| |

Help mijn puppy wil (overdag) niet slapen. Een blog over slapen.

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over puppy’s en slapen. Slapen is voor puppy’s net zo belangrijk als voor een baby. Een puppy heeft dan ook 18 tot 20 uur slaap nodig in de eerste periode. Er blijft dus na het eten en slapen weinig tijd over om te spelen. Maar dit komt gelukkig vanzelf goed als je hond ouder wordt en minder gaat slapen.

In de blog vertel ik meer over hoe belangrijk de slaap is voor je puppy’s adviezen bij slaapproblemen en nog veel meer tips en informatie.



Algemene informatie over slapen en puppy’s

Langdurig slapen is onderdeel van de levensstijl van honden. Honden hebben de neiging als ze de kans krijgen om minimaal 50% van de dag slapend door te brengen. De andere 50% is actief bezig zijn en gewoon wakker zijn.

Een puppy heeft veel slaap nodig zoals we in de inleiding gelezen hebben kan dit wel 20 uur zijn. Tijdens de slaap verwerken de hersenen de gebeurtenissen van de dag en kan het lichaam tot rust komen. Het is dus zowel goed voor de geestelijke en lichamelijk gezondheid.

In de slaap zijn de spieren ontspannen, en daalt de lichaamstemperatuur. Ook nemen de hersenen tijdens de slaap zo goed als niets waar wat er in de omgeving van de hond gebeurt.

De slaap bestaat uit verschillende fases.

  • Slapen begint met een lichte slaap.
  • Een Diepere slaap na de lichte slaap val je steeds dieper in slaap.
  • De REM-slaap (Rapid Eye Movement) dit wordt ook wel de “droomslaap” genoemd.

Vooral de diepe slaap en de REM-slaap zijn belangrijk voor een goede nachtrust van je hond. Als de REM-slaap is doorlopen begint het weer opnieuw met een lichte slaap etc.

Als een hond volwassen wordt heeft ze minder slaap nodig 12 tot 14 uur per dag. Oudere honden slapen wel weer meer tussen de 16 en 18 uur per dag. Sommige rassen hebben ook meer slaap nodig. Het gaat voornamelijk om grote rassen zoals de Sint-Bernards, Newfoundlanders, Pyrenese berghonden en Mastiffs.


Slaaptekort

Slaaptekort is niet alleen erg vervelend, maar het kan ook nog eens erg gevaarlijk zijn. In het meest slechte geval kan het zelf levensbedreigend zijn. Slaapt je pup of hond een paar dagen niet zoveel, hoef je niet gelijk in de stress te schieten, maar waakzaamheid is wel aanbevolen. Verder op in het artikel vind je tips om te zorgen dat je hond voldoende rust en slaap krijgt.

Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben de meeste voorkomende oorzaken zijn:

  • Angst
  • Stress, onrust of overstuur
  • Onbekende omgeving hond is dan alert
  • Onrustige omgeving veel prikkels en geluiden bijvoorbeeld spelende kinderen. Daarom is een veilig en rustige slaapplek ook zo belangrijk
  • Te veel activiteiten (overprikkeld zijn)
  • Slaap-apneu (ook hond kunnen hier last van hebben)

Slaaptekort kan optreden wanneer een hond angstig, overstuur of onrustig is.

Symptomen die kunnen optreden bij slaaptekort:

  • Ongewoon gedrag
  • Slechte motoriek en gebrek aan concentratie
  • Onvoorspelbaar
  • Nerveus en prikkelbaar
  • Agressief
  • Het ontwikkelen van chronische ziekten

Als je het niet vertrouwd neem dan ten alle tijden contact op met je dierenarts.


Te veel slaap?

Het omgekeerde van te weinig slaap te veel slaap is ook niet goed voor een hond. Als je hond veel meer slaapt dan gemiddeld is er vaak ook iets aan de hand. Uiteraard kan het vermoeidheid zijn van een inspanning, maar ook emotionele en fysieke problemen kunnen de oorzaak zijn. Verveling is ook regelmatig een oorzaak. Bij emotionele problemen is het vaak een depressie of het missen van iets of iemand. (denk bijvoorbeeld aan het baasje of gezinslid dat verhuist is of overleden is.

Ook bij twijfel in dit geval is het raadzaam om contact op te nemen met je dierenarts.


Beste slaapplaatsen voor je hond.

In onze blog over manden ga ik uitgebreid in over welke mand geschikt kan zijn voor jouw hond. Hieronder vind je een uitleg over de slaapplaats van je hond.


De Bench

Een hondenbench wordt wordt veel gebruikt voor puppy’s naast een slaap plaats is het ook een eigen plek en kan je hond hier ook in verblijven als je even weg bent. Bij een bench is het wel heel belangrijk dat deze groot is. Je hond moet er wel in kunnen staan en zitten. Ook is het belangrijk dat je bench warmte bied dus een kussen, kleed is wel aanbevolen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de bench niet als strafplaats gebruikt en dat je hond ook uit de bench kan als ze dit wil.

Bekijk hier de 10 beste honden benches van 2021


Hondenmand

In honden manden is het aanbod heel groot. Denk hierbij aan ovale, ronde, rechthoekige manden. Maar ook qua materialen zijn er veel verschillende soorten zoals plastic, riet, stof etc. Wil je een mand met een hoge rand of juist met een opstap etc. Bij harde hondenmanden is een deken of een kussen wel aanbevolen die is niet alleen comfortabel maar ook nog eens lekker warm.

Het is belangrijk dat je de mand afstemd op jouw hond. Een hond die 10 kilo weegt heeft minimaal een hondenmand van 50 centimeter nodig. Een hond van 35 kilo dan heeft een mand nodig van 90 centimeter.

Bekijk hier de beste hondenmand voor 2021


Hondenkussen

Een hondenkussen kun je op 2 manieren gebruiken je kunt het hondenkussen in een (harde) mand plaatsen of bench. Maar je kunt ook het hondenkussen gebruiken zonder mand of bench.

Een hondenkussen zorgt voor een comfortabele ligplaats. Er is een grote keuze als het om hondenkussens gaat. Je kunt zowel voor verschillende kwaliteiten en eigenschappen kiezen maar ook in de vormgeving is er veel keuze. Voor een pup is het bijvoorbeeld handig dat van het kussen in ieder geval de hoes wasbaar is.

Bekijk hier de beste hondenkussens van het moment.


Bank of bed.

Er zijn ook veel honden die op de bank en zelfs op bed mogen liggen. Geef de hond eens ongelijk als je de kans hebt om op een heerlijke bank of bed met zachte kussen te gaan liggen. Als je het niet wil hebben wees consequent en leer je hond/pup dit dan vanaf het begin en zorg voor een lekker alternatief voor je hond.


De eerste nachten

De eerste nachten zijn vaak iets waar de baasjes tegen opzien. Dit kunnen vervelende nachten zijn. De pup is bij haar moeder, broertjes en zusjes weggehaald en dit kan tot uiting komen in piepen en janken. Het is daarom belangrijk de pup zich zo snel mogelijk thuis laten voelen.

Voor de eerste nachten is het vaak verstandig om de hond niet alleen te laten. Hier zijn natuurlijk verschillende mogelijkheden voor, de hond mee te nemen na je slaapkamer, maar een nacht op de bank bij de vaste plek van de hond is ook een goede optie. Wel is het verstandig gelijk aan haar mandje, kussen, of bench te laten wennen. Zodat ze ook snel aan haar eigen plek went.

De puppy word uit een warm nest gehaald waar ze lekker tegen haar moeder, broertjes en zusjes heeft gelegen, ligt ze nu alleen in een mand / bench in een onbekende omgeving. Daarom kan het een prettig en rustgevende gedachte zijn dat iemand de eerste nachten bij haar in de buurt is.

Als je iets mee hebt gekregen uit het nest van de pup bijvoorbeeld een speeltje of een lap die de geur van het nest heeft. Een krant waar ze de behoeftes op kan doen op de grond of in haar bench is vaak verstandig. De pup vervuilt niet (snel) haar eigen nest. Een warme deken of een kruik wil de eerste nachten ook vaak wel helpen omdat ze de warmte mist van haar broertjes en zusjes.

Beloon je hond niet als ze gaat piepen en of janken maar spreek haar geruststellend toe of raak haar even aan zodat ze weet dat je in de buurt bent. De kans is groot dat ze snel gerustgesteld is en lekker gaat slapen. Geef niet te veel aandacht en ga ook niet spelen met haar als ze midden in de nacht piept.

Als je overdag het alleen blijven gaat oefenen als ze slaapt dan kun je vaak al na paar dagen je pup alleen laten slapen. Een pup leert snel vooral als je consequent blijft.

Laat je pup uit voordat zij of jij gaat slapen, vaak geeft de hond wel een teken als ze haar behoeftes moet doen. Dit kan onrustig gedrag zijn maar ook piepen.


Tips voor overdag en ’s nachts slapen.

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen om te zorgen dat je hond een goede nachtrust / en dutjes kan doen. De tips zijn verdeeld voor overdag en ’s nachts.


Tips om overdag je pup te laten slapen.

  • Moedig je hond aan om in haar mand of bench te slapen. Als ze in slaap valt leg haar dan voorzichtig in mand, bench of op haar kussen.
  • Zorg dat je pup ook rust krijgt, als er kinderen in huis zijn leer de kinderen dan dat ze de hond lekker moeten laten slapen.
  • Maak de hond moe zodat ze vanzelf in slaap valt. Zorg wel dat je hond niet oververmoeid raakt en laat haar na het spelen rustig in slaap komen geef haar even de tijd om om te schakelen.
  • Een puppy mag elk uur een dutje doen, een dutje is meestal tussen de 30 minuten tot 2 uur.
  • Als je puppy slaperig kijkt en klaar is voor een dutje. Leid haar dan naar de haar slaapplaats of leg haar daar neer. Na een tijdje zal ze zelf naar haar slaapplaats gaan als ze moe is.
  • Hoe verleidelijk het ook is haar in jou armen te laten slapen, probeer dit te voorkomen zodat ze er niet afhankelijk van wordt. Je zal niet de enige zijn waarbij dit gebeurt.

Tips voor het slapen ’s nachts

  • Het is verstandig om je puppy vroeg in de avond wakker te houden zodat ze ’s nachts goed kan slapen.
  • Maak een routine voor het slapen gaan zodat je hond op een gegeven moment weet dat het bedtijd is.
  • De kans is groot dat de pup de eerste nachten niet geheel door slaapt, dit is een goed moment om haar uit te laten want de kans is ook groot dat ze niet de hele nacht op kan houden in de eerste periode.
  • Leg bij haar slaapplaats haar favoriete knuffeltje en of speeltje en ook de doek of wat je gekregen hebt uit het nest.
  • Stilte en duister zou een teken zijn voor je hond om te gaan slapen.
  • Geef je pup ook gewoon de tijd de zindelijkheid ’s nachts en het doorslapen komt vanzelf het heeft soms alleen even tijd nodig.

Je hond in je slaapkamer.

De hond in de slaap kamer kan een bewuste keuze zijn geweest maar ook het kan ook een samenloop van omstandigheden zijn of omdat je hond het als pup gewend is. Er zijn verschillende onderzoeken geweest over het slapen met een huisdier op de slaapkamer (kat en hond).

Het grootste gedeelde van de huisdier eigenaar waar de hond op de kamer slaapt, slaapt beter of heeft geen last van de hond of kat. Een klein gedeelte vind het storend. De onderzoeken ging over het slapen in de kamer en niet specifiek in het bed.

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen er niet minder om gaan slapen maar het levert ook geen voordelen op buiten dat sommige mensen het, gezelliger, prettiger en veiliger vinden.

Als je hond op de slaapkamer slaapt is het aanbevolen om goed te luchten, met grote regelmaat te stofzuigen en vaker je bed te verschonen voor de hygiëne ondanks dat je hond niet in bed komt.


Je hond in bed laten slapen.

De beste slaap temperatuur in de slaapkamer is tussen de 16 en 19 graden Celsius. Een hond in bed verhoogd sowieso de temperatuur van jouw bed dit kan in de winter wel lekker zijn, maar zomers kan dit behoorlijk storen. Ligt natuurlijk ook aan het formaat van de hond van een chihuahua heb je minder last qua ruimte dan van een labrador of groter.

Qua temperatuur kan het een nadeel of een voordeel zijn dat het ruimte kost een hond in bed wordt meestal als nadeel gezien. Hieronder les je alle voordeel en nadelen en de eventuele risico’s die er zijn als jouw hond in bed slaapt samen met jou.

De voordelen, nadelen en de risico’s zijn de resultaten uit verschillende onderzoeken die zijn gedaan als het gaat om je hond in bed te laten slapen.

De voordeel dat je hond in bed slaapt.

Hieronder vind je alle voordelen die je kunt hebben als jij je hond in bed laat slapen.

  • Werkt kalmerend en verlaagd stress: je hebt iemand naast je liggen waarmee je kunt knuffelen dit verbetert in de meeste gevallen je humeur. Therapiehonden zijn hier een goed voorbeeld van. Hoe een hond mensen kan helpen met een traumatische ervaring.
  • Sneller in slaap vallen: Een studie heeft aangetoond dat je sneller in slaapt van met een hond aan je zijde je bent minder gestrest en je kalmer voelt.
  • Kacheltje: De hond brengt je veel warmte een extra elektrisch dekentje in de wintermaanden. (zomers hebben we liever airco)
  • Veiligheid: Ook al is je hond misschien geen waakhond, het geeft toch een veilig gevoel wanneer je hond van zich laat horen als er vreemde geluiden zijn. Het zorgt in ieder geval voor een schrik effect.
  • Goed voor je hersenen: Al jij je prettig, gelukkig en kalm voelt tijdens je slaap komt er oxytocine vrije. Deze stof is niet alleen goed voor ons humeur maar ook voor onze hersenen. Dus als de aanwezigheid van hond je een kalm en prettig gevoel geeft heeft dit veel voordelen.
  • Prettig voor je hond: Het heeft niet alleen voordelen voor jouw maar ook voor je hond. Je hond hond van gezelschap en vind het heerlijk zo groot en dik bed en natuurlijk jouw gezelschap. Dit zorgt ook vaak voor een goede hechte band.

De nadelen dat je hond in bed slaapt.

Naast voordelen zijn er ook nadelen en risico’s als je hond naast je in bed slaapt.

Onhygiënisch

Als je hond in of op je bed ligt kunnen er haren en huidschilfers in je bed terecht komen. Dit is naast dat het onhygiënisch is zijn er ook veel mensen allergisch voor de huidschilfers/ haren van de hond. Als je hier allergisch voor bent is het ook sterk van te raden. Uiteraard zijn er honden die geen of weinig haren en huidschilfers verliezen die worden ook wel hypoallergene rassen genoemd.

Naast de huidschilfers en haren kan er ook poep bacteriën van je hond in bed komen. Uit onderzoek blijkt dat er bij ongeveer 68% van de honden (poep)bacteriën te vinden was op de vacht van de hond.

De hond likt aan haar anus en daarna aan de vacht via de tong kan dus de poepbacteriën verspreid worden. Maar ook de poten van de hond kan allerlei bacteriën bevatten de poten worden namelijk niet geveegd voordat er op het bed gesprongen word.

Dit zijn maar enkel voorbeelden want je hebt er nog meer denk alleen maar aan de vlooien van de hond.

Verlatingsangst

Uit onderzoek blijkt door dat honden via vaak op bed mogen slapen vaker kampen met verlatingsangst. De hond leert zo nooit afstand te nemen en te houden van de baas. Dit gebeurt alleen als de baas zonder de hond uit huis vertrekt.

Een hond hoeft niet per se in bed te liggen een mand of de kamer, de gang of ergens anders is ook perfect. Als ze ook maar een eigen veilige en prettige rustplaats heeft voor de nacht en rust moment.

Onrust in de nacht

Honden zoek ’s avonds en in de nacht net zoals ons een perfecte slaaphouding. Ze kunnen in de nacht ook regelmatig rondlopen en zich regelmatig verleggen. Als je licht slaapt kan dit heel sotoorlijk zijn als je hond steeds op en af het bed springt en rondjes loopt. Dit doen natuurlijk niet alle honden maar dit weet je van te voren niet.

Ook zijn er diverse honden die ’s nachts gaan grommen als jij je verlegd of onverwachts tegen haar aan komt met het omdraaien.

Een constante verstoring, beweging en geluiden tijdens je slaap kan er voor zorgen dat je heel licht slaapt en ongemakkelijk. Dit kan op de lange termijn zelfs slaap gebrek veroorzaken.

Hoe het gedrag van de hond in de nacht is, verschilt erg per hond en per ras. Het kan best wezen dat jij een heel vredig hondje hebt die je niet hoort en merkt in de nacht.

De gezondheid van je hond.

Het slapen in een bed heeft niet direct iets met de gezondheid van je hond te maken. Een goed matras en dikke dekens liggen heerlijk dus hier zal je hond geen last van hebben.

Wat wel met de gezondheid te maken kan hebben is het springen op en van het bed af. Tegenwoordig zijn de bedden vaak hoog door de boxsprings en eventuele toppers. Veel mensen hebben ook een gladde vloer in de slaapkamer dit bevorderd het ook niet.

Het springen op en van het bed af geeft veel wrijving op de gewrichten dit kan op de lange termijn problemen veroorzaken. Oudere honden kunnen last hebben van heupdysplasie en moeite hebben om op het bed te springen. Bij het afspringen van het bed kan er zelfs schade ontstaan door dat gewrichten niet zo sterk en flexibel zijn als bij jongere honden.

Kleine rassen kunnen vaak niet zelfstandig het bed op komen en de hoogte kan gevaarlijk zijn bij het afspringen vooral als de vloer ook nog eens glad is.

Een hondentrapje of een opstapje kan voor oudere, zieke en kleinere honden een oplossing zijn.


Hond wel of niet laten slapen in de slaapkamer en op het bed?

Iedereen is vrij om zelf een keuze te maken wat het prettigste voor jezelf en je hond is. Ik kan niet zeggen of dit goed en fout is. Het enige wat ik je kan vertellen zijn de voor- en nadelen van je hnd in bed slaten slapen.

Als je twijfelt bekijk dan iedergeval de voordelen en de nadelen (risico’s) van je hond op de slaapkamer en het bed laten slapen. Zodat je voor je zelf de plussen en de minnen op en rij kan zetten en een keuze kan maken wat het meest afweegt tegen elkaar.

Bedenk goed wat je gaat doen als je hebt besloten dat je hond in bed of op de kamer mag slapen is dit vaak lastig terug te draaien. Puppy’s die dit is aangeleerd krijgt je het moeilijk afgeleerd.

Veel honden vinden het al prettig om bij de baas op de kamer te slapen hier kun je ook een plekje voor haar maken met een lekker mandje en of hondenkussen. zodat ze een eigen plekje heeft en toch bij jou in de buurt is. Zo hou jij het bed hond vrij maar bent wel samen met jouw hond.

Een goede rustplaats is het allerbelangrijkste voor je hond en waar dit je kun jij zelf het beste bepalen.


Boeken die je kunnen helpen bij de opvoeding en de nachtrust van je puppy.

Zoals je hierboven hebt gelezen is slapen één van de belangrijkste dingen voor een puppy. Slaapproblemen kunnen dan ook veel stress voor jou en symptomen en problemen veroorzaken voor je puppy. Op het internet is veel over slapen te lezen zoals hierboven ook veel adviezen, informatie en tips gegeven wordt.

De Puppyboeken besteden vaak ook veel aandacht aan het slaap gedeelte. Hieronder heb ik een aantal boeken geplaatst met een link van bol.com die je kunnen helpen bij een slaapprobleem of slaappatroon voor je puppy. Naast het slapen vind je ook veel informatie over de opvoeding, training voorbereiding en nog veel meer.


Vergelijkbare berichten