Help! Waarom eet mijn hond Eikels? Wat kan ik er aan doen?

In het najaar (herfst) vallen de eikels weer massaal van de bomen. Eikels zijn nootachtige vruchten en een zeer geschikte maaltijd voor de eekhoorns. Toch denken sommige honden dat het ook geschikt is voor hun. Niet om alleen mee te spele,n maar ook in te bijten en op te eten.

Dit lijkt misschien onschuldig, maar dit is zeker niet het geval, eikels bevatten een stof die giftig is voor de honden. Op deze pagina ga ik uitgebreid vertellen over de eikels met betrekking tot de hond. Waarom eikels gevaarlijk kunnen zijn, wanneer je de dierenarts moet in schakelen, maar ook hoe je het kan voorkomen dat je hond eikels gaat eten.

Eikels zijn giftig.

Niet alleen de eikels zijn giftig, maar dit geldt ook voor de eikenbladeren. In zowel de bladeren als in de eikels zit het stofje Tanninezuur (looizuur). Deze stof is bij een hoge dosis giftig voor honden. Hoe groener en jonger de eikel is, hoe meer tannine in de eikel zit en hoe schadelijker het is voor de hond. Van de bladeren bevatten de groene bladeren het meeste tannine.

Bruine of uitgedroogde eikels bevatten doorgaans minder tannine, maar kunnen nog steeds erg giftig zijn voor je hond.


Welke symptomen en problemen kan tannine veroorzaken?

Bij het eten van één eikel hoeft je hond natuurlijk niet meteen ziek te worden of symptomen te krijgen. Het is wel belangrijk dat je alert blijft als je weet als je hond eikels heeft gegeten. Bij teveel inname van tannine kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Buikpijn
  • Braken
  • Diarree
  • Rusteloosheid
  • Vermalingsverschijnselen.

Wanneer je hond op regelmatige basis eikels eet kan er op de lange termijn ook blijvende darm- en nierschade ontstaan.

Het is wel zo dat een kleine hond bijvoorbeeld een chihuahua al ziekte verschijnselen kan krijgen van 1 à 2 eikels en een grotere hond pas na 10 eikels symptomen krijgt. Een kleinere kan eenmaal snel ziek worden bij een kleinere inname van Tannine. Het lichaamsgewicht speelt hier een rol.

Een ander gevaar is dat de eikels voor blokkades kunnen zorgen, vooral grote formaten kunnen problemen gaan geven in de darmen en in de ergste gevallen zelfs een blokkade veroorzaken. Een darmblokkade moet altijd operatief verwijderd worden. Dit is een dure en een stevige ingreep. Naast blokkades kunnen de scherpe kanten van de schil ook het darmvlies irriteren.


Wanneer moet je de dierenarts inschakelen?

Als jouw hond 1 of 2 eikels heeft gegeten en je hond krijgt geen symptomen hoef je niet naar de dierenarts, als je het niet vertrouwd kun je altijd voor de zekerheid even bellen voor meer informatie.

Wanneer je hond regelmatig eikels eet of een groot aantal heeft gegeten kun je het beste je dierenarts raadplegen voor advies.

Wanneer je hond symptomen krijgt is het verstandig in ieder geval contact op te nemen met de dierenarts.

Als jij een verstopping vermoed, dan moet je direct contact opnemen met de dierenarts want dit kan levensgevaarlijk zijn en de hond moet dan ook snel geopereerd worden. Je hond wordt hiervan ook goed ziek, heeft vaak pijn en wil vaak ook niets eten. Overgeven en braken kan ook een verschijnsel zijn.

Als je bij de dierenarts komt omdat je hond eikels heeft gegeten, dan is de kans groot dat de dierenarts je hond laat braken. Op deze manier worden de aanwezige eikels uit het lichaam verwijderd. De dierenarts kan er voor kiezen om een maagonderzoek of een bloedonderzoek te verrichten om te kijken of er schade is ontstaan aan de maag, darmen of nieren.


Dennenappels en kastanjes

Ander herfstfruit zoals dennenappels en kastanjes zijn niet giftig, maar kunnen wel gevaarlijk zijn. Als je hond grote delen of het in zijn geheel doorslikt, kan dit inwendige schade veroorzaken, ook kunnen de grote delen verstoppingen veroorzaken.

Probeer te voorkomen dat je hond met herfstfruit gaat spelen, dit kan een hoop ellende en kosten besparen.


Waarom eten honden eikels en ander herfstfruit?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond eikels, dennenappels of kastanjes gaat eten. Het eten van vreemde en niet eetbare dingen zoals zand, stenen, ijzeren voorwerpen en plastic wordt ook wel Pica genoemd. Dit komt vooral voor bij jongere honden naarmate je hond ouder wordt neemt het eten van vreemde voorwerpen af.

In veel gevallen heeft het te maken met onvoldoende juiste voedingsstoffen, het gaat in de meeste gevallen aan een te kort van vitamines en mineralen. Een hond kan het ook lekker vinden om eikels te eten of uit verveling.


Hoe kun je voorkomen dat je hond eikels eet?

Het laatste wat je wil is dat je hond een eikel vergiftiging krijgt en in dit geval geldt ook dat voorkomen beter is dan genezen.

Het is lastig om het gedrag van je hond te veranderen zoals het eten van eikels. Vaak als je de oorzaak achterhaalt hebt wordt het een stuk makkelijker. Als je hond niet voldoende voedingstoffen of eten krijgt kun je proberen je hond extra eten te geven of te wisselen naar een betere kwaliteit hondenvoer.

Als je hond zich in de tuin verveeld en daarom gaten gaat graven, eikels gaat eten etc. dan kun je proberen je hond te vermaken, dit kan door speelgoed in de tuin te leggen of samen met je hond gaan spelen als ze buiten is.

Zie jij dat je hond bij de eikels aan het snuffelen is, dan kun je haar het beste roepen als ze gelijk naar je toekomt kun je dit belonen met een lekkernij of een aai. Dit geldt uiteraard ook als je hond eikels in haar bek heeft. Wandelen aan de riem is vaak ook al een goede oplossing zo kun jij je hond ook beter in de gaten houden en sneller ingrijpen indien het nodig is.

Als je in de tuin eikels heb kun je deze uiteraard ook zelf zo snel mogelijk verwijderen als ze van de bomen vallen. Uiteraard is dit geen beginnen aan en is de kans groot dat er altijd wel bladeren en eikels te vinden zijn.

Als je er niet bij bent is het altijd lastig wat je hond doet, dus helemaal voorkomen is lastig vooral als je hond de smaak lekker vind of het leuk vind om eikels kapot te bijten. Want als de mond in aanraking komt met de eikel kan de tannine al ingenomen worden.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie