| |

Help! Mijn hond plast en drinkt ineens veel water.

Aan het eet en drink gedrag van je hond kun je veel aflezen. Een gezonde hond drinkt tussen de 40 en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht per dag (24 uur). Een kleine hond drinkt gemiddeld meer dan een grote hond. Hou ook rekening met de voeding, in de voeding van je hond zit ook vocht. Een hond die alleen maar natte voeding krijgt, heeft minder vocht nodig dan een hond die alleen droge brokken eet. Er wordt over veel vocht toename gesproken als de hond met een lichaamsgewicht van 10 kilo meer dan een liter water per dag drinkt. (terwijl 400 tot 600 ml voldoende moet zijn).

Maar wat kan nu de oorzaak zijn dat je hond ineens veel meer drinkt en plast dan gewoon?

Voor ik begin met de mogelijke oorzaken wil ik er op wijzen dat als je een probleem vermoed dat je altijd contact op moet nemen met je dierenarts. Haal ook nooit de waterbak weg ook niet als je hond extreem veel drinkt hier is een reden voor. Probeer zo snel mogelijk achter de reden te komen en neem contact op met je dierenarts. Maar er kunnen uiteraard ook andere redenen zijn. Je vind hier dan wel de meest voorkomende oorzaken waarom een hond veel drinkt en plast of 1 van beiden.


Voeding

Het veranderen van de voeding van je hond kan een oorzaak zijn. Ook eten voor de mens kan extra drinken veroorzaken. Ons eten is erg zout voor de hond en ze kan hier veel dorst van krijgen. Een ander merk brokken kan ook effect hebben op het drinken.


Misselijkheid

Er zijn veel honden die extra veel water gaan drinken. Als je een vermoeden hebt dat ze veel drinkt i.v.m misselijkheid laat haar dan kleine beetjes water drinken en het liefst niet te koud water, lauw bij voorkeur. Mocht de misselijkheid en braken doorzetten bel dan de dierenarts voor advies.


Medicijnen 

Bepaalde kuren en medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat de honden veel gaan drinken en plassen. Een plastablet kan de reden zijn. Kijk op de bijsluiter van je medicatie die je gekregen hebt van de dierenarts. Als je hond bijwerkingen krijgt, zoals veel dorst en plassen neem dan contact op met je dierenarts of het misschien mogelijk is de medicatie aan te passen.


Nierproblemen

Nierfalen is niet altijd makkelijk te herkennen als baasje. Enkele symptomen kunnen zijn minder goed eten, afvallen, braken en veel plassen. Ook regelmatig is alleen veel plassen een klacht.

Als de nieren niet goed werken gaat het concentrerend vermogen van de nieren achteruit. Dit met als gevolg dat je hond meer vocht verliest en dus meer gaat plassen. Nierproblemen kunnen ontdekt worden met een urine- en bloedonderzoek.


Nierbekkenontsteking / Blaasontsteking

Veel plassen kan het enige symptoom zijn als het gaat om blaas- of nierbekkenontsteking. Maar ook andere symptomen kunnen optreden zoals koorts, rugpijn, slechte eetlust, braken, maar ook een sterkere urine geur is mogelijk.

Een onbehandelde nierbekkenontsteking of behandeling met verkeerde antibiotica kan leiden tot nierproblemen (nierfalen). Via urine en echo kan de ontstekingen ontdekt worden en met een antibiotica kan deze behandeld worden.


Leverproblemen 

Veel plassen en slecht eten kan betekenen dat er sprake is van een leverziekte. Vaak is dit in combinatie met geelzucht. Leveraandoeningen kunnen via een bloedonderzoek ontdekt worden. In het bloed zijn dan verhoogde galzuren en / of leverenzymen zichtbaar. Ook wordt er dan gebruik gemaakt van een echo bij vermoedens van leverproblemen.


Baarmoederontsteking 

Na de bevalling en in de 7 weken na de loopsheid kan een baarmoederontstekking ontstaan. De gifstoffen die in de bloedbaan terechtkomen bij een baarmoederontsteking kunnen veel drinken en plassen veroorzaken. Dit geld ook voor andere infecties en ontstekingen.

Naast veel plassen en drinken kan de hond ook ernstig ziek worden en koorts krijgen. Als dit het geval is neem dan direct contact op met je dierenarts, een snelle operatie is bij een baarmoederontsteking van groot belang.


Suikerziekte diabetes mellitus

Bij suikerziekte is de suikerconcentratie in het bloed te hoog, hierdoor zit er suiker in de urine. Een symptoon van suikerziekte is veel plassen en drinken. Behandeling voor de suikerziekte is insuline.


Maligne lymfoom (Laag kaliumgehalte in het bloed)

Laag kaliumgehalte in het bloed kan vele symptomen/ kwalen veroorzaken enkele voorbeelden zijn : braken, diarree, suikerziekte, tumoren, nierfalen, veel drinken en plassen. De afwijking kan worden vastgesteld met een bloedonderzoek.


Ziekte van Cushing 

De ziekte van Cushing een voorkomende ziekte bij kleine en oudere honden waarbij de bijnieren teveel cortisol aanmaken.Dit wordt ook wel een hormonale aandoening genoemd.

  • In 85% van de gevallen wordt de ziekte veroorzaakt door een kleine, goedaardige tumor in het hoofd.
  • In 15% van de gevallen is sprake van een kwaadaardige tumor in de buik.

Symptomen die afkomstig zijn van de ziekte van Cushing zijn: veel drinken, vraatzucht en hijgen. In een later stadium kunnen ze ook een lelijke vacht krijgen, kaal worden, minder spieren en een hangbuik krijgen.


Gedrag

Sommige honden vind het gewoon leuk om veel water te drinken, dit zie je geregeld bij puppy’s zonder dat er een medische reden voor is.


Hitte

Bij warm weer verliest de hond vocht door te hijgen. Hierdoor heeft je hond (extra) vocht nodig. Dus het kan wezen dat je hond op dagen als het erg warm is meer drinkt dan anders. Zorg in ieder geval dat er genoeg vers water beschikbaar is voor je hond.


Met welke onderzoeken kun je te weten komen waarom een hond veel drinkt en plast?

Uiteraard moet de dierenarts je hond onderzoeken als jij klachten ontdekt of de hond ziek wordt. Hieronder lees je de meest voorkomende onderzoeken die de dierenarts gebruikt bij zijn onderzoek naar de oorzaak of reden van veel plassen en drinken.

  • Urineonderzoek. Er wordt een kweek op de urine uitgevoerd.
  • Bloedonderzoek. Bij een algemeen bloedonderzoek worden de nier- en leverwaardes, suikerwaardes, verhoogd calcium, ontstekingswaarde etc gecheckt.
  • Buikecho.

*

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie