Help mijn hond is door een wesp gestoken.
De wespentijd is niet alleen vervelend en gevaarlijk voor ons mensen, maar ook voor onze trouw viervoeter loert er gevaar. Lexi is in 2019 in de bek gestoken. Wij hebben wel de dierenarts bezocht, maar gelukkig liep het allemaal goed af.
Wespen kunnen hun angel gebruiken en de hond pijnlijk steken. In deze blog lees je alles over de wespen in combinatie met honden. Naast veel informatie ook diverse tips, om goed en veilig de zomer door te komen.
Wat is een wesp?
Een wesp is een insect. Het lichaam van een wesp bestaat uit: kop, borststuk en achterlijf. Aan het borststuk zitten zes pootjes. Een wesp heeft vleugels, deze zijn ook bevestigd aan het borststuk. Om het lichaam zit een laag van chitine, een hoornachtige stof.
Het beschermt de wesp tegen uitdroging, zorgt ervoor dat deze zich niet snel verwondt en het geeft het lijfje stevigheid. De spieren van een wesp zitten vast aan de chitinelaag, een wesp heeft geen botten. Tijdens de zomermaanden vangen wespen zeer veel insecten, met name bromvliegen.
Wespen kunnen meerdere keren steken omdat hun angel niet blijft haken. Dit is wel het geval bij bijen, een bij gaat ook dood na het steken dit is niet het geval bij een wesp. Als een wesp steekt dan komt er gif in het wondje. Het gif van wespen is behoorlijk pijnlijk. Het dient ter verdediging maar ook om een prooidier te verlammen.
Welke soorten wespen zijn er?
Wespen behoren tot de groep insecten genaamd de vliesvleugeligen. De vleugels zijn dun en vliesachtig. Veel van de vliesvleugeligen dragen een angel. De vrouwtjes hebben angels aan het achterlijf. De angel zit vast aan een kliertje met gif.
De vliesvleugeligen zijn verdeeld in verschillende families. Zoals de familie van de plooiwespen, hier behoren de gewone wesp, de Duitse wesp en de hoornaar toe. Zij dragen een angel. Kenmerk van een plooiwesp: als de wesp in rust is dan liggen de vleugels opgevouwen en geplooid op de rug.
Andere wespenfamilies: galwespen, sluipwespen. Deze zijn geen angeldragers, de vrouwtjes hebben een legboor. Dit is een dun buisje, hiermee leggen ze eitjes. Verder zijn er ook plantenwespen, deze zijn niet zo bekend. Ze worden ook wel bladwespen en houtwespen genoemd, de larven eten bladeren en hout. Qua uiterlijk lijken ze niet echt op gewone wespen, ze hebben bijvoorbeeld geen wespentaille.
Wanneer is de wesp aanwezig?
Augustus is de maand van de wesp. De wespennesten zijn in juli namelijk voltooid. Vanaf deze tijd gaan de wespen op zoek naar voedsel, het liefst zoet voedsel zoals suiker, taart, fruit en frisdranken. Daarom veroorzaken ze ook vaak last in tuinen en op terrassen. Rond de periode van het nest verval, meestal eind augustus, worden wespen bijzonder agressief en zijn ze nog eerder geneigd om te steken wanneer mens of dier ze in de weg zitten.
Probeer te voorkomen dat je hond gestoken wordt door een wesp
In het wespenseizoen is het lastig te voorkomen dat je hond gestoken wordt door een wesp of een ander insect. Omdat het voor een insect erg interessant kan zijn, omdat het kruipt en/of vliegt. Je hond wil het graag gaan onderzoeken met de poten of bek. Je hond houdt uiteraard geen rekening met de eventuele gevolgen.
Gelukkig zijn er allerlei huis-, tuin,- en keukenmiddeltjes om wespen en andere insecten op afstand te houden. Een halve citroen met kruidnagel en citroenkaarsen zijn bijvoorbeeld manieren om de wespen op afstand te houden.
Voor binnen hun je horren en vliegengordijnen gebruiken om de insecten buiten te houden. Dit geld ook voor het dichtstoppen van naden en kieren in huis.
Een andere veiligheidsmaatregel is bijvoorbeeld een klamboe over de bench dit kan zowel binnen als buiten. Ook ideaal voor op de camping.
En als laatste wil ik je wijzen dat citronella ook goed werkt bij het weghouden van insecten. Je hebt naast kaarsen ook andere middeltjes met citronella.
Naast diverse preventieve middelen is het verstandig een “nee” commando te leren. Voor als je hond naar een insect hapt, of er achter aangaat.
Wat moet je doen als je hond gestoken is.
Het is belangrijk dat je kalm blijft en niet in paniek raakt als je hond gestoken is door een wesp of een ander insect. Je hond kan ook gestrest worden van je eigen onrust dit helpt niet bij de situatie.
Bij een steek op het lichaam zoals de staart, poten rug etc, kun je het beste de plek koelen met een drijfnatte handdoek of een washandje met ijsblokjes. Na een paar uur wordt de zwelling over het algemeen minder. Bij een bijensteek kun je proberen voorzichtig de angel te verwijderen met een pincet. Doe dit direct na de steek. Bij een wespensteek blijft er in principe geen angel achter. Als de zwelling niet afneemt neem dan contact op met de dierenarts.
Bij een steek in de bek of keelholte kun je het beste direct contact opnemen met de dierenarts. Dat geld ook als je hond een allergische reactie krijgt van de steek.
Lexi was in de bek gestoken en kreeg ook een allergische reactie. Gelukkig was ze na een behandeling bij de dierenarts snel weer de oude.
Symptomen kan je hond krijgen van een allergische reactie.
Als je hond door een wesp is gestoken kan het uiteraard bij 1 steek zijn gebleven, maar je hond kan ook meerdere keren gestoken zijn. Bijvoorbeeld als ze in aanraking is geweest met een zwerm insecten of in de buurt is geweest bij een nest.
Bij je hond kan er een heftige reactie ontstaan als ze meerdere keren gestoken is of allergisch is voor het de chemicaliën / gif dat in de angel zit.
Tekenen van een hevige (allergische) reactie bij je hond zijn bijvoorbeeld: algemene zwakte, ademhalingsproblemen, vergrootte pupillen, gedesillusioneerd zijn en een grote uitbreiding van de zwelling vanuit de plek waar de steek zit. Let vooral ook goed op bij zwellingen rond de keel, nek en het hoofd van je hond.
Bij het ontdekken van 1 of meerder van de bovenstaande symptomen is het belangrijk direct naar de dierenarts te gaan en contact op te nemen.
Gelukkig komende de bovenstaande symptomen niet altijd voor en is meestal koelen op de opgezwollen plek voldoende. Als je hond gestoken is blijft dan rustig en hou je hond goed in de gaten. Als je het idee hebt dat niet de goede kant op gaat bel dan direct je dierenarts.
Einde wespenseizoen.
Hoewel de overlast het grootste is in de zomer is, ligt het einde van het wespenseizoen niet vast. Het kan verschillen per seizoen.
Als er sprake is van veel slecht weer en lage temperaturen en een grote hoeveelheid neerslag zullen er veel wespen sterven. Bij hogere temperaturen zou je dus ook langer overlast hebben van de wespen. Meestal zijn er in oktober geen wespen meer.
De Koningin daar in tegen overleeft vaak wel de winter is wordt pas weer actief in het voorjaar. Voordat je de wespen weer tegenkomt zal het juli zijn.