Help mijn hond heeft Diarree! Wat kan ik het beste doen?

Diarree bij je hond is erg vervelend je wil dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen voor haar. Diarree kan een natuurlijke reactie zijn, maar het kan ook aangeven dat er wel degelijk iets aan de hand is, het belangrijk dat je alert blijft en je hond goed in de gaten blijft houden.

Op deze pagina lees je alles over diarree bij de hond wanneer het onschuldig is, en wanneer niet, wat de oorzaken kan zijn en de gouden tips om je hond te helpen.

Diarree bij de hond

Wanneer de ontlasting van de hond dun of brij-achtig is wordt gesproken van diarree. Diarree hoeft in geen groot probleem te zijn, wel is het onplezierig zowel voor de hond als voor jouw, het opruimen van diarree is niet alleen vies maar in de meeste gevallen ook lastiger. Diarree is in veel gevallen een mechanisme dat helpt om onnatuurlijke stoffen uit het lichaam te krijgen.

Honden stoppen bijna alles in hun bek en kunnen hierdoor ook materialen, stoffen etc. binnenkrijgen die niet geschikt zijn voor de hond. Het lichaam probeert zo snel mogelijk van deze stoffen af te komen, een hond kan overgeven/braken maar diarree kan ook en middel zijn om het lichaam zo snel mogelijk te reinigingen. Diarree kan gepaard gaan met buikpijn.


Wat kunnen de oorzaken zijn van diarree.

Diarree kun je in feite in groepen verdelen niet chronische en chronische diarree. beide groepen worden uitgebreid toegelicht en beschreven.

Niet chronische diarree

Chronisch staat voor langdurig (kan zelfs levenslang zijn) niet chronisch diarree, is diarree dat tijdelijk is. De meeste voorkomende reden is voedsel zoals verandering van hondenvoer of iets verkeerds gegeten te hebben denk hier bij aan eten wat wij mensen eten. Mensen zijn gewend om gevarieerd te eten dit wordt juist aangeraden. Dit is bij honden anders, de hond past zich aan, aan het voer wat ze krijgt. Het darmstelsel is hierop ingesteld.

Bij verandering van voeding kan dus een kortstondige diarree ontstaan, dit is in de meeste gevallen ter spraken, sommige honden kunnen ook een langere tijd diarree krijgen bij verandering van voeding of verkeerde voeding. Als je wil veranderen van voer is het geleidelijk overstappen echt aan te raden. Langzaam steeds meer nieuwe voeding toevoegen en minder van haar huidige voeding.

Als de diarree langer aanhoudt dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Niet alleen voeding kan een oorzaak zijn van kortstondige diarree hieronder vind je meer mogelijkheden van veroorzakers:

  • Parasieten zoals wormen en Giardia
  • Vervuld drinkwater, water uit sloten, stilstaand water etc.
  • Virus- en bacteriële infecties
  • Stress
  • Problemen met de stofwisseling
  • Door de hitte

In veel gevallen gaat acute diarree vanzelf over als de honden niet verder ziek wordt. Verder op deze pagina lees je wat je kunt doen om je hond te helpen bij diarree.

Wanneer je hond naast de diarree ook koorts krijgt temperatuur boven 39,5 ºC of de diarree meerdere dagen aanhoud is het verstandig contact op te nemen met de dierenarts, deze kan je advies geven of de hond onderzoeken.


Chronische diarree

Diarree dat langdurig is en niet verdwijnt wordt chronische diarree genoemd, dit geldt ook als het regelmatig terugkomt. Chronische diarree wordt ook wel terugkeerde diarree genoemd. In deze gevallen is het belangrijk je hond te laten onderzoeken wat de onderliggende oorzaak van de diarree is.

De dierenarts kan met een uitgebreid lichaam onderzoeken een beeld krijgen van de mogelijke oorzaak vaak gebeurt dit door ziektes en aandoeningen uit te sluiten. Vaak is er naast een lichamelijk onderzoek ook een aanvullend onderzoek nodig denk hierbij aan:

  • Bloedonderzoek
  • Ontlastingsonderzoek
  • Voedselallergie / voedselgevoeligheid
  • Echo
  • Inwendig onderzoek van de maag en darmen met behulp van endoscopie

Bij chronische diarree is de kans groot dat het gaat om IBD, dit staat voor Inflammatory Bowel Disease, oftewel een chronische darmontsteking. Binnen IBD zijn diverse vormen van darmklachten. Uiteraard kan een andere ziekte, aandoening ook de veroorzaker zijn van diarree, daarom is een onderzoek bij de dierenarts ook van een groot belang.


Hoe kun je jouw hond helpen bij diarree?

Het belangrijkste is dat jij er voor je hond bent en dat jij haar in de gaten houd en helpt waar je kunt. De onderstaande gouden tips kunnen een grote bijdrage leveren aan het helpen van je hond bij diarree.

Laat je hond genoeg drinken

Wanneer je hond diarree heeft verliest je veel zouten en vocht. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn, zolang je hond voldoende vocht binnen krijgt. Geef daarom je hond voldoende gelegenheid o te kunnen drinken. Plaats eventueel een extra waterbak bij de plek waar je hond ligt of in de buurt van haar mand / kussen. In de meeste gevallen drinken honden automatisch meer als ze aan de diarree zijn maar houdt dit wel goed in de gaten

Als je hond niet voldoende drinkt moet je hond in het uiterste geval aan het infuus om vocht toegediend te krijgen. Dit is alleen het geval als je hond alle vocht meteen weer uitbraakt of een langere tijd niet wil drinken. Vaak is er dan ook meer aan de hand dan alleen een simpele diarree. Als je hond vocht te kort heeft wordt je hond trager en krijgt ze plakkerige slijmvliezen.


Voeding

Bij de voeding zijn er 2 mogelijkheden die tegenstrijdig zijn als het gaat om diarree. Op internet is er veel te vinden dat jij je hond 12 tot 24 uur geen eten moet geven om de verteringsstelsel rust te geven. De meeste dierenartsen geven een ander advies namelijk wel eten aanbieden, je kunt het even eventueel aanpassen. Het kan wezen dat bij bepaalde gevallen en situatie verstandig is een bepaalde tijd je hond even geen eten aan te bieden, maar dit moet de dierenarts adviseren.

Dat jij je hond gewoon eten mag geven heeft te maken dat hier voedingstoffen is zitten die ze nodig heeft om zich weer beter te gaan voelen. De voeding die je geeft speelt hierbij wel een grote rol. Verkeerde voeding kan de klachten in dit geval diarree juist verergeren in plaats van verbeteren. Licht verteerbaar voer (rijst met kip bijvoorbeeld) is aan zeker een aanrader en kijk uit met granen, geur, kleur en smaakstoffen die doen de darmen vaak niet goed in deze situatie.


Pas op met stopmiddelen gebruiken.

Een stopmiddel is een middel / medicijn dat voorgeschreven kan worden door de dierenarts om de diarree te stoppen bij de hond. Het middel kan inderdaad helpen waardoor de ontlasting van de hond steviger / vaster wordt. Maar dit lost de oorzaak in veel gevallen niet op. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en daarop te reageren. Bij ernstige en aanhoudende vormen van diarree kan het helpen maar de oorzaak moet uiteraard wel gevonden worden.


Laat de hond vaak uit.

Wanneer de ontlasting van de hond dun of brijig is, heeft de hond ook meer aandrang om te poepen dan normaal gesproken. Om te voorkomen dat je hond het niet meer kan ophouden en binnen haar behoeftes doet is het verstandig haar extra vaak uit te laten zodat ze de mogelijkheid heeft om buiten haar behoeftes te doen.


Ruim de ontlasting van de hond snel op bij diarree.

Het beste is om gelik de ontlasting van de hond op te ruimen en al helemaal bij diarree. De diarree van je hond kan ontstaan zijn door een infectie. Het laatste wat je wil is dat jij of je huisgenoten maar ook andere dieren in aanraking komen en besmet worden bij de infectie. Parvo wordt op deze manier naar andere honden overgedragen.

Naast dat het ziektes kan overdragen (de kans is wel klein) is het natuurlijk ook gewoon smerig vooral als je hond binnen haar ontlasting verspreid. Daarom is het verstand om de hygiëne goed in acht te houden. Was je handen altijd grondig na het opruimen van de ontlasting. Droog je handen aan een schone handdoek en was deze op 60 graden Celsius.


Probiotica

Verscheidene wetenschappelijke onderzoeken hebben het nut van probiotica bij diarree bevestigd. Probiotica kan een goede bijdrage leveren aan de darmhuishouding van je hond. De goede bacteriën spelen een rol in de darmen en de algehele gezondheid van jouw hond. Probiotica kan helpen bij verschillende processen, waaronder bij het goed verteren van het voedsel en bij het strijden tegen ziekmakende bacteriën.

Vooral bij chronische darmklachten is het verstandig om het gebruik van probiotica te overleggen met je dierenarts ondanks dat het uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een positieve bijdrage levert aan de darmhuishouding.

Hieronder een aantal probiotica producten voor je hond.


Wanneer moet je de dierenarts bellen?

Op deze pagina heb ik al diverse keren aangegeven dat je bij een langdurige diarree en wanneer je hond ziek wordt of meer klachten heeft de dierenarts moet bellen. Omdat de gezondheid van de hond erg belangrijk is heb ik het nog een keer voor je op een rij gezet en aanvullende informatie toegevoegd waar en wanneer je extra alert moet zijn.

Bij de onderstaande situaties en symptomen kun je het beste gelijk contact opnemen met de dierenarts.

  • Als de diarree niet na 24 uur verbetert
  • Bij oudere honden, zieke honden en puppy’s kun je ook eerder aan de bel trekken dan 24 uur als je het niet vertrouwd.
  • Je hond geen eetlust meer heeft
  • Als je hond niet meer drinkt of wil drinken
  • Bij uitdroging (slijmvliezen zijn dan plakkerig)
  • Veel pijn (een hond laat niet snel de pijn zien, kreunen is bijvoorbeeld een aanwijzing dat je hond pijn heeft)
  • Somber en sloomheid
  • Bloed / slijm bij de ontlasting (diarree)
  • Bij constante persdrang
  • Braken / overgeven
  • (Bijna) geen urine meer
  • Koorts (trillen)
  • Als diarree regelmatig terug komt.

Verzekering voor je hond

Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.

Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstandig om eens na te denken over een honden verzekering, zo dek je veel onverwachte kosten af. 

Bekijk hier één van de betere hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naar de dierenarts moet of een behandeling krijgt.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie