Help! mijn puppy wil niet wandelen / lopen? Bekijk de tips
Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog die gaat over puppy’s die niet willen wandelen / lopen. Het is een genot zo’n lieve kleine pup is huis. Zelf kon ik ook niet wachten om de eerste keer met onze Lexi te gaan wandelen. Maar net zo als bij veel hondenbezitters wou zij de eerste periode ook niet (goed) meelopen aan de riem.
Voor ons lijkt het simpel gewoon lopen net zoals anders, alleen nu aan een riem. Voor de hond is dat toch even anders. Bij het wandelen zijn er veel dingen nieuw. Denk hierbij aan de halsband, de riem, de omgeving, de geur, het vast zitten aan de riem en het wandelen.
In deze blog lees je hoe je het wandelen prettig kunt maken, waar je op moeten letten en met welke tips je aan de slag kunt gaan.
Kortom een blog die samen met jou helpt je puppy aan het wandelen te krijgen.
Wat kan je verwachten in deze blog?
Wat kan de reden zijn dat je puppy nog niet wil wandelen?
Het is erg vervelend als je hond niet wil wandelen. Uiteraard wil je graag zo snel mogelijk een lekker rondje wandelen met je hond. Maar de ene hond heeft iets meer tijd nodig dan de andere. Met veel geduld en de juiste handelingen gaat het jou en je hond ook zeker lukken.
In het voorstukje heb ik al verteld dat er veel zaken nieuw en spannend kunnen zijn voor je pup. Hij is nog maar kort geleden bij zijn moeder, broertjes en zusjes weggehaald. Houd hier rekening mee als je hond éénmaal op zijn gemak is komt het echt wel goed met het wandelen.
Naast dat het spannend en nieuw is kunnen er meerdere redenen zijn dat je hond nog niet wil lopen hieronder vind je de meest voorkomende.
- Als je hond niet wil wandelen kan dit komen omdat jullie van huis weglopen. Je kunt daarom eerst je hond een stukje dragen en dan naar huis toelopen i.p.v. er vandaan.
- Je hond is te moe om te wandelen of heeft al te veel prikkels gehad.
- Je hond kan ook pijn hebben (groeipijn, spierpijn, mank etc). Als je het niet vertrouwd bel dan met de dierenarts.
- De hondenfokker heeft nog niet geoefend met het wandelen aan een riem.
- Je hond vind het buiten zijn overweldigend en moet hier erg aan wennen.
- Nog niet gewend aan de halsband of het tuig en vind dit ongemakkelijk.
Probeer zo snel mogelijk aan achter de reden te komen, waarom je hond niet wil wandelen dan kun je haar hier mee helpen. Wellicht kan de instructrice van de puppycursus (als je deze volgt) je hiermee helpen. Als je nog geen puppycursus volgt kan dit wellicht ook een oplossing zijn.
Wat kan je doen als je puppy nog niet wil wandelen?
Om je een goed advies te kunnen geven wat je het beste kunt doen heb ik dit onderwerp in 2 delen verdeeld. In het eerste gedeelte behandel ik de zaken die je het beste wel kunt doen. In het tweede gedeelte vertel ik wat je beter niet kunt doen als je hond niet wil lopen.
Wat kun je het beste doen als je puppy niet wil lopen?
Het belangrijkste is rustig blijven en niet boos worden, bepaalde zaken hebben nu éénmaal even tijd nodig. Bij het niet willen lopen zijn er eigenlijk 2 mogelijkheden je hond wil vanaf het begin niet meelopen of je hond wil na een tijdje niet meer meelopen.
Als dit laatste het geval is, heb je een grote kans dat ze moe is en even wil uitrusten of pijn heeft van het wandelen. Geef in beide gevallen je hond even de mogelijkheid om uit te rusten. In veel gevallen lopen ze na een aantal minuten weer mee. Als ze na een tijdje ook niet mee wil lopen til haar dan op en zet haar vlak bij huis weer neer de kans dat ze nu wel loopt is groot.
Belonen.
Als je hond een paar passen heeft gezet beloon haar en maak er een feestje van. Belonen kan met een lekkere snacks. (er zijn vele soort beloningssnoepjes / trainingssnacks voor honden), maar belonen kan ook zeker met je stem bijvoorbeeld met een vast commando zoals Goed zo. Aandacht is erg belangrijk bij het aanleren van vaardigheden. Je hond leert als snel dat aandacht voor jou als baasje wordt gewaardeerd en wat oplevert!
In het begin zouden de snacks het beste werken, als je hond éénmaal met je meeloopt kun je de snacks ook vervangen door een commando. De snacks hoeven natuurlijk niet helemaal te verdwijnen.
Doe de riem eraf en laat je pup zelf wandelen.
Als je hond nog niet aan de riem wil wandelen koppel dan op een veilige plek de riem af. Roep daarna de hond naar je toe. Doe dit met vrolijke stem, de kans is zeer groot dat je hond nu wel naar je toe komt. Beloon haar dan en probeer het even later weer met de riem er aan gekoppeld maar laat deze dan los. Als dit ook goed gaat probeer het dan als je de riem vast houdt. De kans is groot dat de hond na een aantal pogingen nu wel meeloopt.
Volhouden en extra tips.
Het kan een aantal weken duren voordat het op lopen lijkt. Heb gewoon geduld, op een gegeven moment gaat het elke keer beter. Als laatste wil ik je nog een aantal tips geven.
Kies voor een bekend patroon. De riem op een vaste plek neerleggen, als je deze dan pakt weet de hond dat ze gaat wandelen. Als het lopen nog niet heel goed gaat, kies dan voor een kort standaard rondje. Zo wordt het wandelen voorspelbaar en minder spannend.
Sluit ook positief af al zijn de laatste lopende meters maar enkele stappen. Dit je heel belangrijk bij het leren lopen en het wandelen.
Wat moet je niet doen wanneer je pup niet wil lopen.
Het leren wandelen kan een lang proces zijn van enkele weken. Het is belangrijk dat je hele het proces positief blijft ook al lijkt het niet beter te gaan. Dit stimuleert namelijk het proces. Wat je absoluut beter niet kunt doen lees je hier onder.
- Dwing je pup niet.
- Ga niet trekken of je hond meeslepen aan de lijn.
- Beloon je hond niet als je pup stil staat of stopt met lopen.
- Til je hond niet direct op wanneer ze even niet verder wil lopen.
Als je bovenstaande acties wel uitvoert kan dit het proces verstoren of vertragen. Maar ook kan het jullie vertrouwensband schaden. Het meeslepen van je hond kan ook pijn doen en een negatieve ervaring zijn waar ze niks van leert. Dit geld ook voor het trekken, dit zorgt voor schokken / klappen in de nek.
Je moet ervoor oppassen dat het geen negatieve associaties oplevert, want je wil graag met je hond op een leuke manier wandelen en niet dat ze bang is voor het tuig, riem of het wandelen.
Hoe kan ik het beste omgaan met het trekken aan de riem?
Sommige pups die eenmaal aan het lopen zijn nu i.p.v. van niet meelopen het tegenovergestelde doen juist trekken.
Op het moment dat je hond begint met het trekken aan de riem is het verstandig om gelijk te starten om dit af te leren. Het lijkt misschien in het begin niet storend of juist leuk. Maar als je hond groter wordt en bijvoorbeeld 25 kilo weegt wordt het wel heel vervelend.
Het beste kun je op het moment dat je hond gaat trekken stil gaan staan. Op het moment dat je hond niet meer trekt kun je weer gaan lopen. Als het goed is pakt je hond deze signalen snel op en stopt het trekken. Dit is werkt bij puppy’s vrij eenvoudig, bij volwassen honden gaat dit langer duren.
In het boek Help mijn hond trekt, staat goede methodes en tips in om het trekken aan de riem op een goede manier af te leren. Zelf vond ik het een leerzaam boek.
Hoe lang mag een puppy wandelen?
Voor hoe lang een pup mag gaan wandelen is een vuistregel. 10 minuten x het aantal maanden dat je hond oud is. Als je hond 3 maanden oud is mag je pup dus maximaal 30 minuten wandelen. Het beste is om 4 à 5 keer per dag met je hond te gaan wandelen.
Als je merkt dat je hond moe wordt kun je het beste gelijk stoppen en indien mogelijk is haar op te tillen of zo snel mogelijk naar huis toe. Zorg ervoor dat je de pup niet overbelast dit kan namelijk blijvende problemen veroorzaken.
Welke halsband en riem kan ik het beste gebruiken voor een puppy?
De meeste pups vinden het niet fijn dat er iets over hun hoofd getild wordt zoals bij een dichte halsband of een tuigje. Daarom is het verstandig met een gewone halsband te beginnen. Je hebt 2 mogelijk qua gewone halsband.
Het gaatjes systeem en een kliksysteem. Het kliksysteem gaat vaak een stuk sneller. Vooral als je hond een halsband spannend vind kun je het beste kiezen voor een snel systeem.
Het is wel verstandig om een verstelbare halsband te kopen omdat je pup snel groeit en je blijft anders nieuwe halsbanden kopen. Als je hond aan de halsband gewend is en goed meeloopt kun je altijd voor de 2de halsband kijken of een tuigje niet geschikter is voor je hond.
Qua riem kun je het beste beginnen met lengte van 1 tot 1,5 meter. Je houdt de pup dichtbij je en zo kun je haar ook goed coachen. Er zijn qua materialen ook verschillende varianten zoals bijvoorbeeld nylon en leer. Let hierbij wel op dat de riem je hond wel moet aankunnen. Zelf hebben we eerst gekozen voor een standaard nylon riem. Toen Lexi onze hond éénmaal goed liep hebben we voor een flexilijn gekozen.
Hieronder vind je een paar echte aanraders qua riemen en halsbanden voor de pup. (geschikt voor de eerste riem en halsband)