Help mijn hond heeft (vaak) de hik! Wat kan ik doen? Is het gevaarlijk?

Hikken komt voornamelijk bij puppy’s voor, maar ook bij volwassen honden is hik mogelijk. De hik kan zelfs optreden als je hond slaapt. De hik wordt vaak als ongemakkelijk en onschuldig gezien. Maar is de hik wel zo onschuldig? En wat kan de oorzaak zijn van de hik? Moet je bij langdurige hik de dierenarts bellen? Deze vragen en meer worden behandeld in deze blog die over de hik gaat.

Wat is de hik?

Net als bij mensen is bij de hond de hik ook het gevolg van het onwillekeurig samentrekken van het middenrif (diafragma). Het middenrif is een spier die de buik van de hond scheidt van zijn borstholte en wordt gebruikt om lucht in de longen te trekken wanneer je hond ademt.

Bij een normale ademhaling is de beweging van het middenrif gelijkmatig en soepel. Bij het naar binnen ademen van lucht trek de spier naar beneden. Zodat er lucht in de longen getrokken kan worden. Terwijl het middenrif ontspant beweegt het weer omhoog en dwingt het lucht in de longen van de hond.

Wanneer het middenrif spasmen of tics ervaart, wordt dit voor de hond merkbaar als een hik. De korte en snelle bewegingen van het middenrif zorgt ervoor dat de hond geluid maakt wat wij weer herkennen als de hik.

Het geluid wordt veroorzaakt door een deel van de stembanden van de hond, genaamd “glottis”. De diafragma spasmen zorgen ervoor dat de glottis sluit, wat de luchtstroom naar binnen stopt.

Puppy’s krijgen vaker de hik dan volwassen of bij oudere honden. Dit heeft er mede mee te maken dat puppy’s prikkelbaarder zijn dan volwassen honden. Ook door de ontwikkeling en de groei kan een puppy de hik krijgen. De andere oorzaken lees je in het volgende onderwerp.


Door welke oorzaken kan de hik ontstaan?

Voor een hond is de hik net zo ongemakkelijk als voor een mens. Een hond weet ook niet wat er aan de hand is, ze weet alleen dat haar lijf dingen doet die ze vervelend vind. De hik wordt doorgaans veroorzaakt door de onderstaande oorzaken:

  • Door te snel te drinken of te eten. Als je hond te snel eet of drinkt kan dit de hik veroorzaken. In dit geval is het waarschijnlijk dat je hond tijdens het drinken of eten te veel extra lucht inneemt. Hierdoor gaat je hond hikken om de overtollige lucht weer kwijt te raken.

    Een andere reden kan zijn dat je hond bepaalde voedingsmiddelen of stoffen niet kan verdragen. Omdat het middenrif zich dicht bij de maag bevind, kan het voedsel dat niet goed valt ervoor zorgen dat de spieren spastisch worden, dit kan ook de oorzaak zijn van hikken.

    Als het om te snel eten (schrokken) gaat, kun je er voor kiezen om kleine hoeveelheden te geven of een anti schrokbak. Een anti schrokbak zorgt ervoor dat je hond maar kleine hoeveelheden tegelijk kan eten.
  • Door beweging. Als je hond wild speelt of zeer actief is geweest kan de hik ook ontstaan. De snelle ademhaling die gepaard gaat met intensief bewegen kan ervoor zorgen dat het middenrif tijdens het normale ademhalingsproces spastisch wordt. Dit is erg vervelend, maar het goede nieuws is dat dit zelden schadelijk is of voor gevaar kan zorgen.
  • Gedrag. Bij bepaalde gedragingen kan er een hik ontstaan. Denk hierbij aan stress overmatige opwinding zoals blijheid.
  • Irritatie van de longen. Het inademen van een irriterend middel / stof kan ook een reden zijn dat je hond of puppy hikt ontwikkelt. Denk hierbij aan, stof, pollen, en andere kleine delen wat niet in de longen hoort. Als de longen werken om het irriterende middel/stof te verwijderen. Kunnen ze spasmen in het middenrif veroorzaken. Allergie kan dus een oorzaak zijn.
  • Kou en vermoeidheid.
    De spieren ontspannen bij vermoeidheid en spannen zich in bij kou. Deze veranderingen in zowel de ontspanning als de inspanning kan krampen in de middenrif veroorzaken. Dit is ook de reden dat ze de hik kunnen krijgen tijdens het slapen.

Wat kan ik doen om de hik te voorkomen of te verhelpen?

Hoe je de hik kunt voorkomen is afhankelijk van de oorzaak, bij het snel drinken en eten is het vrij eenvoudig op te lossen. Door kleine aanpassingen. Stof en pollen zijn natuurlijk moeilijker te vermijden. Blijdschap is een goed teken, helaas kan het in sommige gevallen hik opleveren. Met spelen kun je er proberen rekening mee te houden, maar als honden samen zijn wordt het ook weer moeilijker. Gelukkig is de hik in de meeste gevallen onschuldig en gaat het vanzelf weer over.

Als je hond de hik heeft kun je er ook vrij weinig aan doen. Eigenlijk is er niks wat direct helpt. Extra aandacht geven is nooit verkeerd vooral als je hond er last van heeft. Daarnaast kun je zachtjes klopjes op de rug geven, afleiden en iets kleins te eten geven.


Is de hik gevaarlijk? En wanneer moet ik ingrijpen?

Dat je hond de hik heeft is in principe helemaal niet erg en kan in eerste instantie ook geen kwaad. De hik gaat vanzelf weer over. Alleen als je hond er dagelijks veel last van heeft of de hik blijft langdurig aanwezig. Denk hierbij aan enkele uren, is het verstandig de dierenarts te bellen voor informatie en advies.

Vooral bij vaak terug kerende hik kan er een reden voor zijn bijvoorbeeld voedingsintolerantie. De dierenarts kan bij een langdurende hik ook een spierverslapper toedienen. Na het toedienen van de prik gaat de hik snel verdwijnen.

Een andere reden om de dierenarts te bezoeken of te bellen is dat de hik veranderd in ademhalingsproblemen of gepaard gaat met een piepend geluid. Dit geld ook als de hik samen gaat met diarree of braken, dan is het bellen naar de dierenarts ook raadzaam.

Een kortstondige hik is niet iets waar je je gelijk zorgen om hoeft te maken, maar het is wel belangrijk de situatie in de gaten te houden. Gelukkig gaat de hik is de meeste gevallen snel over en verdwijnt het vanzelf.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets gebeuren. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie