Help mijn hond heeft een sok opgegeten! wat kan ik doen?

Naast voeding willen sommige honden ook wel voorwerpen gaat eten die er niet geschikt voor zijn. Dit wordt ook wel Pica gedrag genoemd. Voorbeelden van voorwerpen die gegeten wordt door honden zijn, stenen, zand, hout (stokken), speelgoed van kinderen maar ook textiel, zoals sokken.

Sokken zijn doorgaans makkelijk aan te komen voor veel honden er slingert wel eens een sok door het huis, of ze halen ze zelf uit de wasmand. Ook zit er een geur aan die de hond erg lekker kan vinden. (kan het mij niet voorstellen)

Op deze pagina lees je alles honden en sokken eten. Wat je moet doen en vooral niet moet doen al jou hond sokken eet, en hoe je het in de toekomst kan voorkomen.

Waarom eten honden sokken op?

Het is onvoorstelbaar dat je hond gebruikte sokken op eet. Veel mensen ze al vies om op te ruimen. Vaak eet de hond sokken op met een reden. Een veel voorkomende reden bij Pica gedrag is Wanneer je hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels,vitamines en mineralen binnen krijgt. Dit kan wezen omdat je hond onvoldoende eten krijgt of voedsel van een te lage kwaliteit.

Bij jonge honden / pups kan het ook zijn dat ze nog niet weten wat ze wel of niet kunnen eten en misschien vinden ze een sok wel heel aantrekkelijk ruiken en smaken. Honden zijn doorgaans gek op aparte geuren dus een sok kan opeens wel heel aantrekkelijk worden.

Andere reden kunnen verveling, een onderdeel van een spel, en aandacht trekken zijn. Andere oorzaken / redenen kunnen zijn dat het een gedragsprobleem is of een medische oorzaak heeft. Als je hond regelmatig sokken eet, kun je dit eens gaan overleggen met de dierenarts om bepaalde zaken uit te sluiten zoals de medische oorzaak of onvoldoende voedsel.

Daarnaast ontdekken honden de wereld met hun neus en bek. Door dingen in hun bek te stoppen of door aan dingen te likken, kunnen ze informatie verzamelen over bepaalde voorwerpen. En soms kan het gebeuren dat je hond besluit om dit voorwerp op te eten. Sommige rassen hebben ook meer aanleg om oneetbare dingen te gaan eten dan andere rassen.


De gevaren van het eten van een sok voor honden.

Het eten van een sok is niet altijd zonder gevaar. Vooral bij kleinere honden kan dit problemen en gevaren opgaan leveren. Grotere honden hebben een grote luchtpijpen, maag en darmenstelsel.

Hieronder lees je de problemen en gevaren die kunnen ontstaan bij het eten van sokken.


Obstructie

Obstructie / verstopping kan ontstaan bij het eten van sokken in het vereringsstelsel van je hond. Bij een obstructie wordt de doorgang van de maag of darmen geblokkeerd. Dit betekend dat je hond geen voeding meer kan verteren.

Hierdoor kan je hond geen voedingstoffen meer opnemen en verwerken. Als dit onbehandeld blijft kan het levensgevaarlijk zijn voor je hond.

Obstructie veroorzaakt diverse symptomen, een aantal van deze diverse symptomen kunnen al optreden na een aantal uur andere zijn pas te merken na een aantal dagen.

Symptomen die kunnen ontstaan na het eten van een sok zijn:

  • Buikpijn
  • Een opgezwollen en gevoelige buik
  • Geen eetlust
  • Geen of weinig ontlasting
  • Braken / misselijk
  • Onrust
  • Sloom en weinig Energie

Bij kleinere honden en jonge honden is de kans groter op een obstructie bij het eten van sokken. De maag en darmen zijn kleiner en daarom is de kans op een verstopping groter. Als de sok klem zit is een operatie de enige oplossing. Dit is een dure en een ingrijpende operatie voor de hond.

Bij het eten van een sok hoeft de sok niet klem te komen zitten, er bestaat ook een grote kans dat je hond de sok na een tijdje uitpoept. De sokken is dan vaak wel verwikkeld in de ontlasting en vaak ook ligt aangetast door de zuren van de spijsvertering van de hond.


Verstikking

Een ander gevaar van sokken eten van verstikking zijn. Dat de sok in de keel vast komt te zitten. Hierdoor krijgt je hond geen lucht meer en loopt ze het risico dat ze kan gaat stikken. Bij kleinere en jonge honden is dit gevaar grote dan bij grote en volwassen honden.

Als je merkt dat je er een sok of iets anders vast zit in de keel van de hond is haast geboden, neem direct contact op met je dierenarts.

Het vast zitten van een sokken of iets anders is te herkennen aan verschillende symptomen. Hieronder vind je de symptomen bij een verstikking.


Wat kan ik doen als mijn hond een sok heeft opgegeten.

Gelukkig gaat het in de meeste gevallen allemaal goed en poept je hond vanzelf de sok weer uit. Vaak wordt er gedacht om je hond te helpen door haar te laten braken. Op het internet staan verschillende methodes hoe jij je hond kan laten braken. Naast dat het gevaarlijk kan zijn om je hond te laten braken met huis en keuken middelen, loop je ook het risico dat de sok op de weg terug vast kan komen te zitten in de keel van de hond.

In sommige gevallen kan het wel verstandig zijn om je hond te laten braken die kan de dierenarts het beste zelf beoordelen en je hond laten braken.

Als jij weet dat jouw hond een sok heeft op gegeten is het belangrijk haar goed in de gaten te houden dat ze geen symptomen krijgt van verstikking of obstructie. Als dit het geval is kun je het beste gelijk contact opnemen met je dierenarts.

Merk je dat je hond last heeft van een verstikking kun je haar proberen te helpen vooral als de tijd dringt of je te laat bij de dierenarts bent. In sommige gevallen is er geen tijd en telt elke seconde.

Bel wel altijd de dierenarts voor advies, hieronder vind je een methode hoe je eventueel kun handelen bij een verstikking. Laat je altijd ook informeren door de dierenarts. De onderstaande methode kan schade veroorzaken bij je hond en ook alleen toepassen in uiterste noodsituatie

Om je vingers te beschermen kun je het beste de bovenkaak pakken door de lippen van de hond over haar eigen tanden te duwen. Zodat ze niet makkelijk en snel in jouw vingers kan bijten. Met de andere hand pak je de onderkaak. Kijk of je een sok in de keel zit zitten en of je deze kunt pakken met je vingen of een tangetje. Doe je rustig en voorzichtig zodat deze niet verder vast komt te zitten.

Wanneer je geen sok of voorwerp ziet zitten, kun je proberen proberen de hond stevig op de rug tussen de schouderbladen te slaan. Als dit geen succes geeft kun je proberen indien mogelijk je hond onderste boven te houden en proberen het voorwerpen los te schudden. Als dit ook niet werkt is het tijd voor de heimlich.

Til je hond op met haar rug tegen je borst, sla je armen om haar buik maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting haar hond herhaal dit een paar keer mocht dit nodig zijn.

Indien het gelukt is het verstandig om je hond even te laten checken of er geen schades zijn ontstaan bij het helpen van de verstikking.


Moet ik altijd naar de dierenarts als mijn hond een sok heeft gegeten?

Als je hond een sok heeft gegeten hoef je niet altijd gelijk naar de dierenarts. wel is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts voor advies. Het kan wezen dat je hond geen enkel symptoom krijgt en de sok er na een tijdje uit poept. Als je hond na een aantal dagen nog steeds niet de sok heeft uitgepoept kun je het beste weer contact opnemen met de dierenarts.

Als de hond klachten krijgt van het eten van een sok kun je het beste gelijk contact opnemen met de dierenarts. Het kan levensbedreigende situaties opleveren en dit wil je uiteraard voorkomen.


Voorkomen dat je hond sokken eet.

Je kunt eenvoudig voorkomen dat je hond geen sokken meer eet door je sokken gelijk in de wasmachine of wasmand te leggen en zorgen dat je hond hier niet bij kan komen. De kans is uiteraard wel aanwezig dat je hond misschien nu iets anders niet eetbaars gaat eten. Als dit het geval is speelt er dus meer en is het belangrijk er achter te komen waarom.

Je hebt in waarom eet een hond sokken als een aantal oorzaken kunnen lezen waarom je hond sokken eet.. Probeer bijvoorbeeld andere voeding, voor meer aandacht en speelgoed voor de hond. Je kunt ook advies vragen bij de dierenarts of een gedragskundige voor honden.


Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie