De voetzolen van de hond hebben een verzorging nodig! Onmisbare tips!

De voetzolen, het is wel eens goed om erbij stil te staan hoe belangrijk deze zijn voor je hond. De voeten worden uiteraard gebruikt om te kunnen lopen, maar hebben nog meer functies. De hondenvoet bestaat uit nagels, eelt en haren.

De voeten werken anders dan de voeten van een mens, de hond staat niet op de voeten zoals wij dat doen maar op de tenen. De voeten hebben namelijk een functie als schokdempers. Om de botten en gewrichten te beschermen bij het lopen en springen.

Het diepere weefsel van de poten wordt door het eelt op de kussens tegen het beschadigen beschermd. De honden voet wordt niet beschermd zoals bij ons door sokken en schoenen, maar maken rechtstreeks contact met alles op de weg en grond, maar ook met alle weersomstandigheden.

Daarom is een goede voetverzorging erg belangrijk. Bij de verzorging van de hond wordt meestal aan de gebit en de vacht gedacht, maar de voeten zijn minstens zo belangrijk.

Op deze pagina wordt je alles voetverzorging verteld en de mogelijk problemen die kunnen ontstaan aan de voeten en voetzolen van je hond.

Voet / voetzolen verzorging van je hond.

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft de voeten en voetzolen meerdere functies. De voetzolen worden uiteraard gebruikt met het lopen, maar hebben voornamelijk een beschermende functie.

Honden met roze voetkussentjes hebben vaker en sneller irritaties, ontsteking of wondjes aan de voetzolen. Dit komt omdat de eeltlaag dunner is. Dit komt het meeste voor bij wit of lichtgekleurde konden. Deze honden moet je vaker de voeten controleren en goed verzorgen.

Daarom is het ook belangrijk de voetzolen en de voeten te verzorgen, hieronder lees je de tips voor de verzorging.

  • Nagels knippen: De nagels horen kort te zijn. De juiste maat is dat de nagels de grond net niet raken. Als je de nagels hoort tikken op de vloer / grond is het tijd om de nagels te knippen of te laten knippen. Je kunt zelf ook eenvoudig de nagels knippen met een veilige en goede nagelknipper.
  • Controleer regelmaten de voeten: Controleer regelmatig tussen de tenen en de voetzooltjes of er geen grasaren, steentjes, glas etc tussen is gekomen. Dit geeft ongemak en hier kunnen ze moeilijk van lopen en veel last van hebben. Verwijder de rotzooi voorzichtig met een pincet, als je het niet vertrouwd neem contact op met de dierenarts.
  • Voorkomen droge voetzolen (uitdroging): Voetzolen kunnen gemakkelijk uitdrogen. Dan kunnen er pijnlijke kloven en wonden ontstaan. Dit kan door weersomstandigheden, bij de aandoening  hyperkeratose komen. Hyperkeratosekomt voornamelijk bij oudere honden voor. Je hebt speciale honden beschermingsmiddelen. Gebruik bijvoorbeeld geen vaseline dit maakt juist alles te zacht en dit kan ook weer problemen voorkomen. Bij grote wondjes en problemen altijd advies vragen bij de dierenarts.
  • Voorkom overbelasting: Bouw het wandelen en het spelen rustig op met je hond als het een pup is of om welke reden dan ook. Ongetrainde voeten van de hond kunnen bij een grote belasting snel beschadigd raken of de voetzooltjes kunnen te snel slijten. Oneffen terreinen verhoogt dit risico.
  • Voorkom Klitten: Lange haren en een dikke vacht bij de voeten en tenen van de hond kunnen klitten veroorzaken. In klitten kunnen makkelijk rotzooi en grasaren terecht komen. Verwijder de klitten direct als dit het geval is. Lang haren weg knippen kan klitten voorkomen.
  • Voetmassage: Een voetmassage bij honden stimuleert de doorbloeden en werkt ontspannend. Begin met het masseren van de voetzolen van de hond en ga daarna richt de tenen van je hond. Niet alle honden vinden die prettig zoals onze eigen hond Lexi. Bouw het rustig op en als ze het echt niet fijn vind dan houd het helaas op.
  • Voorkom ongeluk: Ongelukken zitten in een klein hoekje en het voorkomen is niet altijd even makkelijk. Je kunt wel proberen zoveel mogelijk scherpe voorwerpen te verwijderen als hier sprake van is. Denk hierbij aan de hele kamer stofzuigen als er een glas is kapot gevallen. Glas springt overal heen. Je wil zelf ook niet ergens met je blote voeten in staan.
  • Eerste hulp bij ongelukken: Kleine wondjes en droge voeten kun je in veel gevallen zelf behandelen. Voorwerpen verwijderen indien van toepassing, het wondje ontsmetten met water en beschermen met een verbandje. Bij grote en diepe wonden moet je altijd contact op nemen met de dieren arts ook als je het niet vertrouwd of zelf niet lukt.

De zomer en de winter.

In zowel de zomer als de winter is extra waakzaamheid belangrijk voor de voetzolen van je hond.

Zomer

In de zomer kan het asfalt verschrikkelijk warm worden, als het een hete periode is wordt hier ook vaak voor gewaarschuwd dat het asfalt warm wordt. Maar niet alleen het asfalt kan warm worden, dit geld ook voor andere ondergrond denk hierbij ook aan zand. Wellicht heb je dit zelf ook wel eens gemerkt op het strand met warm weer hoe warm het zand is. Wij kunnen slippers, schoenen, sokken etc. aan doen dit kan de hond niet.

Als de hond te lang op een hete ondergrond staat kunnen de hondenvoetjes verbranden. Er kunnen flinke blaren ontstaan door het hete wegdek zelfs tot bloedens toe. Als dit het geval is neem direct contact op met de dierenarts voor een behandeling.

Symptomen van verbranding van de voetzolen:

  • De voetzolen voelen warm aan.
  • De hond loopt mank of kreupel, kan ook wezen dat ze niet wil bewegen.
  • Likt aan de voetzolen om deze af te laten koelen.
  • Bloeden van de voetzolen of zwellingen aan de voetzolen
  • Pijn en stijve voor- en of achter poten.

Je kunt makkelijk checken of het asfalt te warm is. Leg 7 seconde je hand op het asfalt als dit te warm voor jouw is, is het ook te warm voor je hond.

Wat je er aan kunt doen zijn honden sokken / schoentjes kopen voor je hond. Dit wil niet iedereen en is ook niet natuurlijk maar wel een goede oplossing.

Ander oplossingen tegen het verbranden van de voetzolen zijn.:

  • Laat je hond niet op het warmste moment van de dag uit maar ’s morgens en ’s avond.
  • Loop met je hond in de schaduw of op het gras i.p.v. op het asfalt.
  • Maak een korte rondje als het bovenstaande niet lukt en je hond moet uit.

Als de voetzolen van je hond verbrand zijn was de voetjes met warm water, knip de omliggende haren weg zodat er geen vuil op de wondjes en verbrandde delen kan komen. Wrijf zachtjes met een vochtig kompres over de wond. Bel ten alle tijden de dierenarts voor advies en een eventuele behandeling en medicatie.


Winter

De zomer heeft gevaren met het verbranden de winter heeft mee gevaren voor de voeten en voetzolen van je hond.

Ten eerste de harde en koude ondergrond als het vriest en of sneeuwt. Bevroren wegen kunnen niet alleen glad zijn, maar ook nog eens scherpe randjes hebben voor de voetzolen. In combinatie met de pekel (zout) wat er gestrooid wordt met deze weersomstandigheden kan dit erg buiten en vervelend zijn voor de natte of kapotte voetzolen van je hond.

Spoel met deze weersomstandigheden de voeten van je hond af na het wandelen zodat het zout er afspoelt. Als je niet het zout van de voeten afspoelt kan het wezen dat je hond er aan gaat likken dit is zeker niet goed zoveel zout en rotzooi binnen te krijgen.

Bij langharige honden / rassen kan de sneeuw vast klonten aan de haren en tussen de tenen. Er onstaan dan een soort klomp voetjes van sneeuw. De hond van mijn ouders heeft dit wel eens gehad een Maltezer. In erger gevallen kan het zo extreem zijn dat je hond niet meer of niet meer goed kan lopen.

Spoel thuis de voeten af met lauw water en de warmte van de kamer zorgt er wel voor dat de sneeuw en ijsvorming snel smelt.

Ook in de winter kunnen hondenschoentjes een goede oplossing zijn voor het beschermen van de voeten en de voetzolen.


Schade / letsel aan de voetzolen / voeten.

Helaas kan er ook ongemerkt schade en problemen ontstaan aan de voeten en voetzolen van de hond. Dit kan zijn door dat ze ergens in gelopen is maar het kan ook andere oorzaken hebben.

Gewonde voetkussentjes / voetzolen komen vaker voor dat je zou denken. Hieronder heb ik de meeste voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet. Zie onze blog als informatiebron en bij problemen en gezondheidsklachten van je hond is het altijd belangrijk om de dierenarts te bellen voor advies.


Letsels veroorzaakt door erosie

Slijtage van de voetzolen kan een probleem zijn van pijnlijke en gewonde voetzolen. Het zelfde geld voor overbelasting.

Harde ondergronden zoals asfalt en cement verhogen de kans op het sneller verslijten van de voetzolen. Niet alleen te veel bewegen kan slijtage veroorzkane maar ook te weinig bewegen.

Hoewel dit vaak onschuldig is kan het wel verwondingen en pijn opleveren voor je hond. Je kunt dit behandelen met een een voeten crème / balsem voor honden. Bij ernstige klant kun je het beste de dierenarts bellen.


Verwondingen door brandwonden

In het stukje over de zomer hebben we de brandwonden en het verbranden van de voeten / voetzolen al uitgebreid behandeld.

Verbranding kan ook komen door vloeistoffen denk aan frituurvet, kokend water etc. Bij verbranding moet je zo nsel mogelijk contact opnemen met je dierenarts.


Letsels veroorzaakt door trauma

Bij letsels veroorzaakt door trauma’s wordt bedoeld dat je hond verwondingen veroorzaakt door puntige of gevaarlijk voorwerpen heeft. Dit kan uiteraard van alles zijn van splinters, stokjes, glas, spijkers, grasaren etc. Probeer dit zo snel mogelijk te verwijderen met een pincet als dit lukt. Lukt het niet, bel dan gelijk met de dierenarts voor een eventuele behandeling.

Ook als je het zelf behandeld hebt houd het in de gaten dat het niet gaat ontsteken de rotzooi die in de voet zat kan infecties veroorzaken.



Vergelijkbare berichten

Geef een reactie