| |

Help ! Mijn hond eet haar brokken niet meer? Wat kan ik eraan doen?

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over mijn hond eet geen brokken meer. Het is een vervelende situatie als je hond al een dag of paar dagen geen brokken meer eet. Dit hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn.

Als je hond een langere tijd niet eet kan het wel gevolgen hebben. Je hond heeft voeding nodig om sterk en fit te blijven. In deze blog gaan we het hebben over honden die de brokken niet meer eet.


Mijn hond eet zijn brokken niet meer: Hoe komt dat?

Bijna elke hond heeft wel een periode waarin ze minder eet of helemaal niet meer eet. De reden hierachter kan heel verschillend zijn. Probeer er zo snel mogelijk er achter te komen welke oorzaak het niet eten heeft, zodat je aan een oplossing kan werken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken van het niet eten van de brokken.


Ziekte:

Als je hond ziek is kan de hond geen of weinig behoefte hebben aan eten. Dit gaat meestal gepaard met signalen die duiden op een ziekte. Symptomen die kunnen duiden op ziekte zijn:

Bij pijn hoeft je hond niet meteen ziek te zijn, maar het kan wel het eten verminderen.


Stress:

Stress bij honden kan veel problemen veroorzaken waaronder het niet eten. Wat de reden van stress kan zijn is moeilijk te omschrijven, dit kunnen namelijk erg veel redenen zijn. Enkele voorbeelden zijn: Alleen thuis zijn of bang om alleen gelaten te worden bij het pakken van de sleutels of schoenen kan dit al een teken zijn voor de hond. De komst van een kindje of een ander diertje kan ook stress veroorzaken. Tijdens oud en nieuw zijn er ook diverse honden die niet eten i.v.m. vuurwerk.


Loopsheid bij teefjes:

Teefjes die loops worden kunnen ook tijdelijk minder eten of zelfs het eten laten staan. Op het moment van het schrijven van deze blog is onze hond Lexi ook loops en zij eet ook veel minder dan normaal, ze slaat zelfs wel een dag haar brokken over. Bij veel teefjes is dit vaak alleen de eerste keer, bij andere honden elke keer dat ze loops worden.

Reutjes die in de buurt leven van een hond die loops is kunnen ook minder gaan eten.


Overvoed:

Als je hond teveel gegeten heeft kan het ook weer even duren wanneer ze haar eigen brokken weer gaat eten. De reden dat ze overvoed is kan ook verschillende oorzaken hebben. Dat je de hond teveel hebt gegeven, buiten veel gegeten, anderen haar teveel gegeven hebben.


Afname voedingsbehoefte:

Zodra een hond volwassen wordt kan de voedingsbehoefte ook af gaan nemen. Honden die gecastreerd worden kunnen ook een verminderde voedingsbehoefte hebben. De lichaamsverbranding gaat namelijk in rusttoestand, dit wordt ook wel basaal metabolisme genoemd.


Aandacht:

Niet eten om aandacht van het baasje te krijgen. Dit ontstaat niet zomaar vaak is er een bovenstaande oorzaak aan verbonden. Uit bezorgdheid van het baasje krijgt de hond onbedoeld extra aandacht. Een baasje kan andere voeding kopen, lekkere snacks aanschaffen en de voerbak vernieuwen. Deze extra aandacht kan een reden zijn dat de hond het eten laat staan. Als dit het geval is spreek je van manipulerend gedrag.


Verandering van voeding.

Verandering van voeding kan ook een reden zijn dat je hond minder of niet gaat eten. Ook een hond heeft een eigen smaak en vind het ene ook lekkerder dan het andere. Wil je over gaan naar nieuwe voeding kun je dit het beste stapsgewijs toe passen. Als je het oude voer nog hebt kun je bijvoorbeeld de helft om helft doen en steeds iets meer nieuwe voeding toevoegen.

Honden kunnen de structuur ook onprettig vinden. Eet je hond niet graag droge brokken, dan kun je hier water bijvoegen zodat je de structuur anders wordt.

Het tegenovergestelde kan ook een reden zijn dat je hond de voeding niet meer lekker vind, dit kun je oplossen door bijvoorbeeld een hondenworst of een paté door het voer heen te voegen.


Versheid van de voeding.

Uitgedroogde brokken, of misschien wel voer over de datum kan ook een reden zijn dat je hond het niet eet.


Iets opgegeten.

Dit was ook het geval bij onze eigen hond Lexi. Ze had een steen opgegeten, ze heeft toen ook niet gegeten, zelfs de dingen niet die ze lekker vind. Als je hond iets heeft opgegeten kan dit klem zitten en veel pijn veroorzaken. Op deze manier kan ook de voedingsbehoefte verminderen of dat ze helemaal niet wil eten.


Hoge temperaturen.

Hoge temperaturen zoals in de zomer tijdens een hitte golf kan de voedingsbehoefte ook erg afnemen, dit geld dus niet alleen voor mensen ,maar ook voor je hond. Zorg wel dat ze met deze dagen voldoende drinkt, dat is echt het belangrijkste.

Als je het niet vertrouwd neem dan gelijk contact op met je dierenarts voor advies.


Hoe lang eet je hond al geen brokken meer?

Als je hond een dag niet gegeten heeft, raak dan niet in paniek de kans is groot dat je hond de volgende dag wel weer gaat eten. Het is wel belangrijk je hond goed in de gaten te houden. Bij puppy’s kun je beter wel snel aan de bel trekken. De puppy’s zijn vol in de groei en hebben nog geen reserves.

We hebben het niet eten in 2 delen gedeeld kortstondig niet eten en langdurig niet eten.


Als je hond een korte tijd niet eet.

Ik heb het al een paar keer benoemd een dag niet eten kan geen kwaad en is een veel voorkomend verschijnsel. Wees niet ongerust maar houdt je hond wel goed in de gaten.

Een hond verhongerd niet snel. Ze kunnen namelijk op een efficiënte manier met hun energie en verbranding omgaan. Ze kunnen op deze manier makkelijk een dag zonder eten en een aantal dagen of zelf weken met zeer weinig eten.

Nogmaals als je puppy niet wil eten neem dan gelijk contact op met je dierenarts voor advies. Het is belangrijk dat de pup goed blijft eten, ze hebben de voeding nodig om te groeien.


Als je hond een lange tijd niet eet.

Als je hond langer dan 24 uur niet eet kan er een probleem zijn ontstaan die niet vanzelf meer over gaat. Het is in dit geval verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Er kan namelijk iets zijn ontstaan wat je aan de buitenkant niet gelijk kunt ontdekken.

Wanneer je met je hond naar de dierenarts moet zal je hond eerst lichamelijk onderzocht worden. Denk hierbij aan een controle van de mond, slijmvliezen, buik, lymfeklieren, hart en longen. Een bloed en urine onderzoek kan ook uitgevoerd worden. Dit wordt gedaan om de problemen van binnenuit op te zoeken of uit te sluiten.

In sommige gevallen wordt er ook een röntgenfoto gemaakt om bepaalde zaken te analyseren of uit te sluiten. Als een röntgenfoto niet genoeg duidelijkheid geeft kan er ook een echo of endoscopie volgen.


Hoe krijg ik mijn hond weer aan het eten?

Je wil graag als hondenbezitter dat je hond snel weer gaat eten, zodat ze weer op krachten kan komen of gezond blijft. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt proberen om je hond weer aan het eten te krijgen.

Als er een medische of andere oorzaak is kan het ook wezen dat de onderstaande tips niet helpen, bel dan altijd de dierenarts voor advies. Neem geen enkel risico als het om de gezondheid van je hond gaat.

  • Als je hond niet eet of nauwelijks eet, haal haar voerbak weg als je niet eet of gestopt is met eten. Bied het voer later op de dag of de volgende dag weer aan. Het kan wezen dat ze nu wel gaat eten.
  • Geef het hondenvoer op een andere plek of bied het spelend aan bijvoorbeeld in een kong speelgoed. Dit is een interactief speelgoedje waar je hond naast het spelen ook beloningen uit krijgt.
  • Naast honden speeltjes waardoor ze brokken krijgt kan hondenpuzzels ook vaak goed helpen. Het mes snijd gelijk aan twee kant ze wordt geestelijk uitgedaagd en het kan het eten stimuleren.
  • Probeer je hond iets lekker te geven waar ze dol op is. Voorkom wel dat ze alleen dit nog wil eten. Zorg ook dat ze haar brokken heeft. Wij zelf mengen het lekker met de brokken, zodat als ze gaat eten de kans ook groot is dat ze ook brokken gaat eten.
  • Bied de brokken in een andere structuur aan. Onze vroegere hond had regelmatig tand problemen en dan maakten we de brokken nat, zodat ze ook makkelijker kon gaan eten. Lauw water toevoegen is een optie, denk hierbij aan 50 ml op 250 gram brokken. Kies voor lauw water en niet heel heet water, dit kan gevaarlijk zijn voor je hond.
  • Bij medische problemen zoals maag of buik problemen kan je ook kiezen voor kleine licht verteerbare voeding zoals rijst, gekookte kip of witvis.
  • Zorg wel dat je hond drinkt, 24 uur niet eten is een keer niet erg, maar na 24 uur niet drinken kunnen uitdrogingsverschijnselen optreden.

Wat moet je niet doen als je hond geen brokken meer eet?

Als je hond iets mankeert of niet wil eten wil je graag je hond vertroetelen en haar helpen waar het kan. Toch zijn er bepaalde dingen die je beter niet kunt doen als je hond niet wil eten.

  • Geef je hond geen overdreven aandacht, zodra ze niet wil eten of snel stopt met eten.
  • Dwing je hond ook niet en ga ook niet boos worden of de hond straffen als ze niet wil eten. Dit kan alleen nog maar meer problemen opleveren.
  • Als je hond de brokken niet wil eten is dat heel vervelend, maar koop niet gelijk ander voer. Als je wilt wisselen, bouw het langzaam op. Honden zijn slim, en als je hond door krijgt dat als ze niet eet ander voer krijgt kan dit vaker optreden.
  • Ga haar niet overmatig veel andere lekkere snacks aanbieden. Probeer hetzelfde te doen als anders. Ook al is de verleiding groot om haar wat lekkers te geven zodat ze gaat eten.

Tot slot:

Het is erg vervelend als je hond niet eet , hou je hond goed in de gaten en als je het niet vertrouwd neem dan direct contact op met je dierenarts. Zelf bellen we liever een keer te vaak dan 1x te laat.

Blijf ook rustig en raak niet in paniek dit voelt je hond namelijk ook aan en dan kan het probleem alleen maar verergeren. Onze hond Lexi slaat ook regelmatig een brokken maaltijd over. De volgende keer of de volgende dag gaat ze vanzelf wel weer eten.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie