|

Help mijn hond wordt kaal / krijgt kale plekken wat kan ik doen?

De ene hond verliest meer haren van een dan andere hond die is normaal, wel vervelend uiteraard alle die haren. In de ruiperiode verliest de hond veel haar, dit heeft te maken het de overgang van winter naar zomer vacht en andersom.

Normaal verharen veroorzaakt ook geen kaalheid en kale plekken in de meeste gevallen. Wordt het verharen extreem of leidt dit zelfs tot kaalheid dan is er spraken van iets anders.

Op de pagina lees je alles over kaalheid of kale plekken bij je hond. Wat de oorzaken kunnen zijn en de eventuele oplossing voor dit probleem.

De vacht van de hond, kaalheid en kale plekken.

Honden kunnen verschillende soorten vachten hebben. Vacht bestaat ui de huis en het haar wat erop groeit. De vacht is een goede maatstaf voor de gezondheid van je hond. Diverse gezondheidsproblemen zijn af te lezen aan de vacht van de hond.

Als er sprake is van kale plekken bij je hond is dit geen goed teken dat is er een onderliggende oorzaak. Het is belangrijk deze oorzaak snel op te sporen, zodat de hond hier voor behandeld kan worden. Afhankelijk van de oorzaak zijn de meeste klachten wel te behandeling.

Het verharen van de hond is een normaal proces en heeft niets met het kaal worden te maken. Als je hond extreem veel haaruitval krijgt kan dit zelfs leiden tot kaalheid en is het belangrijk deze oorzaak te laten onderzoeken door je dierenarts.


Wat kan de oorzaak van kaalheid of kale plekken zijn?

De oorzaken / redenen van kale plekken of kaalheid zijn te verdelen in 2 groepen. kale plekken of kaalheid kan in combinatie zijn met of zonder jeuk. De ene groep bestaat uit kaalheid door jeuk de andere groep is kaalheid of kale plekken zonder jeuk.

Kaal worden of kaalheid in combinatie met jeuk.

Dit is in veel gevallen makkelijk te herkennen. Bij jeuk is de kans groot dat je hond veel krabt, bijt of langs dingen heen schuurt met de rug, kop of elders waar de jeuk is. De oorzaken zijn vaak ongewenste vriendjes zoals vlooien, maar ook huidproblemen is vaak een oorzaak. Kaalheid kan uiteraard ook voorkomen door het bijten en krabben. Dus jeuk van bijvoorbeeld een allergie kan ook indirecte kaalheid veroorzaken.

Mocht de oorzaak niet gelijk duidelijk zijn zoals bij vlooien dit is namelijk makkelijk zelf te checken met een vlooien kam, kun je het beste naar de dierenarts die kan je helpen bij het vinden van de oorzaak van de jeuk en de kaalheid.


Kaalheid zonder jeuk

Kaalheid zonder jeuk is de meest voorkomende vorm van kaalheid. Dit worden ook wel symmetrische kaalheid genoemd. Symmetrische kaalheid wordt in veel gevallen veroorzaakt door een stoornis in de hormonale huishouden van de hond.

De afwijkingen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld traag werkende schildklier, ziekte van Cushing, geslacht hormonale oorzaken, zoals testikeltumor bij de mannetjes en bij de teefjes ovariumtumoren of cystes.

Andere oorzaken kunnen ontstekingen zijn, stress, parasieten maar ook een bacteriële infectie. De oorzaak is vaak niet meteen duidelijk en mocht echt onderzocht worden door de dierenarts.

Kaalheid door jeuk is bij vlooien makkelijk te ontdekken, bij symmetrische kaalheid zijn er ook symptomen en kernmerken, zo is een cyclisch patroon mogelijk dit kan per seizoen anders zijn. In het voorjaar en de herfst is er dan duidelijk meer toenamen van kaalheid en later in het seizoen groeit het haar weer aan.

Vaak is de kleur van de haren ook afwijkend en soms ook de structuur kan anders zijn. Bij symmetrische kaalheid ontstaat de kaalheid op specifieke plekken op het lichaam van de hond. Zoals aan de flanken (de zijkant van de buik) terwijl de rest van de vacht van de hond een goede en gezonde lijkt te zijn.

Vaak is de kleur van de haren afwijkend en soms zijn de haren anders van structuur. Bij symmetrische kaalheid ontstaat de kaalheid op specifieke plekken, zoals in de flanken (de zijkant van de buik), terwijl de rest van de vacht een gezonde indruk maakt. De grote van de plekken kan erg verschillenden van een 2 euro munt tot wel 20 x 20 centimeter.


Diagnose van de symmetrische kaalheid bij de hond

Bij een onderzoek zal moeten uitwijzen wat de oorzaak van de kaalheid is. Dit onderzoek begint met een algemeen uitwendig onderzoek bij de hond. Naast het onderzoek is het verhaal van het baasje ook vaak erg belangrijk. Na het algemene onderzoek kan dit vervolgd worden door een aantal onderzoeken om aandoeningen uit te sluiten, zoals biopten en monsters te nemen van de kale huid van de hond.

Dat begint met een algemeen uitwendig onderzoek van de hond en wordt gevolgd door een aantal onderzoeken om aandoeningen uit te sluiten, zoals monsters of biopten van de kale huid om mijtinfecties uit te sluiten of een schimmelkweek. Als de aandoening hierbij niet zichtbaar is kan er gekozen worden voor een urine en / of bloedonderzoek.


De behandeling van de kaalheid van de hond

De behandeling van de kaalheid is zeer divers en afhankelijk van de oorzaak. Een ziekte wordt uiteraard anders behandeld dan stress of vlooien.

Bij kaalheid bij de flanken kan er gekozen worden voor toedienen van een vitamine (Biotine) die de haargroei kan stimuleren, maar ook wassen met een verzorgende hondenshampoo / zeep speciaal voor honden kan hier een positieve bijdrage aanleveren. Een andere optie kan zijn homeopathische behandeling laat je hierbij wel goed inlichten bij een specialist.

Bij een voedselallergie is het eerst belangrijk te achterhalen waarvoor je hond allergisch is dan kun je haar voedingen veranderen door voeding te kiezen zonder dit product, veel voorkomende is graan / gluten. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Als er sprake is van parasieten ongewenst vriendjes denk hierbij aan wormen, vlooien, teken en mijt kan dan een behandeling of een kuur zorgen dat je hond van indringers verlost wordt. Per parasiet is er een andere behandeling. Je kunt ook kiezen om dit preventief tegen te gaan zoals 3 of 4 keer per jaar voor een ontwormingskuur te kiezen en een vlooien / tekenband.

Bij aandoeningen en ziektes maakt de dierenarts een behandelplan dat geschikt is voor jouw hond. Mocht je twijfelen of de oorzaak niet weten of zelfs niets aan de oorzaak kunnen doen neem dan altijd contact op met de dierenarts.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie