|

De top 10 van kleinste hondenrassen ter wereld

Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog met de kleinste hondenrassen ter wereld. Jongstleden heb ik een blog gemaakt met de grootste hondenrassen ter wereld. Dus een blog met het kleinste hondenrassen kon niet achterblijven.

In deze blog lees je alles over de 10 kleinste hondenrassen ter wereld. Bij de hondenrassen heb ik een beschrijving met onder andere het karakter en bijzondere verhalen of kenmerken van de hond geschreven. Onder de beschrijving heb ik nog een aantal producten of boeken van de hond geplaatst. De link waarin de producten staan is van Bol.com

Voordat de top 10 begint vertel ik eerst wat de kleinste hond ter wereld is. In het Guinees Book of Record staat dat de kleinste hond qua schofthoogte een chihuahua is. De naam van deze hond is Milly en is maar 9,65 centimeter hoog.De Yorkshire Terriër.

De Yorkshire Terriër is één van de populairste kleinste hondenrassen. Een kenmerk van dit ras is hun lange zijdezachte vacht, de vacht kan verschillende kleuren hebben zoals staalblauw en bruin. De meeste Yorkshires wegen niet meer dan 4 kilo. Ondanks dat het kleine hondjes zijn, heb je hier een goede waakhond aan, ze blaffen als ze iets vreemds zien of horen. Het zijn gevoelige hondjes als het gaat om weersomstandigheden, ze houden niet van koud en heel warm weer.

Een goede opvoeding is wel belangrijk, ook voor de socialisatie in de puppy fase. Het karakter is zelfverzekerd, moedig, brutaal, intelligent, zelfstandig en koppig. De hond heeft wel aandacht en verzorging nodig, maar kan wel goed gehouden worden op een appartement, flat etc.


De Chihuahua

De Chihuahua is de kleinste hond ter wereld en zijn doorgaans niet zwaarder dan 2,7 kilo. Het ras is afkomstig uit Mexico, en zijn vernoemd naar een staat in Mexico Chihuahua. Er zijn korte- en langharige chihuahua’s. Het ras uit Mexico is er in verschillende kleuren en patronen. Ook bij bij de Chihuahua is de opvoeding erg belangrijk . Zodat ze handelbaar en sociaal zijn. Het ras is erg nieuwsgierig en intelligent en leert snel nieuwe dingen. Ze hechten zich erg aan hun familie en hebben de neiging om zich te binden aan 1 persoon in de familie.

Je kunt de chihuahua makkelijk meenemen, vaak wordt de hond meegenomen in een handtas of een speciale hondentas. De reden hiervoor is ook vaak dat de hond niet heel ver kan lopen en het doorgaans snel koud heeft. Misschien kunnen ze niet zo ver wandelen , maar ze zijn wel erg actief en houden ook erg van spelen.

Chihuahua’s kunnen ook goede waakhonden zijn, ze blaffen snel naar onbekende en vreemde situaties en geluiden. Het karakter is het best te omschrijven met de volgende kernmerken: toegewijd, levendig, alert, dapper en snel.


Dwergkees hond / Pomeraniaan

De keeshond komt al sinds 400 voor Christus voor en werd ingezet als waakhond. Rond de 19e eeuw ontstond er een kleiner type keeshond, dit kleinere ras is nu immens populair als gezelschapshond. De dwergkees / Pomeraniaan is opvallend klein en wegen slechts 3,5 kilo. Het ras is er in meer dan 20 verschillende kleuren zoals crème, chocolade, rood, oranje, wit etc.

Ook dit kleine hondje een heeft stevige opvoeding nodig, maar met de juiste opvoeding heb je er een leuk en lief familielid bij. Het karakter van de Pomeraniaan is actief, intelligent, sociaal en speels.

De keeshond werd vroeger al gebruikt als waakhond maar ook de dwergkees kan een goede waakhond zijn. Ze blaffen als ze iets verdachts zien of horen. Een nadeel van de hond kan zijn dat ze veel haren verliezen. Niet iedereen vind dit prettig. Maar met een dagelijkse verzorging van de vacht met borstelen en kammen kun je dit beperken en blijft de vacht ook mooi.

De bekendste Pomeraniaan is Bo, deze hond heeft een miljoen views op Youtube.


Franse Bulldog

De Franse Bulldog wordt tegenwoordig als gezelschapshond gehouden. Vroeger werd deze bulldog gebruikt voor stierengevechten. De Franse Bulldog is een stevige gespierde hond, die kindvriendelijk is, maar ook koppig kan zijn. Het is een echte gezelschapshond, maar luistert meestal maar naar één baas. Als haar baas in de buurt is past ze zich makkelijk aan, ondanks dat ze erg nieuwsgierig is.

 De Franse Bulldog heeft een unieke uitstraling. Ze zijn wel iets groter en zwaarder dan de meeste honden in deze lijst. Deze bulldogs kunnen wel tot 12 kilo gaan wegen. De oren van deze bulldogs worden vaak vergeleken met de vorm van de vleermuis. Vandaar dat de oren ook vaak vleermuisoren genoemd worden. De vacht is kort en heeft ook minder verzorging nodig dan de meeste rassen in deze top 10.

Een goed getrainde Franse Bulldog kan ook in een appartement wonen, de honden blaffen namelijk niet heel veel. De karakter eigenschappen die ik nog niet genoemd heb van dit ras zijn aanhankelijk, alert en speels.


De Shih Tzu

De Shih Tzu is van oorsprong afkomstig uit Tibet. De Chinese naam Shih Tzu betekend “Leeuwenhond”. Ze hebben deze naam ontvangen omdat het lange haar op hun hoofd doet denken aan een leeuw. De Shih Tzu behoord tot één van de oudste hondenrassen ter wereld. Er wordt al gefokt sinds 8000 voor Christus.

De Shih Tzu is niet alleen om zijn haar vernoemd naar een leeuw. Het haar is ook een kenmerk waar je de hond aan herkend. De vacht is bijzonder, normaal verliest een hond 1 à 2 keer per jaar zijn vacht. Dit is niet het geval bij de Shih Tzu. Daarin tegen vraagt de vacht wel de nodige verzorging.

De Shih Tzu is een echte schoothond en kan hier uren vertoeven. Maar als er kinderen in de buurt zijn kan de hond ook erg speels zijn. Kortom een ideale vriend voor in huis. Het karakter is zachtaardig, kalm, loyaal, en heel aanhankelijk. De honden zijn klein en wegen vaak tussen de 4 en 7 kilo.


De Mopshond

De mopshond moet al ruim 2500 jaar bestaan. In het Verre Oosten zijn ze ontstaan. De hondjes waren de lievelingen van boeddhistische monniken in Tibet. De monniken geloofden dat als het baasje overleed de ziel van het baasje in de hond zou trekken. Om deze reden werden de mopshondjes verwend door de andere monniken.

De Mopshond is een slimme, compacte, gedrongen hond die qua model in het zogenaamde vierkants-model staat. In 2019 is het algemene fok van deze hondjes verboden in Nederland. Dit mag alleen onder bepaalde criteria samen gesteld door Minister Schouten.

De mopshond is van nature rebels en gek op kattenkwaad, daarnaast houdt de hond erg van aandacht en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn doorgaans erg vrolijk en zeer opvallend door hun platte en ronde kop met diepe rimpels.

De mopshond is erg gevoelig voor de toon van hun baasje, maar zijn gemakkelijk in het trainen. Ondanks hun formaat kun je de mopshond ook goed hebben als waakhond en ze zijn goed met het gezin en andere huisdieren.


De dwergpoedel (Toy Poedel)

De dwergpoedel ook wel toy poedel genoemd is het kleinste ras van de poedel. De poedel wordt maximaal 25 cm hoog en wegen normaal gesproken maximaal 4 kilo. Het karakter van deze poedel is alert, intelligent, trouw en actief.

Vooral de vacht is zeer opvallend bij de poedel. De vacht is gekruld en kan verschillende kleuren hebben waaronder wit, crème, zilver en abrikoos. De poedel verhaart niet tot nauwelijks, maar de vacht heeft wel veel verzorging nodig. De pups kunnen makkelijk getraind en opgevoed worden en zijn erg slim, dit helpt ook mee met de opvoeding. Ondanks dat de dwergpoedel een kleine hond is heeft het wel veel beweging nodig en is het met tijden heerlijk speels. Poedels doen ook vaak mee aan hondenshows. Op deze shows zijn ook dwergpoedel te vinden al zijn het wel voornamelijk koningspoedels.


De Papillon (Vlinderhondje)

Het vlinderhondje staat ook beland als de papillon. Het is een klein, aanhankelijk, vriendelijk en speels hondje. De naam vlinderhondje heeft de hond gekregen om de vlinderachtige gevormde oren. Papillon betekent vlinder. Het vlinderhondje is erg klein met een hoogte van 11 centimeter en een gewicht tussen de 3,5 en 4,5 kilo.

Het vlinderhondje wordt beschouwd als één van de oudste hondenrassen. Het hondje staat zelfs op een schilderij uit de 13e eeuw. De mooie lange zijde zachte vacht heeft dagelijks een borstel beurt nodig. Ook zijn de dagelijkse wandelingen belangrijk, want het zijn actieve hondjes.


De Bichon Frisé

De Bichon Frisé is afkomstig uit Spanje, de naam van de hond betekend in het Spaans “krullende schoothond”. Zoals de Spaanse vertaling al aangeeft de hond is erg aanhankelijk en houdt van geknuffeld te worden. Doorgaans zijn de houden liever binnen dan buiten, omdat ze erg van warmte houden.

Het karakter van deze kleine hond is vrolijk, vriendelijk, speels en ook nog eens slim. Het lichaam is compact en weegt tussen de 5 tot 10 kilo. De vacht is krullend en wit, maar vraagt wel de nodige verzorging. De Bichon Frisé moet wel regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen.

De Bichon Frisé zijn alle mans vrienden en ook nog eens erg geduldig. Het is een echte familie hond goed met kinderen en andere huisdieren. Daarnaast is de hond ook nog vrij makkelijk op te voeden.


Het Pekineesje

De pekinees is afkomstig uit China. In China wordt deze hond ook wel leeuwenhond genoemd, omdat de hond uiterlijke overeenkomst heeft met de tempelleeuw. De hondjes zijn vrij klein en wegen gemiddeld tussen de 4 en de 6 kilo. De Pekinees heeft een kleine schedel, een platte snuit en uitpuilende ogen.

De pekinees heeft een eigenwijs en pittig karakter, maar kan ook erg lief zijn. Maar ze hebben wel aandacht en verzorging nodig. Daarentegen is de hond een beschermer van zijn baas. Een goede opvoeding is wel heel belangrijk want over het algemeen luisteren deze hondjes niet altijd even goed.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie