|

Help mijn hond is wagenziek wat kan ik hier aan doen?

In sommige gevallen moet jij je hond verplaatsen bijvoorbeeld tijdens, het logeren, vakantie, bezoekje aan de dierenarts of trimsalon, maar het kan ook wezen dat jij je hond mee neemt als jullie een stuk gaan wandelen in het bos. De meeste honden vinden een autorit helemaal geen probleem maar 1 op de 5 honden heeft last van wagenziekte.

Op deze pagina ga ik dieper in op wagenziekte welke symptomen de hond kan krijgen, waarom een hond ziek kan worden in de auto, wat je er aan kunt doen en nog veel meer. Allemaal met het doel jou meer informatie te geven over wagenziekte bij honden en tips en adviezen, zodat jij je hond wellicht kan helpen.


Waarom wordt een hond wagenziek?

Uit onderzoek blijft dat het probleem bij wagenziekte bij honden te maken heeft met het verschil tussen de waargenomen beweging en de echte beweging. Als de hond niet door heet dat de auto bijvoorbeeld linksaf slaat, raakt het evenwichtsorgaan in de war.

Het evenwichtsorgaan bestaat uit kleine haartjes met vocht, het vocht beweegt wanneer er een verandering van richting plaats vindt. De haartje pikken dit op en bepalen de richting en sturen die door naar de hersenen. Als de signalen niet goed zin (nep) en dus afwijken van de werkelijkheid raakt de hond gedesoriënteerd en kan dit symptomen veroorzaken.


De symptomen die kunnen optreden bij wagenziekte

Misselijkheid en overgegeven is eigenlijk het grootste symptoom bij wagenziekte maar voordat een hond echt misselijk wordt en gaat overgeven / braken kun je wagenziekte vaak al herkennen aan de volgende symptomen.


Wagenziekte wordt steeds erger

Het lastige en gemene van wagenziekte is dat het van kwaad tot erger wordt het kan zich zelfs ontwikkelen tot een soort stress bij de hond. In gevallen van stress gaat het niet enkel en alleen om het de wagenziekte zelf meer, maar ook de stress van de vervelende auto ritten kan een rol gaan spelen. Dat ze autoritten associeert met stress en narigheid.

Dit kan per rit erger worden, zelfs zo erg dat je hond al bij het horen van een startende auto kan gaan braken. Gelukkig zijn dit extreme gevallen en zeker niet van toepassing bij 1 op de 5 honden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je maatregelen gaat nemen en de auto ritten voor je hond weer prettig gaat maken.


Hoe kan je wagenziekte oplossen / behandelen?

Medicatie kan helpen bij de wagenziekte van je hond. De meeste dierenartsen schrijven het middel Cerenia voor. Dit is een antibraakmiddel en is wetenschappelijk aangetoond dat dit middel helpt bij wagenziekte. Vraag bij de dierenarts of dit middel ook geschikt kan zijn voor jouw hond

Er kan ook gekozen worden voor natuurlijk middelen of voor een ondersteuning van edelstenen voor honden. Laat je wel goed inlichten voordat je natuurlijke middelen en edelstenen gaat gebruiken.

Hieronder een aantal middelen die kunnen helpen bij de stress en wagenziekte van je hond:

Medicatie en ondersteuning tegen de wagenziekte is mooi maar het oplossen van het probleem is nog veel beter. Je kunt gaan trainen met je hond om te zorgen dat ze van haar wagenziekte af komt en preventief om te zorgen dat ze het niet krijgt.

  • Kleine stapjes: Als je iets wil gaan trainen preventief of als oplossing is het belangrijk dat je alles in kleine stapjes doet. Als de stapjes goed gaan kun je langzaam opbouwen maar als het niet goed gaat doe ook gerust een stapje terug en probeer het later weer.
  • Veilige plek: Leer de hond dat de auto een veilige plek is. Als je hond instapt of in de auto zet beloon haar dan meteen. Als je hond het lukt probeer haar dan zelf in te stappen, dwing haar niet neem de tijd als ze niet meteen in de auto wil. Belonen of haar speeltje meenemen en in de auto leggen wil ook vaak helpen.
  • Geef je hond een vast plekje in de auto: Je kunt kiezen voor een autogordel, autodeken of een bench als je hond hier plaatst heeft genomen beloon haar. Een vaste e een eigen plek geeft vaak rust en dit is erg belangrijk.
  • Auto starten: Als de bovenstaande stappen goed gaan is het tijd om de auto te starten op het moment dat je de auto start beloon haar dan ook meteen dan weet ze dat dit positief is en niet om zich zorgen over te maken.
  • Eindje rijden: Als je hond ontspannen in de auto zit terwijl de motor draait kun je een klein stukje gaan rijden. Koppel er iets leuks aan een wandeling bijvoorbeeld. Rij naar het dichtstbijzijnde bos, zwemwater etc. Zorg in het begin voor korte routes met iets leuks zodat je hond het ook als positief blijft zien. Als je hond alleen in de auto komt om naar de dierenarts te gaan gaat ze dit associëren bij de auto rit. De eerste keer is het verstandig om samen met je hond te gaan rijden zodat zich één iemand om de hond kan bekommeren.

Tips die je kan helpen bij het voorkomen en het oplossen van de wagenziekte.

  • Jong geleerd is oud gedaan: Begin zo vroeg mogelijk hoe eerder je begint hoe makkelijker het is om je hond iets te leren die geldt ook voor de autoritten. Kleine ritjes zijn in het begin voldoende om er aan te wennen.
  • Frisse lucht: om wagenziekte te voorkomen is het verstandig te zorgen voor voldoende frisse lucht in de auto, dit kan uiteraard met een raampje op een kiertje maar ook indien van toepassing door de airco aan te zetten.
  • Geen eten geven vooraf: Als je hond last heeft van wagenziekte is het verstandig geen eten te geven voor vertrek, neem eten mee als je op de bestemming bent aangekomen kun jij je hond gelijk eten geven.
  • Korte stops: Als je een langere rit maakt met de hond zorg dan voor voldoende stops en afleiding tijdens de stops. Je hond kan tijdens de stop ontspannen zodat de spanning te steeds hoger opgebouwd wordt.

Bij puppy’s hoeft het niet meteen wagenziekte te zijn als je hond misselijk is het kan ook stress zijn bouw het autorijden daarom rustig op.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie