De voor- en nadelen van een flexilijn (rollijn) voor je hond.
Je bent ze waarschijnlijk al wel vaak tegen gekomen de flexi riemen. Voordat wij de eerste keer een flexilijn gingen proberen had ik diverse vragen, zoals is het wel sterk genoeg? Is het geschikt voor mijn hond? En nog veel meer van deze vragen.
Om deze vragen te beantwoorden voor jou heb ik een blog gewijd aan de flexilijn. Hier kun je alle voor- en nadelen vinden van deze riem.
Wat is een flexilijn / rollijn?
Een flexilijn is een kunststof kastje waar een katrol in verwerkt zit om een lijn in en uit te laten schuiven. Ze zijn er diverse varianten met dunne lijnen en platte lijnen. Ook zijn er diverse afmetingen qua lengte verkrijgbaar: 3, 5, 7, 8, 10 en 15 meter.
Er zijn zelfs mogelijkheden om je flexilijn te pimpen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Een extra voerbakje, lampje, poepzakhouder of verschillende bevestigingslijntjes.
Er zit een remknop op, waardoor de lijn stopt met uitrollen als je erop drukt. Ook de meeste flexilijnen hebben een schuifje waarmee je de lengte van de riem kan vastzetten.
Wat zijn de voordelen van de flexilijn?
Niet iedereen is liefhebber van de flexilijn, toch heeft deze riem veel voordelen. Hieronder heb ik een rijtje gemaakt met de voordelen.
- De lijn schuift in en uit. De hond blijft dus minder snel met de poten erin hangen dan bij een lange lijn. De gebruiker hoeft de lijn niet telkens zelf korter of langer te maken, deze rolt op en schuift uit.
- De hond heeft meer bewegingsvrijheid qua aantal meters (dit is wel afhankelijk van de lengte van de riem). Je hond kan in de directe omgeving snuffelen of de behoefte doen, zonder dat de gebruiker de bosjes mee in hoeft te lopen.
- In een verplicht aanlijn gebied kan de hond meer bewegingsvrijheid geboden worden.
- Loopse teven, revaliderende, blinde of dove honden kun je met een flexilijn meer bewegingsvrijheid bieden. Terwijl de eigenaar de hond onder controle heeft.
- Laten (leren) zwemmen aan de flexlijn en controle kunnen houden.
- De Flexilijn is ook zeer geschikt om je hond aan loslopen te laten wennen. Vooral met lange lijnen heeft je hond het idee dat ze al los loopt en kun je als baasje ook alvast wennen en kijken wat je hond op afstand doet. Bij het juiste gebruik kun je de flexilijn ook inzetten voor oefeningen in apporteerwerk of een oefening van gehoorzaamheid (het terug laten komen op commando).
Wat zijn de nadelen van de flexilijn?
De flexilijn heeft ook nadelen. sommige nadelen zijn wel afhankelijk van de kwaliteit van de riem en het gebruik ervan. Hieronder vind je de nadelen:
- Bij een te lange lengte heb je minder controle over je hond. Je hond kan bijvoorbeeld zomaar oversteken. Op gevaarlijke punten is het instellen van een korte lengte aanbevolen zoals in de stad.
- Het kastje in de hand is zwaar (zeker bij de grote uitvoeringen) en een hand vol. De ene riem heeft ook een prettigere grip dan de andere.
- De lijnen van kleine uitvoeringen en goedkopere uitvoeringen kunnen van een dun nylon zijn. Als deze om de poten of andere delen van het lijf van de hond gedraaid worden, dan kan afknelling plaatsvinden of kunnen er wondjes ontstaan. Ook bij de gebruiker kan de snijdende lijn brandwonden veroorzaken of kan de lijn afknellen indien deze om hand, vingers of benen gedraaid is. Let op de kwaliteit van de flexi riem bij het aanschaffen.
- Loopt de hond door de bosjes, dan kan de lijn om takken of bomen vast komen te zitten. Dit gebeurt alleen bij lang uitgerolde riemen.
- Indien gebruikers elkaar tegenkomen, waarvan beide honden aan een flexilijn lopen en gaan spelen met elkaar, dan kan de riem behoorlijk in de knoop raken. (Dit je gebeurt je maar 1 keer).
- Bij diverse hondenscholen is het niet toegestaan met een flexilijn te trainen.
Het gebruik van de flexilijn!
Bij het gebruik van een flexilijn is het verstandig rekening te houden met diverse zaken, daarom hebben wij een overzicht voor je gemaakt en daarbij enkele tips gegeven.
Waaraan bevestig je de flexilijn?
De beste optie is een normaal tuig. Een andere goede optie kan een zachte halsband zijn. Dus het is ook afhankelijk wat er beter bij je hond past en je zelf prettig vind.
Waarom is normale tuig of zachte halsband aanbevolen. Als je hond gaat rennen en komt bij het einde van de lijn. Dan stopt de lijn abrupt dit kan hard aankomen vooral als je een ander soort halsband of tuig gebruikt.
Als je hond veel trekt kan de gebruiker dit ook merken door de klap in de hand, arm en schouder. Loopt je hond normaal en netjes aan de riem , dan heb je hier beide geen last van.
Bewegingsvrijheid
Het grote voordeel van de riem is de bewegingsvrijheid. Druk niet telkens op de knop als het niet nodig is geef je hond ook de kans op bewegingsvrijheid. Elke keer op de knop drukken kan ook gezien worden als correctie. Dit moet je voorkomen als het niet nodig is.
Leren lopen aan de flexilijn
Voor lopen met een flexilijn geldt hetzelfde als met een normale lijn, dat er geoefend moet worden. Het zal even wennen zijn voor zowel het baasje als de hond. Je kunt in het begin ook op een vaste stand met de hond lopen, als lopen goed gaat zonder trekken kun je gaan variëren.
Door de hond meer bewegingsvrijheid te geven middels de flexilijn kan het een hulpmiddel zijn om trainingsmomenten in te bouwen tijdens de wandeling. Denk hierbij aan het terugkomen voor aandacht, en een speeltje weggooien en ophalen op korte afstand.
Heb je een loopse teef, een dove hond of een slechtziende hond of misschien een hond die revalideert? Hiervoor is de flexilijn ideaal om bewegingsvrijheid te creëren voor je hond, maar wel met de zekerheid dat ze niet weg kunnen lopen en het veilig is.
Aanrader (TIP):
Wij hebben verschillende modellen en merken voor je bekeken en hieronder hebben we een aantal aanraders voor je geselecteerd.
Flexilijn van Flexi.
Dit bekende merk heeft veel diverse modellen en soorten. Voor elke hond/ras is er een juiste Flexi te vinden. Ze hebben verschillende lijnen / soorten, de classic en de new comfort zijn de meeste verkochte.
Persoonlijk zou ik de new comfort modellen aanraden. Deze modellen zijn een stuk luxer. Liggen iets prettiger in de hand, ook het remsysteem is makkelijker te bedienen dan van de classic. Ook zijn deze modellen voorzien van led verlichtingen en mogelijkheden in het systeem verwerkt om accessoires er aan te bevestigen.
Martin Sellier Rollijnen.
De flexilijnen van Martin Sellier zien er stijlvol uit en zijn voorzien van reflecterend logo. Het draad is plat en kan in verschillende lengtes gezet worden met een D-lock systeem. De lengte zijn 5 meter maar wel in verschillende grote’s te koop. Naast de Rollijn verkoopt Marin Sellier ook veel andere producten en accessoires voor honden.