Nadelen van trainen met een hondenfluitje

  • Als je het fluitje niet bij je hebt kun je deze ook niet gebruiken. Dus je moet deze altijd bij je hebben beste kun je er eentje in je jas of tas hebben, in de auto en eentje in huis.
  • Elke fluit heeft zijn eigen toon dus je kunt het beste als je meerdere fluitjes wil hebben allemaal dezelfde kopen. Verschillende tonen kan het onduidelijk maken.

Waar moet je op letten als je een hondenfluit wil kopen?

Als je een hondenfluit wil gaan kopen kun je het beste op de onderstaande letten, zodat het hondenfluitje past bij jouw behoefte en wens op het moment dat je deze nodig hebt of wilt gebruiken. Je kunt namelijk tijdens het wandelen het fluitje gebruiken, maar ook als je jouw is weggelopen of in onbekende en gevaarlijke situatie, met het spelen of schapen drijven. Net wanneer jij denkt dat het handig is of het fluitje goed kunt gebruiken.

Hondenfluit met geluid of zonder geluid

Aller eerst moet je beslissen of je een hondfluit wil kopen met of zonder geluid (ultrasoon). Het kan vervelend voor de mensen en jouw zelf als jij de fluit gebruikt. Een voordeel kan zijn dat je kan zien of je hond het geluid heeft gehoord, dit kun je aan haar reactie zien. Ultrasoon fluiten hebben doorgaans een beter effect op de hond dan een fluit met geluid.


Regelbare frequentie

Regelbare frequentie wordt ook wel verstelbare frequentie genoeg. De verstelbare frequentie kan erg handig zijn. Je kunt op deze manier de hoogte van het geluid aanpassen. Dit kan handig zijn bij het leren omgaan met de fluit. Dit is vooral handig als je hond er beter in wordt dan kan je de hoogte aan gaan passen.


Materiaalgebruik

Niet alleen de frequentie en het geluid zijn erg belangrijk, je wilt ook rekening houden met het materiaal waarvan de hondenfluit gemaakt is.

De meeste hondenfluiten worden namelijk gemaakt vanhet materiaal staal, kunststof of roestvrij staal. Elke materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Kies daarom voor het materiaal dat je zelf prettig vind. RVS heeft veel voordelen je kunt het matiaal makkelijk wassen en zelfs in de vaatwasser, daarnaast is het ook nog eens sterk.


Prijs van de hondenfluit

Een hondenfluitje kan erg handig zijn en het mooie is, het hoeft niet eens duur te zijn. Je hebt al hondenfluitjes onder de € 5,-. Uiteraard zijn er ook duurdere exemplaren zoals van € 20 / € 25,- . Hieronder vind je de beste modellen van dit moment in de verschillende prijs klasse.

De prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Goedkoop is niet altijd een duurkoop!


De 5 beste hondenfluitjes 2021.

Hieronder vind je de 5 beste hondenfluitjes van dit moment in verschillende prijs klasse maar ook met en zonder geluid (Ultrasoon) De producten worden uitgebreid toegelicht er worden aangeboden via een Bol.com link. Deze link geef nog extra informatie over het hondenfluitje.

Clix multi purpose fluit – 1 ST

Een sterke kleine fluit, ondanks deze fluit van staal is gemaakt blijft het een lichtgewicht.

Deze ronde fluit kan eenvoudig aan de sleutelbos bevestigd worden. Zodat je deze altijd bij je hebt als je op pad gaat met je hond.

Het subtiele geluid is niet onprettig voor ons en heeft het juiste effect bij jouw hond.

Even oefenen en je fluit als een koning met deze makkelijk en betaalbare hondenfluit.


Cloud7 Hondenfluit – trainingsfluit voor de hond

Dit is sowieso het mooiste hondenfluitje wat er op dit moment te koop is.

Dit hondenfluitje is hand gesneden uit een hertengewei. Het koord wat aan het fluitje is bevestigd is van runderleer. Je kunt deze fluit door het design ook als sieraad dragen als je met je hond op pad gaat.

De fluit is niet alleen mooi, maar heeft ook een heldere toon waarop je hond goed reageert. Erg belangrijk als je commando’s wilt geven of aan wilt leren.


Ultrasoon hondenfluitje met Keycord – Fluitje – Honden Fluit

Met dit ultrasoon hondenfluitje kun jij je hond goed trainen. Het voordeel van dit fluit je is dat je deze op 2 manieren kan instellen.

Met het geluid wat jij en ik ook kan horen en met de ultrasoon die alleen honden en eventueel andere dieren kunnen horen.

Dit kun je eenvoudig zelf regelen door aan de schroef aan de achterzijde van het fluitje te draaien.

Het fluitje is makkelijk mee te nemen aan je sleutelbos of aan de bijgeleverd keycord. Deze kun je dan eventueel om je nek heen draaien.


NBH® – RVS honden fluitje met aanpasbare frequenties

Bij dit mooie fluitje kun je eenvoudig de frequentie aanpassen, niet alle honden horen alle frequenties even goed. Het beste kun je dit testen als je hond slaapt, blaas dan zacht op de fluit. Als je hond reageert weet je dat deze goed is afgesteld voor jouw hond.

Dit professionele hondenfluitje is van zeer goede kwaliteit. En je kunt deze makkelijk toepassen als extra hulpmiddel bij het geven van commando’s.

Dit professionele honden fluitje, zal jouw hond een stuk alerte laten reageren. Je zult op een leuke manier jouw hond diverse commando’s kunnen leren. In het begin kun je jouw hond het beste met een klein koekje belonen om het geluid met iets lekkers te laten associëren.


Ultrasoon hondenfluitje Met Keycord & Sleutelhanger

Dit handige hondenfluitje kun je op 2 manieren instellen. Op ultrasoon, zodat alleen de hond het hoort, en een licht geluid die naast de hond, ook door ons gehoord kan worden.

Het instellen doe je door de schroef strakker of losser te draaien. Makkelijker kan haast niet.

Je kunt het fluit meenemen aan je sleutelbos maar ook aan de bijbeleverde keycord. Deze kun je om je nek heen hangen, zodat je de fluit altijd bij je hebt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie