De Japanse Hondenrassen

Over de hele wereld heb je verschillende hondenrassen, veel hondenrassen die wij in Nederland kennen komen oorspronkelijk uit Europa, maar er zijn ook verschillende rassen uit Azië, Afrika, Zuid-Amerika. In deze blog ga ik het hebben over de hondenrassen uit Japan. Veel van deze rassen zullen bij de meeste hondenliefhebbers niet bekend zijn.

Eigenlijk is het wel vreemd dat de Japanse hondenrassen niet bekend zijn de honden zijn lief, loyaal, mooi en ook nog eens erg beschermend. Japanse honden lijken over het algemeen vrij veel op elkaar. Dat het alle maar jachthonden zijn heeft er mee te maken. De Japanse rassen hebben puntige driehoekige oren, atletisch en een gespierd lichaam, een dikke vacht en vaak gekrulde staarten. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen.

Ondanks dat in de meeste Japanse rassen het jachtinstinct zit zijn het zeer geschikte honden voor gezinnen mede door hun beschermende, lieve en loyale karakter. Bijzonder aan de namen van de hondenrassen zijn dat ze vaak “Inu of Ken” achter de naam hebben staan. De betekenis van Inu en Ken is: hond.

Shiba Inu

De Shiba is een ras dat al meer dan 3000 jaar bestaat en is jarenlang getraind om te jaren op kleine dieren, zoals konijnen en vogels. De Shiba wordt tegenwoordig gekozen om kun mooie pluizige vacht. In Japan is het ras erg populair maar ook in Amerika vind je veel Shiba’s.

De vacht van de Shiba wordt vaak vergeleken met de vos omdat het een vuurkleurige oranje vacht is, de onderbuik van de hond is wit en heeft een gekrulde staart. De hond wordt tussen de 35,5 – 41,5 cm hoog het gewicht zit tussen 10 en 15 kilo. Een bijzondere kenmerk van de Shiba Inu is de luide schreeuw wanneer de hond enthousiast is.

De Shiba is een zeer intelligente hond, maar doordat de hond snel is afgeleid kan de hond trainen wel een lastige opgave worden. Terwijl de hond juist wel een goede opvoeding nodig heeft omdat het bijvoorbeeld bezitterig kan zijn naar zijn eten of speelgoed.


Karafuto Ken

De Karfuto Ken staat ook bekend als de Sakhalin Husky. Er wordt helaas aangenomen dat dit ras is uitgestorven (zover bekend). In 2011 waren er nog maar twee overgebleven raszuivere Karfuto in Japan in middels zijn Taro en Jiro overleden en bewaard in een musea in Japan. Deze honden worden gezien als Nationale helden. Door genetische gelijkenissen kon er niet met de 2 laatste Karfuto honden gefokt worden.

Deze honden werden vroeger gebruikt sledehonden en komen van het.


Hokkaido Inu

De Hokkaido heeft haar naam te danken aan een Japans Eiland. De honden worden ook wel Ainu-ken, Seta en Shita genoemd. Dit ras wordt gezien als mee verwilderde hondensoort in Japan, ondanks dit is er tot een natuurmonument opgericht om de Hokkaido te eren. De hond werd vroeger breed is gezet voor zowel de jacht, bewaking, verdediging maar ook om sledes te trekken.

Het karakter van de hond wordt beschreven als alert, toegewijd en waardig, de Hokkiado is ook zeer intelligent en een meester in het oplossen van problemen. De hond heeft veel beweging en uitdaging nodig anders kan ze destructief gedrag gaan vertonen. Een ander karakter trekje is dat ze erg op het gezin gericht zijn en op hun goede zijn bij vreemden. De vacht is in de meeste gevallen wit maar ook zwart, rood en wolfs grijs kan voorkomen.


Shikoku

Het hondenras Shikoku heeft haar naam te danken aan het Japanse eiland. Het eiland is ook de plek waar dit ras vandaag komt. De Shikoku is een wolfshond en is gek op de jacht. Buiten Japan kom je de Shikoku bijna niet tegen in 2010 leefde slecht 100 Skikoku’s buiten Japan.

De hond werd vroeger ingezet bij de jacht op wilde zwijnen. Het Shikoku heeft het gestalte van de Spits achter hond maar echt een kop van een wolf. De vacht is er in 3 kleuren zwarte sesam, rode sesam en wit. De oren hebben de vorm van driehoekige punten. De vrouwtjes zijn iets kleiner de gemiddelde hoogte van dit ras is tussen de 43 en 55 centimeter en kan tot ongeveer 25 kilo gaan wegen. De Shikoku heeft een zelfde soort gekrulde staart als de Akita.

Het is een zeer actieve hond die een grote tuin en omgeving nodig heeft, je kunt het beste de hond omschrijven als enthousiast, alert en met veel energie maar het is ook zeker een lieve hond.


Kishu Ken

De Kishu Ken is een traditionele Japanse hondenras. in 1934 werd dit ras uitgeroepen tot nationale schat en wordt geëerd in Japan. Je ziet de Kishu Ken ook zelden buiten Japan. Tegenwoordig is het echt een familie hond terwijl deze vroeger werd ingezet om te jagen op wilde zwijnen en herten. Het karakter van de hond is vriendelijk en goed met kinderen en iedereen in het gezin kan wel afstandelijk zijn tegen over vreemden. De hond heeft is niet zo goed met andere dieren en heeft veel beweging nodig.

De dikke dubbele vacht van de Kishu kan rood- of bruinkleurig zijn, maar de meest honden van dit ras hebben een witte vacht. De hond heeft een hoogte tussen de 43 en 55 centimeter en kan tussen de 14 en 27 kilo gaan wegen.


Japanse Spits

De Japanse Spits komt uit Japans maar is vermoedelijk wel en afstammeling van de Duitse Spits. De Japanse spits werd in de jaren 50 vooral gebruikt als waakhond. Het ras valt goed op door zijn sneeuwwitte vacht.

De reutjes zijn iets grote dan de vrouwtjes en hebben een hoogte van ongeveer 34 centimeter en weegt gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo. De vacht van de hond is prachtig maar vraagt wel veel verzorging en onderhoud. De Japanse Spits heeft puntige driehoekige oren, een smalle snuit en donkere ogen.

Dit ras staat bekend om haar loyale karakter, ze zijn erg slim en zijn graag bij de mensen in de buurt een ideaal gezelschapshondje. De Spits kan goed met kinderen en andere honden omgaan en is tevens goed waaks.

In Europa zul je de Japanse Spits niet veel tegenkomen omdat er maar kleine aantallen naar Europa gebracht en is hier over het algemeen ook niet bekend.


Tosa Inu

De Tosa Inu is het grootste Japanse ras, de hond heeft een schofthoogte van 62 tot 82 centimeter en kan wel tot ruim 60 kilo gaan wegen. De Tosa wordt vaak gezien als een Mastiff-mix. Het karakter van de hond mag dan wel gevoelig en lief zijn maar de hond is met zijn enorme omvang wel gespierd en erg krachtig. De Tosa ziet er vergeleken met de andere Japanse rassen er anders uit heeft geen driehoekige puntige oren, ook de bouw is anders.

De Tosa heeft een grote rol gespeeld in de hondengevechten in Japan, mede hierdoor staat de hond op veel lijsten met verboden rassen in verschillende landen over de hele wereld. Denk dus goed na voordat je een Tosa koopt omdat je de hond bijvoorbeeld niet overal mee naar toe mag nemen denk hierbij aan je vakantie.


Akita

De Akita is een keesachtige hond en komt oorspronkelijk uit Japan. Akita’s hebben een pluizige vacht en zijn dapper van karakter en een echte familiehond. De Akita was ook erg populair bij de Amerikaanse Soldaren die in de tweede wereldoorlog vochten in Japan. Een aantal soldaten besloten om een Akita mee te nemen naar huis. In Amerika is het ras daar snel zeer populair geworden. Inmiddels heb je ook een Amerikaanse Akita deze zijn vierkanter en forse dan de Japanse Akita.

De Akita werd gefokt voor het beschermen van de Japans Royalty en om te jagen op beren en wilde zwijnen. Het is een zeer sterke hond met een pittige uitstraling. Je kunt schrikken als je een Akita voor de eerste keer tegenkomt maar het zijn lieve honden die goed om kunnen gaan met andere honden en kinderen.

De Akita’s wegen gemiddeld tussen de 32 en 59 kilo. De mannetjes zijn een stuk zwaarder en grote dan de vrouwtjes. Vrouwtje hebben een hoogte van tussen de 58 en 64 centimeter, en de Mannelijk Akita’s tussen 64 en 70 centimeter. Kenmerkend aan de hond is de Catherine Wielstaart, de kleur van de Akita kan verschillen.

De Akita wordt in Japan gezien als symbool van geluk. De Bekendste Akita is Hachiko daar is ook een film (Hachi)over gemaakt een hond die negen jaar lang elke dag wacht op het zelfde treinstation op zijn baasje, na het plotseling overlijden van het baasje.


Japanse Terriër

De Japanse Terriër staat ook bekend als de Nippon Terriër. De hond is een resultaat van de handel in Japan. Europese zeelieden namen hun foxterriërs mee naar Japan en werden de honden gekruist met een aantal Japanse rassen. De Japanse Terriër is tegenwoordig nog erg zeldzaam. Het ras is een echte familiehond maar ook goed te gebruiken als jachthond.

Kenmerkend aan de Japanse Terriër is dat haar lichaam wit is en zijn hoofd en de helft van haar nek zwart en donkerbruin. Het is een kleine hond met een lengte van 20 – 33 centimeter en weegt zelden meer dan 4 kilo.

Sanshu Inu

Over de Sanshu is weinig bekend zoals geldt voor meer van de Japanse hondenrassen. Bij de Sanshu Inu wordt aangenomen dat de hond begin 20e eeuw is ontstaan. Het is een mix Japanse honden zonder papieren en de Chow Chow. In Japan is dit nieuw ras populair maar nog zeldzaam buiten Japan.

De hond heeft veel weg van de Hokkaido die ook gezien wordt als voorvader. De hond is gefokt als gezinswaakhond en een trouwe vriend voor het gezin. het karakter van de hond is lief en gevoelig daarom ook zeer geschikt als gezinshond.

Kai Ken

Kai Ken is ook een zeldzame hond zo als meer in de lijst met Japanse hondenrassen. de vacht van de Kai Ken is typerend omdat zijn vacht zwart is met lichtbruine strepen gestroomd lijnt dit helpt bij de camouflage in het wild. De Kai is een echt jager, maar kan ook verdediger, de hond moet wel goed getraind worden want wordt omgeschreven als een wilde hond. De Ken moet je laten wennen aan andere dieren en mensen en heeft een hoge prooidrift dus een afgesloten tuin is wel aanbevolen. Bijzonder aan de hond is dat het zelfreinigend ras is.

Ryukyu Inu

Ook het laatste ras in de vrij is een zeldzame hond in 2015 werd er aangenomen dat er nog maar 400 Ryukyu honden waren. Zover ik kon vinden is er nadien geen informatie meer verschaft over het aantal Ryukyu’s. Hoewel het een Japans ras is wordt deze niet officieel erkend door de Japanse Kennel Club.

De hond is gefokt om op wilde zwijnen te jagen op het eiland Ryukyu vandaar ook de naam van de hond. De hond moet door zijn unieke wolfsklauw in staat zijn om in bomen te kunnen klimmen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie