Help mijn puppy ademt snel en kort tijdens haar slaap en overdag.
Als je een puppy in huis hebt ben je extra alert. Je let op het doen en laten van je hond, maar ook op de gezondheid, zoals op de ademhaling. Als de ademhaling in eens sneller op langzamer gaat kan dit onrust veroorzaken.
Op deze pagina vertel ik je alles over de ademhaling van je puppy, en wat het betekend als je pup in haar slaap sneller en korter ademt haalt. Na het lezen van deze blog weet jij straks alles over de ademhaling van je pup en weet je ook wanneer jij in moet grijpen en de dierenarts moet bellen.
Wat is een normale ademhaling voor een hond?
Om te weten of je hond een snelle, normale of een lange ademhaling, moet je weten wat een normale ademhaling bij een hond en een pup is. Een ademhaling bij een kleinere hond is doorgaans iets sneller dan bij een grote hond. Als de hond actief is, is haar ademhaling ook sneller dan als ze rustig op de bank ligt.
De gemiddelde normale ademhaling is tussen de 10 tot 30 ademhalingen per minuten voor een puppy. Een volwassen hond ademt iets langzamer, dit geldt helemaal voor een oudere hond deze heeft een nog langer ademhalingsfrequentie.
Bij een normale ademhaling wordt van een ruststand uitgegaan. Als extra aanvulling een normale ademhaling is geluidloos. Als je hond piept tijdens het (in)ademen is je hond vaak benauwd en dit is een moment om de dierenarts te bellen.
Hoe meet je ademhaling bij een hond?
Hoe je het best de ademhaling van je pup en hond kan meten is door te tellen. Je telt het aantal ademhaling per minuut. Om het je zelf iets makkelijker te maken kun je ook de ademhaling telen in 30 seconden en het aantal verdubbelen. Dan heb je ook de ademhalingsfrequentie per minuut.
Het kan wezen dat je de ademhaling niet hoort van je hond. De ademhaling is vaak geruis loos je kunt dan op de buik letten of je hand op de buik leggen om de ademhaling te tellen. Dit kan de eerste keer een beetje lastig zijn maar je krijgt die van zelf onder de knie na een paar keer oefenen.
Snelle ademhaling bij honden / puppy’s
Een snelle ademhaling hoeft niet gelijk is verkeerds te betekenen. Als je hond actief is bijvoorbeeld met het spelen of tijdens het wandelen, dan is een snellere ademhaling normaal.
Een snelle ademhaling is ruststand is een ander verhaal dit kan een oorzaak hebben. De oorzaak hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn.
De meest voorkomende oorzaken van een snelle ademhaling zijn.
- Stress is een veel voorkomende oorzaak bij puppy’s en volwassen honden.
- Bloedarmoede
- Benauwdheid. Snel ademen en een piepend geluid (neem ik die geval direct contact op met de dierenarts)
- Warmte ( in het ergste geval oververhitting)
Als je hond / pup in ruststand meer van 40 ademhalingen per minuten maakt spreek je wel over een snelle ademhaling. In de ergste gevallen kan je hond wel in de honderd keer per minuut ademen.
Mocht je hond zonder aanwijzende reden langere tijd een versnelde ademhaling hebben is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts en je hond goed te laten onderzoeken wat de reden hiervoor kan zijn.
Mijn puppy ademt snel in zijn slaap
Het kan bij puppy’s regelmatig voorkomen dat ze een versnelde ademhaling hebben zijn het slapen. Als je dit de eerste keer mee maakt kun je ongerust raken. Maak je maak niet gelijk ongerust als je hond snel ademt. In de meeste gevallen is je hond aan het dromen als ze een versnelde ademhaling heeft.
Een hond begint te dromen tijdens de REM-Slaap. Tijdens de REM-slaap kan je pup gaan schokken, en bewegen in de slaap het kan ook voorkomen dat ze terwijl ze ligt te slapen een lopende bewegen maakt. De kans is zeer groot dat als dit gebeurd de ademhaling ook versneld.
Dit is voorkomen normaal als de ademhaling dan versneld. Mocht je ondanks dat dit vrij normaal je toch ongerust voelen en zorgen maken kun je altijd voor de zekerheid contact opnemen met de dierenarts.
Als de snelle ademhaling niet verdwijnt na dat je hond wakker is geworden en langer aan houdt is het überhaupt verstandig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Dit kan een teken zijn van een bepaalde ziekte.
Zoals je al hebt gelezen kan bloedarmoede een reden zijn maar ook problemen met de zuurstof voorziening. Zoals problemen met de bek, keel, borstholte of luchtpijp, maar ook hartproblemen.
Langzame ademhaling bij honden
Naast het snellere ademen kan je hond ook minder frequent gaan ademhalen. Een trage diepe ademhaling. Vaak gaat dit gepaard met het moeilijk uitademen. Het lijkt erop dat ze de adem met de buik eruit wil persen.
Als dit het geval is neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. De reden van Langzaam ademen kan verschillend bijvoorbeeld vocht rond de long, maar ook een gaatje in het middenrif.
Tot slot
Als je hond een afwijkende ademhaling heeft kan dit op korte termijn weer wegzakken, dit mag zeker niet lang aanhouden, dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Bij een verlaagde ademhaling of als je hond extreme snel ademt is het verstandig gelijk contact op te nemen met de dierenarts. Je kunt beter paar keer te vaak bellen dan één keer te laat. De dierenarts kan je vaak telefonisch gerust stellen of goed inschatten welke actie nodig is bij de ademhaling van je hond of pup.