| |

Help mijn hond heeft jeuk! Wat kan ik er aan doen? Wat is de oorzaak?

Jeuk is erg vervelend, vooral als je er niet goed bij kan of het probleem niet kunt verhelpen. Als wij zelf jeuk hebben, komen we vaak vrij snel achter de reden. Bij honden kan de reden soms wat lastiger te vinden zijn. De meest voorkomende redenen betreffen een huidaandoening of een allergische reactie. Uiteraard kunnen er nog meer redenen zijn.

In deze blog behandelen we de plaatsen waar de jeuk meestal aanwezig is, zoals bij de poten, buik, nek, oren, of de anus. Ook hoe je naast het krabben, likken en het bijten kunt zien dat je hond last heeft van jeuk.

Deze pagina geeft advies, bij twijfel of ernstige jeuk is het raadzaam om de dierenarts te bellen voor advies en een eventuele afspraak.

Wat is jeuk?

Jeuk is het beste te omschrijving als een kriebelend gevoel wat je uitnodigt om te gaan krabben. Honden likken en bijten ook naast het krabben. Ligt ook aan de plek en hoe makkelijk ze er bij komen. Het kan zo erg jeuken dat je hond likt, bijt of krabt tot er kale plekken van komen of tot bloedens toe.

Mensen zeggen vaak jeuk is erg dan pijn, vooral als je er niet bij kan komen.

Probeer zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen, als je dit niet lukt of je hebt twijfels neem dan contact op met je dierenarts deze kan je vaak wel advies geven, in ergere gevallen kan je een afspraak maken en de dierenarts laten uitzoeken waar de jeuk vandaan kan komen.

Hieronder vind je de meeste voorkomende oorzaken van jeuk, het kan ook een combinatie zijn of natuurlijk een andere oorzaak.


Oorzaken van jeuk bij de hond

In sommige gevallen is de reden van de jeuk snel te vinden, andere oorzaken kunnen niet zo voor de hand liggen en daarbij kan de dierenarts je goed helpen. Speel niet voor eigen dokter en neem geen risico bel bij twijfel altijd de dierenarts.

Hieronder de meest voorkomende redenen, per reden geef ik ook de mogelijke oplossing en hoe je dit eventueel in de toekomst kan voorkomen.


Jeuk door een vlooien

Vlooien kunnen veel problemen veroorzaken bij de hond. Vlooien vermenigvuldigen zich razendsnel en zijn erg besmettelijk. Slechts 5% van de aanwezige vlooien zijn zichtbaar op je hond. De andere 95% bevinden zich in de omgeving als eitjes, larven of poppen. Als je er op tijd bij bent kun je een grotere vlooieninfectie voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen.

Als de vlo jouw hond bijt is niet alleen pijnlijk het zorgt ook voor jeuk. Het speeksel van de vlo zorgt dat het bloed gaat stollen dit zorgt weer voor de jeuk. Sommige honden ontwikkelen een allergie voor vlooien.

Je kunt er achter komen of je hond vlooien heeft met een vlooienkam. Als je hond last heeft van vlooien kun je met een behandeling beginnen. Om vlooien te voorkomen kun je haar het beste beschermen tegen vlooien. Dit kan met een vlooienband, een pipetje en tabletten.


Jeuk door allergieën

Allergieën kan veel symptomen veroorzaken waaronder jeuk. Allergie zijn in sommige gevallen moeilijk te ontdekken, de dierenarts dit via een diagnose vast te stellen. Dit doet de dierenarts door vragen te stellen en andere dingen uit te sluiten.

Hieronder de mogelijk allergieën waar je hond jeuk van kan krijgen.

 • Vlooienallergie: Zoals je hierboven gelezen hebt kan een hond een vloeien allergie ontwikkelen. Als dit het geval is zorg dan voor preventie voor een behandeling. Bij jeuk door vlooienbeten vind je de betere vlooien behandelingsmiddelen.
 • Contactallergie: Bij een contactallergie is een hond overgevoelig voor iets waar de huid of vacht mee in aanraking komt. Dit kan heel verschillend zijn, bijvoorbeeld een vloerkleed, maar ook de waterbak. Als dit het geval is probeer er zo snel mogelijk achter te komen waar het aan ligt, zodat je het kan vervangen. Naast jeuk kunnen ook roodheid en bultjes voorkomen.
 • Voedselallergie: Bij een voedselallergie is je hond overgevoelig voor een bepaald ingrediënt in de voeding. Bij deze vorm van allergie is het vaak een bepaald eiwit, zoals rund, kip of tarwegluten. Een voedselallergie is niet geslachts- of leeftijdsgebonden. Een allergie kan zich op alle leeftijden ontwikkelen. In de meeste gevallen komt het tot uiting bij jonge dieren tot rond de twee jaar. Ook is het mogelijk dat een hond plots allergisch is voor voeding die hij al jaren eet.Andere voeding, zonder de ingrediënten waar de hond allergisch voor is, is in de meeste gevallen de oplossing.
 • Atopie / Omgevingsallergie: Atopie is een allergie voor stoffen in de omgeving. Denk hierbij aan mijten, huidschilfers, pollen en grassen. Het is vaak een erfelijke ziekte en kan dus vaker in de bloedlijn voorkomen. De dierenarts kan atopie ontdekken via een bloedtest of huidtest. Helaas is atopie niet te voorkomen of te genezen. Met een juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste honden echter prima en (voor het grootste deel van het jaar) klachtenvrij oud worden.

Hormonale aandoeningen

Een andere oorzaak die lastig vast te stellen is, zijn de hormonale aandoeningen die onder andere jeuk kan veroorzaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een traag werkende schildkier of het syndroom van Cushing.

De bijwerking van bepaalde medicatie kan ook jeuk veroorzaken. Dit is vaak wel makkelijker vast te stellen, vooral als er nieuwe medicatie gebruikt wordt en de jeuk vrij snel optreed. In de bijsluiters van de medicatie kun je de verschillende bijwerkingen vinden.


Jeuk door mijten

Mijten worden ook wel parasieten genoemd. De mijten nestelen zich in de huid en ook in de diepere huidlagen van je hond. Om er achter te komen of jouw hond mijten heeft zal een afkrabsel van de huid genomen moeten worden. Aan het monster kan gezien worden of je hond last heeft van mijten en welke mijten de problemen veroorzaken.

 • De vachtmijt Cheyletiella: De vachtmijt zit vaak in de oppervlakkige huidlaag en kan vrij makkelijk door de dierenarts gevonden worden.
 • Schilfermijten: Deze mijten veroorzaken schilfers op de rug die erg kunnen gaan jeuken . Schilfermijten zijn erg besmettelijk en kunnen bij mensen jeukende plekken veroorzaken.
 • Demodex: Demodex wordt ook wel puppy schurft genoemd: Iedere hond draagt demodexmijten mee. Sommige honden hebben hier een aangeboren verminderde afweer tegen. Bij deze honden vermenigvuldigen de mijten sterk die huidklachten kunnen veroorzaken. De aandoening komt voornamelijk voor bij puppy’s en jonge honden. Demodex hoeft niet altijd jeuk te veroorzaken.
 • Schurftmijt: Schurftmijt wordt veroorzaakt door de sarcoptes mijt. Deze mijt zorgt voor ernstige huidklachten en jeuk.

De behandeling is medicatie om de mijt is alle stadia’s te vernietigen. Bij honden met een zeer dichte of lange vacht kan het scheren van het haar noodzakelijk zijn voor een succesvolle behandeling. Ook moet de omgeving behandeld worden als er mijt is ontdekt bij de hond. Denk aan stofzuigen, vegen, poetsen etc. en eventueel gebruik van insecticide;.

Maak de volledige leefruimte van de hond schoon, maar ook de auto en andere plekken waar ze aanwezig is geweest. Dit geldt ook voor de materialen zoals de bench, kussens, speelgoed, kammen, borstels etc.


Andere oorzaken van jeuk.

Hieronder nog een aantal andere mogelijke oorzaken:

 • Genezing van wonden
 • (Bacteriële) Ontsteking
 • Schimmel- of gistinfectie
 • Losse haren of de rui.

Tips om de jeuk bij honden te verzachten.

Als de oorzaak gevonden is kan deze in de meeste gevallen behandeld worden of worden opgelost. In enkele gevallen is de oorzaak niet of moeilijk te vinden of niet goed te behandelen.

Overleg met de dierenarts wat je kunt doen tegen de jeuk van je hond. Als er echt niets aan te doen ik heb ik nog een aantal tips die bij kunnen dragen aan het verzachten en het verlichten van de jeuk. (indien mogelijk is de oorzaak aanpakken beter)

 • Extra borstelen, indien mogelijk op de plekken waar de hond jeuk heeft.
 • Zorgen voor afleiding, bijvoorbeeld te gaan wandelen, spelen etc.
 • Een lepel olijfolie toevoegen aan het eten, dit bevat vitamine A en K die is goed voor de huid en haar. Dit kun je 2 à 3 keer per week doen.
 • Karnemelk (of yoghurt zonder toevoegingen) Dit is goed voor de darmflora, geef haar een paar keer per week een theelepel yoghurt of karnemelk.
 • Je hond weinig wassen, dit is beter voor de huid, als je haar wast gebruik dan hypoallergene shampoo.
 • Zalfjes en sprays om de jeuk te verzachten. Hieronder vind je een aantal varianten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie