Help mijn hond is te dik! Hoe kan ze afvallen?
Helaas zie je nog steeds te vaak te dikke honden. Vaak hebben de eigenaren het zelf niet door of denken ze dat dit helemaal geen kwaad kan. Helaas is dit niet het geval, dit telt net zo voor de hond als voor de mens dat je verhoogde risico’s hebt bij overgewicht.
Omdat het vaak onderschat wordt en het nog steeds aan de orde van de dag is leek het mij een goed moment om er een blog over te schrijven. Niet alleen wijzend met een vinger, maar ook advies en tips hoe je jouw hond weer op een goed gewicht kan krijgen.
Wanneer is een hond te dik?
Wanneer een hond te dik is, is moeilijk te vertellen met 1 antwoord. Dit is ook afhankelijk van het ras, en het geslacht van je hond. Op het internet is bij het ras het gemiddelde gewicht te vinden, dit komt vaak overeen met het ideale gewicht. Je dierenarts kan ook het ideale gewicht voor je hond berekenen of vertellen. Uiteraard kun jij je hond thuis wegen, dit kan ook bij de dierenarts, ook veel dierenwinkels hebben een weegschaal beschikbaar om je hond te wegen. Grote honden kunnen in de meeste gevallen zelfstandig op de weegschaal. Bij kleinere honden kan dit nog wel eens lastig zijn, vooral het stil zitten. Dan kun je de hond optillen en samen op weegschaal gaan staan. Uiteraard moet jij je eigen gewicht er wel afhalen om het gewicht te bepalen.
Er zijn ook andere manieren om te kijken of jouw hond overgewicht heeft of te zwaarlijvig is. Dat is kijken naar het postuur. Om je een goed beeld te geven vertel ik eerst hoe het lijf van een hond met het ideale gewicht eruit ziet. Daarna behandel ik overgewicht en zwaarlijvigheid.
Het postuur / lichaam van het ideale gewicht voor je hond
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn niet zichtbaar, maar wel goed te voelen als je jouw hond aait.
- De taille is duidelijk zichtbaar.
- Op de ribben is een dunne vetlaag te voelen.
Het postuur / lichaam van overgewicht voor je hond
- De ribben, de ruggenwervels en de schouder- en bekkenbeenderen zijn moeilijk te voelen en ook niet zichtbaar.
- De taille is niet zichtbaar.
- Bij de ruggengraat en aan de staartbasis is een vetlaag zichtbaar.
Het postuur / lichaam van zwaarlijvigheid / Obesitas voor je hond
- Bij de ribben, de ruggengraat en aan de staartbasis is een vetlaag duidelijk zichtbaar.
- De taille is niet zichtbaar.
- Er is een duidelijke toename van de buikomvang zichtbaar.
Overgewicht bij honden
Naast het zichtbare overgewicht is het vaak ook gedrag dat opvalt bij honden met overgewicht. De conditie van de honden met overgewicht en obesitas is vaak matig tot zeer slecht. Dit kun je merken doordat ze sneller moe zijn tijdens het wandelen of het spelen. Ze willen vaak ook minder lang wandelen en minder vaak en korter spelen.
Honden met overgewicht zijn vaak ook meer gefocust op het eten. Grote ogen en extra aan het kwijlen.
Je hond krijgen niet zomaar overgewicht, naast het extra voeren en ongezond eten voor de hond zijn er ook andere redenen of combinaties die zorgen voor overgewicht.
Hieronder zie je de meeste voorkomende oorzaken waardoor een hond te zwaar is:
- Menselijke voeding: Er is niet voor niets hondenvoer te koop. Dit voer is speciaal voor de hond. Hoewel het ene voer wel beter is dan het andere is het wel geschikt voor de hond. Het eten wat wij nuttigen is in de meeste gevallen niet gezond en goed voor onze honden. Sommige voeding is zelf levensgevaarlijk. Daarnaast kan de hond er ook nog eens veel te zwaar van worden omdat ons eten anders is samengesteld.
- Bijvoeren: Naast de normale hoeveelheden eten. (Vaak staat op het voer wel een advies per gewichtsklasse, ook kun je dit aan de dierenarts vragen wat aan te raden is voor jouw hond) Wordt er vaak bijgevoerd. Een beloning op zijn tijd is helemaal niet erg, wij eten ook wel eens iets extra’s, maar pas er wel mee op dat dit geen gewoonte wordt.
- Genetische Aanleg: Sommige rashonden hebben eenmaal meer aanleg om overgewicht te ontwikkelen. De volgende honden staan hier om bekend De Labrador Retriever, Beagle en de Cocker Spaniël.
- Sterilsatie / Castratie:Door sterilisatie of castratie wordt de stofwisseling van je hond langzamer. Je hond krijgt hierdoor meer eetlust maar heeft minder energie nodig. Het extra’s wat je hond eet en niet nodig heeft gaat dienen als vetopslag. Dit zorgt ervoor dat je hond dikker wordt.
- Te weinig beweging: Bij honden is het bewegen net zo belangrijk als de voeding. Dit bepaald mede hoeveel energie je hond nodig heeft. Bij weinig beweging verbruikt je hond ook minder energie. De overige energie die wel genuttigd wordt maar niet gebruikt wordt, zal opgeslagen worden als vet. Dit heeft als effect dat je hond dikker wordt.
- Leeftijd: Als je hond ouder wordt, gaat je hond vaak ook minder bewegen en spelen. De energiebehoefte wordt dan ook minder. Dus je kunt de hond als ze ouder wordt en minder beweegt ook minder voer geven. Uiteraard moet ze wel voldoende eten krijgen om goed te kunnen functioneren en om gezond te blijven.
- Ziekte of Medicijnen: Door een ziekte en/of medicatie kan je hond ook dikker worden. Dit heeft dan in de meeste gevallen te maken met een traag werkende schildklier.
Overgewicht gaat geleidelijk en is daarom vooral in het begin moeilijk te constateren. Ook bij honden met een dikke vacht is het lastiger te zien. Gelukkig kun je bij het aaien en voelen er achter komen of het postuur hoort bij het ideale gewicht. Als je merkt dat je hond overgewicht krijgt is het belangrijk om er snel iets aan te doen. Verderop in deze blog geef ik informatie, adviezen en tips betreft het dieet en het afvallen.
Wat zijn de gevaren van overgewicht bij je hond?
Overgewicht kan variëren in een beetje tot obesitas. Overgewicht zorgt niet alleen voor een verhoogd gezondheidsrisico het zorgt ook voor ongemakken. Minder energie, eerder vermoeid. Overgewicht kan ook voor problemen veroorzaken bij warm weer, de kans op oververhitting is groter bij honden met overgewicht.
Hieronder vind je de gezondheidsrisico’s bij overgewicht.
- Diabetes type 2
- Hart- en vaatziekten
- Gewrichtsproblemen
- Verlaagde immuniteit
- Een lagere levensverwachting
- Bij teefjes kan het problemen opleveren bij de zwangerschap
- Minder snelle genezing
Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn hond gaat afvallen?
Voordat ik meer over het afvallen ga vertellen eerst nog even een vermelding. Wil je graag dat je hond gaat afvallen, doe dit ten alle tijden verantwoordelijk dus laat je hond zeker niet te snel afvallen. Overleg ook met de dierenarts wat goed is voor jouw hond. Want elke hond en ras is anders. De richtlijn die vaak gehanteerd wordt is tussen de 0,5 en 2,0 % gewichtsverlies per week.
Afvallen is eigenlijk niets anders dan het leefpatroon aanpassen. Wat bij een gezond leefpatroon hoort is goede en voldoende voeding, beweging en een regelmatige controle bij de dierenarts
Bij ernstig overgewicht en gezondheidsproblemen is het heel belangrijk dat je het afvallen met je dierenarts gaat bespreken. Gaat het om een klein beetje overgewicht en heeft je hond geen gezondheidsproblemen dan zou je het onderstaande advies kunnen volgen. Bij twijfel schakel ten alle tijden een specialist in.
Bepaal eerst het streefgewicht, zodat je weet hoeveel je hond mag afvallen. Het beste kun je het streefgewicht laten bepalen door je dierenarts. Op het internet staan wel indicaties van het gewicht per ras. Laat je hond niet te snel afvallen, dit gaat ten kost van het spierweefsel. Bij te snel afvallen wordt spierweefsel i.p.v. vet afgebroken.
Vermijd tussendoortjes en snacks, weeg de voeding af. Op de verpakking staat een indicatie of vraag advies aan de dierenarts hoeveel voeding goed is voor jouw hond. Verdeel de hoeveelheid over minimaal 2x per dag. Dieetvoeding is wel aan te raden, maar je kunt ook andere hondenvoeding gebruiken. Dieetvoeding bevat minder calorieën en hebben een verhoogd vezelgehalte en eiwitgehalte. Dit zorgt er mede voor dat je hond spiermassa behoudt bij het afvallen. Spiermassa is erg belangrijk en daarom wordt ook dieetvoeding aangeraden.
Veel honden schrokken hun voer naar binnen en hebben geen maat, het moet meteen op. Gelukkig is hier ook een oplossing voor namelijk een honden voerautomaat. Dit is nog relatief onbekend maar heeft veel voordelen. Je kunt het instellen wanneer en hoeveel voer jouw hond krijgt. Op deze manier kan je hond niet alles meer in 1x naar binnen schrokken. Hieronder vind je de 2 populairste modellen van dit moment.
Meer lichaamsbeweging. Dit kan op verschillende manieren, indien je hond het conditioneel aan kan langer wandelen of vaker wandelen. Door meer te wandelen bouw je conditie op en verbrand je hond ook meer energie. Als je hond het leuk vind om te spelen kun je ook spelletjes met je hond gaan doen. Met de bal of frisbee gooien. Maar ook de Kong of ander interactief speelgoed kan je hond aan het bewegen krijgen en als beloning kan je een deel van haar voeding hier indoen. De hond krijgt zo extra beweging maar geen extra voeding.
Wat is het beste dieetvoer voor je hond?
Dieetvoeding voor honden wordt nog wel eens onderschat. Naast dat het minder calorieën bevat zorgt het er ook voor dat de spiermassa op pijl blijft. Dit is erg belangrijk voor je hond. Daarnaast zorgt de dieetvoeding er ook voor dat je hond alle nodig voedingsstoffen binnen krijgt ondanks dat ze minder voeding nuttigt.
Als je gaat kiezen voor dieetvoer kan ik mij voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je een beetje te helpen heb ik voor jou een selectie gemaakt uit zeer goede dieetvoeding voor je hond. Bekijk hier onder het dieetvoer!
Husse Opus Ocean graanvrij hondenvoer
Deze graanvrije voeding is gebaseerd op 62% vrije vangst Noorse zalm en slechts 18% aardappel. Met het zeer lage koolhydraat percentage van 22% is deze 100% natuurlijke voeding uniek in zijn soort. Deze glutenvrije formule bevat enkel de hoogste kwaliteit ingrediënten en heeft een verteerbaarheid van 92%! Door de zeer gelijkmatige energie-afgifte uitermate goed geschikt voor zeer actieve honden en/of honden met een snelle stofwisseling. Zeer geschikt voor honden met extreme allergie en intolerantie problemen.
- Opus Ocean bevat geen granen en is geschikt voor honden met een gevoelige spijsvertering.
- -Hoog verteerbaar met zorgvuldig gekozen ingrediënten op basis van zalm en aardappel. Aardappel is een hoog verteerbare energiebron welke erg lekker is voor honden, tevens een glutenvrij ingrediënt.
- -Het zalm en aardappel recept is vrij van kunstmatige kleur –en smaakstoffen, de conservering is volledig natuurlijk door een combinatie van natuurlijke tocopherols.
- Geïnspireerd op het dieet van wolven. Hoog in eiwit en vet, laag in koolhydraten.
- Hoog eiwit percentage helpt bij het behouden van de spiermassa.
- Koolhydraat arme diëten zijn zeer goed verteerbaar en verbeteren de gezondheid mede door hun lage glykemische index.
- Rijk aan vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6 voor het verbeteren van de conditie van vacht en huid.
Carocroc Low Energy 22/8 – Hondenvoer
De mate van lichamelijke inspanning een aanleg voor overgewicht varieert per hond. Om de gezondheid van uw hond te bewaken, is het belangrijk daar rekening mee te houden.
CaroCroc Low Energy is een brok voor volwassen honden met relatief weinig lichamelijke inspanning (wandelen en spelen) die neigen naar overgewicht (bijvoorbeeld Labrador en Golden Retriever) of gecastreerd/gesteriliseerd zijn.
CaroCroc Low Energy bevat 22% eiwit en 8% vet. Daarnaast bevat CaroCroc Low Energy een optimale omega-3 en -6 verhouding
Edgard & Cooper Verse Scharrelkip Adult
Goed eten is top voor lichaam en geest van je hond. Niks beter dan lekker vers vlees met groenten en fruit. Zeker als het gemaakt is met een hart voor de natuur. Maar: meestal is dierenvoeding overbewerkt en verpakt in plastic. Daar hebben wij het helemaal mee gehad. Jij ook? Geef je lievelingen dan Edgard & Cooper: écht lekker eten voor honden en katten dat jou, je viervoeters én onze planeet goed doet.
Verse scharrelkip met mango, blauwe bes, appel en wortel
Dit graanvrije recept met heerlijk verse scharrelkip (zonder gedroogd of gedehydreerd vlees) is caloriearm en rijk aan hoogwaardige eiwitten. Er zit ook prebiotica in voor een gezonde darmflora. Deze brokken zijn hypoallergeen en dus ideaal voor gevoelige maagjes.
- Graanvrij
- Hypoallergeen
- Laag in calorieën
Geschikt voor elke hond, maar de Verse Scharrelkip is zeker goed voor honden met een gevoelige maag (graanvrij en hypoallergeen) en voor honden die op dieet zijn (kip is mager en caloriearm).