Help! Mijn hond heeft buikpijn, wat kan ik er aan doen? (tips).
Het laatste wat jij wil als hondenbezitter en liefhebber is dat je hond ziek is of ergens last van heeft. Helaas is dit niet altijd te voorkomen, is de meeste gevallen is het vaak iets onschuldigs en snel te genezen, dit is niet altijd het geval. Buikpijn komt vaak voor bij honden.
Buikpijn is een kwaaltje dat vaak snel weer over gaat, is dit niet het geval is er vaak iets meer aan de hand en is het zeker verstandig om de dierenarts te raadplegen. Op deze pagina vind je veel informatie over buikpijn bij de hond. Wat de meest voor komende oorzaken zijn, hoe je buikpijn kan herkennen, hoe jij je hond kunt helpen en nog veel meer.
Gebruik deze blog informatief en neem contact op met je dierenarts bij ernstige symptomen, of als je het niet vertrouwt.
Hoe herken je buikpijn (de symptomen) bij je hond?
Er zijn verschillende symptomen waaraan je kunt herkennen dat je hond buikpijn heeft.
- Dat je hond aan het kreunen is.
- Buikgeluiden vaak rommelend.
- Aangespannen buik.
- Opgebolde rug.
- Misselijkheid vaak in combinatie met smakken, boeren, geeuwen en veel slikken.
- Spuugt / braakt gele gal, maar dit kan ook wit schuim of slijm zijn.
- Afwijkende stoelgang bijvoorbeeld diarree of juist geen ontlasting.
- Je hond laat veel vieze scheten.
- Hond heeft geen eetlust.
- Gras eten.
- Veranderingen in gedrag, vermoeid, lusteloos of knorrig.
Maar ook aan één houding kun je zien dat je hond buikpijn heeft. Deze houding wordt ook wel de bidhouding genoemd. Wij thuis noemen het ook wel de yoga houding. De hond houdt de kop laag, de voorpoten zijn gestrekt en de kont gaat omhoog.
Deze klachten zijn uiteraard niet altijd buikpijn, het kunnen ook symptomen zijn van andere klachten zo is buikpijn en rugpijn soms moeilijk te onderscheiden zonder verder onderzoek.
Wat kan de oorzaken zijn van buikpijn bij de hond?
Zowel mensen als honden kunnen wel een dagje of een paar uur buikpijn hebben. Dit is niet iets waar jij je meteen zorgen over moet maken. Als de buikpijn niet zakt dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
In veel gevallen heeft buikpijn met voeding te maken. Dit kan gaan om bedorven voedsel, ander voedsel wat je hond niet gewend is, te veel eten of snacks, mensen eten, maar ook het eten van giftig spullen (zoals planten bijvoorbeeld).
Ook kan het voedselallergie of voedingsovergevoeligheid zijn. Bedenk daarom eerst goed of je hond iets aparts of ongewoons heeft gegeten? De maag en darmen van de hond zijn niet overal tegen bestand en kunnen hier op reageren met het gevoel van buikpijn en prikkelbare darmen.
Andere oorzaken die regelmatig voorkomen bij buikpijn zijn:
- Darm- of een maagontsteking
- Obstipatie (een verstopping)
- Darmafsluiting dit kan ontstaan door niet eetbare dingen eten zoals stenen, speelgoed van kinderen, kledingstukken zoals sokken
- Maag- of een darmzweer
- Gal- of nierstenen
- Een ontsteking aan de nieren, gal, prostaat, baarmoeder, buiklies of alvleesklier.
- Parasieten (wormen)
- Stress
Hoe kun jij je hond helpen bij buikpijn?
Als jouw hond ziek is of iets heeft wil je haar graag helpen, helaas kun je niet zo heel veel doen als je hond buikpijn heeft om de pijn te verzachten. Hieronder wel een paar tips om te zorgen dat de buikpijn niet erger wordt en tips die kunnen helpen bij het verzachten van de pijn.
- Houd je hond goed in de gaten als ze klachten heeft (dit geldt voor alle klachten) als je merkt dat het minder goed gaat neem dan contact op met de dierenarts.
- Vermijd stress voor je hond en probeer je hond zo rustig mogelijk te houden.
- Geef je hond extra aandacht met een knuffel en stel haar gerust. Geef je hond een knuffel of een extra aai alleen als ze hier behoefte aan heeft.
- Zorg voor voldoende schoon drinkwater voor je hond. Bied haar ook extra water aan, sommige honden vinden stromend water leuk of een fontein probeer haar zo aan het drinken te krijgen als ze niet wil drinken of voldoende drinkt.
- Stop met snacks en extra’s geven als je hond buikpijn heeft (dit kan zelfs de boosdoener zijn).
- Gekookte kipfilet met witte rijst is licht verteerbaar en kan bij diarree gegeven worden.
- Geef je hond kleine porties eten zodat de maag, buik en darmen het rustig kan verteren en verwerken.
- Je kunt er ook voor kiezen je hond een dag geen eten te geven. Water moet je altijd laten staan en aanbieden.
Pijnstillers / paracetamol voor je hond
Gebruik alleen pijnstillers als je dierenarts deze voorgeschreven heeft, houdt je ook aan het advies van de dierenarts en de bijsluiter. Geef je hond geen pijnstillers die wij gebruiken zoals aspirines en paracetamol. Deze kunnen zelfs schadelijk zijn voor je hond.
Bij buikpijn zijn de meeste dierenartsen terughoudend bij het voorschrijven van medicatie omdat darm en maagklachten ook een bijwerking kunnen zijn bij het medicijn. Er zijn wel medicijnen die geen darm en maagklachten als bijwerking kunnen hebben.
De dierenarts moet inschatten of pijnstillers noodzakelijk zijn.
Veel gestelde vragen bij honden met buikpijn
Wat doet de dierenarts bij buikpijn?
In veel gevallen gaat het om onschuldige buikpijn, als de buikpijn verergerd of lang aanhoudt of vaak terug komt is het verstandig om je hond te laten onderzoeken bij de dierenarts. De dierenarts doet een algemene controle zoals de hartslag, temperatuur, etc. Met het onderzoek sluiten ze oorzaken uit dit doen ze door de hond te onderzoeken, maar ook door vragen te stellen aan jouw.
Als de oorzaak met algemeen onderzoek niet te achterhalen is kan er foto’s, een echo of endoscopie gebruikt worden, ook kan er gekozen worden voor bloed- en / of urineonderzoek.
Wat betekenen borrelende darmen bij je hond?
De darmen van de hond bewegen en kneden de hele dag, die is doorgaans zonder geluid. Bij borrelende of rommelende darmen zijn de darmen druk aan het werk. Dit betekend in de meeste gevallen dat er teveel lucht en / of vocht in de darmen zitten van je hond.
Te veel vocht kan veroorzaakt worden door veel drinken en plassen. Veel lucht heeft vaak te maken dat je hond te snel eet, misselijk is of diarree heeft. Uiteraard kan je hond ook last hebben van de buik als ze rommelende darmen heeft.
Waarom eet een hond gras?
Jongstleden heb ik net een blog gemaakt over waarom honden gras eten.
Er zijn verschillende redenen en oorzaken waarom een hond gras kan gaan eten, misselijkheid en buikpijn kunnen één van de redenen zijn. Sommige honden vinden gras ook gewoon lekker. Gras kan ook een braakreflex veroorzaken, dit kan gunstig zijn als je hond misselijk is of iets verkeerds gegeten heeft.
Verzekering voor je hond
Als je een hond hebt, wil je er ook graag goed voor gaan zorgen. Helaas kan je hond ziek worden of er kan iets. Naast dat dit erg vervelend is voor de hond en voor jou kan het ook een behoorlijke kosten post worden.
Denk hierbij aan een afspraak bij de dierenarts met eventuele medicatie en een behandeling. Daarom is het verstand is na te denken over een honden verzekering kan verstandig zijn, zo dek je veel onverwachte kosten af.
Bekijk hier één van de beter hondenverzekeringen van dit moment. Voor een klein bedrag in de maand ben je verzekerd als je hond naast de dierenarts moet of een behandeling krijgt.