Help! Wat moet ik doen als mijn hond gebeten is door een andere hond?
Als je hond gebeten wordt door een andere hond heeft dit een grote impact en niet alleen voor je hond zelf. Uiteraard is de gezondheid van jouw hond het belangrijkste, maar zelf kun er ook veel last van hebben, dit geldt ook voor de andere gezinsleden.
Veel verdriet en frustratie bij alle betrokken partijen. Want ook voor de andere partij is het een vervelende situatie en kan het veel nadelige gevolgen hebben. In het ergste geval moet de hond een spuitje ontvangen of wordt de hond in beslagen genomen na het bijtincident.
In deze blog besteed ik aandacht aan het bijtincident. Je vind informatie over als je hond gebeten wordt, maar ook informatie als jouw hond gebeten heeft. Zoals de stappen die je het beste kunt nemen maar ook de aansprakelijkheid.
Wat moet je als het eerste doen als je hond gebeten is?
Het allerbelangrijkste is je hond in veiligheid brengen als deze gebeten is door een hond of een ander dier. Als je hond in veiligheid is bekijk je snel de schade en de wonden die je hond heeft opgelopen. Als het nodig is kun je gelijk de dierenarts bellen voor een afspraak of eventueel zo snel mogelijk zelf behandelen van de wonden.
Is de eigenaar bekend wissel dan eerst de gegevens uit, zodat je later contact met de eigenaar van de hond kan opnemen om de kosten af te handelen. Noteer ook eventueel de gegevens van de getuigen als dit van toepassing is. Dit kan soms erg belangrijk en doorslaggevend zijn als de tegenpartij ontkend of beweert dat jou hond eerst heeft gebeten. Ook rechtsbijstand kan je in sommige gevallen helpen als de tegenpartij niet mee wil werken.
Bij een behandeling van de dierenarts is het belangrijk dat je een duidelijke factuur met de kosten krijgt. In sommige gevallen gaat het niet alleen om de kosten van de dierenarts maar kun je ook een schade claimen vragen als jouw hond bijvoorbeeld niet kan deelnemen aan wedstrijden (sport of show) of haar werk niet kan uitvoeren als hulphond bijvoorbeeld.
Is de situatie ernstig kun je ook altijd contact opnemen met de politie of de dieren politie / dieren meldpunt. Het gewone alarmnummer is 112 en als er dieren bij betrokken zijn kun je ook 144 bellen voor informatie of meldingen.
In de praktijk is het vaak wel afhankelijk wie je aan de lijn krijgt bij een melding als het om dieren gaat en je 112 belt. (helaas hebben wij dit zelf ook al eens meegemaakt dat ze niet altijd serieus reageren en op de melding iets op uit doen). De ene centralist ziet er meer noodzaak in dan de ander bij een bijtincident tussen honden.
Na het bijtincident kun je het melden bij de gemeente. Ook kun je na het bijtincident aangifte doen bij de politie aangifte op grond van Artikel 425 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht.
Elke gemeente en regio gaat wel andersom met bijtincidenten in sommige gevallen heeft het ook weinig zin en is een aangifte ook niet mogelijk zorg er dan wel voor dat er minimaal een melding gemaakt voor de desbetreffende hond. Elke gemeente heeft zijn eigen Algemene Plaatselijk Verordering (APV). In de APV staat ook de maatregelen die de gemeente kan nemen te overlast van dieren (honden).
Als je het met de eigenaar van de hond het zelf kunt oplossen en de gegevens hebt kunnen uitwisselen kun je overwegen om geen melding te maken.
Welke maatregelen kunnen er genomen worden door de instanties?
Bij een aangifte het en het melden van een bijtincident kan er actie ondernomen worden dit is wel afhankelijk van de APV wat je hierboven ook gelezen hebt. Je kunt zelf ook het APV van jouw gemeente of de desbetreffende gemeente bekijken.
De gemeente kan maatregelen opleggen, zoals een aanlijn plicht of een muilkorf voor de bijtende hond etc.. (Uitvoeringsbesluit Gevaarlijke Honden artikel 2.59)
Volgens het Wetboek van Strafvordering Artikel 96 kan de bijtende hond alleen op heterdaad in beslag genomen worden.
Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een bijtincident?
Je bent als eigenaar van jouw hond aansprakelijk voor schade die jouw hond aanricht. Artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit geld dus ook voor als jouw hond een andere hond bijt of schades maakt. Als de eigenaar verzekerd is dan zal de verzekering in de meeste gevallen de kosten dekken. Mits de hond uit zichzelf de schade heeft aangericht.
Als jij jouw hond tussen de kippen van de buren zet en hij bijt er één dood ben jij niet verzekerd. ontsnapt de hond en gaat die dan naar de kippen van de buren ben je wel verzekerd.
Dit geld ook als je hond losloopt en een andere hond aanvalt in een gebied waar de hond aangelijnd moet zijn. Dan is de kans groot dat de verzekeraar de kosten niet dekt. Daarom is het ook belangrijk als je de hond uitlaat dat je de hond aanlijnt waar het moet. In een losloop gebied hoeft jouw hond niet verplicht aan de riem.
De gebeten hond.
De hond die gebeten is kan zowel emotionele als fysieke schade hebben.
Fysieke schade is de schade die je hond heeft gekregen van het bijten. Ook al lijkt het bijtincident mee te vallen is het wel verstandig iedergeval contact op te nemen met de dierenarts. Er kan inwendige schade zijn ook als er niets te zien is aan de hond.
Als een hond bijt gaan ze vaak ook scheuren hierdoor kunnen er grotere wonden ontstaan. De tanden van een hond bevatten bacteriën, hierdoor kan de wond flink gaan ontsteken. Bij grote worden kan de bloedvoorziening verstoord raken waarder er een grote kans is op ontstekingen. Dus als je het niet vertrouwd neem te alle tijden contact op met de dierenarts.
Emotionele schade: Het gedrag van je hond kan veranderen als ze gebeten is door een andere hond. Dit kan zijn dat ze niet meer mee wit, of bang is voor andere honden of juist heel agressief is als ze andere honden ziet. Als het gedrag extreme vormen aanneemt, overleg dit dan met de dierenarts, eventueel je hondenschool of een gedragsdeskundige. De kans is groot dat hun jouw kan helpen met het gedrag van je hond.
Eerste hulp bij bijtincidenten
Als je de hond in veiligheid hebt gebracht, kun je het beste zo snel mogelijk beginnen met het controleren hond en eventueel behandelen van de wonden.
Kijk de hond helemaal na met uw ogen en tast de vacht en de huid tegelijkertijd af met de vingertoppen van je hand. Knip of scheet de haren rond de bijtwonden weg. En spoel zo snel mogelijk de wonden schoon van je hond.
Dit kun je doen met een zoutoplossing deze kun je zelf maken met een eetlepel keukenzout in een liter lauw water. Gebruik desinfectiemiddel om de wonden schoon te honden. Denk de wond af met gaas, verband of een schone doek (Theedoek bijvoorbeeld)
Bel ten alle tijden de dieren arts als je er niet mee kunt redden, je hond ernstige gewond is, advies nodig hebt of twijfelt. Maar ook bij de volgende situaties:
- Als je hond hevig bloedt. dek het goed af en leg indien mogelijk een drukverband aan als je hond bloed aan haar poot.
- Als je hond veel pijn heeft of lijkt te hebben.
- Bij een verwonding aan het ooglid of het oog.
- Bij benauwdheid die kan voorkomen bij bijtwonden aan de borstkas
De wond kan ontsteken na een bijtincident. een ontstoken wond kun je er herkennen aan het volgende:
- De wond is warm, opgezwollen en rood.
- Er komt pus of wondvocht uit de wond.
- Als de wond heel pijnlijk is. Dit kun je het makkelijkste merken aan de poten van de hond dat ze er op kreupelt.
- Als je hond ziek wordt en koorts krijgt maar dit hoef niet altijd.
Verzekering voor je hond
Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.
Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af.
Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.