|

Een Jack Russel Opvoeden? Review Jack Russel geheimen (handboek)

De eerste hond van mijn vrouw en mij samen was een Jack Russel genaamd Scooby. Scooby was niet moe te krijgen, vol met energie, nergens bang voor, een eigen wil, maar ook erg lief. Bij Jackies is een goede training / opvoeding erg belangrijk, want het ras is erg sluw en slim en bind je zo om haar pootje heen.

Op deze pagina vind je veel informatie over de Jack Russel, zoals haar karakter, de interessante geschiedenis van deze jachthond, maar ook waar je op moet letten bij de opvoeding.


Het ontstaan van de Jack Russel

De Jack Russel is ontstaan in het begin van de 19de eeuw. De Engelse dominee John Russel kocht zijn eerste hondje toen hij student was van de melkboer. Het hondje dat John kocht was een bicolor teefje (white and tan). Hij begon met het teefje dat Trump heette te fokken. Hier lag dan ook de basis voor de Jack Russel Terriër die wij kennen.

De Jack Russel Terriër is van oorsprong ook een jachthond. Het werd voornamelijk ingezet bij de jacht op vossen. John Russel nam de hond ook mee als hij te paard op jacht ging naar dassen en vossen. Bij de fok probeerde John ook specifieke werkeigenschappen te krijgen. De Jack Russel moest met het paard mee kunnen, dus een kortbenige hond was wel een pre. De hond moest vervoerd worden op het zadel of in een zadeltas.

Wanneer de vos zich ging verstoppen in zijn hol onder de grond, werd de Jack Russel te voorschijn gehaald. De jack russel werd voor het hol van de vos gezet, de hond kroop in het vossenhol. Met het geblaf jaagt de hond de vos uit zijn hol. Als de vos uit zijn hol gekropen was kon de jacht weer voortgezet worden. De hond mocht de vos niet doorbijten, want dan had de jager niets meer te doen.

De Jack Russel die niet geschikt was voor de vossenjacht, werden doorverkocht aan paardenmensen en boeren. De honden kregen hier als taak de stallen vrij te houden van muizen, ratten en ander ongewenst ongedierte.

Tegenwoordig wordt de terriër gehouden als gezelschapshondje.


Karakter

Dat de Jack Russel van oorsprong een echte jachthond is zie je ook wel terug in haar karakter. De jack russel is temperament vol, dit zie je ook vaak terug in het gedrag met andere (onbekende) dieren, de jack wil niet graag wijken voor anderen. Ook met kleine kinderen gaat het niet altijd even goed.

Een goede voorbereiding is hierbij erg belangrijk. Hebben wij ook gedaan al voor dat onze dochter werd geboren. Als je hond vanaf het begin te maken heeft met kinderen zul je ook niet snel problemen krijgen, het is dan vaak ook een zeer goede gezinshond.

Een goede opvoeding is erg belangrijk zodat jouw Jack niet te dominant wordt. Het ras probeert wel altijd de grenzen op te zoeken daarom moet je ook consequent zijn. Als baasje is een sterk karakter wel belangrijk je moet wel opboksen tegen een dominante en uiterst slimme en sluwe hond. Over het algemeen is een teefje makkelijker dan een Jack Russel Reutje.

Naast het dominante gedrag kan de jack ook erg lief, speels, trouw, aanhankelijk, stoer, onbevreesd, vriendelijk en zelfverzekerd zijn. De jack is wel zeer actief, maar mag ook graag aandacht ontvangen en bij jou op schoot zitten.

De jack is ook graag buiten, buiten is de kans wel groot dat het jachtinstinct van de hond wel weer naar boven komt.

De Jack is zeer actief het lijkt soms wel overactief wat ze zijn onvermoeibaar. Daarom is lichaamsbeweging erg belangrijk een klein blokje om is niet voldoende voor de jack. Naast stevige wandelingen vind ze het ook heerlijk om samen te spelen denk hierbij aan balletjes gooien. Je kunt het je zelf ook makkelijk maken en te kiezen voor een automatische ballenwerper. Je jack zou het geweldig vinden.

Ook spelen met de frisbee, behendigheidsparcours, jagen, gehoorzaamheidsspellen en doggydance mag de jack graag doen.

De Jack Russel is ook erg alert, dit houdt in dat ze prima wakers kunnen zijn, de keerzijde is wel dat ze nog wel eens van zich laten horen met een goede opvoeding en training is dit goed binnen de perken te houden.

Houd er bovendien ook nog rekening mee dat Jack Russels prima wakers zijn. Dit heeft wel als keerzijde dat ze zich regelmatig laten horen. Een goede opgevoede Jack Russel is een vriend voor het leven.


Uiterlijk kenmerken van de Jack Russel

De Jack Russels hebben een schofthoogte van 25 tot 30 centimeter. De Jack weegt gemiddeld tussen de 5 en de 8,5 kilo. Een kenmerk van de Jack Russel is dat de hond langer is dan dat die hoog is. De bouw van dit ras is sterk en gespierd.

De staart heeft normaal gesproken geen krul van de jack. De staart staat rechtop en in ruststand mag deze hangen. Vroeger werd de staat gecoupeerd, maar dat is tegenwoordig verboden en strafbaar.

De vacht kan verschillend zijn, de 3 mogelijke varianten zijn: Glad, broken en ruw. De vacht is weerbestendig en mag niet zacht zijn, omdat een Jack Russel een werkhond is.

Alle drie vachttypes moet je borstelen, de Jack Russels met een Broken en een ruwe vacht moet je 2x in het jaar trimmen. Kort scheren is niet aanbevolen, het gaat om echt trimmen.

Qua kleur moet wit overheersten bij een Jack Russel. Naast de witte kleur heeft de Jack Russel een tan en of een zwarte kleur. Tan is een brede kleur, dit kan van heel licht tot kastanje kleurig zijn.

Black Tan Jack Russel wordt gezien als een fok fout, dit is eigenlijk een kruisbestuiving tussen een Jack Russel en een donkerhuidige hond.

De schedel van de Jack Russel is vlak. De oren zijn knoporen of hangende oren, de oren zijn goed beweegbaar. De ogen zijn amdelvormig, klein en donker en hebben in de meeste gevallen een levendige uitdrukking. De neus van de Jack is Zwart.
.


De opvoeding van de Jack Russel

Zoals je al gelezen hebt bij de karakter eigenschappen hebben Jack Russels dominante trekjes, zijn het doorzetters als ze hun zin willen hebben, eigen gedraaid en ook nog eens erg sluw. Een voordeel is dat ze wel leergierig zijn en gehoorzaam. Ondanks het pittige karakter kun je ze wel goed opvoeding zodat je een vriend voor het leven erbij krijgt, want een Jack Russel is erg trouw naar de baas en het gezin.

Een goede strakke en consequente opvoeding is echt nodig, je moet er niet te makkelijk overdenken. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden als het om een opvoeding gaat. Een puppy cursus is ook aanbevolen i.v.m. het socialiseren.

Bij de puppyboeken heb ik een aantal boeken staan die goed gebruikt kan worden voor de Jack Russel. Hieronder vind je de 2 zeer geschikte boeken:

Het beste boek voor de Jack Russel van dit moment is een e-book, Het complete Handboek van de Jack Russel.


Het Complete Handboek Voor De Jack Russel

Het handboek is zowel geschikt voor als je van plan bent een Jack Russel te kopen, als je een Jack Russel puppy thuis hebt of een Jack Russel met gedragsproblemen.

Het handboek is een E-book (PDF) wat je van A tot Z alles vertelt over de Jack Russel. Het boek leert je hoe je op de juiste manier jouw Jack Russel kan opvoeden, kan heropvoeden, maar ook waar je op moet letten bij het kopen van een Jack. Naast het hoofdhandboek krijg je ook nog bonus e-books die jou helpen bij de opvoeding.

In totaal krijg je 4 bonus e-books:

 • Honden Trainen Geheimen: Dit ebook geeft je specifieke tips en methodes om je hond te trainen. Bijvoorbeeld de C.O.T.T. Methode om gedragsproblemen te verhelpen.
 • Je Jack Russel Laten Komen Op Commando: Dit ebook heeft 8 praktische manieren om je Herder te trainen om te komen op commando.
 • Succesvolle Tips Voor De Verzorging En Training Van Je Puppy: Dit E-book verteld je in een notendop de belangrijkste en onmisbare informatie over de puppy’s
 • Baas Over Je Eigen Jack Russell: Je leert stap voor stap hoe je het probleem gedrag van een Jack Russel kunt oplossen.

Wat kun je verwachten over de inhoud van het handboek?

Het complete handboek voor de Jack Russel heeft maar liefst 192 pagina’s, een dik e-book over de Jack Russel. Om je een goed beeld vind je hieronder in de opsommingen wat je onder andere kunt verwachten.

 • Ontdek eenvoudig of een Jack Russel geschikt is voor jou en jouw gezin.
 • Hoe je jou Jack succesvol kunt trainen
 • Welk gedrag een Jack Russel heeft en wij zien als ongewenst en hoe je dit kan voorkomen (probleem gedrag voorkomen en oplossen)
 • Hoe je het beste de jack kan socialiseren en kan laten kennis maken met andere mensen en dieren. (ook veel aandacht voor kinderen)
 • Hoe je angst en agressie bij je Jack Russell kunt voorkomen en overwinnen
 • Draaiboek voor de eerste dagen en nachten.
 • Hoe je het beste de pup zindelijk kan maken en waar je hebt beste je hond de behoeftes kan laten doen.
 • De belangrijkste behoeftes van de Jack Russels
 • Hoe je de meeste voorkomende gezondheidsproblemen kunt voorkomen en oplossen.
 • Hoe je het beste met de pup kan spelen
 • Welke vragen je moet stellen en waar je op moet letten bij de fokker als je een pup uitzoekt.
 • Hoe je de lichaamstaal van de Jack Russel leert kennen.
 • Hoe jij je het beste op kan stellen ten opzichte van de dominante Jack Russel.
 • De beste manier om je Jack Russell te wassen en hoe je veilig haar nagels kunt knippen.
 • Begrijp “verlatingsangst” en de beste stap-voor-stap methode om het te beheersen.
 • Hoe je op meest simpele manier om bedelgedrag kan voorkomen.
 • De belangrijkste commando’s zoals: ‘hier’, ‘zit’, ‘lig’, ‘blijf’, “volg” ‘sta’ die je een Jack Russell kunt leren.
 • Dit en nog veel meer informatie over de Jack Russel, de opvoeding, trainingen en weetjes.

Review van het Complete handboek van de Jack Russel.

Nu je weet wat je ongeveer kan verwachten is het tijd voor de review over het Handboek. Ik wil beginnen met de negatieve punten omdat ik dit jammer vind, een gemiste kans. De verkooppagina (website kun je het niet noemen) en de vormgeving van het boek zijn niet meer van deze tijd. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de inhoud, maar een mooiere verpakking was wel prettig geweest.

De Inhoud is zeer waardevol. Ik vond het leuk om nog eens te lezen over de Jack Russel veel informatie die in het boek staat is gericht op de Jack Russel maar ook veel algemene informatie die je ook bij andere rassen uitstekend kunt gebruiken. Je begrijpt de hond beter na het lezen van het handboek.

Het handboek leest ondanks de matige vormgeving wel makkelijk weg en is logisch opgebouwd. Het boek is zeer uitgebreid met bijna 200 pagina’s over 1 ras. Het boek heeft veel aandacht voor de gedragsproblemen en uit ervaring weet ik dat de Jack Russel een pittig hondje is met een ijzeren wil en dat je consequent moet zijn en een lange adem want de jack geeft niet snel op, als het opgeven überhaupt van toepassing is. Met de training, tips en technieken ga je het op de lange termijn toch winnen.

Tegenwoordig grossieren de nieuwe boeken met de mooiste foto’s dit mis je wel in dit handboek dit had soms wel meer gemogen en handig geweest bij een training of techniek om de woorden extra kracht te geven.

Naast het waardevolle handboek krijg je ook nog 4 bonussen, deze zijn niet allemaal van de kwaliteit dat je in het boek krijgt en soms geeft het ook een beetje dubbele informatie. Zelf had ik dit toegevoegd aan het boek met een extra hoofdstuk dan had het boek ook over de 200 pagina’s gehad. Uit verkoop oogpunt zijn bonussen aantrekkelijk je geeft (zogenaamd) iets weg. Laatste kwam ik ook een mooi actie tegen 3 paar schoenen halen 1 betalen. De schoenen waren minimaal 3x zo duur als bij de concurrent.

Naast dat het boek echt iets toevoegt gaat het bestellen ook erg makkelijk je kunt het boek bestellen op de verkooppagina na de betaling ontvang je deze direct in je mailbox. Het e-book wordt verstuurd als PDF en is dus makkelijk op elk apparaat te lezen.

Het boek is een echte aanrader voor de Jack Russel liefhebber en eigenaar. Het handboek is helemaal een schot in de roos als je nog een Jack Russel gaat kopen, een pup in huis hebt of een jack hebt met gedragsproblemen.


Prijs van het Handboek

Nu je het belangrijkste weet over het complete handboek van de Jack Russel is het tijd voor de prijs.

Het handboek kost € 37,- dit is inclusief 4 bonus e-books en een levenslange update.

Dit houdt in als het handboek een update krijgt, krijg jij deze ook, zodat je altijd de nieuwste versie tot je beschikking hebt.

Dit is nog niet alles je hebt ook nog de mogelijkheid af te zien van de koop als je niet tevreden bent met het handboek. De maker heeft je een 60 dagen niet goed geld terug garantie. Dit laat zien dat de maker achter zijn product staat.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie