Help! mijn hond is verdrietig na het overlijden van een dierbare!
Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over het verdriet van je hond na het overlijden van het baasje, gezinslid of een huisdier. Nadat onze papegaai was overleden was onze hond Lexi een paar dagen rustig en down. Gelukkig was ze na een paar dagen weer de oude vrolijke hond.
Het verbaast ons dat Lexi zo gevoelig was, omdat het eigenlijk haat en nijd was tussen de papegaai en de hond. Toch had ze er een paar dagen last van. Toen ik afgelopen week hoorde dat er een hond een paar weken van slag was omdat haar vriendje en huisgenoot overleden was leek het me een goed onderwerp voor een nieuwe blog.
Kan een hond verdrietig zijn?
De mens is niet de enige die verdrietig is na het verlies van een dierbare. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de honden verdriet heeft bij het verliezen van een metgezel. Dit kan zowel een familielid zijn, maar ook een huisdier waar de hond mee samen leeft.
Een hond kan ook om andere dingen verdriet hebben, zoals het moeten verhuizen naar een ander gezin of een deel van het gezin met een scheiding of het weggaan van een huisdier kan ook veel verdriet opleveren. Dit wordt ook gezien als rouwen.
Wij mensen komen in de rouw in verschillende fases: ontkenning, boosheid, onderhandelen (marchanderen) verdriet en acceptatie.
Honden en andere huisdieren ervaren ook verschillende vormen en fases. De emotionele rollercoaster waar je hond in terecht komt is door de veranderingen in hun dagelijkse leven en het verlies van hun veiligheid.
Daarnaast voelen honden ook goed het verdriet van ons en anderen aan. Dit blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Honden benaderen eerder mensen die huilen dan mensen die neuriƫn. Ook voelen honden de communicatie van mensen goed aan, zowel verbaal als non-verbaal.
Welke symptomen geven aan dat je hond verdrietig is?
Verdriet van je hond is niet altijd makkelijk te herkennen, toch zijn er wel verschillende symptomen waar je het verdriet aan kunt merken.
- Geen of weinig eetlust.
- Afstandelijkheid of juist heel erg aanhankelijk.
- Veel langer en meer slapen dan normaal
- Tekenen van agressie.
- Bepaald gedrag of instinct wat opeens de kop op steekt.
Als je het niet vertrouwd neem dan altijd contact met die dierenarts op. Leg de dierenarts uit wat er aan de hand is in de meeste gevallen, kan de dierenarts kan je hierin goed advies geven.
Hoe kun jij je hond helpen na het verlies?
De kans is groot dat niet alleen de hond last heeft van verdriet / rouw en dat jij in dezelfde situatie zit. De hond voelt het verdriet van een mens goed aan, probeer zo min mogelijk verdrietig te zijn in de buurt van je hond. Probeer zoveel mogelijk rust uit te stralen.
Ondanks je eigen verdriet en die van je trouwe viervoeter is het belangrijk dat je wel routine houd, want het leven gaat gewoon door. Dus laat gewoon je hond uit, zoals je dat normaal ook doet, vergeet ook niet te spelen met je hond als ze hier interesse in heeft. Wederzijdse steun kan erg belangrijk zijn voor beiden.
Hieronder vind je een aantal adviezen en tips om je hond te helpen tijdens deze moeilijke periode.
Geef je hond extra aandacht als ze hiervoor open staat, ook kun je haar verwennen met wat lekkers. Laat de hond ook haar eigen gang gaan en verplicht haar tot niets. Het is ook erg belangrijk om je hond rust te geven als ze hier behoefte aan heeft.
Routine is erg belangrijk bij de verwerking, geef waar mogelijk ook extra aandacht. Als je hond dol is op wandelen of zwemmen neem haar dan mee voor een extra lange wandeling of mee naar een water waar ze lekker kan zwemmen of zich uitleven. Als je hond gek is op spelen zorg dan voor een leuk speeltje of een lekkere snack waar ze zich goed mee kan vermaken. Deze activiteiten zorgen voor afleiding.
Aandacht en medeleven. Geef je hond een extra aai en lieve woorden om haar te helpen. Ondersteuning is erg essentieel, de meeste honden vinden fysiek contact in deze omstandigheden prettig. Als ze het niet prettig vind geeft ze dit als het goed is wel aan en respecteer dit dan ook. Het heeft tijd nodig net zoals bij ons mensen.
Hieronder vind je nog extra tips en adviezen om voor je hond het afscheid of het overlijden makkelijker te maken.
- Afscheid nemen: Laat bij het overlijden je hond ook afscheid nemen van degene die overleden is. De reactie van de hond kan per hond heel erg verschillen. De ene hond kan nog contact gaan zoeken terwijl de andere er ver vanaf blijft, respecteer de reactie van je hond. Als het niet om overlijden gaat is afscheid nemen minstens zo belangrijk.
- Uitleg geven: het klinkt misschien een beetje apart, maar je hond begrijpt meer dan je verwacht en kan dingen goed aanvoelen. Bijvoorbeeld als de puppy’s bij de moeder weggehaald wordt geef dan aan dat de pup een goed huis krijgt. Door te vertellen wat er gebeurt of er aan de hand is, kan dit voor een hond een stukje makkelijker maken.
- Geurherinnering: als je weet dat een dier of een familielid vertrekt of overlijd kan je een lap, deken, knuffel, etc. bij de persoon neerleggen, zodat hier de geur van de persoon op komt. Als de persoon vertrekt kun je dit item bij je hond in de mand leggen of aan haar geven. Dit kan erg helpen bij het verwerken van het verdriet. Dit kan ook een kledingstuk zijn of iets anders van de persoon bij een plotseling afscheid of overlijden. Pups krijgen vaak ook iets mee vanuit hun nest, zodat ze die de eerste tijd bij zich kunnen houden in hun mand of bench.